Tarjás zsemlék tormával

>> 2010. június 22., kedd

Kirándultunk vasárnap, akkor álltunk meg egy helyen, ahol kemencében sütik a langallót. Tejfölösen, sonkával-szalonnával- sajttal. Nagyon finom volt az is, de az uram megkóstolt egy bizonyos csülköt dödölletésztában, ami mennyei lett volna, de a dödölletészta nem volt olyan fincsi. Nagyobbfajta zsemleszerű gombócok voltak, a csülök benne viszont isteni. Úgyhogy hétfőn már célirányosan kerestem a csülköt a kis boltban, de helyette csak füstölt-főtt tarját kaptam. Ez már nem tartott vissza, persze csak elkészítettem. Igaz nem dödölletésztában, hanem egy joghurtos-krumplisban. Sikert arattam, nagyon fini lett!:-))

Hozzávalók:
1 kg liszt,
kb. 2 evőkanál só,
kb. 2 dl tej,
5 dkg élesztő,
kb .3 dl joghurt, (már lecsöpögtetve)
20-25 dkg krumpli megfőzve, lereszelve
1 tojás,
10 dkg vaj, vagy zsír,
kb.50-60 dkg főtt-füstölt tarja,
esetleg 1 fej vöröshagyma
mellé tejszínes tormakrém:
1 üveg ecetes torma,
1-2 ek. tejszín
tetejére:
tojássárga,
magok
Először megfőzzük a krumplit. Míg fő, kimérjük a hozzávalókat.
Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben, egy kis liszttel összekeverve, kovászt készítünk. Letakarjuk. Kb 15 perc után összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát az összes többi hozzávalóval;
a főtt krumplit is hozzáreszeljük Hagyjuk kelni, kb 40 percig, a duplájára. Addig tetszőleges formára vágjuk a tarját. Ezenkivül még a tarja egy részét kockára vágva hagymával, kis olajon megpirítottam, hogy ne csak nagyobb darabra vágott legyen. Felesleges volt, ez a nagyobb darabos változat aratta a nagyobb sikert:-)Tehát a tésztát elosztjuk kb. 7-8 dkg-os gombócokra,(kimértem,hogy egyszerre süljenek) majd vagy egészben, vagy egy kanálnyit kockázottból, belerakunk a tésztába. Úgy, hogy próbálunk gömb alakot formálni. A kockázottból egyszerűbb:-)Limarának van egy jó kis videója zsemleformázásról. Megint megkelesztjük a duplájára, tojással lekenhetjük, magokkal megszórhatjuk, s azután kb. 170 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük. Ha szeretjük; tormát kikeverhetünk egy kis tejszínnel, paradicsomba rakjuk, tálaljuk. Melegen a legjobb.:-)

5 megjegyzés:

Bianka 2010. június 22. 20:49  

Félelmetesen jó. Igazi férfias álom, na meg női is :)))

Wise Lady 2010. június 22. 21:24  

Jaj de éhes vagyok! Ilyennel izgatni nem ér! :D

egycsipet 2010. június 22. 22:35  

Annyira jók ezek a husis finomságaid, szinte kedvet kapok azonnal megsütni. :))

Moha 2010. június 23. 19:21  

Andi ez megint jó ötlet, a nyári kirándulásokra is jó szendvics helyett!

Andi/cuki 2010. június 23. 21:08  

Köszi Bianka, uniszex, igen!:-))
Wise Lady az izgatás nálam mást jelent, nem tarjás zsömit!:-DD
Köszi egycsipet, ne fogd vissza magad, én is úgy voltam a Böskéddel tegnap!:-))
Moha, köszi, tényleg szupi, csak az a baj, hogy eteti magát!:-))
Mármint csak az alaknak baj!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP