Blogszülinapi kefíres-túrós torta

>> 2011. május 28., szombat

Majdnem elfeledkeztem a második blogszülinapról. Hogy illően köszöntsem a blogom, egy kefíres tortát gyorsan összedobtam. Ezúttal túróval, s tejszínnel kevertem. Ajánlom mindenkinek, nagyon finom.
Hozzávalók:
2 dl kefír,
25 dkg túró,
2 dl tejszín,-1-2 kanál porcukorral felverve
kb. 20 dkg cseresznye,
10-12 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
10 gramm HR. féle zselatin,
kb.8 db babapiskóta
Kimagozzuk a cseresznyét, majd ha nincs gyűrűformánk, kibélelünk egy őzgerincformát folpackkal. Felmelegítjük a kefírt a cukrokkal, zselatinnal. Meleg legyen, ne forró! Felverjük a tejszínt habnak, ízlés szerinti cukorral. A túrót összekeverjük a zselatinos-cukros kefírrel, hozzáadjuk a citrom héját, a cseresznyét, majd óvatosan a tejszínhabot is. Beleöntjük a formánkba, kirakjuk a babapiskótákkal, amiket egy pár másodpercre tejbe mártunk. 4-5 óra hűlés után tálalható.

Read more...

Epres sült pillangó

>> 2011. május 24., kedd

Sütés-elvonási tüneteim voltak, meg érik itthon az eper is, ráadásul már nem számítok veszélyeztetettnek babaügyileg, úgyhogy ideje volt beizzitani a sütőmet. Ha jól emlékszem, Graffyka blogján láttam meg először a pillangókat, aki viszont Maxtól vett ihletet. Igaz, én nem mákos s diós ízben, hanem egy epres-vaníliás variációban készítettem el. S most kivételesen a kenyérsütő gépem dagasztotta, kelesztette.
A tésztám a szokásos édes kelt tészta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
3 dl tej.
3 kanál cukor,
csipet só,
5 dkg vaj,
1 tojássárgája,
Töltelékhez:
1 főzös vanília vagy eperpuding,
3 kanál cukor,
4 dl tej,
15-20 dkg eper
Kenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóit berakjuk a kenyérsütőbe, egy dagasztó-kelesztő programra, vagy a szokásos módon felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben, összegyúrjuk a többi hozzával, s kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Míg kel, a pudingot felfőzzük a tejjel, s hozzákeverjük az apróra vágott epret is.
Ha megkelt a tészta egy gyúródeszkára tesszük, egyforma darabokra szedjük szét. Nekem kb. 10-12 darab jött ki. Ezeket átgyúrjuk, s egyesével kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük az epres-vanílás krémmel, feltekerjük, majd a két végét aláhajtjuk, s azután egy ollóval mindkét végét bevágjuk majdnem a közepéig. Ezután széthúzzuk, illetve nyitjuk pillangó formájúra.
Hagyjuk még kelni 20 percig, majd tojással lekenjük, s előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Read more...

Puncsszelet

>> 2011. május 22., vasárnap

Találtam egy puncsszeletet. Sajnos nem a konyhában, hanem a képeim között, úgyhogy meg is osztom Veletek a receptjét. Új kedvencemben a Vidék Ízében találtam a receptet ; még márciusban készült.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír,
2 tojás,
1/2 csomag sütőpor,
15 dkg porcukor,
2-3 evőkanál tejföl,
1 citrom reszelt héja,
A töltelék hozzávalói:
2 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál kakaó,
3 evőkanál baracklekvár,
2 evőkanál erős feketekávé,
1/2 dl rum (vagy rumaroma),
2-3 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj,
A mázhoz:
20 dkg porcukor,
1 evőkanál rum (vagy aroma),
1/2 dl meggylé,
1 (kisebb) citrom leve,
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, s egy kb. 25× 35 cm-es tepsi hátán két vékonyabb, s egy vastagabb lapot sütünk belőle. Ezt a vastag lapot, ha kész van, elmorzsoljuk, a tejjel leforrázzuk, s hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kakaót, lekvárt kávét, rumot, majd ízlés szerinti porcukrot, s a puha vajat is. Jól összekeverjük, majd a két linzerlap közé töltjük.
A mázhoz a a porcukorhoz hozzáadjuk a rumot, a citrom levét, a meggyét, s ha szükséges, még annyi vizet, hogy kenhető legyen. A mázat fényesre keverjük, majd a tésztára kenjük. Amikor száradni kezd, a szeletek mentén bevagdossuk, s ha megszáradt a máz, a süteményt felszeletelhetjük.

Read more...

Krumplis pogácsa a fiúktól

>> 2011. május 8., vasárnap

Ez a krumplis pogácsa családi együttmükődés eredménye. A receptet én láttam meg a Príma Konyhában, majd az uram egyik reggel összegyúrta, a fiam pedig este megsütötte. Addig a hűtőben kelt. Lehetett volna magasabb, de nem panaszkodom, mert az íze viszont felülmúlhatatlan. Finom, puha. A zsírt egyáltalán nem érezni rajt, de azért épp elég tudni, hogy benn van.:-)
Az újságban kétszer ennyi a mennyiség, de nekünk most elég volt a fele, így is kb. 3 közepes tepsinyi adag lett.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,(nem újkrumpli)
60 dkg liszt,
kb. 1 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
1 ek. cukor,
1 ek. tejföl
1 ek só,
1 tojás,
20 dkg zsír,
A nyújtáshoz: lszt,
A tetejére: tojás, köménymag, reszelt sajt...
A krumplit héjastúl megfőzzük. Só csak később kell hozzá, mert a recept írója, Ovádi Lajosné szerint úgy könnyebb áttörni, ha anélkül van főzve. Ha megfőtt, még melegen áttörjük, langyosra hűtjük. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot elkeverjük benne, az élesztőt belemorzsoljuk, s kb 15 perc alatt felfuttatjuk.A lisztet a langyos krumplihoz adjuk, a tojást beleütjük. Hozzárakjuk a tejfölt, a sót, a zsírt, végül a felfuttatott élesztőt. 6-8 perc alatt egynemű tésztává dolgozzuk össze. Cipót formálunk belőle, s folpackba csomagolva, konyharuhába bugyolálva mélyhűtőbe tesszük 1 órára. Mi csak hűtőbe tettük egy kelesztőtába kb. 8-9 órára.
A (mély)hűtőből kivéve enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk. és finoman átgyúrjuk, míg langyos, egyenlő hőmérsékletű lesz.Ezután másfél ujjnyira nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. tojással megkenjük, ízlés szerint szórhatunk a tetejére sajtot, vagy köményt. Hideg sütőbe tesszük, amit csak ezután kapcsolunk be, kb. 180 fokra, s miután feljönnek a pogácsák még azután s kb negyedóra alatt készre sütjük.

Read more...

Előgólya-hír

Miután megtiszteltek azzal, hogy hétről-hétre olvastok, azt gondoltam, hogy ideje megosztanom Veletek a hírt, hogy nemsokára kisbabánk lesz, egy kicsi lány.:-)) Kb. 1 hónap múlva. Ne haragudjatok, hogy babonából korábban nem osztottam meg az örömhírt. Ugyanakkor most azt gondoltam, hogy ha már a környezetemben mindenki tudja, látja, akkor pont Ti ne tudjátok? Pár hete kórházba kerültem pár napra, de szerencsére most már rendben vagyunk, remélem ezután is minden jól alakul! Viszont kis kényszerpihenőre ítéltek, ezért nem volt fenn új recept.
Külön szeretnék köszönetet mondani családomnak, barátaimnak, kollégáimnak a sok-sok aggódásért, telefonért, segítségért. Nagyon hálás vagyok érte.:-))

Légyszí szorítsatok értem, értünk, örülnék neki!:-))

Read more...

Anyák napjára

>> 2011. május 1., vasárnap



Szerettel köszöntök minden édesanyát, és nagymamámát Anyák napja alkalmából!:-)


Beney Zsuzsa: Anya dúdolja


Azt kérdezed tőlem
hogyan vártalak?
Mint az éjszakára
fölvirrad a nap,
mint a délutánra
jön az alkonyat,
mint ha szellő jelzi
a förgeteget-
ezer pici jelből
tudtam jöttödet.
Mint tavaszi reggel
a nap sugarát,
fagyos téli este
jégcsap illatát,
mint az alma ízét,
tejet, kenyeret-
pedig nem is láttalak még,
úgy ismertelek.
Mint a fény az árnyat,
záport a virág,
mint patak a medrét,
madarat az ág,
mint sóhajos nyári éjjel
a fák az eget-
mindenkinél jobban téged
így szerettelek.

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP