Gombás lángos

>> 2010. május 31., hétfő


Egyik nap hazafelé megütötte a fülem a rádióban egy recept hozzávalóit felsoroló hang. Sajnos csak a végét hallottam, s azt, hogy gombás a lángos. Mivel aznapra a szokásos kefíres-hűtős lángosomat terveztem, úgy gondoltam kipróbálom gombával is. Gyorsan ledagasztottam a kefíres tésztát, beraktam a hűtőbe, elkezdtem a hagymát gombával összesütni, majd felmentem a rádió honlapjára receptet keresni. Persze nem volt még fenn. Viszont máshol is csak olyant találtam, aminek a tésztájában volt a gomba. De én ezt már máshogy kezdtem, s a gomba se volt kész, úgyhogy végül a kész hagymás gombát ráraktam a kör alakú tésztára, felcsavartam, majd így sütöttem ki. . Mivel csak egy kis üveges gombám volt itthon, kb fele mennyiségű lángos lett gombás. Finomra sikeredett, kis-nagyfiam most csak ezt ette.:-))
Azért idemásolom a lángosom hozzávalóit:
kb 30-40 dkg gomba,
1 fej v.hagyma,
1 kg liszt
1 evőkanál só,
4 db kefír
1,5-2 dl tej,
1 élesztő,
1 kanál cukor,
se zsiradék, se tojás a tésztába
a sütéshez olaj
A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítettem. A hűtőben kelesztettem meg. Kelesztőtálban kb fél óra alatt megkelt. . Míg kelt a hagymával a gombát megsütöttem. Mikor megkelt a tészta, egy kör alakú kehellyel szaggattam ki. Még letakartam így is 10 percig pihentettem. A gombásoknál a közepére raktam egy kanálnyi gombát, s úgy tekertem fel palacsintaszerűen. Forró olajba raktam és mindkét felét kb 5-5 perc alatt megsütöttem.
Reszelt sajttal és tejföllel tálaltam.

Read more...

Epres-túrós rolád

>> 2010. május 29., szombat

A Nők Lapja Konyha ebben a hónapban sokakat megihletett, köztük engem is.
De én a szokásos, jól bevált túrós-tejszínes krémemet használtam hozzá. S ez már végre igazi, itthoni eperből készült.
Hozzávalók :
25 dkg túró,
citromhéj,
2 dl tej,
kb.20 babapiskóta,
15-20 dkg eper,
10 g H.R. féle zselatin,
10-15 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
2 dl tejszínhab. némi cukorral
Először kibéleljük folpack-kal a nagyobb őzgerincformánkat. Babapiskótát kevés tejben megforgatunk, kirakjuk az oldalát, amilyen mennyiségben szeretnénk. Én 5x3-at raktam az oldalára. Felmelegítjük a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Felverjük a 2 dl tejszínt. Összeturmixoljuk a túrót, a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel.Óvatosan hozzárakjuk a tejszínt is. Itt még ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliakivonattal esetleg. Beleöntjük a folpack-kal, babapiskótával bélelt formába.A tetejére (ami majd az alja lesz), babapiskótákat rakunk. Egyszer megforgatjuk, hogy ne legyen száraz. A hűtőbe tesszük. Kb.3 óra hűlés után már fogyasztható is.

Read more...

90 perces zsemlecipók

Pár napja készítettem el életem első DNK-emet, vagyis dagasztás nélküli kenyeremet, a Latsia-féle DNK-t, amikor is L. Krisztina bíztatott a 90 perces zsemlék elkészítésére. Szuper ötlet volt Tőle!:-))Egyből ráharaptam. :-)Az elnevezést azért változtattam meg, mert nekem állagra inkább egy finom cipóra hajaz. S hozzáteszem egy nagyon finomra, ezért köszönet érte neki, s az első posztolónak, Mademoiselle-nek is!:-))
Nem változtattam a hozzávalókon, idemásolom Krisztinától a receptet:
- 750 g liszt bl-80-as
1 ek szárított élesztő
- 2,5 tk só
- 500 ml víz
- 100 ml tej/ joghurt, kefir /
- 1 ek méz
Elkészítése:
Összekeverjük előbb száraz anyagokat, majd a folyékonyakat, és utána a kettőt
is összekeverjük. 90 percig 30 fokon kelesztem. Mivel nálam nincs pontos hőfok, ezért a nyitott, takarékra vett sütő mellett kelesztettem. Majd kb.240 fokra előmelegítjük
a sütőt, az aljába egy tálkába vizet teszünk . A ragacsos tésztából lisztes
kézzel zsemle nagyságú darabokat tépkedünk, és minden darabot 2szer hajtogatunk.
Ezután sütőpappírral bélelt tepsibe tesszük. Ebből a mennyiségből 8-10 lesz, de ez
a zsemle nagyságától változó. 20 percig sütjük.

Read more...

Dagasztás nélküli kenyér

>> 2010. május 27., csütörtök

Már nem emlékszem, hogy hol láttam először, de Gabinál egyik nap végleg eldöntöttem, hogy elkészítem. Nincs akkora fedeles sütőeszközöm, amibe beleférne, úgyhogy én egy kisebb püspökkenyérformába tettem. Ez az első ropogós héjú enyerem, ezért nagyon örültem neki.
Közben meglett az eredeti is Latsiánál itt.
A recept tulajdonképp ugyanaz, de kb. feleannyi a hozzávaló:
30 dkg liszt
3 dl víz
1/2 csomag szárított élesztő
1 tk
Ahogy Gabi is és Moha is írta, este összekevertem a kenyér hozzávalóit, (semmi dagasztás:-)), aztán reggel egyszer áthajtogattam, letakartam, s még félóráig kelesztettem, majd betettem egy sütőpapírral bélelt formába, amit belehúztam egy sütőzacskóba, s ezt b 240 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toltam. Fél óra után levettem a sütőzacsót, s még kb 20 percig sütöttem. Nagyon finom kis kenyérke lett belőle, már két egymás utáni reggel megsütöttem. Vigyázat vele, függőséget okozhat!:-))
Bocsánat, de időközben Yasminnál megláttam, hogy először Latsia hozta a receptet, Magyarországra, úgyhogy egy köszönet elsősorban neki jár érte. Köszönjük!:-))

Read more...

1 éves lettem én+ Képviselőfánk

>> 2010. május 25., kedd

Ma egy éve, hogy a meggyes pitémmel elindítottam a blogom. Annyiszor mondogatta a a fiam egyik barátja, hogy cukit kéne nyitnom, míg a neten megtettem.:-))A blog nem várt sikerélményt szerzett, s rengeteg kedves gasztrobarátot. Sokszor rosszkedvűen jöttem fel, de aztán mindig volt ki felvidítson, s a receptírás is örömet okoz a mai napig. S más bloggerírók receptje olvasása közben már azt is elfelejtem, hogy esetleg mi bántott. Jópáran jelezték, hogy a receptjeim alapján készítettek sütit, s nekik is sikerélményt okozott. Ez nagy öröm nekem is, hisz ez is a lényege a blogírásnak. Mert egy sütni-főző embernek nagy öröm átadni kis tudását másnak. Aki esetleg szintúgy nem olyan rág kezdte háziasszonyi pályafutását.:-)) Sok sütit, desszertet, tésztát, esetleg ki sem próbálok, ha nincs a blog. De így mindig próbálok újat mutatni, s talán fejlődni is. Kedves blogbarátok, s olvasóim: köszönet, hogy vagytok, hogy kíváncsiak vagytok rám, s a sütikre. Remélem ezután is megérdemlem bizalmatokat, s jöttök hozzám, mert én szívesen látlak Titeket!:-))
A szülinapi süti pedig a még soha nem készített képviselőfánk. Igazából Yasmine képviselő-fánk-receptjét készítettem el , de a krém a bevált krémes-krémem, eperpudinggal, s csak némelyik készült plusz tejszínnel.
Tehát a recept.
Hozzávalók a tésztához:
1 adaghoz:
2 dl víz,
10 dkg vaj,
20 dkg liszt,
csipet só,
5 tojás,
A 2 dl vizet csipet sóval és 10 dkg vajjal felforraljuk, majd hozzáöntjük a 20 dkg lisztet, és addig keverjük, míg a massza teljesen összeáll. Ez kb. 2-3 perc. Ekkor lehúzzuk a tűzről és egyenként hozzákeverünk 5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön alaposan elkeverjük a tésztát. Nyomózsákba töltjük és tetszőlegesen , nagyobb dió nagyságú halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! A fánkoknak ropogósra kell sülniük, ellenkező esetben rövid idő alatt megpuhulnak és nem lehet jól tölteni őket. Yasminnak ebből 18 kicsi fánk lett, de én duplán készítettem, s 30, gondolom kicsit nagyobb lett. Mindenesetre a krém ehhez pont elég lett. S az eperpudinggal is nagyon finom.:-)
A krémhez:
3 tojás szétválasztva,
15-20 dkg cukor(ízlés szerint),
1 vaníliás cukor,
6 dl tej,
2 csomag epres főzős puding
Ízlés szerint 2-3 dl tejszín kevés porcukorral felverve
A tojássárgákat 1 dl tejjel, vanilia-pudingporokkal, simára keverjük. A többi tejet a cukor felével és a vaníliás pudinggal felforraljuk. Közben a tojásfehérjéket a cukor másik felével felverjük.
A forró tejet folyamatosan keverve a habverővel a tojássárgás, pudingporos keverékhez adjuk,míg sűrű lesz. A forró krém egy részét a tojáshabhoz keverjük, majd hozzákeverjük a többit is. Lehűtjük, nyomózsákba tesszük, s míg a tésztát megsütjük, még tovább hűtjük.
A fánkok tetejét levágjuk, a krémet beletöltjük, s ha szeretjük tejszínt is verhetünk, amit azután még erre a krémre tehetünk. A kalappal lezárjuk, ízlés szerint porcukrozhatjuk, vagy csokizhatjuk.

Read more...

Almás-diós kocka

>> 2010. május 22., szombat

Igazából most legszívesebben Vavyan Fable-nek ajánlanám a sütimet, mert nagyon nagy meglepetést szerzett nekem, de nem tudom, hogy szereti-e ezt, úgyhogy ha Meseanyó erre jár, a blogomról bármelyik sütimet, ha kiválasztja, ajánlanám s elküldeném (ló:-))postán. Ugyanis legújabb könyve, a Csontfuvola első lapjain a neten hozzá írt üzenetekből válogatott. S rettentő nagy örömömre közéjük került az enyém is. Ekkora meglepetést, s örömet nem mostanában kaptam, úgyhogy köszönöm nagyon! S természetesen a könyvet is falom már, nemcsak az első oldalig jutottam.:-)))
Akkor a kitérőm után jöjjön a recept.
Hozzávalók:
50 dkg alma,
30 dkg liszt,
30 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
3 tojás,
1 tek. őrölt fahéj,
1 ek. s.por,
1 kis só,
a tetejére:
5 dkg dió, és/vagy 5 dkg mandula,
némi vacilálás után nálam került bele még:
fél dl étolaj (mert nem tudtam, hogy direkt nincs-e benn zsiradék)
+ még 10 dkg dió darálva,
+ kis tej, mert sűrűnek találtam
+ kis rumaroma,
+ egy citrom héja,
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A diót durvára törjük, s egy közepes, vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojást a cukrokkal habosra keverjük, majd fakanállal hozzákeverjük a s.poros lisztet, a fahéjat, az almát, esetleg diót, olajat, rumaromát, s a tejet is. A tepsibe öntjük, s a tetejét megszórjuk a darált dióval, esetleg mandulával. Előmelegített forró sütőbe tesszük, majd ha feljött, levesszük, s takarékon sütjük készre. kb. 30-40 perc alatt készre sül.


Read more...

Töki pomposkák

>> 2010. május 21., péntek

Bevallom; Bianka nagy hatással volt nemcsak Vikire, hanem rám is. Úgyhogy tegnap eljött az ideje, s elkészítettem a töki pompost én is. Igaz este frissen gusztább volt, de felmelegítve is simán lecsúszik.:-))

A Limara féle krumplis kelt-tésztás, szalonnás- tejfölös-hagymás feltétes kombináció szerintem tökéletes! Azért idemásolom, hogy meglegyen nekem is.
A tésztához:
1 közepes főtt, lehűtött burgonya összetörve
2 dl a burgonya főzővízéből
2 tk. só
3 ek. olaj
50 dkg kenyérliszt
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Ha szükséges kevés vizet adjunk még hozzá. Hagyjuk a duplájára kelni. Ezután lehet választani,milyen formában szeretnénk elkészíteni. Lehet egyben, egy tepsibe nyomkodni, ahogy Limara teszi( s persze ez az eredeti), vagy több kisebb kör
(pizza )alakút készíteni. Ízlés szerint.
A tetejére:
1 nagy doboz tejföl
1 gerezd fokhagyma
csipet só
őrölt bors
5 dkg reszelt sajt
2 fej lilahagyma (nekem tegnap este csak vörös volt)
kb. 20 dkg apróra vágott bacon (nálam kolozsvári szalonna)
A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, a sajtot. Ízesítjük sóval, borssal. A kinyújtott tésztára kenjük. Rárakjuk a hagymát, végül megszórjuk a szalonnával.
20-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
S aztán próbáljuk megállni, hogy este 9-kor már ne együnk belőle! (sokat):-))
Köszönet érte!:-))

Read more...

Vaníliás-epres-fahéjas torta -VKF 34!

>> 2010. május 15., szombat

Duende a 34. VKF!-re nagyon szuper témát talált ki, egyből kavarogtak az ötleteim. Afrodiziákumokon gondolkodtam; végül maradtam a vaníliánál, s epernél, de összehoztam őket fahéjas piskótával. Remekül sikerült a párosítás, igazán Aphrodité asztalára illő. S mivel Nekem nincs sajnos költői vénám, kedvenc írónőm Vavyan Fable szavait idézem, a recept előtt:

"A szerelem regényes szó, a legesleghosszabb valamennyi között. Tartalmazza a testi, lelki, érzelmi vágyakat, továbbá a kifejezhetetlent, a senki-mással-sosem-átélhetőt, valamint nem többet, csak a teljes Világot. "
S egy másik szintén Tőle:

"A szerelem erőt ad, majd megfelezi. Egymás nélkül nem létezhetünk. Ha elvesztem őt, mert elszakítják tőlem, megölik vagy elhagy, vele vész az erőm. Lényemnek azt a felét kell nélkülöznöm, amely nélkül üressé válik az is, ami megmaradt. "
Vavyan Fable

A recept:
egy két tojásból készült fahéjas piskóta,
2 tojás,
2 kanál liszt,
fél kk. fahéj
2 kanál cukor,
kis s.por
egy négy tojásból készült fahéjas piskóta.
4 tojás,
4 kanál liszt,
1 kk. fahéj,
4 kanál cukor,
1 tk s.por
Krém:
3 vaníliapuding,
8 dl tej,
1 (25 dkg) mascarpone
7-8 kanál cukor,
1 vaníliás cukor, vagy aroma, vagy kivonat
1 kanál HR. féle zslatnpor
30-40 dkg eper
Tetejére:
4 dl gyümölcslé,
1 H. R. zselatinpor



Megsütjük a két piskótát. Előszöt a tojásfehérjéket cukorral felverjük, majd, ha kemény belemehet a sárgája, majd óvatosan, már főzőkanállal a sütőporos liszt is. Sütőpapírral bélelt kör alakú kapcsos tortaformába sütjük mindkettőt. Előmelegített sütőben kb 10- 15 perc alatt kész egy-egy. Ezután megfőzzük a krémet is. A pudingot felfőzzük a tejjel, ízlés szerinti cukorral, zselatinnal, s ahogy összeforrt, lekapcsoljuk. Belerakjuk a mascarponét. Most az epret nem turmixoltam hozzá, mert egészben akartam hagyni. De ha valaki szeretné, lehet hozzárakni 10-15 dekányit. Ha már langyos a krém elkezdhetjük összeállítani a tortát. A tortaformát kibéleljük folpackkal s beletesszük a vékonyabb piskótát. A 4 tojásosból 2 cm széles egyre kisebbedő karikákat vágunk. Összesen négyet. A 2 tojásos piskótát megkenjük a krém egy kis részével. Rárakjuk a legnagyobb átmérőjű karikát, s egy kisebbet. Az üres részekbe eper darabokat teszünk, majd kitöltjük krémmel. Azután a epres- krémes részre rakjuk a maradék kettő karikát. Az így létrejött üres részeket kitöltjük megint eperrel , és a maradék krémmel. Egy kicsit hagyunk a tetejére, s oldalára. Végül a zselatint a gyümölcslével összemelegítjük. Míg hűl, kirakjuk a süti tetejét tetszőlegesen a maradék eperrel. Ha már lehűlt a zselatin, s elkezd kocsonyásodni, rárakhatjuk a sütire. Hűtőbe rakjuk. Kb.3 óra múlva már szeletelhető, s fogyasztható.

Read more...

Epres-túrós-kockás szelet

>> 2010. május 10., hétfő


Lehet, hogy furán hangzik, de ez a süti egy nagyon édes rózsaszín kockás babatakaróról jutott eszembe, amit Felhőlánynál láttam. Egyszer már nagyon ízlett egy pudingos túrókrém, ezért gyümölcsös változatban is ki kellett próbáljam. Persze eperrel, mi mással?:-)
A piskóta túl jól sikerült,(magasra) s ezért maradt csík, amit nem használtam fel, túl magas is lett volna a sütim, s a krém is pont elfogyott. Szóval még több kocka lett volna, de ezzel a kis hibával is ízlett mindenkinek. Talán a következő még szebb lesz.:-)
Hozzávalók:
2 db 4 tojásos piskóta:
2 x 4 tojás,
2 x 4 kanál cukor,
2 x 4 kanál liszt,
2 x 1 tek. s.por,
A krémhez:
1 főzős tejszínpuding,
4 dl tej,
50 dkg túró,
kb. 20 dkg cukor,
2 citrom héja,
ízlés szerint még vaníliás cukor, kivonat
1 evőkanál zselatin
Tetejére:
4 dl gyümölcslé,
1 H.R. zselatin(20 gr)
Ezenkívül: kb. 30- 40 dkg eper
Megsütjük a két piskótát. Előszöt a tojásfehérjét cukorral felverem, majd, ha kemény belemehet a sárgája, majd óvatósan, már főzőkanállal a sütőporos liszt is. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb 15 perc alatt kész egy-egy. Ha kész,megfőzzük a krémet is. A pudingot felfőzzük a tejjel, 4 kanál cukorral, zselatinnal, s ahogy összeforrt, lekapcsoljuk. Közben a túrót összeturmixoljuk kb. 10 dkg eperrel, maradék cukorral, vaníliás cukorral, citrom héjéval. Hozzákeverjük a pudingos krémet is. Vigyázzunk, ez most már hamar dermed.!Egy dobozt, vagy tepsit kibélelünk folpack-kal, s az egyik piskótát belerakjuk. Ha kell vágunk le belőle. A maradék tésztából a doboz hosszabbik oldalával egyenlő hosszúságú, kb. 2 cm-es csíkokat vágunk. Megkenjük a dobozba rakott egész piskótalapot a krém kb.1/3-ával. Rárakosgatjuk a csíkokat hosszában, egy-egy csíkszélességű rést kihagyva. Ezután rárakjuk a krém maradék részét ezekre az üresen hagyott résekre. S mivel nem maradt több krémem, ezután már jöhetett a teteje. A zselatint a gyümölcslével összemelegítjük. Míg hűl, kirakjuk a süti tetejét tetszőlegesen a maradék eperrel. Ha már lehűlt a zselatin, s elkezd kocsonyásodni, rárakhatjuk a sütire. Hűtőbe rakjuk. Kb.3 óra múlva már fogyasztható.

Read more...

Tepertős pogácsa, csiga, lepény

>> 2010. május 9., vasárnap

Nemrég kaptunk tepertöt, vagy töpörtyűt, úgyhogy Wise Ladynél látott pogácsát hamar ki is tudtam próbálni. S mivel házi sajtot is csepegtettem, ezért kipróbáltam savóval. Igazából csak ennyi a különbség. Meg az, hogy miután szinte soha nem csak pogácsa alakú a pogácsám, az előző napi maradék kis csilis bab is belekerült az egyik feléhez. Maga a pogirecept is szuper, a darált húsos töltelék talán már sok is a jóból:-))
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt( a lelkiismeretem nyugtatása
céljából mostanában mindenhez teszek)
másfél deci tej,
másfél dl savó,
1 tek. cukor,
1 tek. só,
kis bors,
2 ek. olaj,
3 dkg élesztő,
Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.savóban, s egy kis liszttel összekeverve, kovászt készítünk. Letakarjuk. Kb 15 perc után összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát az összes többi hozzávalóval. Míg kel, addig a tepertőt ledarálhatjuk., kis sóval borssal megszórhatjuk.
A megkelt tésztát deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Rákenjük a tepertőt, s mint a bejglit felcsavarjuk. Kinyújtjuk megint, majd két oldalról felhajtjuk, hogy háromrétegű legyen. Megint kinyújtjuk, s ezután lehet szaggatni tetszőleges formákra. Nálam inkább négyszögletű, s akkor nincs maradék:-) További húsz percet keleszthetjük, majd tetejét tojással megkenjük, köménnyel megszórjuk, s kb. félóra alatt készre sül. A tészta másik feléből készülhet akár maradék milánóis, vagy bolognais tekercs, lepény is. Ha csiga, akkor vékonyabbra kell nyújtani, s megkenni a töltelékkel, majd felcsavarni, csigákra vágni. A lepényhez négyzetekre vágjuk, s egyik felére teszünk a töltelékből, majd a másik felét ráhajtjuk, lenyomkodjuk. A lepények, s csigák tetejét is tojással megkenjük, megszórjuk köménnyel, s ha a pogácsa megsült, ezt is készre sütjük. Nagyon finom, köszönet érte!



Read more...

Csokis-meggyes szelet

>> 2010. május 2., vasárnap

Ma reggel Chef Vikinél járva láttam meg ezt a csokis sütit. Mint kiderült; mákom nem volt, így kisebb változtatásokkal megsütöttem hamarjában a süteményt.
Mondhatom nagyon finom lett, köszönet érte!:-))
Hozzávalók:
10 dkg tejcsoki,
15 dk étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
20-25 dk cukor
5 db tojás
25 dk liszt
17 dk margarin
1/2 tk szódabikarbona
1 tk.őrölt fahéj
1 tk. rumaroma,
fél üveg meggybefőtt,
Az öntethaz:
1 tk. őrölt fahéj
1 púpos ek. liszt,(étk.kem.sem volt)
vaníliás cukor,
3-4 ek.cukor,
kb.30 dkg fagyasztott meggy,
A csokikat összetörjük, vízgőz felett a margarinnal összeolvasztjuk. Ha felolvadtak, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket felverjük 5 kanál cukorral. A sárgákat kikeverjük a cukor maradék részével, s hozzátesszük a közben langyosra teszünk hozzá rumaromát, fahéjat, s a szódabikarbónás lisztet is. Majd óvatosan a felvert tojásfehérjéket.
Ha túl kemény lenne a massza, egy kis tejjel lehet lazítani. Itt én a tetejére raktam a meggyszemeket,( ha már a mák kimaradt) mert volt fél üveg meggybefőttem, s az öntethez vettem elő még fagyasztóból.
Egy kapcsos tortaformát, vagy egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral belerakjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben kb.40 50 perc alatt készre sütjük. Viki tanácsára félidőben érdemes könnyedén leborítani alufóliával, mert megéghet a teteje! Én takarékra is tettem félidőben.
A meggyöntetet úgy készítjük,hogy vagy fagyasztott meggyet( kb. 30 dkg-ot), vagy fél üvegnyi meggybefőttet a levével és némi vízzel kipótolva felforralunk, ízesíthetjünk cukorral , fahéjjal, esetleg rumaromával. Végül; ha már a fagyasztott meggy felolvadt, belekeverjük az előzőleg hideg vízzel simára kikevert lisztet, esetleg keményítőt, vagy akár főzős vaníliapudingot.

Read more...

Anyák napjára szerettel



"Az édesanya

Nincsen a gyermeknek, Olyan erős vára,
Mint mikor az anyja, Őt karjaiba zárja.

Nincsen őrzőbb angyal Az édesanyánál,
Éberebb csillag sincs Szeme sugaránál.

Nincs is annyi áldás Amennyi sok lenne,
Amennyit az anya Meg ne érdemelne."

Read more...

Pudingos-kelt csigák, batyuk, briósok

>> 2010. május 1., szombat

Egyik nap Kiskukta felhívta a figyelmünket egy receptversenyre Rita konyhájában.
Rögtön lelkes lettem, erre neveznem kell! Aztán láttam a pályaműveket, ahol magasra tették a mércét, így most kicsit alábbhagytam, mindenestre pudingos péksütiket kezdtem készíteni. Először Chef Vikitől próbáltam ellesni a briósát, aztán batyukat és hernyóféleséget is formáztam. Még soha nem próbáltam pudinggal a kelt tésztát, de biztos lesz még, mert nagyon finomak lettek. S legalább az, meg a batyu saját ötlet, ha a többi nem is. :-))
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
3 dl tej.
3 kanál cukor,
csipet só,
5 dkg vaj,
1 tojássárgája,
Töltelékhez:
1 főzös csoki,
1 főzös eperpuding,
3-3 kanál cukor,
6 dl tej,
A z élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben,majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk.
Letakarjuk,kelesztjük, míg kétszeresére nő. Kb. 30 perc kelesztőtálban. Közben a pudingokat felfőzzük a cukrokkal,tejjel. Többfelé vesszük, attól függően mit szeretnénk belőle. Ha brióst csavarunk, akkor két kisebb téglalapot megkenünk 1-1 kanál pudinggal, és Vikinél látható módon összecsavarjuk. Vagy egyszerűbben csak egy megkent feltekert kigyó alakot megkötünk, mint Yasmine itt. De készíthetünk batyukat is úgy,hogy négyzetek közepére teszünk egy kanál pudingot, majd az ellentétes sarkakat összefogjuk, s kicsit csavarunk rajta,
A hernyó Gabojsza módra úgy készül, hogy a most pudinggal megkent kicsit nagyobb téglalapokat bejgliszerűen felcsavarjuk, majd nem teljesen, kb. 2 centinként bevágva belevágva, s így a keletkező kis csigaszeletkét úgy rakosgatunk, hogy egyet jobbra, egyet balra, míg a végéhez nem érünk.
Aztán nyújthatunk ovális alakokat, amit szintén pudinggal megkenve felcsavarunk, s csigaszerűen feltekerünk. Olyasmi módon, mint Jade . ha kész vagyunk letakarjuk a sütőpapírrral bélelt tésztákat, s további 20 percet kelesztjük. Majd előmelegített kb. 170 fokos sütőben, nagyságtól függően 20-30 perc alatt készre sütjük.
Köszi csajok a formázási ötleteket!:-))

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP