Sajtos párnák, köményes pogácsák.

>> 2014. január 2., csütörtök



Ezt a receptet jó pár hónapja fedeztem fel, de azóta nem tudja a családom megunni, s más se. Aki kóstolja, mindenki a receptet kéri. Köszönet érte.
A tészta feltekerésének, s talán még a hűtőben pihentetésnek köszönhető, hogy a párnáknak hajtogatós készítésű hatása van, de annál jóval egyszerűbb módon. A recepten semmit nem változtattam, de duplán készítem, s egy köményes verzió is sül mindig sajtnemszeretők kedvére.:-)
Hozzávalók:

1 kg liszt
40dkg vaj
2+1 tojás
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl
2 csapott evőkanál só
Szóráshoz:
40 dkg reszelt sajt,
köménymag
Kenéshez:
2evőkanál libazsír vagy olaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rugalmas legyen. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég belemorzsolni. Fóliába csomagoljuk a tésztagombócot és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A tésztából kb. 3 mm vékony téglalapot nyújtunk és megkenjük libazsírral, esetleg olajjal. Megszórjuk a reszelt sajttal és felcsavarjuk, mint egy bejglit. A köményesnél ugyanígy, csak köménnyel szórjuk meg.Sodrófával  2-3 cm vastagra lelapítjuk a tekercset.
A tetejét megkenjük a felvert tojással és ízlésünk szerint megszórjuk (reszelt sajttal, nagy szemű sóval, a köményest köménnyel.). Ízlés szerint 2-3 cm széles párnácskákká szeleteljük, pogácsákat szaggatunk. vagy rudakat szeletelünk.  Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon ropogós barnáspirosra sütjük.
Tapasztalat:
Nagyon finom,omlós, puha párna, pogácsa. Próbáltam a zsírmennyiséget csökkenteni, mert elég soknak találtam, de úgy szárazabb lett. Nem érdemes lespórolni, úgy jó a recept, ahogy van.:-)

0 megjegyzés:

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP