Szőlős-túrós rudi VKF-re

>> 2009. szeptember 27., vasárnap

S ez az a süti, amiért egyáltalán nekiálltam lekvárt, illetve dzsemet főzni az Othellóból.
Mi nagyon szeretjük a "rudi"-t, de azt a fajtát,amibe lekvár van, ezért már régóta gondolkodtam, hogy meg kellene házilag sütni. Eredetileg a málnadzsemmel akartam, de mikor jött ez a szőlős VKF felhívás, úgy gondoltam, hogy akkor először megpróbálom az Othellóból a dzsemet, majd valahogy ezt a rakom túró közé, s csokival borítom. Szóval elindultam a gombtól, s úgy raktam rá kabátot. Egyébként az Othellófőzésnél az illatok minimum egy borozó illatát idézik.
Szóval a dzsemet, amit egy kiló szőlőből ,f él kiló cukorból és egy dzsemfixből főztem, hagytam hűlni. Ami maradt azt persze elraktam üvegbe. Nem azért, de veri a málnát.:-)
Sütöttem egy 6 tojásos piskótát.
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
2 kanál kakaó,
1 teáskanál sütőpor,
A tojásfehérjéket felvertem a cukorral, majd mikor kemény lett, hozzáraktam a sárgáját is. A lisztet a kakaóval óvatosan hozzáforgattam. Megsütöttem kb 170 fokon 10-15 perc alatt.
Mikor kivettem,felcsavarva hagytam hűlni. Kevertem egy túrós krémet.
Hozzávalók:
50 dkg túró,
20 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
1 citrom héja,
kóstolás után még felének a leve is,
Összekevertem alaposan, s a piskótára raktam a felét. Az az igazség,hogy most nem akartam zselatint használni, reméltem, hogy megdermed így is. Tehát ráraktam a fél adag túrókrémre a sűrű szőlődzsememet, majd a másik felével betakartam. Végül ráhajtottam a piskótát.
Ahhoz, hogy kör alak jöjjön ki, egy kicsir itt a hosszából le kellet vágnom.
Berakatam a hűtőbe éjszakára, s ma becsokiztam. Igazság szerint nem lett az igazi rudi, de nagyon hasonló, amolyan házi rudi.:-)

Read more...

Pite Othellóval VKF-re

A következő,amit a VKF-re készítettem,az a blogkezdő pitém volt,ezúttal szőlős változatban.
Hozzávalók a tésztához:
kis só,
reszelt citromhéj,
1 tojás,
1-2 kanál tejföl,
12 dkg porcukor,
25 dkg Rama,
fél csomag sütőpor,
50 dkg liszt
A töltelékhez:
2 főzős vanília puding,
50-60 dkg szőlő
10-12 dkg cukor,
kis fahéj
Elkészítése: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. A szőlőt felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. A szőlő enged annyi levet, hogy ki tudunk venni belőle kb 2dl-t, amivel elkeverjük a 2 csomag pudingport.Ráöntjük a szőlőre és összeforraljuk pár percig. Ha a szőlő nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. Kb. 5 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kinyújtjuk, és előmelegített sütőben kb. 5 percig elősütjük. Csak míg kifehéredik. Közben a maradék tésztát csíkokra vágjuk, vagy valamilyen mintát készítünk belőle. Az elősütött tésztára rátesszük a tölteléket és a maradék tésztával befedjük. Tojássárgájával megkenjük. Kb 160 fokon 30-40 percig sütjük. Ha kivesszük és hűl egy kis porcukorral esetleg meg lehet hinteni.






Read more...

Limara expressz croissantja szőlődzsemmel.

>> 2009. szeptember 26., szombat

Férjuram kapott egy kosár Othelló szőlőt, így nem volt kérdéses,hogy a boros-szőlős VKF-re ebből készítek valamit. Először is főztem egy lekvárt egy kg szőlőből, 50 dkg cukorból és egy dzsemfix-ből. Limara croissantját ezzel is kipróbáltam.
Ezt nem nevezem a VKF-re, mert nem az enyém, köszönet érte Limarának,mert nagyon finom.



Read more...

Limara expressz croissantja csokisan


Még mindig croissant, ezúttal csokisan, mert azt kértek a fiúk. Limara croissantját, amikor már háromszögekre vágtam, a szélesebbik felére Sport-csoki kockát raktam, s úgy csavartam fel.
Nagyon-nagyon finom lett ez is. Köszönet érte Limarának.

Read more...

Banános-kakaós piskótatekercs

>> 2009. szeptember 16., szerda

Napok óta készülődöm, mert a fiamhoz egy német cserediák jön ma, ezért nem volt sok időm mostanában receptet felrakni. Gyorsan pótolom, mert aztán megint nem lesz sok időm.
A pizza mellé ezt sütöttem, mert úgy gondoltam a pizzát és a banánt a legtöbb gyerek szereti.
A recept nem nehéz; csak egy piskótatekercs , puding és pár banán.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
1-2 kanál kakaópor,(Bonbonetti)
1 kávéskanál sütőpor,
A krémhez:
1 vaniliapuding,(főzős)
3 dl tej,
3 kanál cukor,
6-8 dkg vaj vagy margarin,
5-6 dkg porcukor

2-3 banán
Tetejére csokimáz,vagy porcukor

A piskótához felverjük a tojásfehérjéket, az apránként hozzáadott cukorral keményre.
Hozzáadjuk a sárgáját is, majd óvatosan a sütőporos kakaós lisztet.
Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe és kb 170 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük egy lisztezett deszkára, majd felcsavarjúk.
Közben a pudingot felfőzzük a tejjel és a cukorral.
Ha összeforrt, lekapcsoljuk, majd kihűtjük. Ha már nem meleg, hozzákeverjük ízlés szerint a margarint és porcukrot. Van aki többet tesz belőlük egy pár dekával ehhez a krémhez, de mi így szeretjük.
Kiterítjük a tekercset, megkenjük a krémmel, rárakjuk a banánokat és felcsavarjuk.
A tetejére porcukrot,vagy csokimázt készítünk.Tálalásig hűtőben tartjuk.
A banánt egy kis citromlével megkenhetjük,de nekem addíg az egy napig,míg elfogy, nem szokott megbarnulni.:-))

Read more...

Hála, mert van kinek...

>> 2009. szeptember 14., hétfő

“Miközben mosogatsz, imádkozz! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél, és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie…”
(Paulo Coelho: A portobellói boszorkány)

Ne haragudjatok, most csak ennyit írni van időm.
Azt gondolom,ebben minden benne van::-))
Köszönöm Mónikának és Bellynek a kérdést.
Ha van kedvetek, s időtök,kérlek meséljétek el,Ti miért vagytok hálásak?
Yasmine,
Egycsipet,
Szepyke,
Kiskukta,
Éva

Read more...

Limara expressz croissantja

>> 2009. szeptember 12., szombat

Igaz, hogy én ma Trinitynél láttam meg a croissant, de eredetileg Limaráé a recept.
Szóval én ma ezért nagyon hálás vagyok nekik, mert ez nagyon-nagyon finom lett.
Csak annyit változtattam rajt, hogy kakaót kevertem a vajhoz, egy kis porcukrot, majd
újból lehűtöttem, s úgy raktam a tésztára. S én se kelesztettem sokat, csak egy órát, mást semmit nem változtattam. Ez úgy jó, ahogy van. Talán csak Párizsban, s Nálatok lehet ennél finomabbat kapni, pedig én nem szoktam túldicsérni a keltjeimet, ugye tudjátok?:-))
Köszönet érte Limara, s Trinity!
S ne felejtsem Bellyt se,mert az övé is gyönyörű volt.

Read more...

Kávé

>> 2009. szeptember 11., péntek

Yasmine-nak ígértem tegnap egy kávét, de aki erre jár,annak is szívesen adom.
Wise Lady, Szepyke, Belly,Trinity, Kiskukta, Chef Viki, Fruzska, Limara, egycsipet, Moha, Gasztroboszi, Móni, Judit, Sütis néne, Éva,Vesta s a többiek:Egészségetekre!

Read more...

Pozsonyi mákos kocka

>> 2009. szeptember 10., csütörtök

A naptárom szeptemberhez tartozó oldalán a pozsonyi mákos kocka fotója, s receptje található.
Addíg-addíg nézegettem, (bírtam vagy tíz napig) míg ma sorra került , hogy elkészítsem.
A naptárt az Évszak kiadó adta ki, s a recepteket Liptai Zoltán mesterszakács készítette el. Mondhatom nagyon ínycsiklandozóan kinézően. Azért egy kicsit változtattam rajt.
Hozzávalók:
50 dkg kockatészta,
1 evőkanál só,
5 db tojás,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor(eredetileg nem volt benn)
8 dkg teavaj,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg darált mák,
3 dl tejföl(a recept 3 evőkanalat ír)
A recept ír még 6 dkg rumba áztatott mazsolát,amit én nem raktam bele.(kis-nagyfiam kedvéért)
Tálaláshoz én dzsemet raktam, a mesterszakács citromfű dekorációt ajánlott, s porcukrot.
A kockatésztát sós vízben megfőzzük, leöblítjük, leszűrjük, kihűtjük.
A tojások fehérjét felverjük 5 kanál cukorral, s egy csipet sóval.
A puha vajat kikeverjük a tojások sárgájával, s a maradék cukorral, vaníliás cukorral habosra.
Hozzáadjuk a citromhéjat, mákot.tejfölt, esetleg a mazsolát, s a tésztát is. Végül óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket is hozzáforgatjuk. Egy közepes tepsit kivajazunk , s zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük a habos-mákos tésztát. 180 fokos sütőben kb.30 perc alatt készre sült.
Szerintem kellett ennyi tejföl bele, nekem száraz lett volna kevesebbel.
Nagyon ízlett a málnadzsemmel mindenkinek, s azt gondolom darált dióval is megérne egy próbát legközelebb.

Read more...

Túrós-szőlős süti

>> 2009. szeptember 7., hétfő


Kaptam egy csomó szőlőt az anyukámtól, s mivel időhiányban voltam, nem jutott más eszembe, minthogy valami bevált túrósat készítsek.
De mivel a boltban elfogyott a joghurt, kefírt raktam hozzá. A többi ugyanaz,mint itt. S Trinitynél. A piskótára most málnalekvárt tettem, ami nagyon elnyerte az uram tetszését. Azt mondta, hogy a túró a szőlővel, a citromhéjjal, s málnalekvárral nagyon harmonizál. Hát szerintem is. :-) Pláne, hogy a málna ugye aranyáron volt kapható, s emiatt nagyon becsülendő.

Read more...

Sonkás császárzsemle

>> 2009. szeptember 6., vasárnap

Még mindig a Yasmine-féle császárzsemle-lázban égek.Tegnap a kolbászos csiga mellé ezt is kínáltam a vendégeinknek. Mindkettő sikert aratott. A tésztája nálam a pizzatésztámé.
Annyi csak a különbség, hogy mielőtt kígyóba tekertem volna, megkentem puha vajjal és megszórtam hagymán kicsit megpirított sonkás kockákkal, úgy tekertem fel, s próbáltam császárt formázni a' la Yasmine . Azért a Yasminé még mindig szebb!:-))


Read more...

Kolbászos tekercs

>> 2009. szeptember 5., szombat

Ami még megtetszett Chef Vikinél rögtön, az a kolbászos stangli volt. Az alapötletet megtartottam. Vagyis, hogy paradicsomos szósz-kolbász-sajt egy tésztával, de én ezt egy pizzatésztára raktam, felcsavartam, csigákra vágtam, s úgy sütöttem meg.
A pizzareceptem a múltkori, a szósz nem ketchup, hanem pizzaszósz.
Az ötletet köszi ,Viki!

Read more...

Joghurtos-szilvás pite




Chef Vikinél láttam a héten több dolgot is , ami ihletet adott. Az egyik a joghurtos- szilvás pite.

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP