2010. június 26., szombat

Grissini alla Locatelli


Hatalmas meglepetés, s öröm ért. Nyertem egy fantasztikus Giorgo Locatelli könyvet, aminek címe: Ízek Itáliája. S tudjátok mivel nyertem? Ezzel a nagyon finom Epres-vaníliás-fahéjas sütivel. A Nők Lapja Konyha epres pályázatán.
Ha majd megnézitek a júliusi-augusztusi újságot, valahol az apróbetűs részben benne lesz az én receptem is!:-))) Ennek örömére, először is egy parmezános grissinit készítettem Locatelli séf útmutatásai alapján. A könyv egyébként csúcsszuper, s a séf is. Nem egyszerű szakácskönyv, egy ízutazás. :-)
Hozzávalók:
50 g vaj,
200 g teljes tej,( 3,5 %-os tej)
10 g friss élesztő,
375 g jó minőségű fehér kenyérliszt,
3 púpos kanál reszelt parmezán ,
10 g finomított só,

s amit még én tettem hozzá:
kb10 dkg sonka,
1 kis fej hagyma,
szezámmag,
tojás,
vaj,
reszelt sajt
Előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra. A vajat felolvasztjuk, s a tejjel, s az élesztővel felfuttatjuk.
Majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Locatelli módszere szerint ezután úgy hajtogatjuk, hogy először az alsó harmadát felhajtjuk, ujjunkkal megszurkáljuk. majd a felső harmadát is felhajtjuk, úgy is megszurkáljuk, ezután 45 fokos szögben a tésztát elfordítjuk, s megismételjük a hajtogatást. Letakarjuk, s kb. 30 percig kelesztjük. Megismételjük a hajtogatást, majd további 30 percig kelesztjük. A tészta felét kinyújtjuk egy lisztezett deszkán. Egy centiméteres csíkokra vágjuk. Locateli vonalzót használt, én ennyire nem voltam maximalista:-)) A csíkokat a módszere szerint ujjainkkal középről kifele haladva három mozdulattal átsodorjuk, s végeit kissé ellapítjuk. Volt amelyikekett összecsavartam.10 percig hagyjuk pihenni, majd 180 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük. A tészta másik felét én háromszögekre, s négyzetekre vágtam. Megkentem vajjal, megszórtam hagymán pirított sonkakockákkal, s egyik részét feltekertem kiflinek, a másik részéből csónakokat formáztam. Ezeket tojással is megkentem, s megszórtam maggal, reszelt sajttal. A parmezános alap remekül illett ehhez a töltelékhez is. Köszönet a nyereményért!:-)) S Lilla Neked az "alla"-ért.:-))

24 megjegyzés:

  1. Gratulálok!!!!!! Nagyon sok ilyen jó kis receptet és még több nyereményt kívánok. Nagyon szeretem nézni Locatelli műsorát.

    Ez a torta ott fent eszméletlen jól néz ki!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom én is ezt a könyvet!
    Meg úgy összeségében Locatellit is csípem :]

    VálaszTörlés
  3. Igen, nagyon profi, utánozhatatlan!:-))

    VálaszTörlés
  4. A mindenségit!

    Szívből gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Viki,az uram is ezt mondta, mikor megemelte a kb. 3 kilós könyvet!:-D

    VálaszTörlés
  6. Őszintén gratulálok Neked! :))
    Régóta vágyom én is erre a könyvre és nem csak azért, mert kondizáshoz is tökéletes a súlyát illetően... ;o)

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok, nagyon megérdemelted és szuper a nyeremény is!
    Meg fogom venni az újságot.

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok! Nagyon jó kis nyeremény és mi is élvezzük az eredményeket belőle:)

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok!! Majd figyellek az újságban is!!

    VálaszTörlés
  10. Gratulálok Andi! Nagyon örülök, hogy nyertél! :-)
    Aki ügyes, az ügyes! :-)

    VálaszTörlés
  11. Andi!
    Szívből gratulálok a sikeredhez:)!!

    A nyereményed meg valami fantasztikus, imádom a pasit:)

    VálaszTörlés
  12. Köszi Mandy, szívesen megkínálnálak!:-))
    Köszi Felhőlány, erre a nyereményre én is nagyon vágytam, egyébként nem mostanában tudtam volna megvenni!:-))
    Köszönöm Wise Lady, ugye tudod, hogy Neked is köszönhetem?:-))
    Köszi Moha, igyekszem!:-))
    Köszi Trinity, aranyos vagy!:-))
    Köszi Kiskukta, remélem Te is nyersz majd!:-))
    Köszi Marian, a Te címlapos Príma konyhád az se volt semmi!:-))
    Köszönöm Krisztina, én is csípem a maestrot!:-))

    VálaszTörlés
  13. Gratulálok, nagyon ügyes vagy!:)

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok a nyereményedhez,megérdemelted az a torta fantasztikusan jól néz ki!!

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm egy pici,üdv itt nálam!:-))
    KÖSZI Bianka!:-))

    VálaszTörlés
  16. Gratulálok én is, nem is tudom, melyik tetszik jobban, a könyv vagy a sütid! :))

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm Vesta, kedves vagy!:-))

    VálaszTörlés
  18. Szívből gratulálok!Kiváncsian várom az új jobbnál jobb receptjeidet.

    VálaszTörlés