2010. január 23., szombat

Rákóczi túrós


A héten Mohánál is jártunk. Mármint az urammal. Teljesen odáig volt Moha igazi Rákóczi túrósától; s mivel én meg érte vagyok odáig, hát megsütöttem neki.
Picit változtattam rajt, ezért leírom a receptet.
A linzertészta-alapot a szokásos 3-2-1 arányú tésztából készítettem.
Az alap hozzávalói:
30 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
20 dkg margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
1 tojássárgája,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 kanálnyi tejföl,
csipet só ,
Túrótöltelék:
75 dkg túró
20-25 dkg cukor(Mohánál kevesebb volt)
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam is kimaradt, nem mindenki szereti)
1 tk.vaníliakivonat, vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja,
kis zsemlemorzsa a túrókrém alá
Tetejére:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a cukros sütőporos lisztet a hideg vajjal , tejföllel, tojássárgával, citrom héjával. Berakjuk a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A túrót kikeverjük a cukorral, tojássárgákkal, citrom héjával,végül belekeverjük a habbá vert fehérjéket is óvatosan. Többet raktam a cukorból, mint Moha, mert nálunk édesebben szeretjük.
A tésztát vajazott lisztezett közepes nagyságú tepsibe rakjuk ,villával kicsit megszuráljuk és 180 fokon 5-10 percig elősütjük. Kivesszük és megszórjuk egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítjuk a túrókrémet. Tovább sütjük 25 percig.
Közben habbá verjük a 3 fehérjét a cukorral, habzsákba szedjük és a kivett tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Vigyázzunk, hogy ne égessük el. Ezután a baracklekvárt botmixerrel pürésítjük és egy nyomózsákba tesszük, majd mindegyik rács közé nyomunk belőle. A kész süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kockára,vagy tetszőleges formára szeljük.
Köszönet érte Moha!:-))

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Na mi legyen a következő?:)
    Nem lett nagyon tömör az alja? Én örültem a sütőpornak benne, mert nem szeretem,ha egy tömb linzer a süti alja, így viszont kellemesen laza lett az is.

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes lett! Az egyik kedvencem, s tudod, hogy évekkel ezelőtt sütöttem utoljára?

    VálaszTörlés
  3. Szuper a fotón! Én mazsolapárti vagyok, de odagondoltam, és finom:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Moha,javítottam,van benn sütőpor.:-))A következő a kuglófod lesz szerintem!:))S köszönet ezért is!:-))
    Köszi Wise Lady,én ilyet még soha nem sütöttem,csak tömény-sok fehérjés-cukrosabbat,de ez a változat nagyon-nagyon finom...
    S tényleg kell a 75 dkg túró.:-))
    Köszi Gyöngyi, s javítottam is.:-))

    VálaszTörlés
  5. Isteni és gyönyörű! Nálam is nagyon örülnének neki, mentettem is a receptet. Köszi! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon csecse! :)
    Igazán gusztusos a gyümölcsökkel!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépséges lett. Szeretjük!:))

    VálaszTörlés
  8. A férjem nagy-nagy kedvence.Ideje lenne sütni.

    VálaszTörlés
  9. A férjem nagy-nagy kedvence.Ideje lenne sütni.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta!!! Én is viszem a receptet, mert nagyon szeretjük, csak a tömény habbal vannak nekem is gondjaim.:)

    VálaszTörlés
  11. Köszi Yasmine,kezeskedem,hogy nagyon finom!:-))
    Kösz Raindrop,finom volt hozzá a barack is.:-))
    Belly,az enyim kedvence is,de ezt a változatot,most sütöttem neki először,de máskor is csak ezt sütöm.:-))
    Köszi Gizi,nézd meg Mohánál is,kicsit más,még kevesebb benn a cukor.A túrókrémnél.:-))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon régen ettem és még sohasem sütöttem meg. Mostmár muszáj lesz... :D

    VálaszTörlés
  13. Én nem akarok ilyet sütni, én kapni akarok!:) Ráadásul most!:)))

    Jó, csak vicceltem!:))Mármint a mosttal. :)

    VálaszTörlés
  14. Köszi egycsipet,állj neki nyugodtan,nagyon finom!:-))
    Szepyke köszi!:-))Szóval ha a most a vicc,akkor a komoly,hogy tegnapra kérted?:-))

    VálaszTörlés