
Az újságban kétszer ennyi a mennyiség, de nekünk most elég volt a fele, így is kb. 3 közepes tepsinyi adag lett.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,(nem újkrumpli)
60 dkg liszt,
kb. 1 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
1 ek. cukor,
1 ek. tejföl
1 ek só,
1 tojás,
20 dkg zsír,
A nyújtáshoz: lszt,
A tetejére: tojás, köménymag, reszelt sajt...
A krumplit héjastúl megfőzzük. Só csak később kell hozzá, mert a recept írója, Ovádi Lajosné szerint úgy könnyebb áttörni, ha anélkül van főzve. Ha megfőtt, még melegen áttörjük, langyosra hűtjük. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot elkeverjük benne, az élesztőt belemorzsoljuk, s kb 15 perc alatt felfuttatjuk.A lisztet a langyos krumplihoz adjuk, a tojást beleütjük. Hozzárakjuk a tejfölt, a sót, a zsírt, végül a felfuttatott élesztőt. 6-8 perc alatt egynemű tésztává dolgozzuk össze. Cipót formálunk belőle, s folpackba csomagolva, konyharuhába bugyolálva mélyhűtőbe tesszük 1 órára. Mi csak hűtőbe tettük egy kelesztőtába kb. 8-9 órára.
A (mély)hűtőből kivéve enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk. és finoman átgyúrjuk, míg langyos, egyenlő hőmérsékletű lesz.Ezután másfél ujjnyira nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. tojással megkenjük, ízlés szerint szórhatunk a tetejére sajtot, vagy köményt. Hideg sütőbe tesszük, amit csak ezután kapcsolunk be, kb. 180 fokra, s miután feljönnek a pogácsák még azután s kb negyedóra alatt készre sütjük.
Nagyon nagyon guszta! :)
VálaszTörlésRemek, nagyon finom
VálaszTörlésKöszi, Ami, s Bianka, finom nagyon, de kár, hogy ennyi zsír nélkül soha nem volt ennyire puha.
VálaszTörlésEz igen! Kedvesek voltak a fiúk. És most már lesz még egy csaj a háznál, segít őket az ujjatok köré csavarni:)
VálaszTörlésRemélem is Wise Lady!:-)) Kérem szépen ilyenkor még fenn voltál? Ha tudom, jövök csevegni, én sem aludtam....
VálaszTörlés