Pan de Hojaldre - Pane sfogliato -azaz vágott kenyérkék

>> 2010. augusztus 20., péntek

Ma Magyarország, Szent István király, illetve az Új Kenyér ünnepén természetesen valami kenyérfélét kellett, hogy süssek. Az interneten ötlet után nézelődve találtam rá Macikonyhán erre a vágott kenyérkére, ami rögtön megragadott. Remekül sikerült, megsütésére bíztatok mindenkit. Köszönet érte!:-)
Egy kicsit eltértem a recepttől, mert a kedvenc fűszeres-krémemmel kentem meg, nem olivaolajjal, s kettő helyett 6 db kisebbeket készítettem.
2 g friss élesztő
50 g kenyérliszt ( nálam fehérliszt BL80-as)
30 g langyos víz
A fenti alapanyagokat elvegyítjük, langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük, majd hozzákeverjük az alábbi hozzávalókhoz:
250 g kenyérlisztszintén fehér BL80)
125 g langyos víz
0,5 ek. olívaolaj
10 g friss élesztő
5 g só
30 g olívaolaj a kenéshez
vagy
10 dkg vajhoz, 1 ek petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma apróra vágva, hozzákeverve
Összegyúrjuk a tésztát, és vagy kettő nagyobb, vagy több (hat)kisebbet formálunk belőle, és lisztezett deszkán még 20 percig pihentetjük egy ruhával letakarva. Ezután a felét, vagy egy részét téglalappá nyújtjuk, és a kenésre szánt olaj, vagy vajkrém felével( vagy negyedével, hatodával) úgy kenjük le, hogy a tészta szélei szabadon maradjanak. A két rövid oldalt a téglalap közepére hajtjuk, majd az érintkezési vonal mentén félbehajtjuk az egészet. (így egy 4 rétegű tésztát kapunk) Lisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk. A rövidebbik oldal mentén nem túl szorosan feltekerjük a tésztát ügyelve arra, hogy a vége alulra kerüljön. Tepsire tesszük, majd egy éles késsel vagy szikével hosszában 2 mély vágást ejtünk rajt, középen egy 3-4(nálam kb. 1,5) cm-es szünetet meghagyva. A formázásról szuper fázisfotók, s maga az eredeti recept Chili és Ciabattánál itt vannak. Ruhával letakarva még minimum 45-60 percet kelesztjük. (eredetileg az áll a receptben, hogy akár 2 órát is kelhet) A sütőt 200°C fokra előmelegítjük (alsó-felső láng) és 30-35 perc alatt készre sütjük benne a kenyereket. Nálunk pincepörkölt mellé kínáltam.



Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP