2010. augusztus 17., kedd

Szilvás gombóc rumos szilvapürével

Az az igazság, hogy még soha nem készítettem szilvás gombócot. Féltem tőle, attól tartva, esetleg túl kemény lesz, vagy olyan lágy, hogy leragad. Elolvastam vagy 10 receptet a neten, s végülis belevágtam a gombócprojektbe..-) Jól tettem. Merthogy tegnap az első olyan jól sikerült, hogy ma meg kellett ismételnem. S elárulom, hogy ebből se sok van már. Szerintem a titka az apránként hozzáadott lisztben van. S ha feljön a forralt víz tetejére, még mindenképp főzzük vagy 5 percig. Nehogy rögtön kiszedjük! Mert olvastam ilyet is. Ha ezeket betartjuk, fincsi lesz a gombócunk. :-)
Hozzávalók:
a gombóchoz(kb.20 db):
1 kg krumpli
kb.20-30 dkg liszt,
2 tojás,
3 dkg vaj,
só,
10 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj,
kb. 10 szem (ringló) szilva
kb. fél csomag zsemlemorzsa,
5-6 dkg vaj,
a püréhez:
20 dkg (ringló) szilva
1 k.k. őrölt fahéj,
porcukor,
rum, vagy aroma
tetejére:
fahéjas porcukor
Először a krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük.A vízbe rakunk egy kis sót. Ezután áttörjük, s hagyjuk kihűlni. Rakunk fel egy fazékba vizet, hogy forrjon, mire kész lesznek a gombócok. A kristálycukrot elkeverjük a fahéjjal. Ebből rakunk majd a tésztára, a szilva alá. A vajon, esetleg olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, esetleg cukrot, fahéjat is rakhatunk hozzá. A szilvát összeturmixoljuk ízlés szerinti porcukorral, rummal, és fahéjjal ízesítjük. A kihűlt krumplihoz hozzákeverünk 2 tojást, 3 dkg vajat, egy kis sót, s kb 20 dkg lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lassanként adagoljuk a lisztet, nem kell a tésztának keménynek lenni, de ne is ragadjon a gyúrótáblára. Lisztezettgyúródeszkán kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és kb.8 x8 cm oldalú négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre rakunk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, s rárakunk egy fél, esetleg negyed szilvát . A tésztát a csúcsoknál összefogjuk, majd és két tenyerünk közt gombócokat formázunk, lisztes kézzel.Tapasszunk több tésztát hozzá, ahol esetleg kijönne a szilva. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 4-5 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal vesszük ki, lecsepegtetjük, s megforgatjuk a zsemlemorzsában. A következő adagot is így készítjük el. Tetejét fahéjas porcukorral megszórhatjuk, mellé szilvapürét kínálhatunk.
Utólagosan írok még egy jó tanácsot Balitól, amit megköszönök.:-)
Ha sajtreszelőn reszeljük a krumplit, biztos, hogy nem lesznek benn krumpli-darabkák, s könnyebb lesz vele dolgozni.

10 megjegyzés:

  1. A férjem nagyon szereti,rengeteg porcukros pirított grízzel.

    VálaszTörlés
  2. Ezt még nem halottam, a darát az én uram is szereti kipróbájuk köszi!:-))

    VálaszTörlés
  3. Csodás, csodás, imádjuk!!! :)
    Ennél egyet szeretek jobban, a sárgabarackosat!

    VálaszTörlés
  4. Most elájultam, mert életem értelme a szilvás gombós :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom, jó ötlet a szílvapüré hozzá!
    Hozzávalóknál liszt helyett véletlenül krumplit írtál...:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Raindrop, azzal is feltétlen kipróbálom!Az uram azt mondta,hogy ezek után minden héten "kell" készítenem.:-))
    Köszi Bianka, Te már készítettél?:-))
    Köszi Liza, s javítottam is!:-))

    VálaszTörlés
  7. Nálunk a sárgabarackos a nyerő, de most ezekből a szilvásakból is szívesen belaknék. Szépek lettek, főleg elsőre. :))

    VálaszTörlés
  8. Még idén nem főztem, de tervben van! Először én is féltem tőle-nem a legegyszerűbb művelet. De a tiédek gyönyörűek lettek, a püré hozzá, az meg hab a tortán:))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Andi-cuki!Nagyon profi vagy!Gyönyörű a blogod!Írok a szilvás gombóc buktatóiról.két részletben gyártottam.Az elsőben a krumplinyomó kipurcant!A maradék krumplit villával ősze nyomkodtam.Elég ragadós tésztám lett,és éreztem benne a krumplidarabkákat.A II.menetben sajtreszelőn lereszeltem a főtt krumplit.A pille finomságú reszelékhez adagoltam a lisztet.Nagyon ok,lett a tészta..Öröm volt dolizni vele!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon köszönöm, ha nem bánod a tanácsod hozzáírom a recepthez!:-))

    VálaszTörlés