Ezt a Charlotte a kollégáimnak készült, s ott fényképeztem le egészben, mert persze később már elfelejtettem. Az egyik kolléganőm kért meg egy nagyon részletes receptre, gondoltam felrakom, hátha mást is érdekli az alaposabb verzió. S kicsit más is, mint múltkor.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás,
14 dkg cukor,
14 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor
A piskóta tölteléke:
most saját készítésű barackdzsem
Krémhez:
50 dkg túró,
citromhéj
2 dl tej ,
30 g zselatin,
15-20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,(vagy 1 vanília igazi belseje,vagy kivonat 1 tk.kanálnyi)
2 dl tejszínhab felverve
kb 20 dkg barackbefőtt kockára vágva,
kb. 10 dkg meggy lecsöpögtetve,
vagy tetszés szerint más gyümölcs (kivit, ananászt inkább ne használjunk)
Előkészítünk egy nagyobb gömbölyű tálat, kibéleljük folpack-kal. A piskótához a 7 tojásfehérjét egy csipet sóval, s az apránként adagolt cukorral felverjük, majd a tojássárgákat is hozzákeverjük, s a végén a lisztet is, de már óvatosabban. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk, s előmelegített, 160 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Ráborítjuk egy lisztezett fatáblára, levesszük a sütőpapírt s feltekerjük. Lehet szintén sütőpapírral együtt. Hagyjuk kihűlni. Valahol olvastam, s azóta úgy készítem, hogy párszor ki-be tekerem hűlés közben, s ettől nem törik majd meg a tekercsünk. Ha kihűlt, megkenjük a dzsemmel. A tálba rakott folpackot is meg szoktam kenni vékonyan lekvárral, így biztosan nem lesz száraz később a piskóta. A piskótatekercset felszeleteljük, s kirakjuk vele a tál oldalát. Hagyunk a tetejére, ami az alja lesz 5-6 szeletet. Legyen otthon babapiskóta, ha mégsem lenne elég a tekercsünk, azzal is kirakhatjuk ; úgysem rossz. Elkészítjük a tölteléket. Felmelegítjük a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Addig, míg a zselatin és cukor elolvad. Az ujjaim közt szoktam morzsolgatni, így jobban érezni; hogy biztosan ne legyen benn el nem olvadt zselatindarabocska. Elrontani ezt a sütit, csak itt lehet, úgyhogy lassan, de biztosan:)) Felverjük a 2 dl tejszínt habnak. Összeturmixoljuk a túrót a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel, vaníliás cukorral, citromhéjjal. Óvatosan hozzárakjuk a tejszínt is. Itt megkóstolhatjuk, s rakhatunk még porcukrot, még elolvad benn. Vagy esetleg még citromhéjat. Hozzárakjuk a gyümölcsöt is. Beleöntjük a közben már dermedő krémet a piskótatekerccsel kirakott formába, s a tetejét is kirakjuk piskótával,vagy a krémben egyszer átforgatott babapiskótákkal. A hűtőbe tesszük. Egy fél napot szoktam hűteni, de ha valakinek sürgősebb 4-5 óra erősebb fokozatú hűtés után fogyasztható.
Andi, ez gyönyörűűűűűű lett! Gratulálok!
VálaszTörlésNagyon szép! Én is szeretem csinálni is, meg enni is:))
VálaszTörlésKérlek nézd át még egyszer a receptet.Nem sok az a 20 dkg zselatin?Üdvözlettel:Mézeskalácsos
VálaszTörlésKöszönöm szépen Szepyke s Trinity!:-))
VálaszTörlésNagyon köszönöm Mézeskalács, üdvözöllek nálam,gyere máskor is.:-))
Gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy! :))
VálaszTörlésHatalmas szeletet meg tudnék most enni ebből! Csodaszép lett! :)
VálaszTörlésNagyon szep lett! Charlotte-ot meg soha nem keszitettem, pedig olyan finom am!
VálaszTörlésKöszi Yasmine!:-))
VálaszTörlésKöszi Egycsipet,szívesen adnék!:-))
Köszi Judith,nagyon meglep,hogy Te még nem,amikor százszor szebbeket készítesz!:-))
Nagyon szép! Igazi remekmű!!!Gratulálok!
VálaszTörlésKöszönöm Andi!:-))
VálaszTörlés