2010. július 24., szombat

Gyros pitában, s tálban

Nem volt kérdés, hogy a Vikinél látott gyros elkészül-e mostanában. Csak azon vaciláltam, hogy krumplis-tálas, vagy pitás legyen-e? Úgyhogy lett mindkettő.:-)
Limara pitareceptje egyébként isteni. Ha valaki szeret és tud házilag pizzát készíteni, ennek is nyugodtan nekiállhat. Igaz, én is tartottam tőle, hogy lesz-e lyuk a tésztában, de kétszer kelesztve, 200 fokon, rácson sütve, szerintem elronthatatlan.
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
50 dkg liszt
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
Húshoz:
1 kg csirkemell,
1 tasak gyros-fűszerkeverék,
1 dl olivaolaj
Krumplihoz:
1 kg krumpli,
1 fél tasak grillfűszer-keverék,
kis olivaolaj
Öntethez:
2 pohár joghurt
csipet só
bors
1 gerezd zúzott fokhagyma,
esetleg csili,
citromlé ízlés szerint
+ 1 fej saláta,
fél uborka ,
2 paradicsom, 2 paprika,
póréhagyma,
1 lilahagyma,
Először a csirkehúst csíkokra vágjuk, összekeverjük az olivaolajban elkevert fűszerkeverékkel . Míg összegyúrjuk a tésztát, addig ezt félrerakjuk. A tészta hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, s hagyjuk a duplájára kelni. Kb. 45 perc után 8 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, további tíz percig pihentetjük. Kinyújtjuk, ovális vagy kerek formára ízlés szerint , kb.2-3 mm vastagokra. Letakarjuk, s még 30 percig kelesztjük. Ez idő alatt megsüthetjük a húst egy serpenyőben. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütő rácsán sütjük a pitákat kettesével, kb. 5 percig. Tálaláshoz a tetejüket levágjuk, s belül tetszés szerint hússal, salátával, zöldségekkel, öntettel töltjük.
A krumplit , ha szeretnénk hozzá sütni; meghámozzuk, cikkekre szeljük, fűszerrel megszórjuk, kis olivaolajjal ezt is meglocsolhatjuk, s készre sütjük.
Ezer köszönet a receptért! Jó étvágyat mindenkinek hozzá!:-)
A sommelier kollégám a gyroshoz egy közepes alkohollal, élénk, üde savakkal rendelkező fehér, esetleg rosé bort ajánl.Pl.:Badacsonyi Rózsakő, Szászi Endre pincészetétől. Vagy egy Villányi Rosé, Iványi Zsófia pincászetéből.

12 megjegyzés:

  1. Bármikor jöhet nekünk is egy tálban vagy pitában!:))

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem a gyrost.Kérhetek?

    VálaszTörlés
  3. Oké Mónika, küldöm!:-))
    Persze Belly, de ilyen korán is jöhet?:-))

    VálaszTörlés
  4. Mesés lett!!!

    Gondolom a fiúk elájultak tőle :-))

    VálaszTörlés
  5. Világbajnok kaja...én tálon kérem! :-)

    VálaszTörlés
  6. Top 5-os kaja, gyönyörű!
    Te még egy gyrost is úgy megvarázsolsz, hogy csak lesek.
    A tálat is viszem, meg a pitásat is. :D

    VálaszTörlés
  7. Most már nem kétséges, hogy nekem is kell pitát sütnöm! Meggyőztél, szuper lett!!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Viki, az uram megkérdezte,hogy hol vettem a pitásat?:-DD
    Köszi Andi, az az világbajnok!Azonnal röptetem!:-D
    Raindrop,köszi,eszméletlen kedves vagy, de a képeiddel Te varázsolsz,de azt nagyon!:-))
    Trinity, elhiszed, hogy évek óta halogatom?Féltem, üreges lesz-e?Csomószor gyrosozni jártunk, sóhajtozva, hogy ilyet otthon úgyse lehet!Szerencsére Viki, s Limara meggyőzött!Igenis lehet!:-))Úgyhogy várom Nálad is!:-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon-nagyon-nagyon szeretem!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Mi is szeretjük, legszívesebben megint neiállnék!:-))

    VálaszTörlés