Nekem kicsit más a jól bevált receptem, ideírom.
A recept egyébként Mariann unokatesómtól való, aki egy cukrásztól kapta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
17 dg porcukor,
20 dkg méz,
25 dkg Rama( így kaptam, ez vált be)
1 tojás+ 1 sárgája,
1 ek. szódabikarbóna,
1 ek. mézeskalácsfűszer-keverék
Díszítés:
1 tojásfehérje,
15 dkg porcukor
Az összes szobahőmérsékletű hozzávalót összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk kb. 3-4 mm. nagyságúra, formára vágjuk, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, vastagságtól függően 5-10 perc alatt készre sütjük Hagyjunk helyett a a figurák közt, mert nöni fognak. Vigyázzunk, ne süssük túl! Ha már szép aranybarna, tapintásra se nyers, akkor jó. Ez elég puha tészta, fára nem, inkább enni ajánlom. :-)) Ha koszorút készítünk, sütés előtt kell a mécses helyét kivágni. Ha mégis túlsütjük a mézeskalácsot, tegyünk a dobozába almaszeleteket úgy hogy a mézedkalácshoz ne érjenek, csak mellette legyenek. Zárjuk le a dobozt. A figurák egy napon belül visszapuhulnak.
A diszítéshez a tojásfehérjét apránként hozzáadagolt porcukorral felverjük. Zacskóba töltjük, egy apró lyukat vágunk a sarkán, majd tetszés szerint kidíszítjük. A koszorúhoz én külön sütöttem egy alapot, s szintén a porcukros tojásfehérjével ragasztottam össze.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsinyi mézeskalács jön ki, vastagságtól függően. llyen koszorút ebből az adagból kb. kettőt lehet készíteni.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsinyi mézeskalács jön ki, vastagságtól függően. llyen koszorút ebből az adagból kb. kettőt lehet készíteni.
Ezzel a koszorúval kívánok boldog várakozást kívánok mindenkinek!