Csíkos-paprikás kalács és kifli

>> 2009. október 31., szombat




Yasmine hatos fonása nem hagyott nyugodni. Elküldte e-mail-ben a fázisfotókat, úgyhogy a deszkát a géphez vittem és lépésről lépésre próbáltam követni. Még mindig nem tökéletes, de majd a harmadik talán az lesz.:-)) Ezúttal egy paprikás "csíkos kifli" néven szereplő péksüteményre akadtam a Szalay könyvkiadó "Nagy Süteményeskönyv "-ében. Azt gondoltam, hogy kalácshoz is jó lesz talán. Kicsit átalakítottam, kicsit több sót és köményt raktam bele, és krumplit kevesebbet használtam.
Hozzávalók:
A fehér tésztához:
20 dkg főtt , melegen áttört krumpli,(én kb.10 dkg-ot raktam)
40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dg élesztő.
5 dkg vaj
A piros tésztához:
1 nagy hagyma,
5 dkg vaj,
1 evőkanál pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt kömény(felet írt)
15 dg főtt,melegen áttört burgonya(kb 10 dkg-ot raktam),
40 dkg liszt,
1 dl víz,(2-t raktam)
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
2,5 dkg élesztő
A piros tésztához a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon üvegesre sütjük. A tűzről levéve a pirospaprikával meg a köménnyel megszórjuk. A kétféle tészta hozzávalóit kimérjük, majd külön-külön jól bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb.40 percig pihentetjük. Ha, csak kalácsot készítünk, akkor 3-3 részre osztjuk a két színű tésztát Átgyúrjuk, majd mindegyik részből rudakat formázunk. Majd 6-os fonással összefonjuk.
Ha Yasmine felrakja belinkelem a fonást.:-)) S köszönet érte!:-))
A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát, tojássárgájával lekenjük, majd 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Így néz ki a kalács,ha felszeleteljük:

A tésztát én 4-4 részre osztottam. Hármat-hármat a kalácshoz használtam, de a negyedikeket kinyújtottam, egymásra fektettem, majd
még vékonyabbra nyújtottam. Ezután háromszögekre vágtam, felcsavartam kifli alakúra,
(kettő császárzsemle is lett belőle), ezeket is lekentem tojással,majd megsütöttem.


Finom a kalács, s a kifli. Érdekes a csíkok miatt, de a paprikás hagymás ízt nem nagyon érezni, inkább a krumpli érezhető ki belőle.




Read more...

Házi túrós pite

>> 2009. október 29., csütörtök

Ez az a süti, ami miatt tartok itthon zsírt. Semmi máshoz nem használom. Viszont, ha igazi házi-pite ízre vágyunk, mindig ezt sütöm. Nem érezni benn a zsírt, de valószínűleg ettől olyan omlós a tésztája.
A sütit Jutka barátnőmnél kóstoltuk először, aki a receptet anyukájától tanulta. Nagyon ízlett a családomnak, úgyhogy másnap (némi telefonos segítséggel) már nálam is sült.:-))
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
1 sütőpor,
15 dkg zsír,
1 tojás,
20 dkg porcukor,
1 tejföl,
kis só
amit még én tettem hozzá: 1 citrom héja,1 vaníliás cukor
A tészta összetevőit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk simára, s berakjuk a hűtőbe,
míg a töltelék készül.
Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojás,
20 dkg cukor,
40 dkg túró,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
5-10 dkg mazsola
A tojásfehérjéket felverjük egy kis cukorral,csipet sóval. A tojássárgájákat kikeverjük a többi cukorral, vaníliás cukrokkal, majd hozzákeverjük a túrót, a citrom héját is. Ezután összekeverjük a kettőt, s a mazsolát is hozzáadjuk. Nálunk csak a felében van mazsola, mert nem mindenki szereti.
Egy közepes tepsibe simítjuk a tésztának 2/3-át, 5 percig elősütjük(csak míg kifehéredik),majd rárakjuk a tölteléket. A mardék 1/3 részt berácsozzuk és a tetejére tesszük. Tojássárgájával a tetejét megkenhetjük. 170 fokos sütőben kb.fél óra alatt készre sütjük.
Jutka pitéje nem rácsosan készült;ő felezte a tésztát. Egyik felét alulra simította, a másikkal pedig befedte a túrós tölteléket. Úgy egy kicsit villával meg kell böködni a tetejét, hogy a gőz távozhasson. Ha nagy gáztepsinyi adagot szeretnék sütni, akkor másfél adag hozzávalóból készítem.
Nagyon gyors és nagyon finom sütemény.

Read more...

Díj blogbarátnőmtől

>> 2009. október 27., kedd

Kedves blogbarátnőmtől Yasmine-tól kaptam a díjat, amivel nagyon meghatott.
Köszönöm!
S én is szeretném elmondani: csajok imádom a blogjaitokat! Fogadjátok Ti is tőlem szeretettel a díjat!
Yasmine,
Wise Lady,
Trinity,
Szepyke,
Kiskukta,
egycsipet,
Mónika,
Limara,
Viki,
Ancsika,
Moha,
Benzsi,
Judith
Éva,
Mandy,
Belly,
Sedith

Read more...

Cukros linzer


Pihent egy adag szokásos linzertésztám a hűtőben, amikor megláttam Kiskuktánál az Ólomüveges sütit. Nagyon megtetszett,de azt gondoltam,hogy egyszerűbb lesz. Már a cukor összetörésénél godjaim voltak, mert egy fa-húsklopfolóval kezdtem hozzá, de aztán az uram azt kalapácsra cserélte.:-)) Azután elégettem egy tepsi karácsonyfát mézes tésztából. A linzerek úgy-ahogy sikerültek, de azt gondolom,hogy másodszorra talán jobb lesz.
De azért köszönet érte, mert az ötlet szuper! S Kiskuktáé gyönyörű!

Read more...

Emeletes joghurtos torta

>> 2009. október 25., vasárnap
























Elkészítettem a múltkori kefírest, joghurtos változatban emeletesre. Csak az alsó része joghurtos,a felső 2 rész a túrós-gyümölcsös.Az adag elég volt a két kisebbhez. Persze szeleteléshez azért inkább szétvettem őket.:-))














Read more...

Fonott kalács

>> 2009. október 21., szerda

Yasmine hatos fonását próbáltam ötvözni a kakaókrémes kalácsommal tegnap . Végülis ötös fonásra sikeredett. Ízre finom, látványra pedig extrább,mint a hármas fonás. Köszönöm Yasmine a segítséget, még gyakorolnom kell..:-))
Még annyit tennék hozzá, hogy minden tiszteletem Yasminé és azoké, akik képesek még 6 meg 8 meg 12 szálas kalácsokat fonni. Nagyon nem volt egyszerű...

Read more...

Kefírtorta Marianntól

Ezt a receptet Mariann unokatesómtól tanultam, s ezt a babapiskótás változatát Kati és Klári kolléganőm kedvéért rakom fel, mert úgy gondolom, hogy nekik is biztos sikerül elkészíteni.
S én nem győzöm elégszer vinni, mert nagyon szeretik . Joghurtos változatban is készítem, ugyanúgy kell, csak akkor helyettesítem a kefírt a joghurttal.
Hozzávalók:
4 vagy 6 dl kefír vagy natúr joghurt,
15 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
esetleg egy citrom héja,
1 nagy(25 gr.) zselatin,(Horváth Rozi-féle)
1 habpotló por 2 dl tejjel, vagy nálam 2 dl tejszín,
25-30 dkg gyümölcs, kockára vágva,(kivit és ananászt úgy tudom tilos)
8-10 db babapiskóta
Ha nincs gyűrűformánk, kibélelünk egy őzgerinsütőt folpackkal. A gyümölcsöket felkockázzuk, lecsöpögtetjük. Ezután felmelegítjük a kefíreket(vagy joghurtokat) a cukrokkal és a zselatinnal
Ha rendes lyukas gyűrűformánk van 4 dl-t, ha van hozzávaló tetőnk és ki tudjuk tölteni a lyukat:
6 dl-t. A zselatin megtartotta a 6-ot is plusz a tejszínt, bár nem lett olyan kemény. Őzgerincbe elég a 4 dl kefír + a 2 dl tejszín. Tehát felmelegítjük, míg elolvad a cukor és a zselatin. Nem kell túl melegre. Ezután felverjük a tejszínt. Ha kész van, összevegyítjük a zselatinos-cukros kefírekkel és a gyümölcsökkel, ami akár fagyasztott is lehet, majd beleöntjük a formába. Tetejét, ami ugye majd az alja lesz, kirakjuk babapiskótával. 3-4 óra hűlés után kivehető és tálalható.

Read more...

Tudatosan

>> 2009. október 18., vasárnap

Kép forrása: internet

Mandy, Krisztina s Yasmine tette fel a kérdést, hogy mennyire vagyok tudatos vásárló.
Elnézést a késedelemért, nagyon el voltam havazva mindenféle családi dolgok miatt.
De most jöjjenek akkor a pontok :)

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Igen, próbálok cetlivel menni, gyakran sikerül is. Már egyre többször eltervezem előre, hogy mit főzök a héten, s így lehetőség szerint csak 2 naponta megyek üzletbe. Ha sikerül jó kenyereket sütnöm, nem megyek még annyiszor se. Multiba van, hogy két hónapig se, mert kis boltokba járok.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Egy helyi üzletben vásárolok, ahol a zöldség őstermelőktől van. Egyébként mi is azok vagyunk, papírom is van róla.....Csomó mindent megtermelünk mi is (inkább az uram), és anyutól is sok mindent kapunk..
Helyi üzletbe járok, magyar üzletláncba. Piac csak a szomszéd városban van, túl körülményes lenne odajárni.

3.Vigyél magaddal táskát, szatyrot!Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Jó pár kedvenc újságomat árulták táskával, így mindig van nálam egy "zöld "táska.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Ez az az egy,amit nem teszek. Hiába van busz, rengetegen vannak rajt, nem szeretem a zsúfoltságot, ráadásul nem jön túl sűrűen. A munkahelyem 6-7 km-re van, robogóval a rövidebb úton tudok menni, míg a busz nagyobb kitérőt tesz, pénzben ugyanott vagyok.Tavasztól-őszig robogóval, azután télen autóval járok.

5. Vegyél helyi termékeket!Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál töbet szennyez.
Próbálok helyit és magyart vásárolni. Lehet drágább néha 20 Ft-tal,de akkor is a hazai munkahelyeket kell szerintem elsősorban támogatni. Mondjuk nálunk lehet kapni alföldi tejfölt és tejet is, ami igazán nem sokkal drágább. S a magyar őstermelő a "szívügyem".

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást
Felvágottat ha vásárolok , én szeleteltetem, ezt igazából a gazdaságosság miatt teszem, de a felesleges csomagolóanyagot is kivédem vele. A sajtot is egészben veszem,a többi termék csomagolását nem tudom hogyan lehetne kikerülni.

7. Kerüld a vegyszereket!Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
A tartósítószerallergiám miatt próbálok nagyon nem azt enni, de ez nagyon nem könnyű.

S ráadásul, ez tényleg nem olcsó. A tusfürdőm pl.2000 Ft , igaz 500 ml.
Azon kivűl mosódiót már én is használok, de nálam a nem túl szennyezett ruháknál vált be.
Mosogatáshoz is mikroszálas kendőt használok.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Szintén a fenti okok miatt nem eszünk télen a banánon, narancson kívűl bolti gyümölcsöt, csak fagyasztottat. Nagyon sokat fagyasztok le én is , nekem az jobban bevált, mint a befőtt.
S hálisten anyuék almája, körtéje szinte egész télen kitart. Persze a fiúknak legtöbbször sütibe kell csempészni:-))

9.Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Rengeteg narancsot hámoztam minden évben a kandírozotthoz karácsonytájt, nagyon szeretjük, s ezért kaptam citromprést, de még soha nem használtam:-))

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Olvasom,választom.







Read more...

Túrós rétesszelet

>> 2009. október 17., szombat



A rétest egycsipet blogján láttam meg szintén, aki viszont Judithnál fedezte fel.
Teljesen úgy készítettem, ahogy egycsipet, ezért nem írom le ugyanazt.
Legközelebb kisebb tepsibe rakom, hogy magasabb legyen.(mint Judith is megfogadta)
Nem tudok rá mást mondani: zseniális. Aki nem tud igazi rétest sütni, annak ez nagyon jó alternatíva. Szerintem sokkal jobb, mint feltekerve és állítom vetekszik a házi rétessel, de közel sem annyira macerás. Persze az igazi házi-rétes sütők előtt le a kalappal.:-))
De ezért a receptért köszönet Nektek!

Read more...

Limara szendvicskenyere

Nagyon féltem kenyeret készíteni, de Limara segített, bíztatott.
Még mindig nem mertem az öregtésztás verziót elkészíteni, de ez a szendvicskenyér
jó első kenyérnek valóban. Hasonlít a zöldfűszeres kalácsomhoz, de a kovásztól sokkal jobb az állaga, amit ezután mindig használok majd. Köszönet érte!

Read more...

Hamburgerzsömle Limarától



Megláttam egycsipetnél , aki viszont Limarától tanulta.
Teljesen jogos a hódolat; ez is tökéletes! Igaz, most nem húst ettünk hozzá, hanem csak
vajat, zöldpaprikát, de nagyon finom volt ahhoz is.Köszönet érte!

Read more...

Tiramisu-tojás nélkül

>> 2009. október 15., csütörtök


A Totaimádó oldalán fedeztem fel újabb tiramisu-hoz való krém recepteket. s kipróbáltam az egyiket.
Az alap természetese natúr krémsajt a'la Wise Lady.
További hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy tejfölből lecsöpögtetett kb 3dl natúr krémsajt a'la Wse Lady
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
További hozzávalók:
kávé,kakaó,rum(aroma)
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a krémsajtot.  A habtejszínt a habfixálóval jó keményre verjük, s azt is hozzákeverjük.
A babapiskótákat egyenként gyorsan belemártjuk a kis rummal izesített kávéba. Lerakjuk egy kisebb tál aljába sorba.Rárakjuk a krém felét,majd megint egy sor kávéba mártott babapiskóta következik.
Arra a maradék krém és a végén kakaóval szórjuk meg. Nagyon finom lett így is.

Read more...

Az uram ragulevese

>> 2009. október 14., szerda



Az uram szokta ezt a levest készíteni, ha a szépen kérem.Nagyon  finoman főzi, szerencsére sokszor elkészíti.
Tulajdonképp ez egy tárkonyos raguleves szokott lenni, de most kivételesen majorannával készült és az az igazság, hogy én észre se vetem:.:-). S nagyon-nagyon finom így is -úgy is.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell,vagy pulykamell,esetleg
5 dkg vaj, 1 kanál olaj
2 fej közepes vöröshagyma,
1 poréhagyma
4 gerezd fokhagyma,
4-5 közepes sárgarépa,
3 petrezselyemgyökér,
egy kisebb zellergumó negyede,
5 dkg szárított gomba,
2 -3 liter húsleves, vagy csontlé,
4 dl tejszín,
1 kanál liszt,
só,bors,tárkony vagy majoranna, ízlés szerint
levesbetétnek reszelt tészta, vagy kiskocka
Először a gombát áztatjuk be forró vízbe. A vaj és olaj keverékén a vöröshagymát, póréhagymát lepirítjuk. Amikor már üveges, beletesszük a felkockázott húst. Sóval, borssal ízesítjük, zsírjára pirítjuk. A felkockázott zöldségeket is hozzátesszük és tovább pirítjuk. A fokhagymát, a gombát, a tárkonyt vagy majorannát hozzárakjuk és felengedjük a húslevessel,vagy csontlével és elkezdjük főzni. Kikeverjük a tejszínt a liszttel. Amikor megfőtt a levesben minden , ezt a habarást belerakjuk a reszelt tésztával, vagy kiskockával együtt. és készre forraljuk. Ha pikánsabban szeretjük egy gerezd citrom levével ízesíthetjük.

Read more...

LImara húsos kiflije sonkával.

>> 2009. október 11., vasárnap

Mikor Limaránál láttam a húsos kiflit, rögtön elmentettem kipróbálásra, persze darált húsom nem volt, viszont finom "csülöksonkát" vettem, úgyhogy az került bele.
A többi ugyanaz, csak én a sonkát vágtam apró kockákra és azt raktam a kiflik felső felére.
A tetejére pedig szezámmagot szórtam. Finom lett nagyon, köszönet érte!

Read more...

Gesztenyés-csokis tekercs

A gesztenyés tekercset még a múlt héten sütöttem, de időhiány miatt most rakom fel.
A szokásos módon elkészítettem a 6 tojásos.kakaós piskótát:6 tojásfehérje,6 kanál cukorral felverve, majd hozzá a 6 sárgája és a 6 kanál liszt a 2 kanál kakaóval, egy kis sütőporral.
Kb 150 fokon 10-5 perc alatt megsült. Mikor kivettem,feltekerve hagytam hűlni.
A töltelékhez:
1 csokipuding(főzős)
3 kanál cukor,
3 dl tej,
25 dkg gesztenyemassza,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj.
kis rum, vagy aroma
1 vaniliás cukor
A töltelékhez a felfőztem a csokipudingot a tejjel és a cukorral. Mikor összeforrt , lekapcsoltam, majd kihűtöttem. Kikevertem a margarint a porcukorral és a gesztenyepürét is hozzáraktam. Mikor már a puding kihűlt , összevegyítettem őket. Lehet kóstolgatni, ha valaki rumosabban,
vagy cukrosabban szereti, még ízesítheti. A piskótát kihajtogattam és megkentem a krémmel.
Tetejére egy Katicából csokimázt készítettem.

Read more...

Csokis pite

>> 2009. október 10., szombat

Folytatom a csokitémát egy pitével ami csupa csokis és kakaós. Természetesen szívesen adom mindenkinek, aki erre jár.:-)))
A linzertésztából ehhez is jutott egy pitémnek egy alap, de azért idemásolom mégegyszer a
pite-vagy linzerhez valókat.
Linzerrecept:
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
fél csomag sütőpor
1 citrom héja,
20 dkg vaj,
1vaniliás cukor,
10 dkg porcukor,
1 tojás
1 kanál tejföl
Összegyúrtam a hozzávalókat ,majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtottam és beleillesztettem a kapcsos formámba, de természetesen, ha van a pitesütő a legjobb.
Sütőben 170C fokon kb 15 perc alatt megsütöttem.
Míg sült készítettem egy csokipudingos krémet.
Hozzávalók:
1 csokipuding,(főzős)
3 dl tej,
3 kanál cukor,
6-8 dkg vaj vagy margarin,
5-6 dkg porcukor
Felfőztem a csokipudingot a tejjel és a cukorral. Mikor összeforrt , lekapcsoltam, majd kihűtöttem. Kikevertem a margarint a porcukorral és amikor már a puding kihűlt ,összevegyítettem őket. Lehet több cukrot is rakni , ha valakinek nem elég édes.
Ráraktam a pitetésztára ezt a krémet,majd hűtőbe raktam fél órára,hogy dermedjen kicsit
Végül csokimázt raktam rá, egy tábla Katicából.

Read more...

Forró csoki Londonért

Szerettem volna virtuálisan meghálálni Szepykének a rengeteg hangulatjelentést Londonból.
Készítettem hát forró csokit, meg kakaós linzert első körben.
Szepyke fogadd szeretettel azért, merthogy megosztottad az élménytúrádat velünk is.
Jön még pár sütirecept is (már csak holnap) ,majd azokat is Neked ajánlom szintén direkt
gyümölcs nélkül..:-)))
Természetesen szívesen adok belőle másnak is aki erre jár. Egészségetekre!
Forró csoki recept:
Hozzávalók:
1 tábla Tibi csoki,
5 dl tej,
5-6 evőkanál Milka csokipor,
kis fahéj
tejszínhab
A tejet összekevertem a csokiporral és felmelegítettem. Forrás elött beletettem a csokoládét
és a fahéjat. Ahogy felforrt már le is vettem,jól elkevertem. Tejszínhabbal kínáltam. Linzertészta:
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
fél csomag sütőpor
1 citrom héja,
20 dkg vaj,
1 vaniliás cukor,
10 dkg porcukor,
1 tojás
1 kanál tejföl
Összegyúrtam a hozzávalókat ,majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtottam és lisztbe mártott kiszúrókkal(busz,esernyő,elefánt:-))))kiszaggattam . Sütőben 170C fokon kisütöttem. Kicsi fiam megtöltötte szőlő-és málna dzsemmel. (Mag nélküliekkel:-)).Folyt köv..

Read more...

Spanyol briós

>> 2009. október 9., péntek


Igaza volt Trinitynek ,ez tényleg kötelező, mert nagyon finom..Azt hiszem Judith indította a lavinát,(köszönet érte) még Ancsika készítette el , s Limara oldalán is láttam. S ki ne hagyjam Mohát ,s Benzsit se. A fahéjas verziót próbáltam ki én is.
Ezt a brióst most nem akartam felrakni, de a receptbarátnő, kolléganőm Ági azt mondta, hogy csak rakjam fel, mert szeretettel készítettem. Azután, meg Szepyke is szemrehányott, úgyhogy csak felrakom. Tojással megkentem, gondolom azért lett fényes, nem is túl szép, de reggelire kakaóval nagyon finom volt. Köszönet érte!
S fogadjátok szeretettel!:-))
Míg el nem felejtem; az új fejléc a'la Wise Lady!!



Read more...

Mirinda csavarva

>> 2009. október 4., vasárnap

Kis-nagyfiam 16 éves lett. Szokásához híven Mirinda szeletet kért most is.
A múltkori sakkmintás után, most csavarva készítettem egy tortát belőle.
A szokásos módon elkészítettem a 6 tojásos.kakaós piskótát.
6 tojásfehérje,6 kanál cukorral felverve,majd hozzá a 6 sárgája és a 6 kanál liszt a 2 kanál kakaóval, egy kis sütőporral. Ezen kivűl most készítettem az aljához egy 3 tojásosat(3 tojás,3 kanál cukor,3 kanál liszt,1 kanál kakaó,kis sütőpor) még kör alakúra. Ez lett az alap. Amikor mindkét piskóta már kihűlt, a téglalap alakú 6 tojásost és a kör alakú 3 tojásost is megkentem a túrókrémemmel.
A krém a következő volt:
50 dkg túró
20 dkg Rama margarin ,
15-20 dkg porcukor
1-2 citrom reszelt héja ,
1 vaníliás cukor
A téglalap alakút hosszában 4 egyenlő részre vágtam. Lehetett volna 5-be is,de úgy laposabb lenne. A megkent kör alakúra elkezdtem középről indulva egyesével csiga alkaban felcsavarni a piskótacsíkokat. Az összes többi csíkot pedig körétekertem. Mindig folytatólagosan. Mikor kész lett a maradék krémet az oldalára kentem, kiraktam megyszemekkel, majd beraktam dermedni a hűtőbe. Közben elkészítettem a tetejét, összefőztem a következőket, folyamatosan keverve:
1 főzős vanília puding,
3 dl Mirinda vagy Fanta
3 kanál cukor
Amikor összeforrt, levettem a tűzröl és hűlni hagytam kb.fél órát.Mikor dermedni kezdett rákentem a krém tetejére.Visszaraktam a hűtóbe. Most éjszaka hagytam a hűtőben,csak másnap szeleteltük.

Read more...

Oscar díj

>> 2009. október 1., csütörtök

Nagyon köszönöm a díjat Yasmine-nak, Wise Ladynek és KIskuktának.
Nagyon kedvesek vagytok, de legjobban Yasmine hatott meg:-)))
Ez a "blogbarátnő" kifejezés pedig csodakedves. Pláne,hogy legjobb.-)))
Köszönöm:-))
S Nektek rögtön én is adnám. Nagyon megérdemlitek!
A többiek, akiket olvasok ,(bár néha nem győzöm), nekem szintén Oscar díjasok, de a legtöbben már megkapták.
Akihez még nem ért el:
Moha,
Judit,
Eva,
megérdemlitek, fogadjátok szeretettel.

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP