Kekszes-gyümölcsös szelet, sütés nélkül

>> 2012. június 21., csütörtök

Készítettem már többször tejfölös desszerteket, de még a háztartási keksszel nem párosítottam soha. Citromhabnál láttam meg ezt a variációt. Köszönet érte, mert a család tetszését hamar elnyerte.:-))
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
30 dkg vegyes gyümölcs(eper, málna, ribizli)-Lehet fagyasztott is.
50 dkg tejföl
20 dk g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
10 g étkezési keményítő
+ nálam csokis keksz helyett a tetejére  kb. 5 dkg csoki lereszelve

Felforraljuk a gyümölcsöt a cukorral, vaníliával, s kb. 10 percig főzzük. Egy kevés vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd hozzáöntjük a gyümölcsökhöz, s besűrítjük. Hűlés után a tejfölt is hozzákeverjük. Elkezdünk egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba, esetleg jénaiba rakni egy sor kekszet, majd egy rész krémet.  Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávaló el nem fogy. Citromhabnál csokis keksz, nálam a tetejére krém került, s egy kis reszelt csoki. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy átpuhuljon a keksz. Tetejét egy kis gyümölccsel díszíthetjük tálaláskor.

Read more...

Kincső első szülinapi meggyes rigójancsi tortája

>> 2012. június 11., hétfő

Kincső kislányom nem kapott még nagyon édességet, de azt tudtam, hogy a csokit szereti, s a meggyet, cseresznyét is. Ezeket szerettem volna az első szülinapjára tortába tenni.  Így, mikor Papp Emese meggyes rigójancsiját megláttam a júniusi Nők Lapja Konyhában, azonnal tudtam, hogy ez lesz az. Nem csalódtam, nagyon-nagyon  finom lett, s Kincső is eltüntetett egy fél szeletet percek alatt.
Mivel  a receptben kocka készült, csak annyit variáltam, hogy én kör alakú tortalapokat sütöttem, s mivel a kapcsos tortaformám 26 cm átmérőjű, s szerintem egy tortához sok lett volna a krém, így mindjárt kettő torta is készült a kicsi lány tiszteletére. Eggyel több piskótalapot sütöttem, s a meggyréteghez is kicsit növeltem a mennyiséget, a krém maradt csak ugyanannyi.Viszont,  ha mindkettőhöz szeretne valaki tetőt, akkor még egy piskótalap kell.
Hozzávalók 10-12 db. kockához (egy közepes tepsihez ):
A piskótához:
4 tojás+ nálam még 2 db
8 dkg cukor+ 4 dkg
8 dkg liszt + 4 dkg
1 púpos ek. kakaópor+1 lapos ek.
A meggyréteghez:
30 dkg magozott meggy + 20 dkg(lehet fagyasztott is)
5 dkg cukor+ 3dkg
2 ek. meggylekvár+1 ek.
2 ek. keményítő+2 ek.
A krémhez:
1 csomag csokis pudingpor,
15 dg cukor,
1 ek. kakaópor,
4 dl tej,
10 dkg min. 50%-os étcsokoládé,
1 evőkanál zselatin,
5 dl tejszín habbá verve(nálam növényi)
A fehér réteghez:
2-3 dl tejszín habbá verve
1 csomag vaníliás cukor,
A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
+ nálam a második torta díszítéséhez még kb. 15 dkg meggy
A sütőt előmelegítjük, a tortaformánkat kibéleljük sütőpapírral. A tojások fehérjét felverjük az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Végül a  kakaóporos lisztet is belekeverjük. Kettévesszük, s 2 vékony lapot sütünk belőle. Nálam 3 vékony kör alakú készült.
A meggyes réteghez a lekvárt elkezdjük melegíteni, s hozzáadjuk a meggyet és a cukrot. A keményítőhöz veszünk ki 1 dl.-nyi levet, összekeverjük vele, majd besűrítjük vele a keveréket. Puding állagúnak kell lenni. Ha úgy látjuk, még tegyünk keményítőt! Elkenjük a kész meggyes keveréket a piskótalapon, illetve lapokon. Itt én visszaraktam a kapcsos tortaformámba, illetve a második piskóta köré peremet raktam.
A krémhez a pudingport simára keverjü a cukorral, kakaóporral, s a tejet folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Összeforraljuk, majd mikor lekapcsoljuk, hozzákeverjük a csokit is, míg felolvad. A zselatint feloldjuk fél dl hideg vízben, majd felmelegítjük, s a pudingos krémhez adjuk. Közben a tejszínt habbá verjük,, s összekeverjük a már langyos pudingos-zselatinos krémmel. A meggyes- kakaós piskótalapon, lapokon, elosztjuk. A fehér réteghez a habfixálóval, s a vaníliás cukorral  felverjük a tejszínt. Elkenjük a csokis rétegen. Itt nálam az egyik tortára ezután csokit reszeltem, s meggyel díszítettem; ez nem kapott tetőt. A másikhoz a csokimázhoz csokit olvasztunk, megkenjük a piskótánkat, majd dermedni tesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, kockára, illetve háromszögekre vágjuk, s a fehér habrétegre rakosgatjuk..Ezek mentén tudjuk majd szeletelni.
Tálalásig hűtőben tároljuk.


Read more...

Epres torta

>> 2012. június 6., szerda




Szerencsére terem nálunk eper, ezért most a múltkori sütit egy házi-rémsajtos-zselatinos változatban, eperrel próbáltam ki. A házi krémsajt módszert még Wise Ladynél láttam.
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás,
3 kanál cukor,
3 kanál liszt,
1 kávéskanál sütőpor
A krém hozzávalói:
1 (vanília-vagy eper) főzős pudingpor,
kb. 3 kanál cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dg vaj,
10 dg porcukor,
1 kis tejföl lecsepegtetve,már előző nap  a'la Wise Lady( kb. 1,4 dl)
Tetejére:
kb. 20 dkg eper
4 dl gyümölcslé,
1 H.R. féle zselatin
+9db babapiskóta  (elhagyható)
Kibélelünk egy kapcsos tortaformát sütőpapírral, s a sütőt előmelegítjük. Felverjük a tojások fehérjét az apránként hozzáadott cukorral, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet is.170 fokos sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. A  sütőpapírt lehúzzuk róla, majd ha már nem meleg, visszatesszük a formába. A zselatint felmelegítjük a 4 dl gyümölcslével, s míg a pudingot felfőzzük, kihűtjük, ez is kihűl. Felfőzzük a pudingot a tejjel, cukrokkal, s ahogy összefőtt, lekapcsoljuk. Hozzákeverjük a házi krémsajtot, lehűtjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a pudingos-házi sajtos krémet. A piskótára kenjük. Tetejét, esetleg oldalát kirakosgatjuk tetszés szerint a babapiskótákkal, szeletelt eperdarabokkal. A dermedő zselatint ráöntjük, majd hűtőbe rakva pár óra dermedés után szeletelhető.

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP