Kincső kislányom nem kapott még nagyon édességet, de azt tudtam, hogy a csokit szereti, s a meggyet, cseresznyét is. Ezeket szerettem volna az első szülinapjára tortába tenni. Így, mikor Papp Emese meggyes rigójancsiját megláttam a júniusi Nők Lapja Konyhában, azonnal tudtam, hogy ez lesz az. Nem csalódtam, nagyon-nagyon finom lett, s Kincső is eltüntetett egy fél szeletet percek alatt.
Mivel a receptben kocka készült, csak annyit variáltam, hogy én kör alakú tortalapokat sütöttem, s mivel a kapcsos tortaformám 26 cm átmérőjű, s szerintem egy tortához sok lett volna a krém, így mindjárt kettő torta is készült a kicsi lány tiszteletére. Eggyel több piskótalapot sütöttem, s a meggyréteghez is kicsit növeltem a mennyiséget, a krém maradt csak ugyanannyi.Viszont, ha mindkettőhöz szeretne valaki tetőt, akkor még egy piskótalap kell.
Hozzávalók 10-12 db. kockához (egy közepes tepsihez ):
A piskótához:
4 tojás+ nálam még 2 db
8 dkg cukor+ 4 dkg
8 dkg liszt + 4 dkg
1 púpos ek. kakaópor+1 lapos ek.
A meggyréteghez:
30 dkg magozott meggy + 20 dkg(lehet fagyasztott is)
5 dkg cukor+ 3dkg
2 ek. meggylekvár+1 ek.
2 ek. keményítő+2 ek.
A krémhez:
1 csomag csokis pudingpor,
15 dg cukor,
1 ek. kakaópor,
4 dl tej,
10 dkg min. 50%-os étcsokoládé,
1 evőkanál zselatin,
5 dl tejszín habbá verve(nálam növényi)
A fehér réteghez:
2-3 dl tejszín habbá verve
1 csomag vaníliás cukor,
A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
+ nálam a második torta díszítéséhez még kb. 15 dkg meggy
A sütőt előmelegítjük, a tortaformánkat kibéleljük sütőpapírral. A tojások fehérjét felverjük az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Végül a kakaóporos lisztet is belekeverjük. Kettévesszük, s 2 vékony lapot sütünk belőle. Nálam 3 vékony kör alakú készült.
A meggyes réteghez a lekvárt elkezdjük melegíteni, s hozzáadjuk a meggyet és a cukrot. A keményítőhöz veszünk ki 1 dl.-nyi levet, összekeverjük vele, majd besűrítjük vele a keveréket. Puding állagúnak kell lenni. Ha úgy látjuk, még tegyünk keményítőt! Elkenjük a kész meggyes keveréket a piskótalapon, illetve lapokon. Itt én visszaraktam a kapcsos tortaformámba, illetve a második piskóta köré peremet raktam.
A krémhez a pudingport simára keverjü a cukorral, kakaóporral, s a tejet folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Összeforraljuk, majd mikor lekapcsoljuk, hozzákeverjük a csokit is, míg felolvad. A zselatint feloldjuk fél dl hideg vízben, majd felmelegítjük, s a pudingos krémhez adjuk. Közben a tejszínt habbá verjük,, s összekeverjük a már langyos pudingos-zselatinos krémmel. A meggyes- kakaós piskótalapon, lapokon, elosztjuk. A fehér réteghez a habfixálóval, s a vaníliás cukorral felverjük a tejszínt. Elkenjük a csokis rétegen. Itt nálam az egyik tortára ezután csokit reszeltem, s meggyel díszítettem; ez nem kapott tetőt. A másikhoz a csokimázhoz csokit olvasztunk, megkenjük a piskótánkat, majd dermedni tesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, kockára, illetve háromszögekre vágjuk, s a fehér habrétegre rakosgatjuk..Ezek mentén tudjuk majd szeletelni.
Tálalásig hűtőben tároljuk.