2011. augusztus 17., szerda

Kakaókrémes bukta + Pink díj

Kaptam egy díjat Marikától, igaz már korábban, de most szeretném neki megköszönni. A díj szabálya szerint 10 újonnan felfedezett blogot kellene a díj mellé ajánlani, de ahogy láttam, már körbement a díj, így én most csak Marika 2 blogját ajánlom. Az egyiken van vegyesen mindenféle információ szobanövényekről, díjakról, receptekről, mindenféléről. A másikon csak receptek vannak, ahonnan én most egy csoki(kakaó)krémes-kifli receptjét hoztam el, amit Marika kiflibe tett, én viszont buktába. Nagyon-nagyon finom, érdemes kipróbálni. Köszönet érte!:-)
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojássárga
10 dkg cukor
3 dl tej
2 dkg élesztő
0,35dl olaj
Krémhez:
5 dkg vaj
5 dkg cukor
3 dkg liszt
pár csepp rum aroma
1 egész tojás
2 kanál kakaó
Kenéshez: vaj
Először a krémet készítjük el. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, s a tűzhelyen folyamatosan kevergetve takaréklángon összefőzzük, majd rögtön le is kapcsoljuk, s hűtöben kihűtjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros-meleg tejben. Ezután a többi hozzávalóval is összedolgozzuk, puha tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a gyúródeszkára borítjuk, majd kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, s 6-7 cm-es négyzetekre szeljük. A közepére egy teáskanálnyi kakaókrémet teszünk, feltekerjük, a végeit behajtjuk. Egy olajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket szorosan, hogy felfelé tudjon majd csak a bukta nőni. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, még 15 percig kelesztjük. Gőzös sütőben, kb.170 fokon, kb. fél óra alatt megsütjük.
















2011. augusztus 15., hétfő

Cukkini kenyér

Kicsi lányom, Lilla keresztanyukája által sütött cukkinis sütit kóstoltuk meg egyik nap, s mivel nagyon ízlett, kaptunk receptet is, cukkinit is. Ma délelőtt el is készítettem. s bizony nálunk is kapós volt, mert ami a képen látszik sütimennyiség, összesen annyi maradt egy nagy tepsinyi adagból.:-) Egyébként a sütiben nem érezni a cukkinit, inkább a dió, s a fahéj dominál, holott egyikből sem sok van benn. Viszont a cukkinitől laza, könnyű. Őzgerinsütőben kenyér alakúra süthető.
Hozzávalók:
30 dkg cukor,
3 tojás,
35 dkg liszt,
40 dkg cukkini,
1 mk. szódabikabóna,
1 csomag sütőpor,
2 dl olaj,
1 mk. fahéj,
10 dkg dió apróra vágva,
+ Lillánál is , s nálam is még 1 ek. kakaó,
nálam még egy kis tej
Kibélelünk egy nagyobb tepsit, akár gáztepsit, sütőpapírral. A cukkinit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, s lereszeljünk nagyobb lyukú almareszelőn.
A lisztbe beletesszük a sütőport, szódabikarbónát, a fahéjat, diót, s esetleg kakaóport.
A tojásfehérjét felverjük habnak 3 kanál cukorral jó keményre. A tojássárgákat kikeverjük alaposan a többi cukorral, olajjal. Ezt összekeverjük most már fakanállal, felváltva a lisztes keverékkel, a lereszelt cukkinivel, s a felvert fehérjéket is hozzáadjuk. Kis tejet én tettem hozzá, lazításképp. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon sütjük kb. 10 percig, majd amikor "feljön " a süti, közepesre mérsékeljük a hőmérsékletet, s további 20 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor porcukrozhatjuk. Köszönet a cukkiniért, s a receptért.:-)







2011. augusztus 3., szerda

Vaníliapudingos-őszibarackos pite

Szintén Nők Lapja Konyha, s ugyancsak Papp Emese receptje. Egy nagyon finom vaníliás-krémes pitére esett most a választásom. Igaz, enyhén tovább sütöttem, mint kellett volna, de így is élvezhető volt.:-)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg Rama sütőmargarin
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
1 tojás
(nálam még egy kanál tejföl)
A töltelékhez
5 dl tej
10 dkg cukor
1,5 csomag főzös vaníliás pudingpor
4-5 szem öszibarack
A tésztához a lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálban elkeverjük, a puha margarint apró kockákra vágjuk, és elmorzsoljuk a lisztes résszel. A tojást is hozzáadjuk, összegyúrjuk. Tejfölt is adtam hozzá, így könnyebben összegyúrható. A tészta nagyobb részét; kb. 2 harmadát. nagy lyukú reszelőn a pitesütőnk aljába reszeljük, majd eligazítjuk, s nyomkodjuk úgy, hogy az olodalára is jusson. Hűtőbe tesszük egy félórára, a megmaradt tésztával együtt, amit majd a tetejére reszelünk.
A pudingport összekeverjük a tejjel, cukorral, s kis lángon összefőzzük. Kihűtjük, esetleg egy tálcán, hogy hamarabb hüljön. Ha kihűlt, a tésztánkra öntjük, majd a barackokat nagyobb cikkekre vágva, legyezőszerűen a tetejére helyezzük. Ráreszeljük a maradék tésztát, s aranybarnára sütjük.