Boldog Új Évet!

>> 2010. december 31., péntek

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!

Ezzel a verssel, s a pogácsákkal kívánok mindenkinek sikerekben, egészségben, szerencsében, boldogságban gazdag Új Évet! :-))

Read more...

Sajtos kifli

>> 2010. december 27., hétfő

Rózsika kolléganőmtől kaptam ezt a nagyon finom sajtos kifli receptet. Ezek a kiflik csak belül sajtosak, de igazából lehetne a tetejére is tenni, de ez most anélkül sült. Igazi szilveszteri bulikifli, borkorcsolya.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
1 dl tej,
1 élesztő,
1 teáskanál cukor,
2 egész tojás,
1 doboz tejföl,
1 dl étolaj,
Kenéshez:
15 dkg Rama vagy vaj,
1 evőkanál só,

1 tubus kenhető (Medve) tubusos sajt,(100g)
ízlés szerint :
1-2 kanál tejfől,
kb.20 dkg sonka apróra vágva,
metélőhagyma, petrezselyem,....

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi összetevővel is összedolgozzuk, kelesztjük. A tésztában nincs só, mert mindegyiket sós vajjal kenjük majd meg, s az elég lesz hozzá.
9 cipót készítünk ebből a tésztából. A cipókat kisodorjuk, 3-3 lapra osztjuk. Mindegyik kör alakú lapot a sós margarinnal, vagy vajjal megkenünk, hármasával egymásra rakjuk.
Hagyjuk pihenni, kb. 20 percet, majd mindegyiket 8-8 felé vágjuk, s ízlés szerinti krémmel megkenjük. Tejföllel, vagy a medve sajttal, vagy sonkával ízesítjük. Ha a sajttal kenjük, egy kis tejfölt tegyünk hozzá, úgy könnyebben kenhető, s erre is szórhatunk sonkakockákat. Vagy a sajthoz a tejföl mellett csak metélőhagymát rakjunk. Próbáltam többféleképp, mindegyik finom.
Ha megkentük a cikkeket, kiflit formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit még kelesztjük, tetejét tojássárgájával megkenjük, majd kb. 170 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

Read more...

Boldog Karácsonyt!

>> 2010. december 23., csütörtök

Kép forrása: martontimea
Ezzel a képeslappal, s idézettel kívánok mindenkinek boldog, szeretetteljes, meghitt, békés Karácsonyt!:-)

Egyúttal elnézést kérek Tőletek, de sajnos egy kis baleset ért, ami miatt néhány napja nem ténykedhetek a konyhában, ezért a héten már nem lesz fenn új süti. Pár nap és jól leszek, még az idén visszatérek! :-))
Kárpótlásul ajánlok néhány nálunk jól bevált sütireceptet tavalyról, illetve nemrégről :


Mandarinos joghurtszelet

Read more...

Túrós kuglóf málnaöntettel

>> 2010. december 18., szombat

Papp Emese receptjét készítettem el megint, mert tetszett ez a kuglóf a könyvében.
Nagyon rájárok az ajándék könyvemre, de a családom egyáltalán nem bánja.:-)
Hozzávalók egy nagy vagy 18 mini kuglófhoz:
25 dkg vaj,
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
15 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
csipet só,
5 dkg mazsola (nálam aszalt vörösáfonya, de lehet esetleg apróra vágott rumos meggy is)
Az öntethez:
20 dkg erdeigyümölcs-lekvár (nálam málna)
20 dkg (mirelit) erdeigyümölcs-mix (nálam ez is málna, de Emese meggyet javasol)
Beáztatjuk az aszalt gyümölcsöt vízbe. A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral, s reszelt citromhéjjal.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót.
Tovább keverjük a robotgéppel, közben kanalanként hozzáadjuk a túrót és a lisztet. A vízbe
áztatott aszalt gyümölcsöt lecsepegtetjük, és a masszához keverjük. 200 fokon, kb 20-25 percig sütjük, esetleg 10 perc után lejjebb vesszük, s úgy sütjük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e. Ha kihűlt, porcukrot szórunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta, majd a kihűlt kuglófhoz kínáljuk.

Read more...

Mandarinos joghurtszelet

>> 2010. december 15., szerda


Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a Kifőztük csapat engem is felkért, hogy küldjek egy receptet a Kifőztük Karácsony adománygyűjtő számához. Ahhoz, hogy valaki segítsen a rászorulókon nem kell mást tenni, mint letölteni egy szabadon választott összegért a recepteket, s ezután a Magyar Élelmiszerbank segítségével az összeg eljut a legszegényebbekhez. Aki letölti, az hozzájut a 115 blogger résztvevő karácsonyi receptjéhez. Köszönjük, hogy segítesz!

Az én receptem ami belekerült a szokásos joghurtszeletem karácsonyiasítása, s egy kis túró hozzáadása. Kollégáim, családom már kóstolta, de a receptet titokban tartottam idáig.:-)

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj,vagy margarin
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a joghurtos-túrós krémhez:

  • 9 dl ( 2 nagy) natúr joghurt
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kicsit több, vagy kevesebb)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 1,5 csomag (37 gramm) Horváth Rozi féle zselatinpor
A tetejére:


  • 5-6 db mandarin
  • 4 dl mandarinlé
  • 1 nagy (25 gramm) Horváth Rozi féle zselatinpor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kibélelünk egy nagyobb tepsit sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval, 5 kanál- egyesével hozzáadagolt cukorral- kemény habbá keverünk. A tojássárgájákat a maradék cukorral, puha margarinnal, vagy vajjal alaposan kikeverjük.
A liszthez hozzátesszük a sütőport. A kikevert tojássárgás-margarinos-cukros krémhez lyukas fakanállal, óvatosan elkezdjük adagolni felváltva a sütőporos lisztet és a tojáshabot. A masszát a tepsibe tesszük, s kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Kibélelünk egy közepes (kb 25cm * 35cm) tepsit folpackkal, majd a megsült, kihűlt, méretre vágott tésztát belerakjuk.
A krémhez a joghurtot folyamatosan kevergetve felmelegítjük a cukorral, zselatinnal. Nem kell forrnia. Ha felolvadt a cukor, s a zselatin is, beletehetjük a túrót, s a citromhéjat is, majd alaposan elkeverjük. Itt rakhatunk bele apróra vágott mandarint is . A krémet a tésztánkra öntjük, s kb 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tetejéhez a zselatint a mandarinlével összekeverjük, felmelegítjük. Míg kocsonyás állagúra hűl, a mandarinokat karikára szeljük, héját lehúzzuk, s kirakjuk vele a süteményünk tetejét, majd a megfelelő állagúra hűlt zselatint ráöntjük.

Read more...

Sacher-torta

>> 2010. december 12., vasárnap

Mikor Ms. Poppy felhívását olvastam, miszerint ajánljunk könyveket amiből sütni szoktunk, eldöntöttem, hogy legújabb kedvencem; Papp Emese új könyvét fogom ajánlani. Rá a Nők Lapja konyha havi magazinjában figyeltem fel. Hónapról hónapra voltak könnyen elkészíthető, süti, torta, vendégváró receptjei. Persze voltak nehezebbek is, de ő igazi, jó cukrász módra, lépésenként elmagyarázta azt is. Ha csak gyorsan akartam összedobni valamit, esetleg a családnak vagy a vendégeknek szerettem volna valami újat mutatni, nála mindenre lehetett találni sütnivalót. S számomra nagyon lényeges, hogy mindenhol megkapható, nem drága hozzávalókból. Ezért is örültem meg a könyvének, amit a Nők Lapja Konyhával közösen adott ki, s a címe: A Nők Lapja konyha 100 legjobb süteménye. Ezentúl nem kell keresgetnem az újságokban, így könnyebben megtalálok mindent. Egyébként a könyvben tematikusan van minden süti, s finomság csoportosítva. Van "nagyi féle süti", "desszert 30 perc alatt", "legyünk otthon cukrászok", " sós és édes vendégváró falatok", "ehető ajándékok".....
Amit most választottam tőle, az az egyik kedvencem a Sacher torta.
Hozzávalók
A tésztához:
14 dkg vaj,
14 dkg porcukor,
5 tojás,
14 dkg csokoládé,
13 dkg kristálycukor,
15 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
5 dkg darált dió
A bevonáshoz:
25-30 dkg baracklekvár,
15 dkg (ét)csokoládé,
2-3 evőkanál étolaj,
néhány szem egész dió
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk, tovább keverjük.
A 14 dkg csokit gőz felett felolvasztjuk, majd nem forrón a vajas részhez keverjük.
A lisztet, sütőport, diót elkeverjük, s az 5 tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A csokis részt óvatósan a felvert tojásfehérjéhez adjuk, majd finoman a lisztes-diós részt is beleforgatjuk. Emese 20 cm átmérőjű formában javasolja megsütni, de nekem 26 cm-esben sült, s nem lett nagyon lapos így sem. A tésztát előmelegített sütőben kb 170 fokon sütjük, de 20 perc után kicsit lejjebb vesszük, s még 15-20 percet sütjük. Ha megsült, langyosra hűtjük.
A baracklekvárt felforrósítjuk, s a keresztbe kettévágott tortalapot megkenjük, majd a külsejét is körbekenjük. Hűtőbe tesszük, majd másfél óra után bevonjuk, a vízgőz felett olajjal elkevert, megolvasztott csokival. Mielőtt megdermedne a csoki, dióval kidíszíthetjük a tetejét.

Read more...

Erdei gyümölcsös kocka

>> 2010. december 5., vasárnap

A decemberi Nők Lapja Konyhában láttam meg ezt a nyári ízeket idéző sütit. Először a karácsonyi sütik közé szántam, de nem bírtam addig várni, hogy kipróbáljam. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, de annál finomabb szelet lett. Igaz, menet közben kicsit változtattam a recepten, mert soknak tűnt a pudingos krém, a málnáshoz képest, ezért még ugyanannyi mélyhűtött szedret tettem hozzá, s a hozzávaló pudingot ezért megdupláztam. Ezenkívül a vaníliakrémnél a pudinghoz egy kis vajat kevertem, hogy krémesebb legyen.
Hozzávalók egy közepes tepsihez(24 kocka):
A piskótához:
3 tojás,
12 dkg cukor,
12 dkg liszt,
1 tek. s.por
A málnatöltelékhez:
30 dkg friss, fagyasztott málna ( +még 30 dkg szeder),
2 dkg főzős vaníliás pudingpor (+ még 2 dkg),
2+2 kanál víz,
8-10 dkg cukor,
A vaníliakrémhez:
6 dkg főzős vaníliás pudingpor,
7 dl tej,
12 dkg cukor,
+5 dkg vaj
A tetejére:
1 csomag háztartási keksz ( kb. 24 db.)
A tojásból, a cukorból, lisztből piskótát készítünk. Felverjük a tojásfehérjét a cukorral keményre, majd hozzáadjuk a sárgáját, s végül a lisztet is. Közepes, sütőpapírral bélelt tepsiben (20x30 cm) , 180 fokon, kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőpapírt levesszük, visszatesszük a tepsibe, s kihűtjük.
A málnás-szedres töltelékhez a gyümölcsöket feltesszük a tűzre a cukorral. Ha akarjuk, össze is törhetjük, de darabos is maradhat. A pudingport a vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a gyümölcsöket. A piskótára kenjük. A vaníliakrémhez a pudingport a tejjel, cukorral folyamatosan keverve összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat. Ezt óvatosan elkenjük a málnás-szedres tölteléken.
A puding tetejére szorosan egymás mellé helyezzük a háztartási kekszeket, majd folpackkal letakarjuk, hogy a keksz megpuhuljon, s a hűtőbe tesszük. Néhány óra múlva, vagy másnap kockára vágjuk s tetszés szerint gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Read more...

Mézeskalács adventi koszorú

>> 2010. november 28., vasárnap

Idén Moha nagyon meghozta a kedvemet a mézeskalácsból készült adventi koszorúhoz, de persze közel se lett olyan gyönyörű, viszont a miénk (is:-)).
Nekem kicsit más a jól bevált receptem, ideírom.
A recept egyébként Mariann unokatesómtól való, aki egy cukrásztól kapta.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
17 dg porcukor,
20 dkg méz,
25 dkg Rama( így kaptam, ez vált be)
1 tojás+ 1 sárgája,
1 ek. szódabikarbóna,
1 ek. mézeskalácsfűszer-keverék
Díszítés:
1 tojásfehérje,
15 dkg porcukor
Az összes szobahőmérsékletű hozzávalót összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk kb. 3-4 mm. nagyságúra, formára vágjuk, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, vastagságtól függően 5-10 perc alatt készre sütjük Hagyjunk helyett a a figurák közt, mert nöni fognak. Vigyázzunk, ne süssük túl! Ha már szép aranybarna, tapintásra se nyers, akkor jó.  Ez elég puha tészta, fára nem, inkább enni ajánlom. :-)) Ha koszorút készítünk, sütés előtt kell a mécses helyét kivágni. Ha mégis túlsütjük a mézeskalácsot, tegyünk a dobozába almaszeleteket úgy hogy a mézedkalácshoz ne érjenek, csak mellette legyenek. Zárjuk le a dobozt. A figurák egy napon belül visszapuhulnak.
A diszítéshez a tojásfehérjét apránként hozzáadagolt porcukorral felverjük. Zacskóba töltjük, egy apró lyukat vágunk a sarkán, majd tetszés szerint kidíszítjük. A koszorúhoz én külön sütöttem egy alapot, s szintén a porcukros tojásfehérjével ragasztottam össze.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsinyi mézeskalács jön ki, vastagságtól függően. llyen koszorút ebből az adagból kb. kettőt lehet készíteni.
Ezzel a koszorúval kívánok boldog várakozást kívánok mindenkinek!

Read more...

Narancsos csokitorta

>> 2010. november 22., hétfő

Már többször készült nálam ilyesmi csokitorta, de ez megint egy kicsit más. Ez is nagyon finom, s már a karácsonyt idézi attól, hogy van a tésztájában is narancs, s mellé is egy narancsos szirup. Az adventi Évában találtam.
Hozzávalók:
10 dkg legalább 60 százalékos csokoládé (nálam Boci)
3 tojás,
28 dkg kristálycukor,
20 dkg vaj,
1 narancs reszelt héja, s a leve (nálam kóstolás után belekerült még egy héja),
2,5 dkg kakaópor,
25 dkg finomliszt,
1,5 tek. sütőpor,
A narancssziruphoz:
3 evőkanál cukor,
2,5 dl víz,
2 narancs meghámozva és karikára vágva,
1,25 dl frissen facsart narancslé,
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki, és sütőpapírral béleljünk kis egy kapcsos tortaformát ( 23 cm átmérőjüt). Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, vajjal. Adjuk hozzá a narancslevet, s a narancshéjakat. Öntsük bele a felolvasztott csokit, majd adjuk hozzá a sütőporos, kakaós lisztet is. Öntsük a formába, s süssük kb. 45 percet. Amikor feljött, én lejjebb vettem a hőfokot, s úgy sütöttem készre. s a tetejét is letakartam, nehogy megégjen.
A sziruphoz a cukrot a vízzel elkeverjük, s kb 5 perig forraljuk. Ezután tegyük bele a narancsszeleteket, s forraljuk további 10-15 percet. Öntsük hozzá a facsart narancslevet, s még forraljuk 10-15 percet. Itt esetleg össze is pürésíthetjük. Lekapcsoljuk, kihűtjük, a torta mellé tálaljuk.

Read more...

Banán szelet

>> 2010. november 14., vasárnap

Nagyon szeretjük a banánt, nem győzök elég banános sütit készíteni. Ez igazán finom, ráadásul egyáltalán nem zsákbamacska; első ránézésre látszik, mit is takar a csokimáz.:-)
Az eredeti receptben csak puding van a banán alatt, de azt gondoltam mennyiségre is kellene valamivel dúsítani, s szerintem ízre is finomabb egy kis tejszínnel.
Hozzávalók:
4 tojásból piskóta,

6-7 db. banán,
1 csomag főzős vaníliás puding,
3 dl tej,
2-3 ek. cukor,
1 dl tejszín,
1 ek. zselatinpor,
15 dkg csoki, 3 ek. olajjal gőz felett megolvasztva
4 tojásból piskótát sütünk. 4 tojásfehérjét, 4 evőkanál cukorral felverünk, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet is. Az egyik feléhez rakhatunk egy kanál kakaót, s akkor kétszínű piskótánk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 10 perc alatt megsütjük.
A vaníliás pudingot összefőzzük a tejjel, s a cukorral, majd a végén hozzákeverünk alaposan egy kanál zselatinport. Felverjük a tejszínt, s óvatosan a már langyosra hűlt pudinghoz adjuk. Rákenjük ezt a krémet a piskótára. Hosszában kettészelt banánokkal beterítjük. Csokimázat készítünk, bevonjuk vele a süteményt, s ha kellően ehűlt, esetleg kifagyott, a banán körül felszeleteljük.
Tetejét mandulával, vagy fehér csokival is díszíthetjük.

Read more...

Gesztenyés krémes

>> 2010. november 7., vasárnap

A süti megint Papp Emesétől van, egy tavaly őszi Nők Lapja Konyhából. Bár egy kicsit most átírtam. Ugyanis nem tudom Emese mekkora tepsit használt, s leveles tésztából is a csomag pontosan mennyi dkg, mindenesetre én megdupláztam minden hozzávalót, s a vaníliakrém helyett pudingot kevertem ki vajjal. Nagyon finom, nagyon krémes.:-)

Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta ( nálam 50 dkg)
50 dkg gesztenyemassza,
10 dkg vaj,
4-5 evőkanál rum, vagy aroma,
+kb 5-6 dkg porcukor
(minden eredetileg feleennyi volt a receptben)

2 csomag vaníliapuding,
5 dl tej,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál kivonat
(Ez 1 hidegen kevergető vaníliakrém és 3 dl tej helyett)

2 doboz babapiskóta
a mártásához:
2 dl meleg tej,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rum,
(ez is feleennyi volt)
esetleg tojás a kenéshez,
porcukor a szóráshoz

A leveles vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A vaníliakrémet kikeverjük a tejjel, illetve a pudingot felfőzzük a tejjel, s hűlés után hozzákeverjük a közben alaposan kikevert vajas porcukorral. A gesztenyemasszát burgonynyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot, majd alaposan kikeverjük a vajjal, esetleg egy kis cukorral.
A sütőt előmelegítjük, 180-200 °C fokra. Egy liszttel megszórt deszkán a leveles tésztát kettévágjuk, kinyújtjuk, s mindkét téglalapot villával megszurkáljuk, s egy közepes tepsiben megsütjük. Az egyiket, ahogy kivesszük négyzetekre vágjuk, ez lesz majd a teteje.
A kihűlt, egészben hagyott lapot megkenjük a gesztenyemasszával. A babapiskótákat a tejes-cukros-rumos keverébe mártogatjuk, majd a gesztenyemassza tetejére helyezzük, kicsit bele is nyomkodjuk. Erre rásimítjuk a vaníliás krémet, majd rárakjuk egymás mellé a tésztalapból vágott négyszögeket. Ezeket is óvatosan rányomjuk. 2-3 óra hűlés után, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetejét porcukorral megszórjuk.



Read more...

Sonkás-krumplis lángos

>> 2010. október 31., vasárnap

A minap a szemem megakadt a "Vidék íze" című újságon. Belelapoztam, és igazán használható recepteket találtam benne. Ez a sonkás lángos is megragadott első látásra. Nem csalódtam, nagyon finom lett.
Hozzávalók:

1,5 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
2 közepes krumpli,
40-50 dkg liszt,
2 tojássárgája,
1 tk. só.
15 dkg füstölt sonka,
15 dg reszelt sajt,
3 dl tejföl,
olaj a sütéshez
Egyedül az számomra rejtély, hogy miért pont 3 dl tejföl kell a recepthez. Nálunk elfogyott hozzá egy nagy.
A tej egy részét meglangyosítjuk belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belerakjuk, felfuttatjuk. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük, és még forrón áttörjük. Összedolgozzuk a lisztet, a tojássárgájával, sóval, felfutott élesztővel, s annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, majd a végén hozzáadjuk a közben megdarált sonkát is.
A tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba rakjuk. Mikor duplájára kelt, egy kilisztezett deszkán ujjvastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti darabokat szaggatunk belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és a deszkán még 10-15 percig pihenni hagyjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük, majd tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

Read more...

Süti Halloween-re

>> 2010. október 29., péntek

Szerettem volna valami nagyon félelmetest, de csak ennyi tellett. Azért remélem tetszik!:-)
A recept ugyanaz, mint a Csokis-Kinder-nél, annyi különbséggel, hogy a lapokat korong alakúra szaggattam, s mikor kisült, a krémmel összetapasztottam, s a tetejét cukros tojásfehérjével diszítettem.

Read more...

Babapiskótás Kinder szelet

>> 2010. október 26., kedd

A babapisótával feltuningolt Kinder ötlete Andi konyhájából jött. Viszont azt is láttam, hogy a tészta s a krém is nagyon hasonlít a Kinder szeletre, ezért azt készítettem el a babapisótával .
Az ötlet szuper, köszönet érte.!:-))
Kétféle pudinggal készítettem el, kíváncsi voltam a csokis verzióra is. Mondhatom, az is nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás,
5 dkg margarin,vagy vaj
25 dkg cukor,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál kakaó,
45 dkg liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
esetleg pici tej,
A krémekhez:
1,5 csomag főzős vaníliapudingpor, s 1,5 csomag csokis
1-1 lapos kanál liszt,
3,5-3,5 dl tej,
fél-féldoboz tejföl (1-1 dl kb,)
10-10 dkg margarin,vagy vaj,
10-10 dkg porcukor
Tetejére:
10 dkg tortabevonó csoki, 2 ek. olajjal gőz felett felolvasztva
kb.20 db babapiskóta,
kis tej, málnaszörppel, vagy meggylével színezve, esetleg rummal
A tészta hozzávalóit gőz felett összefőzzük. Még melegen hozzáaadjuk a szódabikarbónás lisztet.
Elosztjuk két részre, és kinyújtjuk. Két sütőpapír között szoktam nyújtani, mert a méz miatt elég ragadós a tészta. Sütőpapíron, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, gáztepsiben megsütjük .
Én azt tapasztaltam, hogyha adunk egy kis tejet is a tésztához, akkor nem kell megvárni a másnapot a szeleteléssel, egyébként egy nap, mire összeáll. De ne ijedjünk meg, ilyenkor hűlés után még kemény a tészta.
A krémhez összefőzzük folyamatosan kevergetve a pudingokat, a lisztet a tejjel. Lekapcsoljuk, s még melegen hozzákeverjük a tejfölt is. A margarint is alaposan kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémekhez adjuk apránként fele-fele arányban. Elosztjuk a krémek felét a lapon, majd a babapiskótákat a pirosra színezett tejbe forgatjuk, s kirakosgatjuk a krémek tetején. Ezután a krémek másik fele következik, majd a tetejére a lap, aminek tetejére csokimázt rakunk. Természetesen egyfajta pudinggal is teljesen jó. A család a vaníliásra szavazott.

Read more...

Hagymás-szalonnás stangli

>> 2010. október 19., kedd

Szeretnék először is elnézést kérni mindenkitől, de betegség miatt mostanában kicsit hanyagoltam a blogom. Előbb-utóbb azért valószínűleg túl leszek rajt, s kicsit sűrűbbem jövök. A stanglit már jó pár napja készítettem, de remélhetőleg ez semmit nem von le értékéből :-).
Limaránál van jó pár pirított hagymás recept, igazából ez volt a kiindulási alap. De aztán találtam a hűtőben egy kis sonkát, úgyhogy azt is hozzápirítottam. S miután mindezekkel megszórtam a tésztát; stanglivá csavartam.
Hozzávalók:

80 dg liszt,
10 dkg vaj, vagy margarin
2 ek. só
2 tojás
2 dl tej
1 doboz tejföl
1 kanál cukor
5 dkg élesztő

kb. 5 dkg vaj
2-3 fej hagyma.
kb 15 dg szalonna, vagy sonka

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, majd elkezdjük dagasztani. Mikor már ruganyos, sima a tészta, kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesztjük.
Közben a hagymákat tetszés szerint karikára, vagy kockákra vágva, magában, vagy kockákra vágott szalonnával, vagy sonkával összepirítjuk.
Attól függően, mekkora darabokat szeretnénk, kb. 16 -20 felé tudjuk venni. Kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk kör alakúra, megszórjuk a hagymás sonkával, feltekerjük, s megint kelesztjük kb. 20 percig még. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s az aljába egy vízzel teli tálat teszünk, a gőz miatt. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, vagy akár sajttal, s kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Read more...

Díjak

>> 2010. október 14., csütörtök



Nagyon kedves blogbarátnőktől kaptam a díjat, amit köszönök szépen, mert mindig nagyon jól esik. A kreatív-díjat Gizitól és Gluténmentes Anditól kaptam. Köszönöm csajok, hogy kreatívnak tartatok. Ezt a díjat nemrég megkaptam, ezért most nem untatnálak bennetek megint a dolgaimmal. Viszont egy másik díjat, bizonyos Amiga-díjat, amit szintén Gizitől, és még DebiGabitól kaptam meg, azt szeretném számomra kedves blogbarátnőknek továbbadni. S köszönöm szépen, hogy a barátotoknak tartatok!:-))
Akiknek adnám:
Yasmine,
Ms Poppy,
Trinity,
egycsipet,Link
Belly


Read more...

Gesztenyés zucotto

>> 2010. október 12., kedd

Az októberi Nők Lapjában Papp Emese egyik gesztenyés desszertje ragadott meg, vasárnapi vendégeinkre gondolván. Merthogy Jutka barátnőmék nagyon szeretik a gesztenyés sütiket. Szerencsére nagy sikert aratott, köszönöm Emese!:-) Az én tálam nagyobb, úgyhogy másfél adaggal készítettem, de most az eredeti receptet osztom meg Veletek.
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához
:
3 tojás,
6 dkg cukor,
6 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
esetleg 1 tek.sütőpor,
2 evőkanál olaj
A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza,
5 dl tejszín,
3 cl rum, vagy aroma,
1 dkg zselatin,
fél dl víz( nálam tej),
4 dkg porcukor ( nálam 6)
Felverjük a tojásfehérjét a cukorral, apránként hozzáadagolva, majd beletesszük a tojássárgáját, belecsorgatjuk az olajat, végül a kakaós lisztet is hozzákeverjük. Kettévesszük, s kb. 2/3-ából egy nagyobb, 1/3-ából egy kisebb átmérőjű kör alakú piskótákat sütünk sütőpapírral bélelt formában, kb. 10-12 perc alatt 180 fokon. Az egyik középen lesz majd egy merevítő tésztarétegnek, a másik a tetején, ami ugye az alja lesz majd. Egy gömbölyű tálat kibélelünk folpackkal. A krémhez a zselatint a vízzel megduzzasztjuk, illetve én tejet melegítettem, míg a zselatinporom elolvadt. Lereszeljük a gesztenyemasszát, majd a felét elkeverjük a rummal, s a porcukorral. Golyókat formázunk belőle, félrerakjuk. A tejszínt habbá keverjük, majd óvatosan a gesztenyemasszához keverjük. Ízlés szerint ehhez is rakhatunk egy kis rumot, vagy porcukrot még. A zselatinos tejet, vagy vizet is hozzákeverjük. Ezután már gyorsan dolgozunk, mert dermed közben a zselatin.
A folpackkal bélelt tálba rakjuk a krém felét, majd beletesszük a kisebb piskótalapot. A golyókat rárakosgatjuk a piskóta tetejére, majd a maradék krémet is beletöltjük a tálba. Ezután lezárjuk a nagyobbik piskótával. Egy órára fagyasztóba, vagy 3 órára hűtőszerénybe tesszük. A tálból kiborítva csokiforgáccsal, vagy kakaóporral diszíthetjük. Én egy hirtelen ötlettől vezérelve mézzel nagyon vékonyan lekentem, s apróra tört csokigolyóval szórtam meg. Nagyon jól illett hozzá.:-)







Read more...

Segítsüti postával 2.

>> 2010. október 11., hétfő

Komolyan mondom nem tudnék választani, egyik kiscsaj szebb, mint a másik. Itt a felső képen a vigaszágas sütinyertes Kasszz azaz Kinga kislánya; Julcsi kacsint nagyon édesen, alul pedig Kinga unokahúga a még kisebb Jazmin rakosgatja nagyon elmélyülten a sütiket.
Szerencsésen odaért Kingáékhoz is a süti, ahol is egy szülinapi ünnepségbe csöppent. Ezúton is Isten éltessen kedves Kinga még nagyon-nagyon sokáig!:-)) Kinga elmondása szerint nagyon ízlett a mini-kuglóf mindenkinek, kicsi lánya repetát is kért, hogy a kutyusukkal is megoszthassa.:-)) Kingáéknál egyik baba se sem volt korababa, de szívügyének érezte az ügyet, mert gyógyszerészként, gyakorlaton látott korababákat az életükért küzdeni.
Kedves Kinga, s családja! Köszönöm, köszönjük, hogy támogatásotokkal már öt koraszülöttosztályt tudtunk támogatni. S köszönjük mindenkinek, akiknek köszönhető, hogy az összeg már 4.556.640 Ft-on áll jelenleg. A támogatottak között van, a budapesti I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, s a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája mellett a zalaegerszegi és a kecskeméti, és pécsi kórház koraszülött osztályait is.
A kórházaknak szükséges eszközök vásárlása már meg is kezdődött, ami a Segítsüti oldalán nyomon követhető, az eddigiekhez hasonlóan.



Read more...

Segítsüti postával 1.

>> 2010. október 9., szombat

Sajnos nem volt lehetőségem személyesen átadni a segítsütiket, ezért postával küldtem.
A segítsütim nyertese Jfn-vagyis Flóra lett, aki egy nagyon édes, tavaly augusztusban született kislány anyukája. Flóra megengedte, hogy megmutassam őket Nektek is. Kislánya, Norma is korababa volt, három hónappal született korábban. Ő tavaly ősszel 7 hétig volt a bp-t Péterfy kórház kis lakója, így a tavaszi Segítsüti árverésen is nagy örömmel vett már részt, ezzel is megköszönve a nővérkék és orvosok nagyszerű munkáját.

Flóra elmondása szerint ez Norma első sütije, amit külön nagy megtiszteltetésnek érzek.
Persze izgalmakból nem volt hiány. Hiába adtam fel a csomagot egy napon belülire, csak másnap kapták meg, de szerencsére így is mindenki dícsérte a családból. Hogy tudjanak válogatni Flórék, többféle ízekben készítettem el a mini- kuglófokat. Volt közte áfonyás, barackos, citromos, csoki-narancsos, s meggyes-diós is. Szerencsére mindenki talált kedvére valót, s Flóra még azt is észrevette, hogy a szívem-lelkem is belekerült.:-)

Kedve Flóra !Köszönöm, köszönjük, hogy támogattátok és szívügyeteknek éreztétek a Segítsüti akcióját! És mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az összegyűlt összeg 4.529.346,-Ft-on álljon, aminek köszönhetően a támogatottak közé már három újabb kórházat is - a zalaegerszegi és kecskeméti, s a pécsi kórház koraszülött osztályait -, is sikerült felvenni, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája mellé. A kórházaknak szükséges eszközök vásárlása már meg is kezdődött, amit a Segítsüti oldalán lehet nyomon követni, az eddigiekhez hasonlóan.

Read more...

Díjat kaptam

>> 2010. október 4., hétfő

Hatalmas megtiszteltetés ért, amit Nektek köszönhetek. A Gasztrobox-tól megkaptam a
Hónap receptje díjat. A díjat a gombás-paprikás kalácsommal nyertem, amit ezúton is ajánlok megsütésre, mert nagyon finom. Köszönöm szépen szavazataitokat!:-))

Read more...

Mirinda torta

>> 2010. október 3., vasárnap

Kis-nagyfiam 17 éves lett. A torta mi más lehetne, mint Mirinda. Nálunk ez nem kérdés. Készítettem már így is, és eképpen is, de a recept mindig ugyanaz.Isten éltessen kicsi fiam még nagyon sokáig!:-))

Read more...

Gombás csiga

>> 2010. október 1., péntek

A kalács sikerén felbúzdulva készítettem el a csigákat. A tésztája ugyanaz, mint a kalácsé, csupán annyi a különbség, hogy amikor megkel a tészta, csak három részre osztjuk. Majd miután kinyújtottuk, s megkentünk gombás krémmel, megszórtuk paprikával, sajttal , feltekerjük bejgliszerűen. Ezután kb.1 cm-es csigákra vágjuk fel, s így ültetjük a tepsibe.Félóra újabb kelés után sütjük meg szintén előmelegített, kb.170 fokos, gőzös sütőben. Ez a változat is finomra sikeredett.


Read more...

Kreatív díj megint

>> 2010. szeptember 30., csütörtök

Gluténmentes Andi volt olyan kedves, hogy megtisztelt ezzel a díjjal, amit már itt megkaptam, de azért ő is nagy-nagy örömet szerzett vele. Köszönöm!:-))

Read more...

Gombás-paprikás kalács

>> 2010. szeptember 29., szerda

Már előre mentegetőznöm kell, de az az igazság, hogy melegen vágtam el a kalácsot, hogy még hamar le tudjam fotózni, ezért nem a legszebb, de ajánlom megsütésre, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
Kelt tészta:
60 dkg liszt,
2 dl tej,
2 dl joghurt,
3 dkg élesztő,
1 kanál cukor,
1 tojás,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál
Töltelék:
50-60 dkg gomba,
1 fej hagyma,
só, petrezselyem, bors,
2 kanál liszt,
kb 1,5 dl tej,
2 piros színű paprika, vagy darált paprika
20 dkg sajt( trappista)
Lekenéshez:
1 tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, majd elkezdjük dagasztani. Mikor már ruganyos, sima a tészta, kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesztjük.
Míg kel, a hagymát, s a gombát befűszerezzük, összepirítjuk. Ha megsült, teszünk rá 2 kanál lisztet, elkeverjük, pár percig pirítjuk, majd felengedjük annyi tejjel, hogy kenhető állaga legyen. Összeforraljuk, s lekapcsoljuk.
Miután megkelt a tészta, 6 részre osztjuk. s egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra.
Mindegyiket sorban megkenjük a gombás krémmel, megszórjuk az apró kockára vágott paprikával, vagy darált paprikával(anyukámnak hála:-)), megszórjuk egy kis reszelt sajttal, feltekerjük, s hármasával összefonjuk.
A sütőt előmelegítjük, a kalácsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk. Ha újból a duplájára kelt, tojással lekenjük, betesszük gőzös sütőbe, s kb. 40 perc alatt, 170 fokon készre sütjük.
A tetejét tejjel megkenhetjük a végén, hogy puha maradjon. Egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás.

Read more...

Néger kocka

>> 2010. szeptember 26., vasárnap

Mariann unokatesóm receptje a néger kocka. S mivel ő zsírral elkészítve adta a receptet,
mindig így készítem, de, ha valaki szeretne, nyugodtan tehet bele vajat, vagy margarint.
Tésztához:
20 dkg cukor,
4 tojássárgája,
10 dkg zsír,
2 dkg kakaó,
1cs sütőpor,
20 dkg liszt,
1-2dl tej
Habhoz:
20 dkg cukor ( itt változtattam, már csak 10 dkg-ot teszek bele),
4 tojásfehérje,
esetleg lekvár(meggy, szeder, barack),
Tetejére:
csokimáz egy bevonóból, egy kanál vajjal, vagy olajjal
A cukrot a zsírral, a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, a sütőport, a tejet is. Tejet annyit adjunk, hogy egy kevert-tészta sűrűségű tésztát kapjunk. Simára keverjük. Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe tesszük. (kb. 20×30 cm-esbe), Először magasabb hőfokon kb. 180 fokon sütjük, majd ha "feljött", lejjebb vesszük, s kb. 150 fokon sütjük még további 20 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük; ha beleszúrúnk, s nem ragad rá, kész a tészta. Sütőpapírt levesszük, s visszatesszük a tepsibe a tésztát, vagy egy hőálló fémtálcára rakjuk. Alatta kicsit belisztezhetjük, így nem ragad majd rá a meleg tészta.
Míg sül a tészta, elkészíthetjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval, gőz felett kemény habbá verjük, kb 10 percig . A végefelé pár csepp citromlevet rakhatunk, ettől fényesebb lesz. Ha a tészta megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot.Ha szeretjük, egy vékony réteg lekvárt kenhetünk a tésztára, a hab alá. Ezután langyos sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc alatt). Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk, illetve csak megfröcsköljük.:-)

Read more...

Kakaós csiga

>> 2010. szeptember 21., kedd

Ms. Poppy kakaós csigája megintcsak megfogott. Azért kibírtam majdnem egy hetet, mielőtt megsütöttem. De egy kicsit máshogy. A hajtogatott-élesztős tészta, -amit Ms. Poppy említett -egyszerűbb, de levelesebb verziója pedig tavalyról ugrott be, még Limarától. Tavaly megállás nélkül gyártottam édes, és sós ízben is az expressz croissantokat. Az a recept azért volt szuper, mert nem kellett hajtogatni, csak a többfelé (ott nyolcfelé, nálam most 6-felé) vett tésztákra hidegen ráreszelni a vajat, s ezektől a vajrétegektől szuper leveles hatása volt a tésztának. Úgy gondoltam, ez most a kakaós csigának is jót tehet. Nem tévedtem. Nagyon finom, leveles-ropogós csiga lett a végeredmény.
Hozzávalók:

Tészta:
400 g finomliszt,
2 dl langyos tej, (vagy fele joghurt-fele tej, mint nálam)
20 g friss élesztő (vagy 1/2 csomag instant),
4 ek cukor,
csipet só

A töltelékhez:
10-15 dg vaj,
kakaópor,
cukor , vaníliás cukor
A tetejére:
tojás a lekenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután 6 egyforma darabba vágjuk, majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, téglalap alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 6 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, erre jöhet ízlés szerinti kakaó, cukor, s rátesszük a következő téglalapot. Erre jöhet megint vaj,megint cukros kakaó megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. Itt, a croissanttal ellentétben a tetejére is ugyanúgy rakunk, de még előtte kinyújtjuk a tésztát kb. 4-5 mm. vastagra. Megszórjuk az utolsó adag vajjal, majd feltekerjük bejgliszerűen. Ujjnyi vastagra szeljük őket, s sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Tojással lekenjük, majd 160-170 fokon kb. félóra alatt készre sütjük őket.

Read more...

Segítsüti 2010 ősz

>> 2010. szeptember 17., péntek

Az a hatalmas nagy megtiszteltetés ért az idén, hogy nemisbéka- a főszervező felkérésére, részt vehetek egy olyan jótékonysági akcióban, mikor is sütikre-köztük az enyémre- lehet licitálni a Segítsüti oldalán. A süti árából két kórházat támogat, aki részt vesz az árverésben. Az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Budapesten, és a szegedi kórházat. Bővebben a licit menetéről itt olvashattok. A képen látható mini-kuglófjaimat szeretném felajánlani az árverésre. (24-et)Illetve egyeztetés után, esetleg más ízekben is. A fiúknak elnyerte tetszését, úgyhogy remélem másnak is ízleni fog.:-))
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára 1000 forint lesz. A liciteket itt, a sütiárverés menüpont alatt lehet majd megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mailcím) szükséges. Aki tavasszal regisztrált, ezt már értelemszerűen nem kell ismét megtennie, A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja értük mostantól-szeptember 20-án 23:59-ig. De az se csüggedjen, aki a sütit nem nyeri meg. Közvetlenül a licit utáni napokon különleges lehetőségek fogják őket várni. Akkor hát licitre fel!:-))

Mini-kuglófok

Hozzávalók:

3 tojás
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj, vagy margarin
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
10-10 dkg aszalt áfonya- vagy aszalt barack
5-5 dkg fehér csoki- vagy mák
kb.1 dl kefír
1 citrom héja
ízlés szerint kis rum, vagy aroma
Az aszalt gyümölcsöket tetszés szerinti kockákra vágjuk. Gyümölcslébe, vagy rumba áztatjuk, s kb 1 óra után lecsöpögtetjük.
A liszthez hozzáadjuk a sütőport. .A fehér csokit is kockára vágjuk. A tojások fehérjét 3 kanál cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, vaníliás cukorral, szobahőmérsékletű vajjal, vagy margarinnal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom héját, s esetleg kis rumot is keverünk bele. A kikevert vajas krémhez óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kefírt, a lisztet, s a kemény tojásfehérjehabot is. Ezután megfelezzük.
A tészta egyik feléhez tesszük az áfonyát az apróra vágott fehér csokival, a másik feléhez a mákot adjuk a barackkal.
Vajjal kikent, s belisztezett formába kanalazzuk a tésztát. Ebből az adagból 12 db mini-kuglóf lesz.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot kb 150 fokra, s így sütjük még kb. 15-20 percig, míg kész nem lesz. Ezt tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad már a beleszúrt tűre a tészta; kivehetjük.Kicsit pihentetjük, majd a formából kiborítjuk. Ha kihűlt; tetejét csokizhatjuk, vagy porcukrozhatjuk is.


Read more...

Segítsüti 2010 ősz

>> 2010. szeptember 16., csütörtök













A tavaszi nagy sikerre való tekintettel - nemisbéka szervezésében - jön az őszi Segítsüti forduló. 27 új gasztorblogger süteményeire lehet licitálni. A befolyt összeget a budapesti I. Gyermekgyógyászati Klinika és szegedi kórház koraszülött osztályai kapják.
A licit 2010. szeptember 17-én pénteken indul - amikor is sorra megjelennek a blogokon a posztok - és 2010. szeptember 20-án hétfön 23:59-kor zárul. Licitálni a Segítsüti oldalán - gyors regisztráció után - a Sütiárverés menüpont alatt lehet. Közvetlenül a licit után további meglepetések!
Még több információ a Segítsüti-n és a Facebook-on.

Read more...

Nyújtott, házi rétes

>> 2010. szeptember 15., szerda

Őszintén szólva soha nem gondoltam, hogy ennek a házi rétesnek nekiállok . A nagymamám, aki tavaly tavasszal költözött az égbe, annyira finoman, és utánozhatatlanul tudta, hogy tudtam, a nyomába se érnék. Egyszer-kétszer még közösen is készítettünk. Nagyon nem tűnt egyszerűnek a nyújtás. Minden mozdulatomnál kiszakadt, s én türelmetlen voltam., az egészet a mamára hagytam. Ott, akkor megfogadtam, hogy én ezt aztán sose nem...:-))Pedig ő bíztatott, magyarázott, de mondtam neki, hogy én mindent megtanulok kalácsot, pizzát, lángost, káposztás lepényt, csak ezt ne...
Aztán egyik nap Ms. Poppynál megláttam. Teljesen olyannak tűnt, mint a mamáé volt egykor.
Szinte a számban éreztem azt az ízt amit csak a mamám tudott. Szóval nekiálltam. Ms. Poppy-nál minden nagyon részletesen megvan, nagyon jó a recept, de azért nem egyszerű. Ez a húzva nyújtás azért igényel (ne) némi rutint. Azért csak megkészült. S mikor beleharaptam, teljesen visszahozta mellém a mamám. Ezért külön köszönet Ms. Poppynak.
A töltelék nálam túrós volt, mint Ms. Poppynál itt, és meggyes, mint itt a pitémnél. A tetejüket egy tejfölben elkevert tojással kentem meg, ahogy a mamám szokta.
Ms.Poppynak igaza van: a rétes nem egyszerű sütemény, a rétes tisztelgés az ősök előtt.:-)

Read more...

Almás, körtés, és túrós-barackos táska

>> 2010. szeptember 11., szombat

Miután nagyjából kilábaltam egy megfázásból valami sütnivaló után kutakodtam a neten. A szemem Judith és Trinity táskáján akadt meg. A fázisképek is szuperek, úgyhogy nem sokat tétováztam. Mivel mindkettőjükben megbízok, s mert vendégeink voltak, ezért mindjárt dupla adagot készítettem, hogy a túrós tölteléket is kipróbáljam. Viszont valószínű, hogy az almáim kicsik voltak, s ezért nem lett elég. Azonban pár körte akadt itthon, gyorsan azzal pótoltam. Jól tettem; ugyanis azzal is nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1, 2 kg liszt (BL 80)
22 dkg cukor
kis só
4 dkg tejpor
8 teáskanál porélesztő
2 tojás
6 dl víz
12 dkg vaj
Töltelék:
4 kis kemény zöld alma
15 dkg cukor vagy barna cukor
csipet só
110 ml víz
1 evőkanál citromlé
4 dkg étkezési keményítő/nálam is főzős vaníliapuding
40 ml víz
2 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
+ még nálam
2 körte
6 dkg cukor,
2 dkg főzős vaníliapudingpor
50 ml víz,+ 20 ml víz
1 ek. citromlé,
1 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
Túrós töltelék:
fél kg túró
2 egész tojás
cukor (nálam kb. 15 dkg)
1 vaníliás cukor,
2 -3 db nektarin, vagy barack
1 citrom héja
Kenéshez:
olvasztott vaj, esetleg tojássárgája
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. A tojást elkeverjük a vízzel, s azt is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesszük kb. 40-50 perc alatt. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre, kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, kis fahéjjal, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. 5-6 percig főzzük. Egy csészében csomómentesre keverjük a vaníliapudingot a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni. A körtével ugyanígy járunk el.
A túrós töltelékhez a tojást a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, s a kockára vágott lecsöpögtetett nektarint, vagy barackot is.
A megkelt dupla adag tésztát kb. 20 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén kb. a harmadrészén ujjnyi széles csíkokat vágunk késsel, vagy derelyevágóval. Az egybenmaradt szintén kb. 1/3 részt ráhajtjuk a töltelékre, majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A lányoknál szuper fázisképek vannak a műveletről. A folyamatot megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A többi töltelékkel is ugyanígy járunk el. A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, letakarjuk, s így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat. Előmelegített, forró (nálam kb. 170-180 fokos) sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Judit tanácsát követve nem tojással, hanem olvasztott vajjal kentem le rögtön, miután megsült. Ettől szépen csillogott. Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral. Köszönet érte, nagyon jóízű a tészta, s kifogástalan a töltelék is!:-)

Read more...

Szilvás-mákos kalács

>> 2010. szeptember 4., szombat

Napok óta szilvalekvárt főzök, úgyhogy nem volt kérdés, mivel ízesítsem a mai kalácsunkat a mákon kívül. A kettő együtt finom egy kevert-sütibe is, de ez a kalács is nagyon ízletes lett.
Hozzávalók
a tésztához:
80 dkg liszt,
kis só,
4 dl tej,
4 dkg élesztő,
10 dkg vaj, vagy margarin,
1 citrom héja,
4-5 ek. cukor,
2 tojás
töltelék:
1 kis üveg szilva-dzsem,
2-3 dl tej,
30-35 dkg darált mák,
4-5 ek. cukor
1 citrom héja,
1-2 tek. vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor,
tetejére:
1 tojás sárgája
A tejet felfuttatjuk az élesztővel, cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, maid összedagasztjuk kb.10 percig. Megkelesztjük egy tálban kb. kétszeresére. Míg kel; a tejet a cukrokkal, s a mákkal kenhető állagúra főzzük, lekapcsoljuk, s a citrom héját is hozzákeverjük.A megkelt tésztát 6 felé osztjuk, s egyesével kinyújtjuk, téglalap alakúra . Megkenjük egy-két kanál szilvalekvárral, erre rákenjük még a mákos krém 1/6 részét is, majd felcsavarjuk. Ezt mindegyikkel megismételjük. Ezután ezeket a rudakat hármasával összefonjuk, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 20 percig kelesztjük, majd a tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített, kb. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mikor kivesszük egy kis meleg-cukros tejjel a tetejét lekenhetjük. Ettől a teteje fényes lesz, s puha.

Read more...

Túrótorta

>> 2010. augusztus 29., vasárnap

Van a munkahelyemen egy kávézó, ahol megláttam egy szupermagas túrótortát. Persze egyből próbáltam a receptet megszerezni. Anita kolléganőmnek hála, ma már nálunk is sült.
Nemcsak magas, szuperfinom is lett, örök hálám érte.:-)
Linzertésztához:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj, vagy margarin,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
1 késhegynyi sütőpor
Töltelék:
6 db egész tojás,
25 dkg porcukor,
2 dl tej,
75 dkg túró,
3,5 dkg főzős vaníliapudingpor
+ 1 vaníliás cukor,
+1 citrom reszelt héja
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, egészen addig míg egyneművé válik. Sütőpapírral kibélelt (kapcsos) tortaformába rakjuk.
A tojásokat a porcukorral, s a vaníliás cukorral alaposan felverjük, hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, és a tejjel simára kikevert pudingport. Jól összedolgozzuk, és a linzertésztára öntjük.
Nagyon lassan, alacsony hőfokon (kb.150 fokon) kb 1,5 órán keresztül sütjük. Próbaként egy hurkapálcikát szúrunk bele, s ha nem ragad már rá se a töltelék, se a tészta, akkor készen is van. Félóra hűlés után szeletelhető, de hidegen is nagyon finom.

Utólagos tapasztalat:
Második tortánál külön vertem fel a tojásfehérjét habbá, s úgy adtam a többi alaposan kikevert hozzávalóhoz, s így még habosabb-könnyedebb lett a torta.


Read more...

Alföldi gulyásleves

>> 2010. augusztus 28., szombat

Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár
2-3 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál olaj
1 kk. édesnemes pirospaprika
25-30 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
30 dkg krumpli
1-2 csipet őrölt kömény, feketebors,
1 babérlevél
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra szeljük.
A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkockázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, szintén felkockázzuk. Meghámozzuk a fehérrépát, sárgarépát, s karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, hozzátesszük a többi fűszert is, a paprikát, paradicsomot, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve kb. fél óráig pirítjuk. Felengedjük vízzel, kb fél óráig főzzük. Belerakjuk a , fehér-és sárgarépát. s további fél órát főzzük. Amikor már majdnem puha a hús, a meghámozott, kockára vágott krumplit is beletesszük, készre főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, ha szeretjük, erős zöldpaprikával ízesíthetjük.

Read more...

I. Nemzeti Gulyás Nap

>> 2010. augusztus 27., péntek

Csíki Sándor kezdeményezésére holnap Nemzeti Guyás Nap lesz. Részletek az oldalán.

"A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap. Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban. "/Csíki Sándor/

Szerintem csatlakozzunk!:-))

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP