Hamis túrós sütemény-azaz csőben sült krémes

>> 2012. november 21., szerda


Őszintén szólva nálunk hiba volt a készülékünkbe, mert senki nem gondolta túrósnak a sütit, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy egy este alatt eltüntessük ezt a nagyon finomságos süteményt. Minket a krémesre emlékeztetett, persze linzertészta közt, egy nagyon finom sült-habos krémesre. A receptet  Hankka blogján láttam meg, aki Vaníliától szerezte a receptet. Köszönet érte!:-)

Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
A  tésztához:
25 dkg Rama margarin
20 dkg kristálycukor
5 tojássárgája
csipet só
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
2 csomag vaníliapuding
8 csapott evőkanál kristálycukor
5 dl tej
40 dkg tejföl
5 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
+1 narancs nálam

a tetejére:
porcukor

Elkészítjük a tölteléket. Felfőzzük a tejjel a vaníliapudingot, hozzákeverjük a cukrot is,majd ha összeforrt, lekapcsoljuk, s még melegen belekeverjük a tejfölt, a citromhéjat. Felverjük a tojásfehérjéket, s ezt is a krémhez adjuk, de már óvatosan fakanállal. Nálunk került bele egy narancs is megpucolva, apró kockákra vágva, de igazából nem hiányzott belőle.
Elkészítjük a tésztát. Habverővel összekeverjük a cukrot a margarinnal, majd a tojássárgájákat is hozzákeverjük. Ezután a sütőporos sós lisztet már kézzel gyúrjuk hozzá gyors mozdulatokkal.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra s a tészta nagyobbik felét a tepsibe téve a tésztát kb. 8 percig elősütjük. Hankka ezt nem tette, de én a linzer, s pite-tésztáknál mindig elvégzem. A tészta kisebbik részéből csíkokat vágok. Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket, majd a csíkokat rácsszerűen. Kb. félóra alatt készre sütjük. Kockákra vágjuk, tetejét porcukorral megszórhatjuk.

Read more...

Hólabda torta

>> 2012. november 5., hétfő


Kókuszos tortát kerestem tesóm szülinapjára, s Citromhabnál találtam is egy finomnak tűnőt.
Nemcsak annak látszott; az is volt. S nemcsak az öcsémnek ízlett, úgyhogy készülni fog máskor is. Köszönet érte.:-)
Csak annyit változtattam, hogy liszt helyett vaníliapudingot használtam. S a hópelyheket a tetejéről elhagytam. Helyette a kislányom hagyta ott a kéznyomát a csokin.:-)
Hozzávalók a piskótához
9 tojás,
210 g cukor,
210 g liszt,
45 g kakaópor,
3 kávéskanál sütőpor,
6 evőkanál olaj,

A krémhez:
600 ml tej,
6 evőkanál liszt (nálam 3 csomag főzős vaníliapuding)
160 g vaj,
210 g porcukor,
1 teáskanál vaníliakivonat (nálam 1 csomag vaníliás cukor)

A hólabdához:
30 ml víz,
100 g cukor,
100 g tejpor,
80 g vaj,
80 g kókuszreszelék,
+ 30 g a forgatáshoz,

Diszítéshez:
100 g tortabevonó csoki
1 ek. étolaj,
30 g kókuszreszelék

A hópehelyhez:(nálam ez lemaradt)
1 tojásfehérje,
150 g porcukor

A sütőt előmelegítjük, a piskóták hozzávalóit elharmadoljuk, s egyesével megsütjük őket. Felverjük a tojásfehérjét az apránként hozzáadott cukorral keményre, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, s az olajat is. Végül a sütőporos-kakaós lisztet is, de ezt már óvatosan fakanállal. Sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez összefőzzük a tejjel a pudingporokat, illetve Citromhabnál liszttel, folyamatosan kevergetve alacsony hőfokon. Kihútjük. A vajat kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral,  majd a kihűlt pudinhoz keverjük.
A hólabdához a vízből, és cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt hozzátesszük a vajat, kókuszreszeléket, tejport. Golyókat, illetve tetszés szerinti bonbon formákat gyúrunk, s kókuszreszelékbe forgatjuk. Egyébként ez a kókuszgolyó magában is nagyon finom, ezt is érdemes volt kipróbálnom.Olyan, mint a Raffaello mandula nélkül, csak nem olyan roppanós.
Ha szeretnénk hópelyheket, ahhoz előző nap kell a tojásfehérjéket a porcukorral felverni, majd zacskóba tenni, arra lyukat vágni, s így mintát rajzolni egy sütőpapírra, vagy fóliára. S másnap ez könnyen leválasztható, miután megszilárdult.
A tortát összeállítjuk. Egy tortatálra téve megkenjük a krém harmadával az alsó lapot, majd a következő lapot rárakjuk, s azt is megkenjük, s ezután a harmadikat is rátesszük. Bevonjuk a maradék krémmel a torta oldalát. Tetejéhez felolvasztjuk vízgőz felett a csokit az olajjal kikeverve. Rásimítjuk, majd a kókuszgolyókkal kirakosgatjuk. Ezután még hópelyhekkel is díszíthetjük.



 

 

Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP