2009. június 5., péntek

Krumplis kifli és pizzacsiga.





Eredetileg ez pogácsarecept,de persze nem én lennék,ha nem akarnék valamit változtatni.
Az az igazság, hogy zsírral készítette az anyósom,akitől tanultam, de mivel finom volt vele ,ezen nem változtattam.
1 kg liszt,
1 evőkanál só,
50 dkg héjában főtt,lereszelt krumpli,
2-3 dl tejföl ,
10 - 15 dkg zsír,
5 dkg élesztő,
2 dl tej,
2 tojás
Először megfőztem a krumplit.Míg főtt,felfuttattam az élesztőt,kimértem a hozzávalókat.
A zsírt elmorzsoltam a lisztben, majd hozzáadtam a többit is és kidagasztottam. Kelesztőtálban 40 perc alatt a háromszorosára kelesztettem. Kettévettem a tésztát. Lisztezett deszkán téglalapra nyújtottam az egyik felét és megkentem pizzakrémmel.Nem látszik annyira,de egy kis sonkás szalámit felkockázva raktam rá. Feltekertem és késsel csigákra vágtam.Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, s még 15 percet pihentettem letakarva. Majd 170 fokos sütőben kb.fél óra alatt készre sütöttem.
A tészta másik felét kör alakúra nyújtottam;kettő kör is kijött. Cikkekre szeltem,majd szélesebbik végénél kezdve feltekertem. Szintén sütőpapiros tepsibe raktam és ezt is pihentettem,míg a csiga sült.Megkentem tojássárgával ,megszórtam köménnyel vagy sajttal ,majd szintén 170 fokon fél óra alatt megsütöttem.



2 megjegyzés: