Kakaókrémes kalács

>> 2009. május 29., péntek



Egy ilyen esős délután, mint a mai, szerintem nincs jobb , mint a frissen sülő kalács illata, s persze később az íze!Egy nagy bögre habos kakaóval,vagy kávéval,aki szereti még egy kis vajjal is megkenheti...
Gondolom, mindenkinek van biztos módszere a kalácsra,Max-nál is olvastam egyszer a szobahőmérsékletű dolgokról,ami nálam is bejött. Azután még,kell a sütő aljába egy vízzel teli fémtál a gőzképződés miatt.
Mielőtt kivesszük a kész kalácsot meg kell kenni meleg,cukros tejjel.Ez azért kell,hogy puha maradjon a teteje.
Az én alapreceptem egy Horváth Ilona féle ezeréves könyvből való; foszlós kalács a neve.
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
8 dkg cukor,/az én családom 10-12 dkg-ot igényel/
10 dkg vaj,vagy margarin,
9 dl tej/ezen változtattam;nálam 6-7 dl a tej
5 dkg élesztő,
kávéskanál só
Az eredeti receptbe nincs,de azért 1-2 tojássárgáját rakok bele.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral,hozzá a liszt és a többi hozzávaló. Kidagasztjuk kb.15-20 percig. Ha van kelesztőtálunk elég 40-45 perc,míg háromszorosára megkel.Akkor 6 részre osztjuk, téglalapra nyújtjuk és megkenjük a következő krémmel
25 dkg Rama vagy vaj
20 dkg porcukor
3 csomag vaniliás cukor
2-3 evőkanál
kakaó
Ha habosra kevertük és megkentük a téglalapokat,felcsavarjuk és hármasával összefonjuk. Aki szereti tejbe áztatott mazsolát tehet a krémbe.Egyszer aszalt barackot raktam,nagyon fini volt.Fél órát még pihentetjük. Azután megkenjük tojássárgával és berakjuk sülni .Kb 150 fokon 40-45 percig sül.Mielőtt kivesszük , megkenjük a meleg cukros tejjel.Még 5 percre visszarakjuk.Ha kivettük, kis hűlés után szeletelhető.
Már ha kibírjuk addíg!
Jó étvágyat hozzá!


Read more...

Mákos túrós bomba.

>> 2009. május 28., csütörtök

Múltkor "Bodza konyhájá"-n láttam meg egy gyönyörűséges mákos piskótát,amiről tudtam,hogy valamihez használom majd az ötletet.Nemrég olyan vendég jött,akinek a mák a kedvence,így hamar ki is próbáltam.
A fényképezést még tanulnom kell!
Íme az elkészítése:
6 tojásos piskótát sütöttem,a szokásos módon csak mákkal/6 tojás 6 kanál cukor 6 kanál liszt-helyett 4+2 kanál mák/Megkentem eperlekvárral,feltekertem,najd felszeltem.
További hozzávalók:
20-30 dkg gyümülcs felaprítva
Krémhez:
50 dkg túró
2 dl tej
1 vaniliás cukor,
esetleg 1 citrom lereszelt héja
15-20 dkg cukor
1 nagy /20 gr./ zselatin
A tejbe raktan a zselatint és a cukrot is,majd felmelegítettem.Csak míg elolvadnak.
Hozzáturmixoltam a túrót,majd beleraktam a gyümölcsöket is.
Kibéleltem folpack-kal egy gömbölyű tálat/nem túl nagyot/,kiraktam a felszelt piskótákkal,hagytam a tetejére is,ami ugye az alja lesz.Beleöntöttem a túrókrémet,majd befedtem a maradék piskótákkal.Betettem a hűtőbe és kb.3-4 óra múlva már kivettem és még átkentem lekvárral,mielőtt felvágtam.
Jó étvágyat hozzá!

Read more...

Üdítő szeletes sakktorta

>> 2009. május 27., szerda

Úgy kezdődött ez a torta,hogy a kis-nagyfiam állandóan azt a bizonyos üdítős szeletet kéri. Minden egyes alkalomra.Én meg már unom.Volt már,hogy piskótatekercs volt az alja,volt már,hogy sárga volt a piskóta,a teteje pedig málna szörpös,hogy változatosabb legyen.A sakktáblatortát egy könyvben láttam meg és nagyon megtetszett,gondoltam talán jó lesz az alap krémhez.Két kerek kakaós piskótát sütöttem hozzá./Egy 3 és egy 4 tojásost./
A 3 tojásos volt az alapja,a 4 tojásosból 2 cm széles egyre kisebbedő karikákat vágtam. A 3 tojásos piskótát megkentem egy kis barack lekvárral.Ráraktam a legnagyobb átmérőjű karikát,a középsőt és a legkisebbet.Az üres részeket kitöltöttem krémmel.Azután a krémes részre raktam a maradék kettő karikát.Az így létrejött üres részeket kitöltöttem a maradék krémmel.
A krém a következő volt:
50 dkg túró

20 dkg Rama margarin ,
15-20 dkg porcukor ,
1-2 citrom reszelt héja ,
1 vaníliás cukor
Amikor kész lett,beraktam a hűtőbe hülni-dermedni.
Közben elkészítettem a tetejét,összefőztem a következőket,folyamatosan keverve:
2 főzős vanília puding
7 dl Mirinda vagy Fanta
6-7 kanál cukor
Amikor összeforrt,levettem a tűzröl és hűlni hagytam kb.fél órát.
Mikor dermedni kezdett rákentem a krém tetejére.
Visszaraktam a hűtóbe.1-2 óra múlva fogyasztható.
Bonyolultabb volt leírni mint elkészíteni!
Jó étvágyat hozzá!






Read more...

Diós kuglóf.

>> 2009. május 26., kedd



Igazából ez egy egyensúly-tészta,legalábbis úgy emlékszem,így hívták.Ez nem csak kuglófnak jó,hanem sima, tepsibe rakott és gyümölccsel megszórt sütinek is .Ilyenkor nem kell aszalt gyümölcs,hanem jó bármilyen frisset is beleszórni.A kuglófba jobb az aszalt gyümölcs,dió,mandula,mazsola,csoki....Sokszor darabolt diót és darabolt csokit teszek csak bele.
Lehet a darált dió helyett mák is benn és akkor finom az aszalt barack hozzá.
Tehát az alaprecept:
Majdnem minden 25 dkg/ezért egyensúly/
25 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg rama
25 dkg darált dió
összesen 25 dkg aszalt gyümülcs,darabolt dió,darabolt csoki,mandula,mazsola/vegyesen,vagy csak egyik-egyik;ízlés szerint/
4 tojás
1 vaniliás cukor,esetleg citromhéj
fél csomag sütőpor
Összevegyítjük a lisztet,a sütőport,a gyümölccsel esetleg citromhéjjal.
Előszőr a tojásfehérjét felverjük 4 ek. cukorral.Majd ezzel a habverővel/van aki szeret mosogatni?/kikeverjük a tojássárgáját a maradék cukorral.Azután felváltva hozzáadjuka lisztes keveréket és a felvert fehérjét.Ha nagyon kemény lenne,egy kis tejjel vagy joghurttal lehet lazítani.Belerakjuk az alaposan kimargarinozott,kilisztezett formába.Előszőr nagyobb hőfokon,aztán,ha feljön takarékon sütjük tovább.Kell kb.40 perc,mire megsül.
Ha kész még egy kicsit hűlni kell,mielőtt kiborítanánk. Azután lehet rá csokimázt is tenni,vagy csak porcukrot.
Jó étvágyat hozzá!


Read more...

Joghurtos torta

>> 2009. május 25., hétfő


A joghurtos tortám egy könnyű tavaszi-nyári nyári süti.Rengeteg módon lehet variálni.
A piskóta lehet kakaós,vagy sima,de a mákos és a diós is finom.Ízlés szerinA gyümölcsök választéka nyáron szintén bőséges.Valahol azt olvastam,hogyaz ilyen joghurtos-zselatinos cucchoz nem jó a kivi és az ananász,úgyhogy én ezeket még soha nem raktam.De raktam már barackot és meggyet és cseresznyét és szőlőt....
Szóval az alaprecept:
Hozzávalók:
Piskótához:
8 dkg liszt
8 dkg cukor
4 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
Feltét:
4 dl gyümölcslé
20-30 dkg gyümölcs
2 dl tej
1 db habpótlópor
1 nagy zselatin 20g
15 dkg cukor
4 dl natúr joghurt
Tetejére:
1 nagy zselatin .
4 dl gyümölcslé
díszítésnek tetszés szerint gyümölcs
Elkészítése: A piskótához külön felverjük a fehérjét a cukorral. Amikor már kemény hozzáadjuk a sárgáját, majd a lisztet is. Amíg sül addig felkockázzuk a gyümölcsöt. A joghurtot összekeverjük a cukorral és felmelegítjük a zselatinnal együtt míg az elolvad. Ne legyen meleg, csak langyos! Felverjük a habport a tejjel. A cukros-zselatinos joghurtba beleforgatjuk a gyümölcsöt, majd a tejszínhabot. Kibélelünk folpackkal egy formát vagy egy kisebb tepsit, belerakjuk a piskótát . Rásimítjuk a kihűlt piskótára a joghurtos krémet és hűtőbe rakjuk egy órára. Miután megdermedt, kidíszítjük gyümölccsel. A zselatint a gyümölcslével összemelegítjük. Ha már lehűlt és elkezd kocsonyásodni, rárakhatjuk a sütire.Kb.3 óra múlva már fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Read more...

Meggyes pite

Nagyon szerettem volna már egy blogot a receptjeimnek,ma végre elkezdtem.Hogy csak én nézem-e majd,vagy tán más is kiváncsi lesz rá-majd eldől.Mindenesetre nekem mindenképp jó egy helyen látni a sütiket.
Szóval ez a pite családi kedvenc,meggyel és cseresznyével is finom.Egyszer véletlenül szedret vettem elő a fagyasztóból és az is jó lett,de az uram szerint fanyarabb úgy!

Nos a recept:

Hozzávalók (-):
A töltelékhez:
2 főzős vanília puding
50-60 dkg meggy (fagyasztott is lehet)
10-12 dkg cukor
kis fahéj
A tésztához:
kis só
reszelt citromhéj
1 tojás
1-2 kanál tejföl
12 dkg porcukor
25 dkg Rama
fél csomag sütőpor
50 dkg liszt
Elkészítése: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. A meggyet felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. Közben a pudingot 2 dl vízzel kikeverjük, ráöntjük a meggyre és összeforraljuk pár percet. Ha a fagyasztott vagy friss meggy nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. Kb. 5 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát elfelezzük, illetve inkább kicsit nagyobbat veszünk az aljához. Kinyújtjuk, és előmelegített sütőben kb. 5-10 percig elősütjük. Csak, míg kifehéredik. Közben a maradék tésztát csíkokra vágjuk. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket és rácsosan befedjük. Tojássárgájával megkenjük. Kb 160 fokon 30-40 percig sütjük. Ha kivesszem és hűl egy kicsit én porcukorral szoktam meghinteni. Jó étvágyat hozzá!



Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP