Mézeskalács adventi koszorú

>> 2010. november 28., vasárnap

Idén Moha nagyon meghozta a kedvemet a mézeskalácsból készült adventi koszorúhoz, de persze közel se lett olyan gyönyörű, viszont a miénk (is:-)).
Nekem kicsit más a jól bevált receptem, ideírom.
A recept egyébként Mariann unokatesómtól való, aki egy cukrásztól kapta.

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
17 dg porcukor,
20 dkg méz,
25 dkg Rama( így kaptam, ez vált be)
1 tojás+ 1 sárgája,
1 ek. szódabikarbóna,
1 ek. mézeskalácsfűszer-keverék
Díszítés:
1 tojásfehérje,
15 dkg porcukor
Az összes szobahőmérsékletű hozzávalót összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk kb. 3-4 mm. nagyságúra, formára vágjuk, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, vastagságtól függően 5-10 perc alatt készre sütjük Hagyjunk helyett a a figurák közt, mert nöni fognak. Vigyázzunk, ne süssük túl! Ha már szép aranybarna, tapintásra se nyers, akkor jó.  Ez elég puha tészta, fára nem, inkább enni ajánlom. :-)) Ha koszorút készítünk, sütés előtt kell a mécses helyét kivágni. Ha mégis túlsütjük a mézeskalácsot, tegyünk a dobozába almaszeleteket úgy hogy a mézedkalácshoz ne érjenek, csak mellette legyenek. Zárjuk le a dobozt. A figurák egy napon belül visszapuhulnak.
A diszítéshez a tojásfehérjét apránként hozzáadagolt porcukorral felverjük. Zacskóba töltjük, egy apró lyukat vágunk a sarkán, majd tetszés szerint kidíszítjük. A koszorúhoz én külön sütöttem egy alapot, s szintén a porcukros tojásfehérjével ragasztottam össze.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsinyi mézeskalács jön ki, vastagságtól függően. llyen koszorút ebből az adagból kb. kettőt lehet készíteni.
Ezzel a koszorúval kívánok boldog várakozást kívánok mindenkinek!

Read more...

Narancsos csokitorta

>> 2010. november 22., hétfő

Már többször készült nálam ilyesmi csokitorta, de ez megint egy kicsit más. Ez is nagyon finom, s már a karácsonyt idézi attól, hogy van a tésztájában is narancs, s mellé is egy narancsos szirup. Az adventi Évában találtam.
Hozzávalók:
10 dkg legalább 60 százalékos csokoládé (nálam Boci)
3 tojás,
28 dkg kristálycukor,
20 dkg vaj,
1 narancs reszelt héja, s a leve (nálam kóstolás után belekerült még egy héja),
2,5 dkg kakaópor,
25 dkg finomliszt,
1,5 tek. sütőpor,
A narancssziruphoz:
3 evőkanál cukor,
2,5 dl víz,
2 narancs meghámozva és karikára vágva,
1,25 dl frissen facsart narancslé,
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki, és sütőpapírral béleljünk kis egy kapcsos tortaformát ( 23 cm átmérőjüt). Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, vajjal. Adjuk hozzá a narancslevet, s a narancshéjakat. Öntsük bele a felolvasztott csokit, majd adjuk hozzá a sütőporos, kakaós lisztet is. Öntsük a formába, s süssük kb. 45 percet. Amikor feljött, én lejjebb vettem a hőfokot, s úgy sütöttem készre. s a tetejét is letakartam, nehogy megégjen.
A sziruphoz a cukrot a vízzel elkeverjük, s kb 5 perig forraljuk. Ezután tegyük bele a narancsszeleteket, s forraljuk további 10-15 percet. Öntsük hozzá a facsart narancslevet, s még forraljuk 10-15 percet. Itt esetleg össze is pürésíthetjük. Lekapcsoljuk, kihűtjük, a torta mellé tálaljuk.

Read more...

Banán szelet

>> 2010. november 14., vasárnap

Nagyon szeretjük a banánt, nem győzök elég banános sütit készíteni. Ez igazán finom, ráadásul egyáltalán nem zsákbamacska; első ránézésre látszik, mit is takar a csokimáz.:-)
Az eredeti receptben csak puding van a banán alatt, de azt gondoltam mennyiségre is kellene valamivel dúsítani, s szerintem ízre is finomabb egy kis tejszínnel.
Hozzávalók:
4 tojásból piskóta,

6-7 db. banán,
1 csomag főzős vaníliás puding,
3 dl tej,
2-3 ek. cukor,
1 dl tejszín,
1 ek. zselatinpor,
15 dkg csoki, 3 ek. olajjal gőz felett megolvasztva
4 tojásból piskótát sütünk. 4 tojásfehérjét, 4 evőkanál cukorral felverünk, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet is. Az egyik feléhez rakhatunk egy kanál kakaót, s akkor kétszínű piskótánk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 10 perc alatt megsütjük.
A vaníliás pudingot összefőzzük a tejjel, s a cukorral, majd a végén hozzákeverünk alaposan egy kanál zselatinport. Felverjük a tejszínt, s óvatosan a már langyosra hűlt pudinghoz adjuk. Rákenjük ezt a krémet a piskótára. Hosszában kettészelt banánokkal beterítjük. Csokimázat készítünk, bevonjuk vele a süteményt, s ha kellően ehűlt, esetleg kifagyott, a banán körül felszeleteljük.
Tetejét mandulával, vagy fehér csokival is díszíthetjük.

Read more...

Gesztenyés krémes

>> 2010. november 7., vasárnap

A süti megint Papp Emesétől van, egy tavaly őszi Nők Lapja Konyhából. Bár egy kicsit most átírtam. Ugyanis nem tudom Emese mekkora tepsit használt, s leveles tésztából is a csomag pontosan mennyi dkg, mindenesetre én megdupláztam minden hozzávalót, s a vaníliakrém helyett pudingot kevertem ki vajjal. Nagyon finom, nagyon krémes.:-)

Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta ( nálam 50 dkg)
50 dkg gesztenyemassza,
10 dkg vaj,
4-5 evőkanál rum, vagy aroma,
+kb 5-6 dkg porcukor
(minden eredetileg feleennyi volt a receptben)

2 csomag vaníliapuding,
5 dl tej,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál kivonat
(Ez 1 hidegen kevergető vaníliakrém és 3 dl tej helyett)

2 doboz babapiskóta
a mártásához:
2 dl meleg tej,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rum,
(ez is feleennyi volt)
esetleg tojás a kenéshez,
porcukor a szóráshoz

A leveles vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A vaníliakrémet kikeverjük a tejjel, illetve a pudingot felfőzzük a tejjel, s hűlés után hozzákeverjük a közben alaposan kikevert vajas porcukorral. A gesztenyemasszát burgonynyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot, majd alaposan kikeverjük a vajjal, esetleg egy kis cukorral.
A sütőt előmelegítjük, 180-200 °C fokra. Egy liszttel megszórt deszkán a leveles tésztát kettévágjuk, kinyújtjuk, s mindkét téglalapot villával megszurkáljuk, s egy közepes tepsiben megsütjük. Az egyiket, ahogy kivesszük négyzetekre vágjuk, ez lesz majd a teteje.
A kihűlt, egészben hagyott lapot megkenjük a gesztenyemasszával. A babapiskótákat a tejes-cukros-rumos keverébe mártogatjuk, majd a gesztenyemassza tetejére helyezzük, kicsit bele is nyomkodjuk. Erre rásimítjuk a vaníliás krémet, majd rárakjuk egymás mellé a tésztalapból vágott négyszögeket. Ezeket is óvatosan rányomjuk. 2-3 óra hűlés után, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetejét porcukorral megszórjuk.



Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP