Malacpofik Szilveszterre BUÉK

>> 2009. december 31., csütörtök

Ezekkel a malacpofikákkal szeretnék mindenkinek Szerencsés, Sikeres Boldog Új Évet kívánni!

Read more...

Roston sült csuka tejszínes zöldfűszeres tésztával

>> 2009. december 29., kedd

Az uram nagyon jóízű harcsát sütött szentestére, s ezért ismétlést kértem tőle. Ez most csukából készült, de ez is nagyon -nagyon finom lett.
Hozzávalók:
kb 1,5 kg csukafilé,
só,
bors,
pirospaprika,
citrom,
vaj
zöldfűszerek:
1 kávéskanál kapor,
1 kk.metélőhagyma,
1 kk. snidling,
1 kk. petrezselyem,
további hozzávalók:
2 kis fej vöröshagyma,
8 gerezd fokhagyma,
50 dkg orsótészta,
fél liter főzőtejszín
A halfiléket sűrűn beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, 4 gerezd átpréselt fokhagymával bedörzsöljük, 1 citrom levét rácsöpögtetjük, s enyhén pirospaprikával megszórjuk. Egy órát pihentetjük.
Kevés vajon aranybarnára sütjük a csukafiléket. Kiszedjük a halakat, lefedjük,hogy melegen tartsuk. A serpenyőbe kb.negyed vajat teszünk. Mikor elolvad, a vöröshagymát és a maradék fokhagymát megpároljuk rajt. Ha kész, rászórjuk a zöldfűszereket is. Tetszés szerint mást is használhatunk. (kapribogyó, olajbogyó) Egy kicsit ezeket is pároljuk. Ezután tejszínnel felengedjük és állandó kevergetés mellett beforraljuk. Kb.20-30 percig, míg elég sűrű nem lesz. Közben kifőzzük a tésztát, amit a mártással összekeverünk. Mellérakjuk a halat, kidíszítjük, s már tálalhatjuk is.

Read more...

Pite Karácsonyra

>> 2009. december 28., hétfő



Az az igazság,hogy az idén csak 24.-én voltam itthon, így mire végeztem a sütikkel, már egyszerűen nem volt időm fényképezni. Úgyhogy amit előtte pár nappal a kollégáimnak vittem, s amit Karácsony után fényképeztem, azt rakom fel.
A pitét szeretik a családban, úgyhogy gondoltam kicsit karácsonyiasítom, s ezúttal a puding csokis , gondolva a csokis rumos-meggy imádókra. Egyébként ugyanaz, mint itt. Bemásolom, mert volt, aki kérte, hogy egyben szeretné kinyomtatni a képet a recepttel.
Tehát a hozzávalók :
A töltelékhez:
2 főzős vanília-helyett, most csokis puding
50-60 dkg fagyasztott meggy
10-12 dkg cukor
kis fahéj,
esetleg még 5dkg étcsokit is lehet beleolvasztani,
ízlés szerint kis rum,vagy aroma
A tésztához:
kis só,
reszelt citromhéj,
1 tojás
1-2 kanál tejföl
12 dkg porcukor
25 dkg Rama
fél csomag sütőpor
50 dkg liszt
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. A meggyet felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. Közben a pudingot az időközben levet ersztett és kivett meggylével kikeverjük, visszaöntjük a meggyre és összeforraljuk pár percet. Ha a fagyasztott vagy friss meggy nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. Kb. 5 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát kétfelé vesszük. Kinyújtjuk a nagyobb felét kb. fél centi vastagságúra és előmelegített sütőben kb. 5-6 percig elősütjük. Csak, míg kifehéredik. Közben a maradék tésztából formákat vágunk. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket és rátesszük a karácsonyi formákat, illetve rácsozhatjuk is. Tojássárgájával megkenjük. Kb 160 fokon 25-30 percig sütjük. Ha kivesszük és hűl egy kicsit porcukorral meghinthetjük. Ez a csokis változat annak finom, aki szereti a csokit és meggyet együtt. Érezhető a csokiíz benn erőteljesen.







Read more...

Tejszínes-túrós Charlotte részletesen

Ezt a Charlotte a kollégáimnak készült, s ott fényképeztem le egészben, mert persze később már elfelejtettem. Az egyik kolléganőm kért meg egy nagyon részletes receptre, gondoltam felrakom, hátha mást is érdekli az alaposabb verzió. S kicsit más is, mint múltkor.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás,
14 dkg cukor,
14 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor
A piskóta tölteléke:
most saját készítésű barackdzsem
Krémhez:
50 dkg túró,
citromhéj
2 dl tej ,
30 g zselatin,
15-20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,(vagy 1 vanília igazi belseje,vagy kivonat 1 tk.kanálnyi)
2 dl tejszínhab felverve
kb 20 dkg barackbefőtt kockára vágva,
kb. 10 dkg meggy lecsöpögtetve,
vagy tetszés szerint más gyümölcs (kivit, ananászt inkább ne használjunk)

Előkészítünk egy nagyobb gömbölyű tálat, kibéleljük folpack-kal. A piskótához a 7 tojásfehérjét egy csipet sóval, s az apránként adagolt cukorral felverjük, majd a tojássárgákat is hozzákeverjük, s a végén a lisztet is, de már óvatosabban. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk, s előmelegített, 160 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Ráborítjuk egy lisztezett fatáblára, levesszük a sütőpapírt s feltekerjük. Lehet szintén sütőpapírral együtt. Hagyjuk kihűlni. Valahol olvastam, s azóta úgy készítem, hogy párszor ki-be tekerem hűlés közben, s ettől nem törik majd meg a tekercsünk. Ha kihűlt, megkenjük a dzsemmel. A tálba rakott folpackot is meg szoktam kenni vékonyan lekvárral, így biztosan nem lesz száraz később a piskóta. A piskótatekercset felszeleteljük, s kirakjuk vele a tál oldalát. Hagyunk a tetejére, ami az alja lesz 5-6 szeletet. Legyen otthon babapiskóta, ha mégsem lenne elég a tekercsünk, azzal is kirakhatjuk ; úgysem rossz. Elkészítjük a tölteléket. Felmelegítjük a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Addig, míg a zselatin és cukor elolvad. Az ujjaim közt szoktam morzsolgatni, így jobban érezni; hogy biztosan ne legyen benn el nem olvadt zselatindarabocska. Elrontani ezt a sütit, csak itt lehet, úgyhogy lassan, de biztosan:)) Felverjük a 2 dl tejszínt habnak. Összeturmixoljuk a túrót a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel, vaníliás cukorral, citromhéjjal. Óvatosan hozzárakjuk a tejszínt is. Itt megkóstolhatjuk, s rakhatunk még porcukrot, még elolvad benn. Vagy esetleg még citromhéjat. Hozzárakjuk a gyümölcsöt is. Beleöntjük a közben már dermedő krémet a piskótatekerccsel kirakott formába, s a tetejét is kirakjuk piskótával,vagy a krémben egyszer átforgatott babapiskótákkal. A hűtőbe tesszük. Egy fél napot szoktam hűteni, de ha valakinek sürgősebb 4-5 óra erősebb fokozatú hűtés után fogyasztható.

Read more...

Boldog karácsonyt!

>> 2009. december 21., hétfő

Mindenkinek nagyon boldog, békés Karácsonyt kívánok az itt talált verssel és képpel!

Ady Endre: Karácsony

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.


A templomba
Hosszú sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.


Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

Bántja lelkem a nagy város durva zaja,
De jó volna ünnepelni oda haza.
De jó volna tiszta szívből
-Úgy mint régen-
Fohászkodni.De jó volna megnyugodni.

De jó volna mindent,mindent elfeledni,
De jó volna játszadozó gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel a világgal kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.

Ha ez a szép rege igaz hitté válna
Ó de nagy boldogság szállna a világra.
Ez a gyarló ember Ember lenne újra,
Talizmánja lenne a szomorú útra.
Golgotha nem volna ez a földi élet,
Egy erő hatná át a nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni...

Karácsonyi rege,
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra....


Read more...

Mandarinos-krémsajtos hasáb

>> 2009. december 20., vasárnap

Valami gyümölcsös sütire vágytunk, így először készítettem krémsajtot a' la Wise Lady,
s aztán kevertem hozzá egy kis túrót és mandarint is. Jó kis friss íze lett, persze az igazi vanília -by Szepyke-is sokat adott hozzá.:-))
Hozzávalók:
4,5 decis tejföl lecsöpögtetve,ami kb.3 dl,
25 dkg túró,
1 dl tej,
1 H. R. féle nagy zselatin,
15-20 dkg cukor,
1 vanília belseje,vagy 1 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
20-25 dkg gyümölcs,
1 csomag babapiskóta
Kibéleljük az őzgerincformát folpackkal. A tejet felmelegítjük a zselatinnal, cukorral. Csak addig,míg a zselatin és a cukor is elolvad. Hozzákeverjük(akár turmixszal) a túrót és a krémsajtot is. Aztán a citrom héját, vaníliát, a gyümölcsöt,de ezt már óvatosabban, nehogy gyümölcspép legyen belőle.Itt megkóstolhatjuk, s ízlés szerint még rakhatunk porcukrot hozzá. A babapiskótákat átforgatjuk ebben a krémben, esetleg tejben, s kirakosgatjuk vele az őzgerincforma oldalát. Beleöntjük a krémet, aztán a tetejét is -ami az alja lesz- kirakosgatjuk a babapiskótával. Befedjük folpack-kal, s dermedés után fogyasztjuk. Elméletileg 5-6 , gyakorlatilag 3-4 óra hűlés után fogyasztható.


Read more...

Fokhagymás-joghurtos péksütik

A múltkoriban Vikinél jártam és az én orromba is belekúszott a fokhagyma illata. Aztán Bellynél már tudtam, hogy el kell készíteném. Próbáltam újat is mutatni, így a formát alakítgattam át egy kicsit, de a tésztája majdnem ugyanaz, csak joghurt volt itthon, s nem tejföl. S a háttér a rengeteg hóóóó.

Amiből nálam készült:
1 dl víz,
1 dl tej,
1 dl joghurt ,
10 dkg túró,
50 dkg liszt
2 tk. cukor
1 tk. só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/3 kocka friss élesztő,
kis hagyma, szalonna
Tetejére:
tojássárgája,
különböző magok
A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, tejjel, vízzel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk. Majd kelesztőtálban megkelesztjük kb.30 perc alatt. Ez idő alatt egy kis fej hagymát megpirítunk egy kis szalonnával, a fokhagymát pedig összezúzzuk. Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, majd tetszőleges formákat készítünk belőle.
A kifliket, s a többi formát is, mielőtt feltekerjük, megkenjük kis vajjal, vagy olajjal, amire rászórjuk a zúzott fokhagymát. Volt amelyik kapott egy kis hagymával sült szalonnát is. Sütőpapírral borított tepsin hagyjuk még kelni kb. 20 percig.
A tetejét tojássárgájával megkenjük,magokkal megszórjuk. Vagy szintén fokhagymás olajjal átkenjük. A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis tálban vízzel - 180 fokra, s kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket. Aztán pedig hallgatjuk az elégedett hümmögéseket.:-))

Read more...

Tükröm-tükröm

>> 2009. december 18., péntek

Több még idáig megválaszolatlan kérdést kaptam kedves blogbarátnőimtől. Kezdem Sedith görbetükörtartós kérdésével tartozásom lerovását. Az az igazság,hogy nekem egy képem sincs meg már, ami nem sikerült, ráadásul az összes többi sem túl profi. Még képszerkesztő programom sincs, úgyhogy a háttér sosincs eltüntetve. Sokszor virágládán fényképezek. Szóval felrakom inkább azt a pizzát, ami Yasmine pizzavirágának indult. Máíg nem tudom,hogy mi volt a probléma, mert pont az utolsó lépést nem fényképezte le Yasmine, nekem pedig pont az nem jött össze,úgyhogy lett egy tepsi pizzapropellerem. Mindenesetre nagyon finom volt,ha szép nem is.:-))) A kérdést továbbadom Yasmine-nak és Gizinek! De csak,ha kedvet éreznek!:-))

Read more...

Menü-nálam

>> 2009. december 17., csütörtök

Kisukta hívott játszani. Képzeljem el,mit raknék az étlapomra.

Az én konyhám természetesen könnyen, gyorsan elkészíthető ,egyszerű főleg magyaros ételekből állna. Sajnos ehhez nincs még elég ételem fenn, úgyhogy csak párat tudok párosítani. De azt nagy örömmel!:-))

Halas makaróni
Kefíres torta

Csirketorta
Mandulás csokitorta

Török makaróni
Mákos-túrós bomba

A játékszabályok:Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon.....

Továbbadnám a játékot Wise Lady-nak Yasmine-nak és Krisztinának.

Read more...

Vaníliás kifli

>> 2009. december 12., szombat

Vaníliahasználás lázában égek, Szepykének köszönhetően. Kiróbáltam Wise Lady vaníliás kekszét. Mivel kinyomóm nincs,próbáltam kifliet formázni. Nem tudom,hogy mennyire látszik ,de esik nálunk a hóóóóóóóó.:-)))
A keksz nagyon finom így; igazi vaníliával, köszönet érte!:-))

Read more...

VANÍLIÁS kekszek

>> 2009. december 10., csütörtök

Tátátátá....Kérem szépen, Szepykének és segítőjének hála, már én is boldog tulajdonosa vagyok ennek az illatos afrodiziákumnak, a VANÍLIÁNAK. Az IGAZI-nak. Még az uram is elismerte,hogy azért ez más,ez a csúcs. Szaglászgatunk és hümmögünk egész nap. Nem lehet betelni vele.:-))Csak hétvégén akartam sütni vele, de már nem bírtam magammal. Szerintem Sedith nem gondolta,hogy ilyen hamar a megjegyzésem után elkészítem a zebra kekszeket. Mondjuk én sem. Annyi csak a különbség,hogy én IGAZIT tettem bele.
Köszönöm Szepyke!:-))))))))))) Köszönöm a segítőkészségedet, s önzetlenségedet!:-))




Read more...

Csirketorta

>> 2009. december 9., szerda

Ez a torta most nem lett olyan igazi magas, de mondhatom megérdemli a torta nevet.
Egyrészt nagyon finom, s mert az alapanyagok ára miatt; ez nem kerül mindig az asztalra.
Készítettem már kapcsos tortaformába is , de ez most tepsiben sült, s mikor kész lett, akkor szeltem háromszög alakúra. A nagyobb tepsinyi adagot írom le, persze ezt lehet csökkenteni.
Tegnap Trinity csirkekuglófjáról jutott eszembe, hogy még nem raktam fel.
Hozzávalók:
1 kg csirkemel,
2 csomag szeletelt,füstölt bacon(kb.50 dkg),
20-30 dkg csirke-,vagy pulyka-sonkás felvágott,
kb 50 dkg sajt(lehet fele füstölt)
liszt.
4-5 tojás,
só, fűszer ízlés szerint
A csirkemelleket elszeljük, kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, fűszerezzük, de nem kell nagyon, mert a szalonna sós. Szoktunk zöldfűszereket is használni hozzá. A tepsit kibéleljük szalonnával úgy, hogy kilógjon minden oldalról a fele,mert a végén azzal lesz betakarva. A tojásokat felverjük, egy kis sót rakunk bele. A sajtot lereszeljük, s lisztet is veszünk elő. A melleket elkezdjük panírozni,először lisztbe, majd tojásba, és a harmadik a sajt. Rárakosgatjuk a szalonnára őket.
A felvágottal folytatjuk. Rárakjuk a bepanírozott csiremellekre. Ezután megint a csirkemelleket panírozzuk. Jöhet még egy sor. Ha nagy a tepsi, s elfogyott a csirke, befejezhetjük úgy, hogy betakarjuk a szalonnával. Ha van még alapanyag,akkor jöhet megint felvágott és megint csirke.
Mindig csirkével fejezzük be. S rá a bacon. A tortaformámba 3 sor csirke szokott kijönni két sor sonkás felvágottal. Úgy magasabb, mutatósabb. Előmelegített kb.170 fokos sütőbe rakom. Alufóliával lefedem. Kb.félóráig így sütjük,majd alufólia nélkül,míg megpirul a teteje,még 10 percet.
Kicsit pihentetjük,úgy szeljük. Hidegen is finom. Majonézes krumplisalátával, zöldség-körettel,vagy rízzsel szoktam készíteni.
Tudtam, hogy láttam valahol hasonlót, úgyhogy be is linkelem Wise Lady rakott csirkemellét. Azt hiszem csak a felvágott hiányzik onnan, az a különbség. Meg a mennyiség..S persze az övé magasabb. Őzgerincbe is jól mutat.:-))

Read more...

Fűszeres csokoládés szelet.

>> 2009. december 6., vasárnap

Ez az a süti, amiért nekiálltam kb. 3 éve kandírozott narancshéjat gyártani. Az eredeti (Lajos Mari-féle)recept kétszeres mennyiségű hozzávalót ír, de ha tortaformába tesszük, elég a fele mennyiség, azt is írom le.
Hozzávalók:
40 g puha mazsola( elhagytam,mert nem mindenki szereti)
100 g felaprózott cukrozott narancshéj,
2 ek+ 100 g finomliszt,
150 g étcsokoládé(nálam fele tej)
40 g étkezési keményítő,
2 ek mézesfűszerkeverék,
fél tasak sütőpor,
1 narancs reszelt héja,
4 tojás,
csipet só,
150 g cukor,
150 g vaj, vagy margarin,
1-2 ek. rum(vagy más likör,esetleg aroma)
+nálam a mazsola helyett 5 dkg szárazon megpirított, felaprózott mandula
A díszítéshez az eredeti receptben:
100 g ribizlilekvár,
200 g tortabevonó étcsoki,
50 dkg tortabevonó fehércsoki, 1 ek olaj,
20 szem piros és zöld cukrozott cseresznye.
Nálam a tetején:
100 g bevonócsoki,
20 g fehércsoki,
2-1 ek olaj
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Ha használunk mazsolát; felaprózzuk. A cukrozott narancsot is apróra vágjuk. Ha teszünk mandulát, megpirítjuk s azt is eldaraboljuk. Összekeverjük a mandulát, narancsot, esetleg mazsolát , a sütőport, a lisztet, a keményítőt, s a fűszerkeveréket. Gőz felett felolvasztjuk a csokit. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, a cukor felével habbá verjük.
A vajat vagy margarint habosra keverjük a maradék cukorral, s a tojássárgájával. Ezután a felolvasztott,de már langyos csokit hozzákeverjük, majd felváltva a tojáshabot,és a lisztes keveréket is. Hozzátesszük a rumot,vagy más likőrt is, majd a masszát beleöntjük a formába.
Kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon sötétedne a teteje, alufóliával lefedjük a végefelé.
Ha meg szeretnénk lekvározni még melegen kenjük rá,úgy hütsük ki.
A kétféle csolkit felolvasztjuk, s először a sötétebbet rákenjük a süti tetejére. A fehérrel vékony csíkokat húzunk, majd késheggyel belehúzva cirmosra igazítjuk. Kirakhatjuk cukrozott meggyszemekel befejezésként. Sokáig friss marad, s fagyasztóba is rakható.

Read more...

Cukrozott narancshéj


Bea kolléganőm kedvéért (is) rakom fel a kandírozott narancshéj receptjét.
Stahl Juditnál olvastam. Jó munkát hozzá!:-))
Hozzávalók:
6  narancs héja,
50 dkg cukor+a hempergetéshez még 20 dkg kb.
Alaposan megmossuk a narancshéjakat és krumplihámozóval csíkokat vágunk belőle. Fehér rész ne maradjon rajt. Feltesszük többszörös mennyiségű hideg vízbe főni. 5 percig forraljuk,majd leszűrjük, s újból felrakjuk,megint forraljuk. Ezt összesen háromszor ismételjük meg.
Negyedszerre először kb fél liter vizet teszünk a fél kg cukorral. Mikor a cukor már feloldódott, beletesszük a narancshéjakat. Csak annyi víz kell,amennyi ellepi.Ha kevés, még töltünk hozzá.
Ezután főzzük kb.1 órán keresztül. Időnként megkeverjük.
Amikor kész, átlátszószerű, üveges hatású lesz. Leszűrjük, lecsepegtetjük őket. Egy tálcára cukrot szórunk, s ráöntjük a narancshéjakat. Meghempergetjük, ha kell még megcukrozzuk őket.
Kb.egy fél nap alatt megszáradnak. Ezután, ha ajándékba szánjuk, ceofánba rakjuk, vagy egy szép dobozba,üvegbe. Hűtőben 1-2 hónapig eláll. Szerintem egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak talán egy kicsit több odafigyelést igényel. Cserébe az aranyáron kapható helyett kb. féláron kihozható.

Read more...

Charlotte...

>> 2009. december 5., szombat


A Nők Lapja Konyha friss számában láttam meg meg a csokis charlotte-t. Mivel hétvégén vendégeink voltak, akik annyira nincsenek oda sajnos a fullcsokis dolgokért, a belsejét nem csokisan készítettem el. Maradt a piskótatekercs csokikrémes,de belül inkább egy túrós-tejszínes barackos krémet raktam. Szerintem legközelebb a csokis-tejszínes krémet rakom belül, de azért így sem volt rossz, el is fogyott. Az utolsó szeletet tudtam csak lefotózni.

Hozzávalók a tésztához:
7 tojás,
10 dkg cukor,
18 dkg liszt,
(+egy pár deka felaprított cukrozott narancshéj)
A piskóta tölteléke:
1 csomag csokis pudingpor,
4 dl tej,
3-4 ek. cukor,
5 dkg csoki.
a krémhez:
50 dkg túró,
citromhéj
2 dl tej ,
20g zselatin,
15-20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
2 dl tejszínhab.
kb 20 dkg barack kockára vágva
Előkészítünk egy nagyobb gömbölyű tálat, kibéleljük folpack-kal. A szokásos módon piskótát sütünk. A tojásfehérjét csipet sóval,az apránként adagolt cukorral felverjük, majd a tojássárgáját is hozzákeverjük, s a végén a lisztet is. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk,s előmelegített, 160 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Feltekerve hagyjuk kihűlni. A töltéséhez a tejet a pudingporral, s a cukorral állandóan keverve összefőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a csokit,míg elolvad. A piskótatekercset kenjük meg a krémmel, s tegyük hűtőbe.míg megdermed. Kb. 20-30 percre. Szeljük fel ezután és béleljük ki a formánkat vele,úgy hogy a tetejére, ami majd az alja lesz is jusson 5-6 darab. Elkészítjük a tölteléket.
Felmelegítjük a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Felverjük a 2 dl tejszínt habnak. Összeturmixoljuk a túrót a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel, vaníliás cukorral,citromhéjjal. Óvatosan hozzárakjuk a tejszínt is.Hozzárakjuk a gyümölcsöt is.A hűtőbe tesszük. Kb.4-5 óra hűlés után már fogyasztható is.

Read more...

Karácsonyi blogger sztár díj

>> 2009. december 3., csütörtök

Köszönöm Anyának a díjat és igyekszem rászolgálni a megelőlegezett bizalomra.
Igaz,hogy a sztár szó egy kicsit már el lett csépelve, de talán értem mire gondolt a díj megálmodója. Nagyra becsülök én is mindenkit, akik a jobbnál jobb ételeket elkészítik,
lefotózzák, s önzetlenül másokkal megosztják. Hogy más családja is megkóstolhassa s ezzel nekik is örömet okozva.:-))
Karácsonyra kezdtünk készülődni mindannyian;tisztelet sokaknak, akiktől rengeteg ötletet meríthetünk. Csak egypár kedvenc blogírómat emelem ki, s csak egypár dolgot tőlük.
Yasmine-t, és a csokisdobozkáját többek közt,
Mohánál a sok mézeskalácsötletet
Szepykénél nem is tudom, hogy a fürdősót,vagy a likőrt, esetleg a panettonét emeljem ki,
Chef Viki narancsos trüffelgolyója, s a mostani rengeteg munkája,
Kiskukta ünnepi tortái, ólomüveg-sütije,
Belly Bailey's-e,trüffelkockái,
Trinity zselés bonbonjai,
egycsipet mézes lélekmelegítője,
Krisztina tornyos tortája
S végül, de abszolút nem utolsósorban Wise Lady.Tőle is rengeteget tanulhatunk, nemcsak főzésről, s persze ő tudja azt is milyen a lazítás egy transzformerré alakult dán reggeli közben...Bocsánat, hogy megint vissza is adtam.
:-))
Köszönöm lányok, nálam Ti vagytok a sztárok!:-)))

Read more...

Puszedli VKF-re 3.

>> 2009. november 29., vasárnap

Mikor Kiskuktánál gyönyörű puszedliket láttam, eszembe jutott a mamám puszedlije, ami szintén nagyon finom volt. El is határoztam,hogy az övét próbálom meg elkészíteni.
Még soha nem készítettem, s sajnos útmutatást már nem kaphatok a mamámtól. Csak egy összetevőkből álló leírást találtam aminek utolsó hozzávalója "liszt, amennyit felvesz"
Szóval így álltam neki. Készítettem fehérje-mázasan is, csokisan is és formába is raktam egy részét, hogy megnézzem így is jó lesz-e. Szerintem a legfinomabb a málnadzsemes-kandírozott narancshéjas-csokis szelet lett. Ennek a leírása következik.
Hozzávalók:
1 csésze cukor,
1 csésze dió,
1 csésze méz,
diónyi margarin, vagy zsír,
csipet só,
4 tojás+2-nek a sárgája,(fehérje meghagyva a tetejére),
"liszt,amennyit felvesz"(kb 60 dkg),
fél csomag sütőpor.vagy 1 kanál szódabikarbóna,
További hozzávaló:
1 evőkanál mézeskalács fűszer-keverék,
ízlés szerint kandírozott narancshéj,
ízlés szerint dzsem
Tetejére:
Tortabevonó,vagy más csoki,
Fehérjemázhoz:
minden tojásfehérjéhez 3 kanál porcukor
Elkészítése:
A mézet és a margarint felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarinos mézet és a fűszeres lisztet is. Nem lehet se túl lágy se túl kemény. Kiskukta szerint, mint egy muffintészta. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük.
A tésztából diónyi darabokat kiveszünk, gömbölyűre formáljuk, s a tepsibe helyezzük őket, helyet hagyva, mert szétterül. 160 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Ha tojásfehérje-habosan szeretnénk, akkor miután felvertük a fehérjét a cukorral, forgassuk bele a puszedliket és rakjuk vissza a sütőbe 5 percre nagyon alacsony hőfokra. Még ezután pár óra mire megszárad. Ha dzsemmel kettőt összeragasztunk , s csokival bevonjuk; amolyan házi Bombit kapunk. Legalábbis a kis-nagy fiam szerint.

Read more...

Szilvás-barackos-csokis linzer Gasztroajándék VKF-r 2.

>> 2009. november 28., szombat

A mézeskalács mellé ezt a sütit szoktam még ilyentájt aszalt gyümölcsökkel megrakott, csokival leöntött linzert. Szerintünk nagyon finom így együtt, pláne,hogy a gyümölcs előtte még átitatódik egy kis lélekmelegítővel.:-))
Hozzávalók:
10 dkg porcukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
30 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
csipet só,
1 citrom héja,
1 vanilíás cukor,
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék,
Kb.1 evőkanál tejföl,
1 tojássárgája,
A rávaló:
40 dkg aszalt gyümölcs,
fél dl rum,(vagy aroma)
fél dl konyak(vagy aroma)
A tetejére:
25-30 dkg tortabevonó(vagy más csoki)
3-4 evőkanál vaj,vagy olaj,
ízlés szerint mandula,vagy dió
A margarint,vagy vajat , a porcukrot,sót,sütőport,tojást, vanilíás cukrot összegyúrjuk. Tejfölből annyit,hogy formázható legyen. A hűtőbe tesszük egy folpackban félórára. Az aszalt szilvát és a barackot is felkockázzuk. A szilvát a rumba áztatjuk, a konyakba a barackot. Persze ezt mindenki ízlés szerint lecserélheti. (vagy fel:-))Addíg míg a tészta sül, benne hagyjuk átitatódni. A tepsibe sütőpapírt teszünk, s előmelegítjük a sütőt. Kb.3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát .és köröket, formákat szaggatunk ki belőle. A sütőben sorban megsütjük kb.170 fokon 10 perc alatt. A kihűlt tésztákra halmozzuk kiskanállal a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket.
A tortabevonót, vagy más csokit gőzön felolvasztjuk és az aszalt gyümölcsös kekszeket ezzel bevonjuk. A tetejükre rakhatunk még mandulát,vagy diót is ízlés szerint.
Ha a család nem tünteti el addíg, eláll karácsonyig is most már.

Read more...

Gasztroajándék VKF-re 1 rész.

>> 2009. november 26., csütörtök

Már sokan tettek fel mézeskalácsot, úgyhogy ez most egy ötlet ajándékra, nem csak recept.
Van egy kolléganőm, aki nagyon szeret sütkérezni Dorka nevű kislányával, de nem talált jó mézeskalács-receptet . Mikor megkóstolta az enyémet, rögtön elkérte a leírását.
Arra gondoltam; meg is gyúrom neki, s a receptet nem papírra írom.
Az üvegmatricás ötletet itt találtam. De már a saját bevált receptemet írtam rá.
Nagyon tetszik remélhetőleg mindkettőjüknek az ajándék.

Read more...

Jó itt lenni?

>> 2009. november 23., hétfő

Az az igazság, hogy akárhány díjat kapok, mindig olyan, de olyan jól esik.
Jó,hogy lehetőség van kimutatni , hogy kedveljük a másikat, kellemes nála időzni, s esetleg látatlanban is a barátunknak tartjuk.:-)) Jó,hogy közös az érdeklődés, s itt nem kell magyarázkodni, hogy miért jó sütni-főzni. Itt mindenki tudja , érzi. Köszönöm, Kiskukta, Belly, s L.Krisztina! S ki ne hagyjam Andit, aki gluténmentesen főz.Köszönöm,hogy meglátogattok a cukimban, s én is nagyon-nagyon jó érzem magam Nálatok!
Akinél még jó lenni:
Wise Lady,
Yasmine,
Trinity,
Szepyke,
Chef Viki,
Egycsipet,
Mandy

Read more...

Mandulás csokitorta

>> 2009. november 22., vasárnap

A csokis-mandulás torta egy jól bevált karácsonyi sütemény. Mindig készül az ünnepre.
Jópár éve találtam a receptet Stahl Juditnál. Nagyon finom, csupa csoki és mandula.
Hozzávalók:
30 dkg étcsoki (nálam fele tej)
25 dkg vaj,vagy margarin,
8 dkg mandula,
5 tojás,
3-4 csepp keserű mandula aroma( szerintem lehet kóstolni és ízlés szerint esetleg többet, illetve mandulalikőrrel is finom)
10 dkg cukor,
15 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
Vaj-liszt helyett sütőpapírt is használhatunk.
A csokit gőz felett megolvasztjuk a vajjal, közben simára is keverjük. Ha kész, félretesszük, langyosra hűtjük.
A lapokra vágott mandulát beletesszük egy száraz serpenyőbe és kis lángon kevergetve pár perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, egy kis cukorral együtt finomra daráljuk. Ezután összekeverjük a liszttel és a sütőporral.
A tojásokat belerakjuk egy keverőtálba,majd a cukorral és a mandula-aromával vagy likörrel alaposan (7-8 percig) felverjük.
Ezután hozzákeverjük fakanállal , apránként adagolva a mandulás lisztet és a vajas csokit.
A masszát beletesszük a formába, és kb.40 perc alatt megsütjük. Próbáljuk úgy rakni a masszát, hogy a közepe laposabb legyen, mert általában az szokott felpúposodni.
(mint most is :-))
A végefelé le is takarhatjuk alufóliával , ha nagyon sötétedne a teteje.
Ha megsült csokimázt rakhatunk rá.
Szerintem nagyon finom csokis, marcipános ízhatású sütemény.

Read more...

Expressz szalámis kifli és táska

>> 2009. november 21., szombat




Ha már egész héten egy rugóra járt az agyunk Yasminnal, itt a Limara-féle expressz croissant
táska alakban, s kifliben is. Szalámisan, s sajtosan is.
Hozzávalók:
70 dkg liszt,
1 pohár joghurt ,
vagy kefír (140 g)
2 dl tej,
1 kk só,
4-5 ek. cukor(most a sóshoz nálam csak 1 kanál)
2 tojás,
5 dkg élesztő,
25 dkg hideg vaj,
A szalámishoz:
20 dkg sonka,
1 kis fej hagyma,
1 tubus pizzakrém,
A sajtoshoz:
10-15 dkg keményebb sajt.
Először nagyon apróra vágunk egy kis fej hagymát, s a szalámit is. Le is darálhatjuk. Hozzákeverjük a pizzakrémet. Ha sajtosat is készítünk, kockázunk sajtot is.
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk.Hűtőbe tesszük 1-1,5 órára, duplájára kelesztjük. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük , majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő részre osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot a vajból, majd rátesszük a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy. A legutolsó lap teteje üres marad. Ezután a tésztát kinyújtjuk , olyan 2-3 mm vastagra, majd ha táskát is készítünk kétfelé vesszük. Az egyik felét cikkekre vágjuk, a másikat négyzetekre. A kiflik szélesebbik felére szalámikrémet rakunk, s úgy tekerjük fel. A sajtot is a szélesebbik részére rakjuk, s úgy tekerjük fel. A táskánál a felét berácsozzuk, a másik felének közepére szalámikrémet, vagy sajtot teszünk. A szélét tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a rácsos részt, összenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a kifliket, majd duplájára kelesztjük őket. Tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük



Read more...

Szalámis-rácsos falatkák

Elmaradtam,hogy felrakjam a rácsos leveles tésztáimat. Mivel Yasmine-nál és Bellynél is az édes változat volt fenn, én a szalámisomat, s a sajtosat mutatom meg.
Hozzávalók:

1 kis fej hagyma,
20 dkg szalámi( sonkás)
1 tubus pizzakrém
1 csomag (50 dkg) leveles tészta
10 dkg keményebb sajt
Először nagyon apróra vágunk egy kis fej hagymát, s a szalámit is. Le is darálhatjuk. Hozzákeverjük a pizzakrémet. Ha sajtosat is készítünk, kockázunk sajtot is.
A leveles tésztát felengedjük és 2 mm vastagra kinyújtjuk.Négyzetekre vagdaljuk, a felének berácsozzuk a tetejét.A másik felén elosztjukuk a szalámikrémet.. Csak a négyzetek közepére rakunk tölteléket, a szélét üresen hagyjuk. A sajtosnál ugyanígy, csak akkor középre sajtkockát rakunk. A széleket bekenjük tojásfehérjével,befedjük a rácsozott négyzetekkel, s lenyomkodjuk. A tetejét tojássárgájával megkenhetjük. 170 fokon előmelegített sütőben kb.negyedóra alatt készre sütjük.

Read more...

Karácsonyi kaktusz

Mutatok én is kaktuszt. A mamám kapta, mert mikor az ágyban feküdt nagy örömet okozott neki, ha nézegethette az ablakban a virágokat. Ciklámenek, orchideák, kaktuszok; mind-mind sorjáztak a párkányon. A három lánya, veje, mi unokák, s a gyerekeink, a dédunokák mind halmoztuk el, csak lássuk, hogy visszatér egy kis életkedv belé....
Tavasz óta az anyukám gondozza a virágokat, már csak neki szerez örömet.
Halottak napjára virágba borult ez a piros. Hát nem gyönyörű?

Read more...

Kinder szívből

>> 2009. november 19., csütörtök

Az uramnak szülinapja volt. A Kinder-torta az egyik kedvence, úgyhogy azt készítettem.
Annyi különbséggel, hogy most 4 lapot sütöttem és a 3 pudingból kettő tiramisu-ízű volt.
Finom volt így is nagyon. A csokimázam nem sikerült valami fényesen, az oldalára elég sem lett,de azért igazán "szívből" készítettem.:-))

Read more...

Mézes-narancsos süti

>> 2009. november 15., vasárnap


Napok óta csak olvasok. Rákattantam a Bellára és az ő vámpírkedvesére. Ezért nem sűrűen voltam erre. Kárpótlásul, azt aki erre jár azt szívesen megkínálom virtuálisan egy csésze forró mézes teával, s egy(vagy több) szelet a legújabb Nők Lapja konyhában látott mézes sütivel.
A mézes-narancsos őzgerinc hozzávalói:
a tésztához:
12 dkg liszt,
12 dkg méz,
12 dkg puha vaj,
3 tojás,
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
20 dkg baracklekvár,( az enyém elég sötét,nem annyira látszik)
1 narancs reszelt héja,
10-12 dkg puha vaj vagy margarin,
8 dkg porcukor,
ízlés szerint citromlé(én ezt elhagytam)
a mázhoz:
12 dg étcsoki (nálam fele tej)
2 evőkanál olaj
A tésztához a mézet, a vajat és a tojásokat alaposan összekeverjük,majd a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Vajazott,lisztezett formába töltjük. 160 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt sütit hosszában 4 vékony lapba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvár és a narancshéj felével. Középre a vajjal, porcukorral,narancshéjjal, eseleg narancslével alaposan kikevert krémet tesszük. Rárakjuk a harmadik tésztát, s a maradék lekvárral megkenjük. Befedjük az utolsóval, s a gőz felett az olajjal megolvasztott csokival bevonjuk.
Szerintem finom, a narancstól kissé pikáns ízű sütit kapunk.

Read more...

Halas makaróni

>> 2009. november 12., csütörtök



Tudom, hogy egy cukihoz annyira nem illik a tésztaétel, de ha már "főzök az egészségünkért", akkor néha ételreceptet is kaphattok nálam.:-))
A halas makaróni receptet még egy Nők lapjában láttam, de úgy emlékszem ott csak sárgarépa volt a halhoz, s talán spagetti volt hozzá, nem is makaróni. Mindenesetre mi már ezt a változatot szerettük meg, de jó lehet akár orsótésztával is.
Hozzávalók:
1 csomag makaróni (durum)tészta kifőzve,
1 fej vöröshagyma
3-4 tonhalkonzerv,
paradicsomlé,paradicsom esetleg
1 kicsi paradicsompüré-konzerv,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
só ,bors,
ízlés szerint kakukkfű, bazsalikom és rozmaring
40-50 dkg fagyasztott, zöldség ( sárgarépa, cukorborsó,kukorica)
20 dkg(füstölt) sajt
Kis (oliva)olajat forrósítsunk fel egy lábasban. Az apróra vágott hagymát adjuk hozzá és fonnyasszuk meg. Tegyük hozzá a fokhagymákat is és 1 percig pirítsuk. Tegyünk rá pirospaprikát, majd engedjük fel vízzel vagy paradicsomlével. A füszereket is tegyük hozzá, és a paradicsompürét is. Megkóstoljuk, sózzuk,borsozzuk.
Beletesszük ízlés szerint a zöldségeket. Mi a mexikói változatot szeretjük. Kb.15 percig főzzük. Mikor készre főtt, hozzárakjuk a lecsöpögtetett halakat is, majd az egészet összekeverjük a makarónival. Tepsibe rakjuk, sajttal megszórjuk és kb.fél óra alatt készre sütjük.

Read more...

Kakaós-krémes

>> 2009. november 8., vasárnap

Vasárnap nagyon vacak idő volt. Ötletem sem volt, ezért szétnéztem, mit is készíthetnék? Minthogy mostanában ilyen "házasítós" vagyok, megint ezt tettem. Összeházasítottam Yasmine által talált pingvines piskótát a kinderes krémemmel. Merthogy nem volt tejszínem. Nagyon vékonyan megkentem a pisótalapokat málnadzsemmel, s arra raktam a krémet. Elég volt az adagnak a fele ennyi piskótához.
Egy jó forró csokival, a sütihez tejszínhabbal, egy jó kis filmmel nagyon jó kis vasárnap délután lett mégis.:-))

Read more...

Csokis kókusztorta

>> 2009. november 5., csütörtök

Isten éltesse a tesómat, ezúttal is! Ez egy nagyon finom kókuszos-csokis torta. Nem a legszebben sikerült, de annál finomabb.A kókusz és a csoki a tesóm kedvence. A krémeset nem szereti, a mamám kókuszkockája volt a kedvence. Mikor megláttam ezt a receptet még tavaly;úgy gondoltam talán ízleni fog neki. Annyira bejött,hogy azóta már többször is elkészítettem a kérésére.
Kókusz és csokiimádók figyelmébe ajánlom. Sok benne a kókusz, s a csoki is 3 tábla.
A torta íze természetesen a csoki fajtájától függ a legjobban. Én Tibivel,vagy Bocival szoktam. Vegyesen ét-és tejjel.
Tehát,ahogy én készítettem:
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg vaj,
30 dkg étcsokoládé(nálam 15 tej-15 ét)
22 dkg cukor,(nálam 15 dkg)
csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
4 tojás,
10 dkg liszt,
15 dkg kókuszreszelék,
ízlés szerint lehet hozzátenni esetleg rumot is.
A mázhoz:
25 dkg tejcsokis bevonó ,
2 teáskanál vaj, vagy olaj
Egy kicsit máshogy szoktam készíteni, mint az eredetiben írva van, attól tartva, hogy túl lapos lesz a süti., ha nem verem fel külön a tojássárgákat , s külön a fehérjéket.
Tehát először megolvasztottam vízgőz felett a csokikat és a vajat. Ezt hagytam hűlni.
Felvertem a tojásokat 4 kanál cukorral, pici sóval. A tojássárgkat kikevertem a maradék cukorral,vaníliás cukorral, s hozzáraktam a közben langyosra hűlt csokit, majd a kókuszt, lisztet, és a felvert tojásfehérjéket is felváltava . 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába raktam. Előmelegített sütőben kb.160 fokon készre sütöttem fél óra alatt. Levettem róla a sütőpapírt és hűlni hagytam. Mikor kihűlt, a tetejére raktam a csokimázt és kókuszból focipályát próbáltam formázni,
fociimádó öcsém kedvéért. A marcipánt azt készen vettem.

Read more...

Kinder-szelet

>> 2009. november 2., hétfő


Láttam több Kinder-szelet variációt, de úgy látom ezt a fajta Kinder-szeletet még nem készítette senki az általam olvasott oldalakon. Ha mégis, szóljatok, s belinkelem, ígérem.:-)) A süti nagy családi kedvenc, mióta megkaptam a receptet egy kedves ismerőstől, Bettitől. Leírom az eredeti receptet, s hozzáteszem azt is , amit én változtattam rajt.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás,
5 dekagramm margarin,vagy vaj
25 dkg cukor,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál kakaó,
45 dkg liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
esetleg pici tej,
A krémhez:
3 csomag főzős pudingpor(tejszínes,vagy vaníliás,vagy vegyesen),
10 dkg cukor,
1 púpos kanál liszt,
7 dl tej,
1 doboz tejföl(2 dl kb,)
20 dkg margarin,vagy vaj,
20 dkg porcukor
Tetejére:
tortabevonó csoki,
2 kanál olajjal,vagy vajjal gőz felett felolvasztva.

Utólagos megjegyzés:
A krémnél a vaj és porcukor mennyiségét már lecsökkentettem 15-15 dkg.-ra.

A tészta hozzávalóit gőz felett összefőzzük. Még melegen hozzáaadjuk a szódabikarbónás lisztet.
Elosztjuk két vagy három részre, és kinyújtjuk. Két sütőpapír között szoktam nyújtani, mert a méz miatt elég ragadós a tészta. Ha magasabb sütit szeretnénk, akkor három részre osztjuk kb. közepes tepsi nagyságúra, s úgy sütjük meg. Ha laposabbat, akkor két részre osztjuk és a gáztepsiben sütjük . A krém elég sok, három laphoz is elég.
Én azt tapasztaltam, hogyha adunk egy kis tejet is a tésztához, akkor nem kell megvárni a másnapot a szeleteléssel, egyébként egy nap, mire összeáll. Tehát előmelegített kb.170 fokos sütőben 7-8 perc alatt megsül. Sütőpapíron sütöm, amit gyorsan le is veszek, mert utána kemény lesz a tészta.
A krémhez összefőzzük folyamatosan kevergetve a pudingokat, a lisztet a tejjel.
Még melegen hozzákeverjük a tejfölt is.
A margarint is alaposan kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémhez adjuk apránként. Én kevesebbet szoktam egyébként a vajból.Kb 10 dkg-ot . Elosztjuk a krémet a lapokon, tetejére csokimázt rakunk.
Nagyon finom krémes-mézes ízhatású süti. Elkészítettem már csokipudinggal is és vegyesen is.
Minden családi ünnepen sütöm, mert kiadós is, és lehet variálni ízlés szerint a különböző ízű pudingokkal. Nálunk mindenhogyan ízlik.:-))


Read more...

Csíkos-paprikás kalács és kifli

>> 2009. október 31., szombat




Yasmine hatos fonása nem hagyott nyugodni. Elküldte e-mail-ben a fázisfotókat, úgyhogy a deszkát a géphez vittem és lépésről lépésre próbáltam követni. Még mindig nem tökéletes, de majd a harmadik talán az lesz.:-)) Ezúttal egy paprikás "csíkos kifli" néven szereplő péksüteményre akadtam a Szalay könyvkiadó "Nagy Süteményeskönyv "-ében. Azt gondoltam, hogy kalácshoz is jó lesz talán. Kicsit átalakítottam, kicsit több sót és köményt raktam bele, és krumplit kevesebbet használtam.
Hozzávalók:
A fehér tésztához:
20 dkg főtt , melegen áttört krumpli,(én kb.10 dkg-ot raktam)
40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dg élesztő.
5 dkg vaj
A piros tésztához:
1 nagy hagyma,
5 dkg vaj,
1 evőkanál pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt kömény(felet írt)
15 dg főtt,melegen áttört burgonya(kb 10 dkg-ot raktam),
40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dkg élesztő
A piros tésztához a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon üvegesre sütjük. A tűzről levéve a pirospaprikával meg a köménnyel megszórjuk. A kétféle tészta hozzávalóit kimérjük, majd külön-külön jól bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb.40 percig pihentetjük. Ha, csak kalácsot készítünk, akkor 3-3 részre osztjuk a két színű tésztát Átgyúrjuk, majd mindegyik részből rudakat formázunk. Majd 6-os fonással összefonjuk.
Ha Yasmine felrakja belinkelem a fonást.:-)) S köszönet érte!:-))
A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát, tojássárgájával lekenjük, majd 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Így néz ki a kalács,ha felszeleteljük:

A tésztát én 4-4 részre osztottam. Hármat-hármat a kalácshoz használtam, de a negyedikeket kinyújtottam, egymásra fektettem, majd
még vékonyabbra nyújtottam. Ezután háromszögekre vágtam, felcsavartam kifli alakúra,
(kettő császárzsemle is lett belőle), ezeket is lekentem tojással,majd megsütöttem.


Finom a kalács, s a kifli. Érdekes a csíkok miatt, de a paprikás hagymás ízt nem nagyon érezni, inkább a krumpli érezhető ki belőle.




Read more...

Házi túrós pite

>> 2009. október 29., csütörtök

Ez az a süti, ami miatt tartok itthon zsírt. Semmi máshoz nem használom. Viszont, ha igazi házi-pite ízre vágyunk, mindig ezt sütöm. Nem érezni benn a zsírt, de valószínűleg ettől olyan omlós a tésztája.
A sütit Jutka barátnőmnél kóstoltuk először, aki a receptet anyukájától tanulta. Nagyon ízlett a családomnak, úgyhogy másnap (némi telefonos segítséggel) már nálam is sült.:-))
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
1 sütőpor,
15 dkg zsír,
1 tojás,
20 dkg porcukor,
1 tejföl,
kis só
amit még én tettem hozzá: 1 citrom héja,1 vaníliás cukor
A tészta összetevőit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk simára, s berakjuk a hűtőbe,
míg a töltelék készül.
Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojás,
20 dkg cukor,
40 dkg túró,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
5-10 dkg mazsola
A tojásfehérjéket felverjük egy kis cukorral,csipet sóval. A tojássárgájákat kikeverjük a többi cukorral, vaníliás cukrokkal, majd hozzákeverjük a túrót, a citrom héját is. Ezután összekeverjük a kettőt, s a mazsolát is hozzáadjuk. Nálunk csak a felében van mazsola, mert nem mindenki szereti.
Egy közepes tepsibe simítjuk a tésztának 2/3-át, 5 percig elősütjük(csak míg kifehéredik),majd rárakjuk a tölteléket. A mardék 1/3 részt berácsozzuk és a tetejére tesszük. Tojássárgájával a tetejét megkenhetjük. 170 fokos sütőben kb.fél óra alatt készre sütjük.
Jutka pitéje nem rácsosan készült;ő felezte a tésztát. Egyik felét alulra simította, a másikkal pedig befedte a túrós tölteléket. Úgy egy kicsit villával meg kell böködni a tetejét, hogy a gőz távozhasson. Ha nagy gáztepsinyi adagot szeretnék sütni, akkor másfél adag hozzávalóból készítem.
Nagyon gyors és nagyon finom sütemény.

Read more...

Díj blogbarátnőmtől

>> 2009. október 27., kedd

Kedves blogbarátnőmtől Yasmine-tól kaptam a díjat, amivel nagyon meghatott.
Köszönöm!
S én is szeretném elmondani: csajok imádom a blogjaitokat! Fogadjátok Ti is tőlem szeretettel a díjat!
Yasmine,
Wise Lady,
Trinity,
Szepyke,
Kiskukta,
egycsipet,
Mónika,
Limara,
Viki,
Ancsika,
Moha,
Benzsi,
Judith
Éva,
Mandy,
Belly,
Sedith

Read more...

Cukros linzer


Pihent egy adag szokásos linzertésztám a hűtőben, amikor megláttam Kiskuktánál az Ólomüveges sütit. Nagyon megtetszett,de azt gondoltam,hogy egyszerűbb lesz. Már a cukor összetörésénél godjaim voltak, mert egy fa-húsklopfolóval kezdtem hozzá, de aztán az uram azt kalapácsra cserélte.:-)) Azután elégettem egy tepsi karácsonyfát mézes tésztából. A linzerek úgy-ahogy sikerültek, de azt gondolom,hogy másodszorra talán jobb lesz.
De azért köszönet érte, mert az ötlet szuper! S Kiskuktáé gyönyörű!

Read more...

Emeletes joghurtos torta

>> 2009. október 25., vasárnap
























Elkészítettem a múltkori kefírest, joghurtos változatban emeletesre. Csak az alsó része joghurtos,a felső 2 rész a túrós-gyümölcsös.Az adag elég volt a két kisebbhez. Persze szeleteléshez azért inkább szétvettem őket.:-))














Read more...

Fonott kalács

>> 2009. október 21., szerda

Yasmine hatos fonását próbáltam ötvözni a kakaókrémes kalácsommal tegnap . Végülis ötös fonásra sikeredett. Ízre finom, látványra pedig extrább,mint a hármas fonás. Köszönöm Yasmine a segítséget, még gyakorolnom kell..:-))
Még annyit tennék hozzá, hogy minden tiszteletem Yasminé és azoké, akik képesek még 6 meg 8 meg 12 szálas kalácsokat fonni. Nagyon nem volt egyszerű...

Read more...

Kefírtorta Marianntól

Ezt a receptet Mariann unokatesómtól tanultam, s ezt a babapiskótás változatát Kati és Klári kolléganőm kedvéért rakom fel, mert úgy gondolom, hogy nekik is biztos sikerül elkészíteni.
S én nem győzöm elégszer vinni, mert nagyon szeretik . Joghurtos változatban is készítem, ugyanúgy kell, csak akkor helyettesítem a kefírt a joghurttal.
Hozzávalók:
4 vagy 6 dl kefír vagy natúr joghurt,
15 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
esetleg egy citrom héja,
1 nagy(25 gr.) zselatin,(Horváth Rozi-féle)
1 habpotló por 2 dl tejjel, vagy nálam 2 dl tejszín,
25-30 dkg gyümölcs, kockára vágva,(kivit és ananászt úgy tudom tilos)
8-10 db babapiskóta
Ha nincs gyűrűformánk, kibélelünk egy őzgerinsütőt folpackkal. A gyümölcsöket felkockázzuk, lecsöpögtetjük. Ezután felmelegítjük a kefíreket(vagy joghurtokat) a cukrokkal és a zselatinnal
Ha rendes lyukas gyűrűformánk van 4 dl-t, ha van hozzávaló tetőnk és ki tudjuk tölteni a lyukat:
6 dl-t. A zselatin megtartotta a 6-ot is plusz a tejszínt, bár nem lett olyan kemény. Őzgerincbe elég a 4 dl kefír + a 2 dl tejszín. Tehát felmelegítjük, míg elolvad a cukor és a zselatin. Nem kell túl melegre. Ezután felverjük a tejszínt. Ha kész van, összevegyítjük a zselatinos-cukros kefírekkel és a gyümölcsökkel, ami akár fagyasztott is lehet, majd beleöntjük a formába. Tetejét, ami ugye majd az alja lesz, kirakjuk babapiskótával. 3-4 óra hűlés után kivehető és tálalható.

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP