Epres sült pillangó

>> 2011. május 24., kedd

Sütés-elvonási tüneteim voltak, meg érik itthon az eper is, ráadásul már nem számítok veszélyeztetettnek babaügyileg, úgyhogy ideje volt beizzitani a sütőmet. Ha jól emlékszem, Graffyka blogján láttam meg először a pillangókat, aki viszont Maxtól vett ihletet. Igaz, én nem mákos s diós ízben, hanem egy epres-vaníliás variációban készítettem el. S most kivételesen a kenyérsütő gépem dagasztotta, kelesztette.
A tésztám a szokásos édes kelt tészta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
3 dl tej.
3 kanál cukor,
csipet só,
5 dkg vaj,
1 tojássárgája,
Töltelékhez:
1 főzös vanília vagy eperpuding,
3 kanál cukor,
4 dl tej,
15-20 dkg eper
Kenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóit berakjuk a kenyérsütőbe, egy dagasztó-kelesztő programra, vagy a szokásos módon felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben, összegyúrjuk a többi hozzával, s kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Míg kel, a pudingot felfőzzük a tejjel, s hozzákeverjük az apróra vágott epret is.
Ha megkelt a tészta egy gyúródeszkára tesszük, egyforma darabokra szedjük szét. Nekem kb. 10-12 darab jött ki. Ezeket átgyúrjuk, s egyesével kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük az epres-vanílás krémmel, feltekerjük, majd a két végét aláhajtjuk, s azután egy ollóval mindkét végét bevágjuk majdnem a közepéig. Ezután széthúzzuk, illetve nyitjuk pillangó formájúra.
Hagyjuk még kelni 20 percig, majd tojással lekenjük, s előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

8 megjegyzés:

Kati 2011. május 24. 20:11  

Nagyon szépek lettek, ötletesek.

egycsipet 2011. május 24. 20:31  

Nekem is elvonási tüneteim vannak, sütés és kelt téren is. :)) Jól néznek ki, ezer éve nem ettem vaníliakrémes keltet, most nagyon meg is kívántam! :)
Örülök, hogy jól vagytok! :))

Ottis 2011. május 24. 20:54  

Nagyon guszta lett!

Ms. Poppy 2011. május 24. 22:22  

Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, méghozzá ilyen pozitív hírekkel. Mikor érkezik a kis 'Cuki"?:)
Én nem bánnám, ha recept nélkül is néha bejelentkeznél, csak pár sort, hogy minden rendben, persze a receptjeidet mindig bónusznak veszem, mert jó ízléssel választod ki, mit is készíts el, a végeredmény meg tökéletes!

Márti 2011. május 25. 7:36  

Nagyon szépek, és biztos finom is:)

Citromhab 2011. május 25. 8:11  

Nagyon guszta és ötletes!
Akár ide is repülhetne néhány pillangó:-))

Bianka 2011. május 25. 13:30  

De jó és nagyon ötletes, hogy epres

Andi/cuki 2011. május 28. 19:33  

Kati, köszi.:-))
Köszi egycsipet, hát igen, nem tudom, hogy majd a kicsi lány mellett a keltekkel mi lesz?:-))
Köszi Ottis!:-))
Köszi Ms. Poppy,ha minden igaz, másfél hét múlva már négyen leszünk.:-))
Köszi Márti, nagyon finom, igen, a szépségét még gyakorolni kell.:-))
Citromhab, Neked is köszi, máris röptetek.:-))
Köszi Bianka.:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP