2012. február 11., szombat

Áfonyalekváros túrótorta

Az idén a lekvárok közül az áfonyás a kedvencünk, bármihez szívesen fogyasztjuk: palacsinta, piskóta, rizsfelfújt.... Most túrótortával párosítottam.
Hozzávalók:
2 db 3 tojásos piskóta:
2*3 tojás,
2*3 kanál cukor,
2*3 kanál liszt
1-1 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg túró,
2 dl tejföl(vagy joghurt),
20 dkg cukor,
15 dkg zselatin,
1 citrom héja,
kis vaníliakivonat vagy 1 vaníliás cukor,
2 dl habtejszín kevés porcukorral felverve
Ezen kivűl:
áfonya, vagy tetszés szerint más lekvár,
szörp (elhagyható)
A piskótákhoz előmelegítjük a sütőt kb.170 fokra, s kibélelünk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral. A tojások fehérjét egy csipet sóval, s apránként hozzáadagolt cukorral keményre felverem, majd a sárgáját is hozzáadom, végül már óvatosan a sütőporos lisztet is. A kapcsos tortaformában mindkettőt megsütjük, kihűtjük. A tortaformát elmossuk, folpack-kal kibéleljük, beletesszük az egyik piskótát. Esetleg egy ecsettel megkenhetjük kevés szörppel a piskótát, így biztos nem szárad ki.
A töltelékhez a tejfölt felmelegítjük a cukorral, zselatinnal. Nem kell forrnia, de most meleg legyen, mert míg majd az alsó réteg dermed a lekvárral, addig a második rétegnek még nem szabad. A tejszínt habbá verjük. Összekeverjük az áttört túrót, a zselatinos , cukros tejföllel, beletesszük a citrom héját is, majd óvatosan a tejszínhabot. Az egyik felét a túrós tölteléknek rátesszük a piskótalapra, majd kitesszük dermedni, illetve a fagyasztóba 5-10 percre. Óvatosan megkenjük lekvárral, majd jöhet a túrókrém másik fele, s azután a másik piskótalap.
Tálaláskor megporcukrozhatjuk.
Ötletadó: Stahl.hu

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom torta lehetett. Van még belőle?

    VálaszTörlés
  2. Az áfonyás dolgokat nagyon szeretem - vagy inkább szeretném, mert nálunk az áfonya nagyon drága.
    A túrós is jöhet mindenképpen! Nagyon finom lehetett ez a torta!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. De guszta! Máris elvittem a receptjét, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Szia Andi!
    Szeretnélek meghívni a Kutya és konyha blog írójához játékra.
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/fozzunk.html
    Ha van kedved, gyere játszani.:)

    VálaszTörlés