2010. szeptember 4., szombat

Szilvás-mákos kalács

Napok óta szilvalekvárt főzök, úgyhogy nem volt kérdés, mivel ízesítsem a mai kalácsunkat a mákon kívül. A kettő együtt finom egy kevert-sütibe is, de ez a kalács is nagyon ízletes lett.
Hozzávalók
a tésztához:
80 dkg liszt,
kis só,
4 dl tej,
4 dkg élesztő,
10 dkg vaj, vagy margarin,
1 citrom héja,
4-5 ek. cukor,
2 tojás
töltelék:
1 kis üveg szilva-dzsem,
2-3 dl tej,
30-35 dkg darált mák,
4-5 ek. cukor
1 citrom héja,
1-2 tek. vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor,
tetejére:
1 tojás sárgája
A tejet felfuttatjuk az élesztővel, cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, maid összedagasztjuk kb.10 percig. Megkelesztjük egy tálban kb. kétszeresére. Míg kel; a tejet a cukrokkal, s a mákkal kenhető állagúra főzzük, lekapcsoljuk, s a citrom héját is hozzákeverjük.A megkelt tésztát 6 felé osztjuk, s egyesével kinyújtjuk, téglalap alakúra . Megkenjük egy-két kanál szilvalekvárral, erre rákenjük még a mákos krém 1/6 részét is, majd felcsavarjuk. Ezt mindegyikkel megismételjük. Ezután ezeket a rudakat hármasával összefonjuk, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 20 percig kelesztjük, majd a tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített, kb. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mikor kivesszük egy kis meleg-cukros tejjel a tetejét lekenhetjük. Ettől a teteje fényes lesz, s puha.

13 megjegyzés:

  1. Kaphatnék egy szeletkét? Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Pár napig nem vagyok, és micsoda finomságok készültek itt.A lekvárfőzésért nem irigyellek, de szívesen megkóstolnám, főleg a kaláccsal. Isteni finom lehet.:)

    VálaszTörlés
  3. Hú de régen sütöttem kalácsot. Ez nagyon fincsi lehet.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a mákot minden formában így szilvával biztosan tuti finom!

    VálaszTörlés
  5. Nálunk már sajnos leérett a szilva,de ezt a kalácsot meg fogom sütni!

    VálaszTörlés
  6. Nem szeretem a mákot, de ez a kalács csodásan néz ki! Olyan jó a süteményeid között nézelődni.:)

    VálaszTörlés
  7. Miket tudsz te??? :)
    Gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ötletes és gyönyörű

    VálaszTörlés
  9. Gizi köszi,örülök, hogy újra itt vagy!:-)) A lekvárt csak azért ennyiszer főzöm, mert mindig csak 4kilóból,este munka után...
    Mónika,köszi,tuti Nálatok is ízlene!:-))
    Köszi Angie, az uram azt mondta, hogy a lekváros rétegen a mákos, olyan, mintha mákos zserbót enne!:-))
    Köszi Mézeskalácsos, majd írd meg,ízlette-e!:-))
    Köszi Gasztroréka, dióval esetleg nem próbálod ki?:-))
    Köszi Raindrop, aranyos vagy!:-))
    Köszi Bianka! Az az igazság, nem akartam csak úgy rászórni a mákot, csak úgy láttam a kettőt együtt máshol, inkább felfőztem, mint a bejglibe szokták. De így tényleg szupi lett!:-))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép és olyan guszta!Ügyes vagy!

    VálaszTörlés