Mézigörl a 41.VKF. témájának a mézet választotta, nem annyira meglepve minket, hisz blogja tele van finomabbnál finomabb mézes receptekkel. Mivel nemrégiben egy nagyon finom körtelekvárt kaptunk ajándékba, ezt felhasználva szerettem volna készíteni valamit. Az eredmény egy finom, karamellás mézes-körtés torta lett.
Piskótához:
4 tojás,
csipet só,
4 ek. cukor,
4 ek. liszt,
1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
1 nagy joghurt(4,5 dl)
2 dl tejszín,
5 ek. méz,
5 ek. körtelekvár,
20 g HR.féle zselatin
Tetejére:
2-3 db körte,
4 ek.méz,
5 dkg vaj
Felverjük a tojásfehérjéket a csipet sóval, s az apránként hozzáadagolt cukorral jó keményre. Hozzákeverjük a tojássárgájákat is, majd hozzászitáljuk a sütőporos lisztet . Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tesszük, majd kb. 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük, hűlni hagyjuk. A kapcsos tortaformánkat kibéleljük folpackkal úgy, hogy az aljára vágunk egy kör alakú sütőpapírt azért, hogy a meleg körte-amit majd ráteszünk - ne olvassza meg a folpackot.
A körtéket gerezdekre szeljük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, s hozzárakjuk a 4 evőkanál mézet. Mikor már kezd habzani, beletesszük a körtéket. Lefedjük, s kb. 10 percig pároljuk Ha kezd karamellizálódni, átforgatjuk a körtéket, hogy a másik fele is megbarnuljon. A karamellizált körtéket a kapcsos tortaformára rajuk a sütőpapírra. Elkészítjük a joghurtos krémet.
A joghurtot összemelegítjük a mézzel, s a lekvárral. Beletesszük a zselatint is, s ha elolvadt, lekapcsolhatjuk. A tejszínt felverjük, s a joghurtos krémhez keverjük óvatosan. Itt megkóstolhatjuk, esetleg még rakhatunk levárt, vagy mézet hozzá.
Ráöntjük a körtékre ezt a krémet, majd a piskótával befedjük. Hűtőbe rakjuk, s egy éjszakát, de legalább 4-5 órát dermedni hagyjuk. Tálaláskor kiborítjuk, így a karamellizált körték kerülnek felülre.
Fenséges lehet
VálaszTörlésSzép, gusztusos torta lett! :-)
VálaszTörlésNézz majd be hozzám légyszíke:D
VálaszTörlésNézz be hozzám:)
VálaszTörlésJaj de gyönyörűséges!
VálaszTörlésHasonlót készítettem én is, de úgy szétfolyt a joghurt savója, zselatin ide vagy oda, hogy csak na! A tiéd mesteri :-)
Köszi Bianka, igen a tetején azzal a karamelles körtével nagyon finom.:-))
VálaszTörlésKöszönöm Mariam!:-))
Jövök DebiGabi, s köszönöm!:-))
Jövök hozzád is családi tűzhely, nagyon köszönöm Neked is!:-))
Viki, nem értem, az én joghurtomnak is volt savója...De azért köszi!:-))
Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésNálam is körtés desszert készült a VKF-re. :))
Köszi Szemirámisz, nemrég csorgott a nyálam Nálad!:-))
VálaszTörlésJajj, egy újabb kísértés! Csúcs, ahogy kinéz!
VálaszTörlésGyönyörűséges ez is, mint minden süteményed és tortád!
VálaszTörlésAndi!Nagyon gyönyörű lett,gondolom nagyon fincsi is:-)
VálaszTörlésKöszönöm Nektek is, finom, főleg, ha valaki a karamellt szereti.:-))
VálaszTörlés