Egyszerű ostyalapos

>> 2010. március 30., kedd

Igazából ez egy nagyon egyszerű csokis-ostyás süti, de amilyen egyszerű, annyira finom is. Legalábbis eddig mindenki ezt mondta.:-)
Hozzávalók:
(én egyből duplázom,mert nagyon hamar elfogy)
1 csomag ostyalap,
2 főzös vaníliapuding,
2 ek. kakaó,
2 tojás,
20 dkg cukor,
2 vaníliás cukor,
25 dkg Ráma,
ízlés szerint rumaroma, fahéj, esetleg aszalt gyümölcs
Kibélelünk folpackkal egy kisebb őzgerincformát. Mindent felrakunk a tűzhelyre, takarékra. Folyamatosan keverve összefőzzük a hozzávalókat. Tojás, cukrok, pudingpor, margarin, rumaroma, kis fahéj, esetleg meggy, vagy valamilyen aszalt aszalt gyümölcs. Ahogy összefőtt, már lekapcsoljuk, s beletördeljük az ostyát. Nem kell túl apróra, morzsásra. Belarakjuk a formába, s ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Pár óra, esetleg éjszaka után már fogyasztható.

Read more...

Rízsfelfújt meggy-dzsemmel

>> 2010. március 29., hétfő

Rizsfelfújtat régóta próbáltam készíteni. Valahogy sosem volt az igazi. Mindig maradtak benn kemény rizs-szemek. Aztán megkérdeztem a keresztanyukámat, aki mondott pár trükköt.
Azóta az utolsó morzsáig elfogy.:-) Azért nem a legszebbek, mert ezek a maradékok, amit a fotózáshoz mentettem meg.
Hozzávalók:
2 pohár rizs,
2 pohár víz,
kb.4 pohár tej,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
4-5 tojás,
csipet só,
10 dkg vaj,
meggy-dzsem, esetleg mazsola, vagy valamilyen aszalt gyümölcs,
A vaj felén megpirítjuk a rizst. Míg pirul, a vizet felrakjuk, hogy forró legyen. Ha kész a rizs, ráöntjük a vizet, teszünk bele sót is. Míg a víz elforr, addig a tejet melegítjük. Ha beszívta a vizet, ráöntjük a forró tejet, beletesszük a mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt. Ha van vaníliarudunk,azt is főzhetünk bele. A dzsemet még nem tesszük hozzá. Forraljuk, kb. 20 percet, míg a tejet nagyjából beszívja. Lekapcsoljuk, lefedjük. Negyedóra múlva átkeverjük, megint lefedjük. További negyedóra után levesszük a fedőt, hagyjuk hogy kihűljön.
A tojássárgájákat kikeverjük a fele cukorral, vaníliás cukrokkal, s a maradék fél puha vajjal.
A kihűlt rizshez adjuk. Felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, s óvatosan ezt is hozzákeverjük. Egy tepsit kivajazunk, morzsával megszórunk. Beleöntjük a rizst, meleg sütőben kb. negyedórát sütjük,majd kanalazunk rá sűrű dzsemet, s tovább sütjük,még kb. fél óráig. Most már takarékon. Ha kész; még szörppel, vagy öntettel megöntözhetjük, de a dzsem miatt, ehhez nem igazán hiányzik már.






Read more...

Kürtöske

>> 2010. március 26., péntek

Az áprilisi Príma Konyhában találtam a receptre. ami azonnal felkeltette az érdeklődésem.
Mándoki Bánkné(akié a recept)kötött kalácskának nevezi, de nekem teljesen a kürtös-kalácsra hajaz, úgyhogy ezért a kürtöske név. Ráadásul nem macerás, feltekergetős (esetleg letekeredős:-)). Egyszerűbb jóval, s nagyon finom. Egy problémám volt vele: nem lett fényes. Azóta megnéztem máshol, úgyhogy valószínűleg legközelebb tojással megkenem, s úgy cukrozom, s akkor talán szebben sikerül . Mindenesetre ezer köszönet érte!

Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dkg élesztö,
2 dl langyos tej,
5 dkg vaj,
6-7 dl (kb.40 dkg) liszt,
fél kiskanál szalalkáli,
csipetnyi só,
1 tojás,
a tetejére:
5 dkg olvasztott vaj,
2 csomag vaníliás cukor,
4-5 evőkanál kristálycukor,
1 kiskanál kardamom(nálam fahéj),
a tálaláshoz esetleg 8-10 evőkanál málnalekvár,
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, s ráöntünk egy kevés langyos tejet. A vajat felolvasztjuk, s ráöntjük a maradék tejet. A lisztet a felfuttatott élesztőre szórjuk, s hozzáadjuk a szalalkálit, a sót, beleütjük a tojást, a maradék cukrot,végül a tejes vajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, s meleg helyen kb 40 perc alatt megkelesztjük. Ezután meglisztezett deszkára borítjuk,átgyúrjuk,ujjnyi vastag t,kb.25 cm széles téglalappá nyújtjuk.
A tetejére való vajat épp csak megolvasztjuk,hogy kenhető legyen, majd lekenjük vele a kisodort tésztalapot. A kétféle cukrot összeforgatjuk, egyenletesen a vajjal lekent tésztára szórjuk. Ezután keresztben kb ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, majd kettesével összefogva, egyszerűen laza csomót kötünk belőle. Egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még további 15 percig langyos helyen kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kb 180 fokon készre sütjük. Tálalhatjuk melegen és hidegen is; forró málnalekvárral,vagy hideg vaníliaöntettel akár.

Read more...

Minicsiga-variációk

>> 2010. március 23., kedd

Yasmine-nal ma egy rugóra járt az agyunk, annyi különbséggel, hogy nekem ma több időm volt, ezért kelt tésztából készítettem el a csigákat. S azért, hogy mindenki kedvére tegyek, többféle ízesítést találtam ki tölteléknek.
A kelt tésztám a szokásos, kicsit átalakított Horváth Ilona féle kalácstészta:
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,vagy margarin,
6-7 dl a tej
5 dkg élesztő,
kávéskanál só,
1-2 tojássárgája,
Töltelék:
1 vaníliapuding,
4 dl tej,
4-5 kanál cukor,
1 vaníliás cukor
10 dkg mák,
1 citrom héja,
10 dkg dió,
2-3 kanál lekvár,
pár szem aszalt barack,
10 dkg őrölt mandula,
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, hozzárakjuk a lisztet és a többi hozzávalót is. Kidagasztjuk kb.15-20 percig. Ha van kelesztőtálunk elég 40-45 perc, míg ezután kb. háromszorosára megkel. Ekkor háromfelé vesszük a tésztát, s mindegyiket sorban téglalap alakúra nyújtjuk. A dióshoz megkenjük a tésztát pár kanál (barack) lekvárral,megszórjuk dióval, esetleg kevés aszalt barackkal,vagy mazsolával, felcsavarjuk, csigákra szeljük. Még további 15 percig kelesztjük, majd tojássárgájával megkenhetjük, s kb.170 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A többihez a pudingot felfőzzük a tejjel, s a cukrokkal, majd kétfelé véve; egyikbe a mákot, s a citromhéjat, a másikba a szárazon megpirított, ledarált mandulát rakjuk.
Szintén megkenjük a téglalapot a töltelékekkel, felcsavarjuk,csigára szeljük.
Ezeket is kelesztjük még, míg sül a többi, majd tojássárgájával megkenve ezt is készre sütjük.

Read more...

Erdei gyümölcsös-krémes

>> 2010. március 21., vasárnap

A múltkori krémes nagy sikert aratott, ezért most gyümölcsös variációban is kipróbáltam. A család nagy tetszésére. Viszont a tojásfehérje helyett most tejszínt tettem.
A recept így a következőképp alakult:
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott,leveles tészta,
3 tojás szétválasztva,csak a sárgája felhasználva
15-20 dkg cukor(ízlés szerint),
1 vaníliás cukor,
6 dl tej,
2 csomag vaníliás főzős puding.
25-30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs,
2 evőkanál HR. zselatin,
2-4 dl tejszín(csak 2 dl-t raktam, nem lett túl magas)
A leveles tésztát előző nap elővesszük, kiengedjük. Kinyújtjuk,tetszés szerint téglalap ,vagy kör alakúra, s előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsben megsütjük. Két része legyen. Villával megszurkáljuk,hogy ne púposodjon majd fel a keletkező gőztől. Az egyik részét tetszés szerint négyzetre,vagy torta-szelet alakúra szeleteljük. Ez lesz majd a tetején.
A tojássárgákat 1 dl tejjel, vanilia-pudingporokkal, simára keverjük. A többi tejet a cukor felével és a vaníliás pudinggal felforraljuk. A forró tejet folyamatosan keverve a habverővel a tojássárgás, pudingporos keverékhez adjuk, s addig forraljuk még, míg sűrű lesz. A végén a zselatint, s a fagyasztott gyümölcsöt már óvatosabban hozzáadjuk, majd lekapcsoljuk.
Langyosra hűtjük. Nem kell megvárni, míg kihűl, mert a zselatin miatt nagyon megdermedne. Közben felverjük a tejszínt habnak, s egy formát kibélelünk folpack-kal. Összevegyítjük a tojásos,pudingporos,tejes krémet a felvert tejszínnel, s az egész tésztára rakjuk. Tetejét kirakjuk a szeletekre vágott tésztával. Tálaláskor megporcukrozhatjuk. Volt egy kis házi sajtkrémem, azt málnaszörppel megszíneztem; azzal tálaltam.

Read more...

Kérdések-válaszok

>> 2010. március 18., csütörtök

Viki kérdezett, ma pár dolgot, amit frissiben meg is vákaszolok.

1. Mi lenne,ha nyernék a lottón?

A sorrend: lakáshitel, család, rászorulók, utazás..
De én se mondanám el, névtelenül adnék mindenkinek.

2. Rossz szokásom.

Csoki-süti függő vagyok.:-)

3.Koffein

7-kor, 8-kor, 9-kor kis kávé tejjel, cukorral, néha habbal is. S azután már fenn vagyok.

4. Színeim

Zöld, kék, ciklámen, fekete, fehér.

5. Mi van most rajtam?

Tornanadrág, tornapoló, edzőcipő(a héten sajnos először)

6.Háziállat?

Fekete, lány jagd terrier.

7. 10 év múlva hol látom magam?

Remélhetőleg egy,már teljesen felújított családi házban, a teraszán kemencével. Mellettem az urammal, nagyfiammal, s egy kisebb lánykával(vagy még egy kis krapekkal).....

8. Legutóbbi nagyon jó élményem?

A-szerintem-méltatlanul kevés Oscart kapó 3 D-s Avatar-című film Pesten Imax moziban, szakadó hóesésben, autópályán utazva oda-vissza. Mégis; nagyon-nagyon megérte. Még akár tízszer is megnézném..

Akiket én is megkérdeznék:
Wise Lady,
Yasmine,
Gizi,
Egycsipet,
Mónika,
Krisztina,
Raindrop,
és most megállok, más is tudjon kérdezni:-))



Read more...

Házi pillecukor Wise Lady módra

>> 2010. március 15., hétfő

Wise Lady nagy sikere a házi pillecukorral engem is tettekre ösztönzött. Nem látszott túl egyszerűnek, ezért halogattam. Csakhogy a pillecukor az uram nagy kedvence, amiből zacskószám bír(na) enni, ezért ma megleptem vele. Neki kétségei voltak, merthogy szerinte tojásfehérje nélkül tuti nem lesz habos. Hát tényleg meglepődött, mikor meglátta, s alig hitte, hogy nincs benn tojás, aztán már csak az üres tálat láttam viszont, s a véleményét, miszerint "hú,ez tényleg jó":-))
Egy kis málnaszörpöt raktam hozzá a víz egy része helyett, de legközelebb többet rakok, mert alig látszik. Viszont az állagán meglepődtem, s csak utólag láttam, hogy oda van írva:ragad, nyúlik, nyálkás, gumiszerű. Mindenestre egy kis porcukros hempergetés után ez eltünik, s tényleg össze lehetne téveszteni a boltival. :-))

Read more...

Pulykatorta

>> 2010. március 14., vasárnap


A pulykatortán már egy novemberi Príma konyhából kinéztem, de csak nem akart idáig elkészülni. Trinitiynél is láttam közben, ahol nagyon guszta volt. Az én (pontosabban mi) verziónk kicsit más lett, mint az újságban volt, mert a tojást nem egyben ütöttük rá, hanem tejszínnel kevertük, s a mortadella helyett magyaros szalámit és sonkásat rétegeztünk. Nagyon finom lett,vetekszik a csirketortával.
Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé,
kis só, bors,
kakukkfű,rozmaring,
kb.30 dkg bacon,
kb.10 dkg magyaros szalámi,
kb.20 dkg sonkás felvágott,
(eredetileg mortadella)
20 dkg sajt(füstölt és sima vegyesen)
6 tojás,
2 dl tejszín,
1 fej vöröshagyma,(eredetileg metélőhagyma)
A pulykamellfilét csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk, borsozzuk. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel s a akukkfűvel és rozmaringgal. Karikára vágjuk a hagymát. Egy nagyobb kuglófformát kibélelünk sütőpapírral. Elkezdjük baconnel körberakni. A tetejére hagyunk belőle. A sajtot lereszeljük, négyfelé vesszük. A szalonnára rakjuk ez első felét.Háromfelé vesszük a húst, s a sajtra rakjuk az első harmadát, majd a tejszínes tojás harmadát ráöntjük. Következik a hagyma harmada, majd a szalámiból szintén egyharmad rész. Jön megint a sajtból a második rész, újra a pulyka, a tejszínes tojás, majd megint hagyma, s a szalámik. A harmadik rész sajt övetkezik, majd az utolsó hús, utolsó tejszínes tojás, utolsó hagyma, utolsó szalámi, s a végén a maradék sajtot rárakjuk, s szalonnával betakarjuk. Ezt még alufóliával befedjük. Előmelegített kb 170 fokos sütőben készre sütjük, kb. 1 óra alatt. Az utolsó 10 percben levesszük a fóliát, hogy a szalonna is megpiruljon. Sütőpapír segítségével egy tálra borítjuk. Melegen is, hidegen is kitűnő.:-))

Read more...

Málnakrémes-kakaós torta Nőnapra

>> 2010. március 8., hétfő

Minden kedves idelátogatónak szeretnék ezzel a tortaszelettel Boldog Nőnapot kívánni sok szeretettel!:-))

Már amikor a VKF!-re elkészítettem a "hamis lasagne"-t akkor tudtam, hogy ezt a krémet
hamar megismételjük, mert nagyon-nagyon finom volt. Ezúttal alulra egy kakaós piskóta került, a krém házi, s fölé még egy tejszínhabréteg kívánkozott.. Ha lehet, még jobb lett.
Tehát a recept:
Piskótához:
8 dkg liszt
8 dkg cukor
4 db tojás
1 kávéskanál sütőpor ,
1 kanál Bonbonettis kakaópor
A krémhez:
50 dkg fagyasztott málna,
2 főzős vaniliapuding,
4 dl tej,
15-20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor
1 doboz nagy tejföl lecsöpögtetve(kb.3 dl) , a' la Wise Lady
egy citrom héja,
most 1 evőkanál HR féle zselatin
Tetejére:
tetszés szerint 1-2 doboz tejszín, cukorral felverve
Elkészítése: A piskótához külön felverjük a fehérjét a cukorral. Amikor már kemény hozzáadjuk a sárgáját, majd a sütőporos,kakaós lisztet is.
A pudingokat felfőzzük a tejjel, cukrokkal,és beletesszük a fagyasztott málnát is. Kóstolgatjuk,s ízlés szerint teszünk bele még cukrot esetleg. Ha összeforrt, lekapcsoljuk, s belekeverjük először alaposan a kanál zseletint, a házi krémsajtot, s a citrom héjét is. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk folpackkal, rárakjuk a piskótát, a krémet, majd egy óra dermedés után a tejszínhabot is. A tetejére én egy 2 dl-s tejszínt vertem fel egy kis porcukorral, de ízlés szerint többet is lehet.

Read more...

Dupla kolbászos pogácsák és tatu-kiflik

>> 2010. március 6., szombat

Ma reggel rákerestem Limaránál, van-e valami kolbászos péksüti nála, s bizonyos tatau-kifliket találtam. Duplán azért lett kolbászos, mert a tésztába is raktam egy keveset belőle. Kicsit más az alapreceptem, így leírom:
Hozzávalók:
1 kg liszt,
2 evőkanál só,
kb. 2 dl tej, vagy víz
kb .3 dl joghurt, (már lecsöpögtetve)
20-25 dkg krumpli megfőzve, lereszelve,
kb.20 dkg kolbász apróra vágva(nálam cserkész)
1 tojás,
10 dkg vaj, vagy zsír
Többi hozzávaló:
Kb.még 30 dkg kolbász,
20 dkg sajt,
köménymag
Először megfőzzük a krumplit. Míg fő, kimérjük a hozzávalókat.
Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben, egy kis liszttel összekeverve, kovászt készítünk. Letakarjuk. Kb 15 perc után összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát az összes többi hozzávalóval;
a főtt krumplit is hozzáreszeljük Hagyjuk kelni kb. 40-45 percig. Egyik feléből egy nagy kört nyújtunk, amit kb.16 cikkre vágunk, s Limara receptjét követve teszünk mindre kis kolbászt, sajtot, majd feltekerjük .A másik feléből pogácsákat szaggatunk. Sütőpapírral kibélelt tepsin kelesztjük őket ismét duplájára, majd ezután megkenjük felvert tojással., esetleg megszórjuk sajttal,vagy köménymaggal. .A pogácsák tetejére még egy kolbászkarikát teszünk. 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sülnek. Nagyon finom lett, köszönet az ötletért!:-))

Read more...

Rántott medve-sajt

>> 2010. március 5., péntek

Tudom, hogy semmi különleges nincs egy rántott sajtban, de míg Zoli kollégám nem javasolta a rántott medve-sajt elkészítését eszembe sem jutott volna. Aztán megláttam Andi konyhájában is, úgyhogy ez lett a tegnapi gyors vacsi. S azt gondoltam, hátha más se próbálta még,pedig nagyon megéri, mert nagyon finom. Igazából csak annyit írnék a recept gyanánt, hogy a sajtot kétszer kell panírozni, s aztán nagyon gyorsan megsül forró olajban. Mi a natúr változatot ettük, nekem állagra a camembertre hasonlított. . Ráadásul 2 doboz sajt elég volt hasábkrumplival hármunknak. A többi ízesítésűt is ki fogjuk próbálni, köszönet érte!:-))

Read more...

Díj, mert egymás életének részesei lettünk

>> 2010. március 2., kedd

Házias konyhán séfkedő Viki nemrég melepett egy díjjal, ma pedig még Bianka, s Andi, a gluténmentes is.
Lányok,nagyon köszönöm,hogy az életetek része lettem, s ezt én is elmondhatom mindötökről.
Úgyhogy a díjat Ti is megkapjátok tőlem..Fogadjátok blogbaráti szeretette.:-))
Akik még már hónapok óta az életem részei, s akikhez szintúgy mindennap benézek, ha nem is mindig kommentelek, a következő bloggerinák:
Wise Lady,
Yasmine,
Gizi,
Trinity,
Kiskukta,
Mónika
egycsipet,
L.Krisztina,
Moha,
Szepyke,
Belly,
Raindrop,
Bocsánat, megint eggyel több lett. Ha jól olvastam 14-et lehet. Ez összesen 15, de igazából még vannak, vagytok így is páran , akik még részt vesztek a mindennapjaimban, s feledtetitek a gondokat, s itt mindenkinek a legfontosabb a családi tűzhely, s ami ott sül.:-))

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP