Kürtöske

>> 2010. március 26., péntek

Az áprilisi Príma Konyhában találtam a receptre. ami azonnal felkeltette az érdeklődésem.
Mándoki Bánkné(akié a recept)kötött kalácskának nevezi, de nekem teljesen a kürtös-kalácsra hajaz, úgyhogy ezért a kürtöske név. Ráadásul nem macerás, feltekergetős (esetleg letekeredős:-)). Egyszerűbb jóval, s nagyon finom. Egy problémám volt vele: nem lett fényes. Azóta megnéztem máshol, úgyhogy valószínűleg legközelebb tojással megkenem, s úgy cukrozom, s akkor talán szebben sikerül . Mindenesetre ezer köszönet érte!

Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dkg élesztö,
2 dl langyos tej,
5 dkg vaj,
6-7 dl (kb.40 dkg) liszt,
fél kiskanál szalalkáli,
csipetnyi só,
1 tojás,
a tetejére:
5 dkg olvasztott vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
4-5 evőkanál kristálycukor,
1 kiskanál kardamom(nálam fahéj),
a tálaláshoz esetleg 8-10 evőkanál málnalekvár,
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, s ráöntünk egy kevés langyos tejet. A vajat felolvasztjuk, s ráöntjük a maradék tejet. A lisztet a felfuttatott élesztőre szórjuk, s hozzáadjuk a szalalkálit, a sót, beleütjük a tojást, a maradék cukrot,végül a tejes vajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, s meleg helyen kb 40 perc alatt megkelesztjük. Ezután meglisztezett deszkára borítjuk,átgyúrjuk,ujjnyi vastag t,kb.25 cm széles téglalappá nyújtjuk.
A tetejére való vajat épp csak megolvasztjuk,hogy kenhető legyen, majd lekenjük vele a kisodort tésztalapot. A kétféle cukrot összeforgatjuk, egyenletesen a vajjal lekent tésztára szórjuk. Ezután keresztben kb ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, majd kettesével összefogva, egyszerűen laza csomót kötünk belőle. Egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még további 15 percig langyos helyen kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kb 180 fokon készre sütjük. Tálalhatjuk melegen és hidegen is; forró málnalekvárral,vagy hideg vaníliaöntettel akár.

10 megjegyzés:

L.Krisztina 2010. március 26. 7:12  

Hű ez nagyon tetszik:))
Én tejes cukorral szoktam pl a buktát átkenni, a sütési idő letelte előtt kb 5 perccel, ettől mindig szép fényes szokott lenni:)

Wise Lady 2010. március 26. 7:42  

Ez eszméletlen jó, én is megsütöm!

Bianka 2010. március 26. 8:36  

Ez nagyon ott van. Isteni finom lehet és nagyon szépek

Andi/cuki 2010. március 26. 8:56  

Köszi Krisztina!:-))Az az igazság,hogy a kalácsot én is szoktam,de ezt nem mertem attól félve,hogy elveszik a kürtös jellege.
Várom a Tiéd Wise Lady!:-))
Köszi Bianka,tényleg fini volt,mi meggy-dzsemmel ettük!:-))

Unknown 2010. március 26. 10:43  

nagyon tetszik, mert én kaptam két kürtöskalács tekergetőt de sajnos nem tudtam kipróbálni.Csak azt nem értem minek még a szalagári bele???


Erika

Andi/cuki 2010. március 26. 18:36  

Köszi Erika,nem tudom,de valaki okosat megkérdezek!:-))

Gizi 2010. március 26. 20:41  

Nagyon szép!!! Olyan gusztákat sütsz, hogy minden látogatás után még a látványtól is hízok. Feltétlen megsütöm, mert imádom a kürtöskalácsot, de nagyon macerásnak tartom, így viszont szuper jó.

Gizi 2010. március 27. 18:47  

Szeretnélek egy játékra meghívni, kérlek nézzél be hozzám ha van kedved hozzá.:)

szepyke 2010. március 29. 22:43  

Anyám, ez tök jó!Olyanok, mint a bábeli zűrzavar!:)))

Andi/cuki 2010. március 30. 18:17  

:-DDD

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP