Ez a bagett az augusztusi Príma Konyhában jelent meg. Nem teljesen ugyanezekkel a fűszerekkel készítettem el, mert nekem van egy hasonló, bevált zöldfűszeres kalácsom, s ezért a rozmaringot kaporra, és petrezselyemre cseréltem. Hozzávalók:
3 dkg élesztő,
kb. 70 dkg liszt,
3 dl kézmeleg víz,
2 kiskanál só( nálam 1 ek.)
+nálam 1 tek. cukor,
3 ek. (oliva) olaj
a zöldfűszeres vajhoz:
20 dkg puha vaj,
2 evőkanál rozmaring,( nálam 1 ek. kapor, 1 ek. petrezselyem)
1 evőkanál metélőhagyma,
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, vízzel. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a lisztet, sót, s addíg dagasztjuk, míg az edény falától el nem válik. Letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük, s langyos helyen a duplájára kelesztjük.Közben kikevejük jó alaposan a vajat a fűszerekkel.
A megkelt tésztát 3, vagy 6 részre vágjuk, attól függően hogy milyen nagy bagetteket szeretnénk készíteni. Én 6-ra vágtam. A tésztadarabokat finoman átgyúrjuk, s rúddá sodorjuk, formáljuk. Ezután egy sodrófával kicsit kinyújtjuk, kb 1 centis vastagságúra, úgy hogy hosszúkás alakja megmaradjon. A fűszeres vajat 3-vagy 6 részre osztjuk, s minden csíkot alaposan megkenünk vele. A tésztát saját tengelye körül párszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk., pár ujjnyira egymástól, mert még tovább nőnek.További 20 percig kelesztjük. Ezután előmelegített sütőben, kb. 200 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük 150-re, s még 10-15 percig sütjük, nagyságtól függően. Akár egy bableves mellé, akár magában, tetszés szerinti zöldséggel, salátával,(nálunk paradicsommal) is fogyasztható.
Hmm,nagyon csábtóak!:)
VálaszTörlésCsábítóak!
VálaszTörlésKöszi Brigitta, isteni finom lett tényleg!:-))
VálaszTörlésHúúúúú, de jól néznek ki!!! Kaporral isteni finom lehet, ha kérhetnék belőle egy-két darabot.:))
VálaszTörlésJaj de szépek....
VálaszTörlésMesések lettek
VálaszTörlésSziasztok csajok, megjöttetek végre?Szuper!:-))
VálaszTörlésKöszi Gizi, Andi, Bianka!
Eszméletlen guszták! Jöhet reggelire.
VálaszTörlés