Vaníliás-epres-fahéjas torta -VKF 34!

>> 2010. május 15., szombat

Duende a 34. VKF!-re nagyon szuper témát talált ki, egyből kavarogtak az ötleteim. Afrodiziákumokon gondolkodtam; végül maradtam a vaníliánál, s epernél, de összehoztam őket fahéjas piskótával. Remekül sikerült a párosítás, igazán Aphrodité asztalára illő. S mivel Nekem nincs sajnos költői vénám, kedvenc írónőm Vavyan Fable szavait idézem, a recept előtt:

"A szerelem regényes szó, a legesleghosszabb valamennyi között. Tartalmazza a testi, lelki, érzelmi vágyakat, továbbá a kifejezhetetlent, a senki-mással-sosem-átélhetőt, valamint nem többet, csak a teljes Világot. "
S egy másik szintén Tőle:

"A szerelem erőt ad, majd megfelezi. Egymás nélkül nem létezhetünk. Ha elvesztem őt, mert elszakítják tőlem, megölik vagy elhagy, vele vész az erőm. Lényemnek azt a felét kell nélkülöznöm, amely nélkül üressé válik az is, ami megmaradt. "
Vavyan Fable

A recept:
egy két tojásból készült fahéjas piskóta,
2 tojás,
2 kanál liszt,
fél kk. fahéj
2 kanál cukor,
kis s.por
egy négy tojásból készült fahéjas piskóta.
4 tojás,
4 kanál liszt,
1 kk. fahéj,
4 kanál cukor,
1 tk s.por
Krém:
3 vaníliapuding,
8 dl tej,
1 (25 dkg) mascarpone
7-8 kanál cukor,
1 vaníliás cukor, vagy aroma, vagy kivonat
1 kanál HR. féle zslatnpor
30-40 dkg eper
Tetejére:
4 dl gyümölcslé,
1 H. R. zselatinpor



Megsütjük a két piskótát. Előszöt a tojásfehérjéket cukorral felverjük, majd, ha kemény belemehet a sárgája, majd óvatosan, már főzőkanállal a sütőporos liszt is. Sütőpapírral bélelt kör alakú kapcsos tortaformába sütjük mindkettőt. Előmelegített sütőben kb 10- 15 perc alatt kész egy-egy. Ezután megfőzzük a krémet is. A pudingot felfőzzük a tejjel, ízlés szerinti cukorral, zselatinnal, s ahogy összeforrt, lekapcsoljuk. Belerakjuk a mascarponét. Most az epret nem turmixoltam hozzá, mert egészben akartam hagyni. De ha valaki szeretné, lehet hozzárakni 10-15 dekányit. Ha már langyos a krém elkezdhetjük összeállítani a tortát. A tortaformát kibéleljük folpackkal s beletesszük a vékonyabb piskótát. A 4 tojásosból 2 cm széles egyre kisebbedő karikákat vágunk. Összesen négyet. A 2 tojásos piskótát megkenjük a krém egy kis részével. Rárakjuk a legnagyobb átmérőjű karikát, s egy kisebbet. Az üres részekbe eper darabokat teszünk, majd kitöltjük krémmel. Azután a epres- krémes részre rakjuk a maradék kettő karikát. Az így létrejött üres részeket kitöltjük megint eperrel , és a maradék krémmel. Egy kicsit hagyunk a tetejére, s oldalára. Végül a zselatint a gyümölcslével összemelegítjük. Míg hűl, kirakjuk a süti tetejét tetszőlegesen a maradék eperrel. Ha már lehűlt a zselatin, s elkezd kocsonyásodni, rárakhatjuk a sütire. Hűtőbe rakjuk. Kb.3 óra múlva már szeletelhető, s fogyasztható.

24 megjegyzés:

mariam 2010. május 16. 17:37  

Nagyon szép lett Andi! :-)

Ottis 2010. május 16. 18:06  

Szerintem is csodaszép lett!

Moha 2010. május 16. 18:09  

Andi ez gyönyörű lett! Fahéj és vanília meg eper, ezt nagyon jól összehoztad! Finom lehet...

Jucy 2010. május 16. 18:11  

Kérek egy szeletet! :)

Kata 2010. május 16. 19:25  

Én is szeretnék belőle, nagyon-nagyon jól néz ki!

Andi/cuki 2010. május 16. 19:38  

Köszönöm mariam, kedves Tőled!:-))
Köszi Ottis Neked is!:-))
Köszi Moha, míg ki nem próbáltam, nem gondoltam, mennyire jó együtt a fahéj az eperrel, s vaníliával.Nem akarok álszerény lenni, de isteni!:-))
Jucy, bizisten az utolsót küldöm!:-))
Kata, elosztom köztetek, köszi!:-))
Míg a receptet felraktam, egyetlenegy maradt.Elpárolgott!:-))

Süti Bazár 2010. május 16. 22:18  

Tényleg nagyon szép!!! Eper-fahéj hmmm... izgalmas! Nagyon különleges párosítás, biztosan isteni finom, egyszer én is megkóstolom :))

Wise Lady 2010. május 17. 7:42  

Hát ez gyönyörű! Egy cukrász se tudna különbet!

Bianka 2010. május 17. 9:06  

Ez valami csodálatos. Ez aztán felkelti a vágyat nem csak az evésre :))))

egycsipet 2010. május 17. 9:24  

Csodaszép! :) Az ízkombináció pedig remek! :))

Kiskukta 2010. május 17. 15:34  

Szemet és ízlelőbimbót gyönyörködtető! Nagyon fincsi lehet(et)!

Andi/cuki 2010. május 17. 17:07  

Köszi Yasmine, várom a Tiéd!:-))
Köszi Wise Lady, az uram is ezt mondta,nagyon rendik vagytok!:-))
Köszi Bianka, mire is gondolsz?:-DD
Köszi egycsipet, igen tényleg az!:-))
Köszi Kiskukta, azért a Tieid lekörözik!:-))

szepyke 2010. május 17. 22:41  

Andi, ez meseszép lett!

Andi/cuki 2010. május 18. 19:19  

Köszönöm Szepyke!:-))

Felhőlány 2010. május 19. 18:37  

Fantasztikus ízkombináció! És nagyon gyönyörű lett... így ránézésre a felét egyedül meg tudnám enni... :))

Andi/cuki 2010. május 21. 15:57  

Igen, nem tagadom, fantasztikus volt!:-))

Jade 2010. május 22. 5:58  

Hat ez csodaszep lett! Leesett az allam!

Andi/cuki 2010. május 22. 21:19  

Köszönöm Judit, nagyon igyekeztem, ajándéknak készült!:-))

Dia 2010. július 22. 12:38  

Láttam az újságban! Gratulálok!

Andi/cuki 2010. július 24. 11:42  

Köszi!:-))

kincsesdesign 2013. május 24. 12:04  

szia! Nagyon szeretem ezt a tortát már többször elkészítettem. Mondhatni, hogy ez a kedvencem :)
Az a kérdésem lenne, hogy szerinted lehet ebből valahogy emeletes tortát készíteni?? (2db 18cm átmérőjű emelet)

Andi/cuki 2013. május 25. 15:41  

Szia!
Örülök, hogy ìzlik.:-)
Azt gondolom, hogy ez a torta nem biztos, hogy elbìrna egy másikat.Tudod, ezek a lapok tul.képp lyukas karikàk; lehet megrogyna.Inkább, készítenék alà egy rendes lapkkból álló nagyobbat..

Andi/cuki 2013. május 25. 15:41  

Szia!
Örülök, hogy ìzlik.:-)
Azt gondolom, hogy ez a torta nem biztos, hogy elbìrna egy másikat.Tudod, ezek a lapok tul.képp lyukas karikàk; lehet megrogyna.Inkább, készítenék alà egy rendes lapkkból álló nagyobbat..

kincsesdesign 2013. május 26. 11:12  

Jó ötlet! Köszönöm a tanácsot!:)

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP