Szedres pite

>> 2010. augusztus 22., vasárnap

Valami gyümölcsös pitét szerettem volna a vendégeinknek, a szedres mellett döntöttem. Szerencsére annyira ízlett nekik, hogy megígértem, a receptet felrakom minél hamarabb. Úgyhogy Ági, rajtad a sor!:-)
Tészta:
15 dg liszt,
10 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 tek. s.por,
1 ek. tejföl,
1 tojás,
1 citrom reszelt héja,
kis só
Krém:
40-50 dkg friss( nálam fagyasztott) szeder
2 főzős vaníliapuding
7-8 evőkanál cukor,
1 vaníliás cukor,
3 dl tej,
1 lecsöpögtetett kis tejföl, a'la Wise Lady
1 kk. őrölt fahéj
Tetejére:
2 dkg zselatinpor,
6 dl gyümölcslé (esetleg 1 dl szörp, 5 dl víz)
Az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást, kis sót citrom héját, és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben pihentetjük, míg a krémet elkészítjük.
Feltesszük a szedret a tűzre takarékra. Annyit kiveszünk belőle, amit a tetejére teszünk majd. Hozzárakjuk a maradékhoz a cukrot, vaníliás cukrot, s a fahéjat. A pudingot kikeverjük a tejjel, majd a szederhez öntjük, folyamatosan keverve. Ha a friss, vagy fagyasztott szeder nem engedett volna elég levet, rakhatunk hozzá még tejet. Kb 5-6 dl legyen összesen. Megkóstolhatjuk, s itt még tehetünk hozzá cukrot. Összeforraljuk, össze is turmixolhatjuk, majd lekapcsoljuk. Még melegen hozzákeverjük a lecsöpögtetett tejfölünket.
A pitét készre sütjük, előmelegített kb. 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt. Kicsit hűtjük, majd kibéleljük folpackkal a formánkat, visszarakjuk a pitetésztát, s ráöntjük a langyosra hűlt krémet. A zselatint előírásszerűen összemelegítjük, s amikor már majdnem jó, a meghagyott fagyasztott( Moha javaslatára kipróbálva) szederszemekel kirakjuk a pite tetejét, majd ha már a zselatin kocsonyásodik, ráöntjük. Pár óra, s a pite tálalható.

6 megjegyzés:

Gizi 2010. augusztus 22. 21:21  

Na ez a pite megint nagyon ott van, gyönyörűséges!!!! Miért is nem vagyok én a szomszédod, minden nap bekuksiznék hátha megkínálnál valami finomsággal.:)

Andi/cuki 2010. augusztus 22. 21:28  

Köszi, oké, én meg megyek ebédért, megegyeztünk!:-))

Wise Lady 2010. augusztus 22. 23:28  

Jézusmáriaszentjózsef! Ez már megint isteni süti lett. Nagyon szeretem a szedret, meg a pitét, meg a szedres pitét. Jövök a másik szomszédodba én is :D

Mónika 2010. augusztus 23. 7:35  

Csodálatos!

Bianka 2010. augusztus 23. 10:36  

Atya ég ez valami nagyon guszta

Andi/cuki 2010. augusztus 23. 18:47  

Ez szuper, de jó lesz nekem, Wise Lady nálad meg csak Rigót eszek mindennap!:-))
Köszi Mónika!))
Köszi Bianka!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP