Kincső első szülinapi meggyes rigójancsi tortája

>> 2012. június 11., hétfő

Kincső kislányom nem kapott még nagyon édességet, de azt tudtam, hogy a csokit szereti, s a meggyet, cseresznyét is. Ezeket szerettem volna az első szülinapjára tortába tenni.  Így, mikor Papp Emese meggyes rigójancsiját megláttam a júniusi Nők Lapja Konyhában, azonnal tudtam, hogy ez lesz az. Nem csalódtam, nagyon-nagyon  finom lett, s Kincső is eltüntetett egy fél szeletet percek alatt.
Mivel  a receptben kocka készült, csak annyit variáltam, hogy én kör alakú tortalapokat sütöttem, s mivel a kapcsos tortaformám 26 cm átmérőjű, s szerintem egy tortához sok lett volna a krém, így mindjárt kettő torta is készült a kicsi lány tiszteletére. Eggyel több piskótalapot sütöttem, s a meggyréteghez is kicsit növeltem a mennyiséget, a krém maradt csak ugyanannyi.Viszont,  ha mindkettőhöz szeretne valaki tetőt, akkor még egy piskótalap kell.
Hozzávalók 10-12 db. kockához (egy közepes tepsihez ):
A piskótához:
4 tojás+ nálam még 2 db
8 dkg cukor+ 4 dkg
8 dkg liszt + 4 dkg
1 púpos ek. kakaópor+1 lapos ek.
A meggyréteghez:
30 dkg magozott meggy + 20 dkg(lehet fagyasztott is)
5 dkg cukor+ 3dkg
2 ek. meggylekvár+1 ek.
2 ek. keményítő+2 ek.
A krémhez:
1 csomag csokis pudingpor,
15 dg cukor,
1 ek. kakaópor,
4 dl tej,
10 dkg min. 50%-os étcsokoládé,
1 evőkanál zselatin,
5 dl tejszín habbá verve(nálam növényi)
A fehér réteghez:
2-3 dl tejszín habbá verve
1 csomag vaníliás cukor,
A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
+ nálam a második torta díszítéséhez még kb. 15 dkg meggy
A sütőt előmelegítjük, a tortaformánkat kibéleljük sütőpapírral. A tojások fehérjét felverjük az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Végül a  kakaóporos lisztet is belekeverjük. Kettévesszük, s 2 vékony lapot sütünk belőle. Nálam 3 vékony kör alakú készült.
A meggyes réteghez a lekvárt elkezdjük melegíteni, s hozzáadjuk a meggyet és a cukrot. A keményítőhöz veszünk ki 1 dl.-nyi levet, összekeverjük vele, majd besűrítjük vele a keveréket. Puding állagúnak kell lenni. Ha úgy látjuk, még tegyünk keményítőt! Elkenjük a kész meggyes keveréket a piskótalapon, illetve lapokon. Itt én visszaraktam a kapcsos tortaformámba, illetve a második piskóta köré peremet raktam.
A krémhez a pudingport simára keverjü a cukorral, kakaóporral, s a tejet folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Összeforraljuk, majd mikor lekapcsoljuk, hozzákeverjük a csokit is, míg felolvad. A zselatint feloldjuk fél dl hideg vízben, majd felmelegítjük, s a pudingos krémhez adjuk. Közben a tejszínt habbá verjük,, s összekeverjük a már langyos pudingos-zselatinos krémmel. A meggyes- kakaós piskótalapon, lapokon, elosztjuk. A fehér réteghez a habfixálóval, s a vaníliás cukorral  felverjük a tejszínt. Elkenjük a csokis rétegen. Itt nálam az egyik tortára ezután csokit reszeltem, s meggyel díszítettem; ez nem kapott tetőt. A másikhoz a csokimázhoz csokit olvasztunk, megkenjük a piskótánkat, majd dermedni tesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, kockára, illetve háromszögekre vágjuk, s a fehér habrétegre rakosgatjuk..Ezek mentén tudjuk majd szeletelni.
Tálalásig hűtőben tároljuk.


8 megjegyzés:

Gabriella 2012. június 11. 14:52  

Boldogságos szülinapot a kis picurnak, nagyon édeske. Finomat és szépet készítettél neki. :)

Macus 2012. június 11. 15:07  

Boldog szülinapot!
Amikor megláttam a bejegyzést, tényleg az jutott eszembe, hogy még ne is olyan régen volt, amikor írtad, hogy megszületett... De úgy látszik, már egy éve...

Gizi 2012. június 11. 19:55  

Nagyon boldog születésnapot kívánok Kincsőnek!! Gyönyörű szép tortákat sütöttél.

Hankka 2012. június 11. 21:35  

Boldog szülinapot, gyönyörű tortát sütöttél! :)

Chef Viki 2012. június 12. 7:54  

Boldogságos első születésnapot a csöpp kis drágaságnak!!!

Csodás tortával készültél a nagy napra, ez igen :-)

Marcsi 2012. június 12. 16:13  

Kincsőnek nagyon-nagyon boldog első szülinapot kivánok sok-sok szeretettel!!!
A torta csodás!!!!

Wise Lady 2012. június 12. 18:07  

Gratulálok a pici lánynak! Isten éltesse!

Andi/cuki 2012. június 13. 9:04  

Nagyon-nagyon köszönöm szépen Kincső nevében is!:-))
Igen, nagyon hamar elment az egy év. Blogolás terén pedig nem győzöm utolérni magam. Mert azért sütök ám, s néha fényképezek is.:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP