Kefírtorta Marianntól

>> 2009. október 21., szerda

Ezt a receptet Mariann unokatesómtól tanultam, s ezt a babapiskótás változatát Kati és Klári kolléganőm kedvéért rakom fel, mert úgy gondolom, hogy nekik is biztos sikerül elkészíteni.
S én nem győzöm elégszer vinni, mert nagyon szeretik . Joghurtos változatban is készítem, ugyanúgy kell, csak akkor helyettesítem a kefírt a joghurttal.
Hozzávalók:
4 vagy 6 dl kefír vagy natúr joghurt,
15 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
esetleg egy citrom héja,
1 nagy(25 gr.) zselatin,(Horváth Rozi-féle)
1 habpotló por 2 dl tejjel, vagy nálam 2 dl tejszín,
25-30 dkg gyümölcs, kockára vágva,(kivit és ananászt úgy tudom tilos)
8-10 db babapiskóta
Ha nincs gyűrűformánk, kibélelünk egy őzgerinsütőt folpackkal. A gyümölcsöket felkockázzuk, lecsöpögtetjük. Ezután felmelegítjük a kefíreket(vagy joghurtokat) a cukrokkal és a zselatinnal
Ha rendes lyukas gyűrűformánk van 4 dl-t, ha van hozzávaló tetőnk és ki tudjuk tölteni a lyukat:
6 dl-t. A zselatin megtartotta a 6-ot is plusz a tejszínt, bár nem lett olyan kemény. Őzgerincbe elég a 4 dl kefír + a 2 dl tejszín. Tehát felmelegítjük, míg elolvad a cukor és a zselatin. Nem kell túl melegre. Ezután felverjük a tejszínt. Ha kész van, összevegyítjük a zselatinos-cukros kefírekkel és a gyümölcsökkel, ami akár fagyasztott is lehet, majd beleöntjük a formába. Tetejét, ami ugye majd az alja lesz, kirakjuk babapiskótával. 3-4 óra hűlés után kivehető és tálalható.

20 megjegyzés:

sedith 2009. október 21. 11:41  

Hú, de klassz, na ezt ki fogom hamarosan próbálni! Még sosem csináltam joghurtos-zselatinos tortafélét, úgyhogy épp ideje.:) Köszi

Andi/cuki 2009. október 21. 11:49  

Köszi!Rengeteget készítek,nagyon gyors és nagyon finom.Csak a dermedésre kell várni.:-)
Mindig beválik,mindenki szereti.
Csak lehet Szepyke nem szeretné a gyümölcs miatt.:-()

Süti Bazár 2009. október 21. 12:09  

Nagyon szép, mutatós!! A kivi megkeseredik benne azt tudom, de az ananász miért tilos? :-)

Andi/cuki 2009. október 21. 12:15  

Köszönöm! Egyszer azt olvastam valahol,hogy ez a kettő tilos a zselatinos-joghurtos-kefíres dolgokba,s azóta nem rakok.
Azt már elfelejteztem,hogy miért is.:-(( Majd megkérdezzük Wise Ladyt,jó?:-))

sedith 2009. október 21. 12:31  

Ha nem baj, segíthetek én is e kérdésben. Azért nem szabad, mert a kivi és a friss ananász oylasmit tartalmaz, ami gátolja a zselatin megalvadását. A kivit tudtam régóta, valahol az ananászról is olvastam, decsak akkor ugrott be a dolog, amikor a férjem szülinapi tortája egy éjszaka hűtés után is csak folyt. De ananászkonzervet nyugodtan lehet használni és ha a kivit feldarabolod, és nem teszel sokat bele, akkor az is elmegy. Én mindenesetre, kivit mostanában már nem használok, helyette inkább ananászkockákat konzervből. ja, nekem is van egy zselatintorta-receptem, amit elég gyakran szoktam készíteni, azért tapasztaltam ki már ezeket.

Mónika 2009. október 21. 12:36  

Az ilyen torták nálunk is nagy kedvensek. Gusztusos!:))

Andi/cuki 2009. október 21. 12:37  

Köszi az infót,most már nekem is beugrott,hogy az alvadás miatt van.:-))

trinity 2009. október 21. 16:22  

Jajj, de szép!! Imádom ezeket a könnyű édességeket! Ráadásul nagyon mutatós!!!
A kisfiadnak jobbulást!!

Wise Lady 2009. október 21. 18:13  

Ezt én csak joghurttal csináltam eddig, a kefír eszembe se jutott. Mennyivel másabb az íze?

Wise Lady 2009. október 21. 18:16  

Hát végül is nem kérdeztetek, de azért belekotyogok :D
Szóval a kivi szerintem tuti legenda, mert rendszeresen készítek zselatinos túró és joghurttortát kivivel, és nekem még sosem volt vele gondom. Az ananászról (friss) nem tudok nyilatkozni, de konzervananásznál szintén nem tapasztaltam ezt a hatást.

Wise Lady 2009. október 21. 18:22  

Helyesbítek, mert ezt találtam: "a nyers kiviben lévő actinidin a fehérjéket idővel bontani kezdi. Így a tejet, tejszínt és a cukrászatban használt zselatin kollagénjét is, ami aztán elfolyósodik. Emiatt felhasználásakor némi bosszúságot okozhat, mivel nem fogja a gyümölcskocsonya. Melegítéssel az enzim inaktiválható, a fehérjebontás és az ételek elfolyósodása megelőzhető."
Vagyis nem legenda, de én még sosem találkoztam a jelenséggel.

Ancsika 2009. október 21. 20:12  

Andi ez gyönyörü! :)
Még sosem csináltam ilyet, de ki fogom próbálni!

Andi/cuki 2009. október 21. 22:06  

Köszi Móni,nem győzöm én se készíteni,de hétvégére most meg emeletest ígértem valakinek!
Köszi Trinity a fiam nevében is, tényleg mutatós, s nagyon egyszerű az elkészítése,de a kollégáim azt hitték,hogy bonyolultabb:-))
Kedves Wise Lady,tudtam,hogy Te leszel a legalaposabb,írtam is Yasminenak,hogy majd Téged kérdezünk,de közben Sedith is segített,de köszönöm,nagyon alapos voltál,mint mindig!.:-)) Kicsit savanykásabb,mint a joghurt,de majdnem ugyanaz...Kb mint a dobozos kefír és a dobozos natúr joghurt közötti különbség. Ha nem lennék allergiás a kivire és a fiam szeretné az ananászt,akkor lehet megkockáztatnám, ha Neked nem volt gondod..
Mian,nagyon kedves Tőled a dícséret,nem győzők Nálad meg én ámuldozni!:-)) Az a kalapos muffin tiramisuval a múltkor...:-))

sedith 2009. október 21. 22:20  

Wise Lady, én tanúsíthatom, hoyg nem legenda, mert amikor még elkezdtük anyóssal a zselatintortánkat fabrikálni, mindig tettünk bele kiviréteget is és volt úgy, hoyg a torta teteje benne maradt a formában, mivel szétvált a kivinél. Ezt viszont kiküszöböltük úgy, hoyg nem egész réteget raktunk a tortába, hanem apróra darabolva beleforgattuk a masszába más gyümölcsökkel együtt. De én már nem teszek. Az ananászkonzerv valóban nem okoz gondot, de tavaly a párom szülinapjakor amolyan adjammegamódját-alapon frisset vettem. Isteni volt vele a torta, csak éppen tálkából kellett kanalazni. :D Szerencsémre, a maradék alapanyagokból még futotta egy másik tortára is, amiből mindenki kapot egy-egy szelettel, a következő "szeletet" pedig tálkából ehette.:)

Jade 2009. október 22. 4:58  

Jaj, de szepseges! Biztosan finom is, ettem mar joghurt-tortat, szerintem hasonlo lehet az ize. Abban nem volt gyumolcs, de szerintem igy gyumolccsel tuningolva megjobb lehet!

Andi/cuki 2009. október 22. 8:08  

Köszönöm a további infókat sedith.:-)
Köszönöm Judith,próbáld ki nyugodtan,tuti siker!:-))

sedith 2009. október 22. 11:27  

No, nekem éppen alvad a tejem, úgyhogy aludttejjel fogom kipróbálni. :) Talán holnap, de lehet, hoyg inkább hétvégére.:)

Andi/cuki 2009. október 22. 21:04  

Sedith,kíváncsi lennék a tortádra én is:-))

Eva 2009. október 29. 18:23  

Ez gyönyörű!És mondjuk diétás is:)))Rákerült a kipróbáladnó receptek listájára:)Puszi

Andi/cuki 2009. október 30. 15:08  

Köszi! Remélem Nektek is ízleni fog!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP