2009. december 6., vasárnap
Cukrozott narancshéj
Bea kolléganőm kedvéért (is) rakom fel a kandírozott narancshéj receptjét.
Stahl Juditnál olvastam. Jó munkát hozzá!:-))
Hozzávalók:
6 narancs héja,
50 dkg cukor+a hempergetéshez még 20 dkg kb.
Alaposan megmossuk a narancshéjakat és krumplihámozóval csíkokat vágunk belőle. Fehér rész ne maradjon rajt. Feltesszük többszörös mennyiségű hideg vízbe főni. 5 percig forraljuk,majd leszűrjük, s újból felrakjuk,megint forraljuk. Ezt összesen háromszor ismételjük meg.
Negyedszerre először kb fél liter vizet teszünk a fél kg cukorral. Mikor a cukor már feloldódott, beletesszük a narancshéjakat. Csak annyi víz kell,amennyi ellepi.Ha kevés, még töltünk hozzá.
Ezután főzzük kb.1 órán keresztül. Időnként megkeverjük.
Amikor kész, átlátszószerű, üveges hatású lesz. Leszűrjük, lecsepegtetjük őket. Egy tálcára cukrot szórunk, s ráöntjük a narancshéjakat. Meghempergetjük, ha kell még megcukrozzuk őket.
Kb.egy fél nap alatt megszáradnak. Ezután, ha ajándékba szánjuk, ceofánba rakjuk, vagy egy szép dobozba,üvegbe. Hűtőben 1-2 hónapig eláll. Szerintem egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak talán egy kicsit több odafigyelést igényel. Cserébe az aranyáron kapható helyett kb. féláron kihozható.
Ez is ügyes! Majd egyszer én is nekiállok, anyukám csinált évekkel ezelőtt, és még emlékszem arra az isteni illatra! Jó hogy feltetted, köszi! :))
VálaszTörlésIgen,igen,az illatok terjengenek rendesen:-)) Nyugodtan állj neki,egyáltalán nem nehéz,a fiúk szerint hasonlít a zselés cukorhoz,bár én sütibe szánnám:-)))
VálaszTörlés