Diós sodort kiflik, a'la Limara

>> 2011. január 15., szombat


Limara sodort kiflije nemcsak Trinitynek jött be, nekem is a listámon volt. Mindjárt dupla adagot készítettem, s a csokis-gesztenyés mellett kipróbáltam a diós változatot is. Nagyon finom lett ez is, a pozsonyi kiflihez hasonló. Csak ezt a receptet írom le, a csokis-gesztenyésTrinitynél, s Limaránál található, fázisfotókkal egyetemben. Biztos, hogy még többször fogom ezt a receptet használni; nagyon könnyen nyújtható, ízletes a tészta. Köszönet érte!:-)
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
kb. 2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg puha vaj
Kenéshez:
10 dkg puha vaj
1 ek. liszt
A diós töltelékhez:
25-30 dkg darált dió,
kb. 1,5 dl tej,
4-5 kanál cukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
kis rum, vagy aroma,
fahéj,
esetleg mazsola
A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a többi hozzávalóval is összedolgozzuk. Egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát kapunk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig.
Míg pihen, kikeverjük a puha vajat a liszttel. Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekerjük mint egy bejglit, ketté vágjuk. Hűvös helyen, letakarva 1-2 órán át hagyjuk megint pihenni.
A diós töltelékhez a diót elkeverjük a hozzávalókkal, majd annyi tejjel forraljuk össze, hogy a töltelék kenhető állagú legyen. A pihentetett tésztát egyesével kinyújtjuk egy kb. 30 cm széles, 2 mm vastag téglalappá. Háromszögeket vágunk belőle, rárakunk egy teáskanálnyi tölteléket, majd feltekerjük kifli alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük. Ezután a felvert tojással lekenjük és 200 fokra előmelegített sütőben, nagyságtól függően kb.10-15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

7 megjegyzés:

Gizi 2011. január 15. 19:17  

Nagyon guszta kis kiflik!!! Mindkét változatból kérhetnék egy kis kóstolót???:))

Mónika 2011. január 15. 20:49  

Gusztusosak!

Belly 2011. január 15. 23:15  

Nagyon tetszenek.
A diósból kérhetek?

trinity 2011. január 16. 0:57  

Ugye milyen jó ezzel a tésztával dolgozni? Vagy csak az én "perverzióm" a tészta gyömöszölése? :DD Nem tudom, de tény, hogy élvezetes elkészíteni is.
Dióval is tökéletes lehet, csodaszépek lettek!

Bianka 2011. január 16. 9:40  

Most szeretnék reggelizni. Olyan jól jönne :) isteniek lehetnek

Mézigörl 2011. január 16. 20:54  

Jajj, de jó, milyen guszták! Én is szívesen megkóstolnám! Tudnál dobni Keszthelyre 1-2 kiflikét? :-)))

Andi/cuki 2011. január 17. 14:09  

Gizi,köszi, hát hogyne!:-))
Köszönöm Mónika!:-))
Köszi Belly, jó választás, én is imádom a dióst(is)!:-))
Köszi Trinity!:-))Képzeld ugyanaznap kerestem volna Limaránál, mikor Nálad is megláttam, úgyhogy nem is gondolkodtam, még akkor elkészítettem. Tényleg szuper a tészta, sz.tem legközelebb pudingos-meggyes rétesnek készítem!Az az igazság, hogy nekem nincs kenyérsütőm, úgyhogy én mindig végig kézzel "gyömöszölöm".:-))
Bianka, köszi, finom lehet reggelire is, de nálunk a dupla adag még akkor estig elfogyott!:-))
Mézigörl, köszi, megbeszéljük, legközelebb dobok Neked!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP