2009. július 31., péntek
Joghurtos süti
Láttam aztán Szepykénél a Tzatzikinél szintén.
Persze én inkább sütiben utazom, úgyhogy kipróbáltam,hogy milyen a gyűrűformában ha csak ezzel a joghurttal készítem babapiskótás sütimet. Nagyon finom, nem csalódtunk!
Hozzávalók:
6 dl joghurt/240 Ft/ lecsöpögtetve szűrőben,vagy gézlapos megoldással a' la Szepyke
10-15 dkg cukor/30 Ft
1 Horváth Rozi féle zselatin/100 Ft
gyümölcs vegyesen /kb 300 Ft
6-7 db babapiskóta/60 Ft
Felmelegítettem a joghurtot a cukorral és zselatinnal. Épp csak, míg elolvadtak.
Hozzákevertem a gyümölcsöket, amit kellett felkockáztam, lecsöpögtettem.
Beleöntöttem a formába és rárakosgattam a kettétört piskótákat,egyszer megforgatva a joghurtban.
Hűtőbe raktam ,három óra múlva tálaltam.
Ha jól számolom 730 Ft-ot költöttem rá, de fél óra munkám volt vele.
2009. július 30., csütörtök
Gyümölcssaláta
Leírom én ,hogy készítem.
Először is készítettem egy cukros-citromos-fahéjas-szegfűszeges alaplevet .Jól lehűtöttem és gyümölcsöket válogattam vegyesen bele.
Dinnye.barack.meggy szőlő kb 600 Ft értékben.
Kb 50 dkg a gyümölcs, ami 2-3 dinnyébe tálalható.
Az alaplé az ugyanúgy készül,mint a gyümölcslevesnél,(habarás nélkül) de elég fél liter víz és ehhez még egy kis vörösbort szoktam önteni a végén. Persze, ha gyerek is eszik belőle. Az enyém ebből nem szokott. Túl dinnyés szerinte.
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 fej szőlő/?,
1 sárgadinnye/200 Ft
20 dkg fagyasztott meggy,/200 Ft
1-2 nektarin felkockázva /60 Ft
2 dl tejföl,/100 Ft
1 kanál eperpudingpor,/30 Ft
8-10 dkg cukor/24 Ft
1 citrom leve/40 Ft
fahéj és szegfűszeg egészben ízlés szerinti mennyiségben/kb.50 Ft
Kb másfél -2 liter (ki milyen sűrűen szereti) vizet felteszek és összeforralom a cukorral és a fűszerekkel. Ha jól összefőtt, kiveszem a fűszereket. A tejfölt összekeverem az eperpudinggal és a levest ezzel behabarom,apránként hozzákeverve. Lekapcsolom és belerakom a citrom levét és a gyümölcsöket. Ezeket én már nem szoktam főzni. Jól lehűtve tálalom.
704 forint összesen, de nem fontos ennyi gyümölccsel készíteni .
2009. július 29., szerda
Top 10
Szerintem több is lenne,de elkezdem a fontosakat,és a többi most marad.
1.A férjuram tárkonyos pulyka vagy csirke-ragu levese.(nem is ismertem a tárkonyt pedig szerintem az istenektől való)
2.Az anyukám almás pitéje.(hiába úúgy csak ő tudja)
3. A nagymamám összes ízű rétese-s vele kérem őt is vissza!
4.A kis-nagyfiam saját készítésű,(igaz óráig eltartó) tejfölös ubisalátája.
5. A kedvenc pizzériánk kemencében sült tejfölös pizzája
6.Héjában sült krumpli sült savanyú káposztával és sült tarjával
7.Rigó János(mert nagggyon tisztelem)
8. Az első eper nagyon csokis csokifagyival
9 Rántott csirke és sült csirke és töltött csirke
10 az egyik unokatesóm somlói galuskája, a másik Fekete-erdei tortája
Nagyon kíváncsi lennék.
Szepykéjére,
Trinityére
Wise Ladyére(majd ha megjön)
Ancsikáéra,
Bellyére,
Fruzskáéra
Köszönöm a válaszokat!
2009. július 26., vasárnap
Rákóczi-túrós
Legközelebb több túrótölteléket rakok és kevesebb habot, mert szerintem sok lett a hab, de azért elfogyott így is.
Hozzávalók:
A tészta a szokásos:
10 dkg porcukor/40 Ft
20 dkg vaj,/180 Ft
30 dkg liszt/80 Ft
1 tojássárgája
1 kanál tejföl/20 Ft
citromhéj/30 Ft
A töltelékhez:
25 dkg túró,/200 Ft
2 dkg búzadara/20 Ft
1 tojás sárgája,
8 dkg cukor,/20 Ft
1 evőkanál tejföl,/20 Ft
vaníliás cukor,/15 Ft
citromhéj,/30 Ft
mazsola./20 Ft
A habhoz:
5 tojás fehérje,/125 Ft
20 dkg cukor,/50 Ft
5 dkg baracklekvár/?/
A linzertésztát kinyújtottam és egy közepes tepsibe raktam. Villával megszurkáltam és elősütöttem kb 5 percig forró sütőben. Majd megkentem egy kis baracklekvárral. A búzadarát hozzákevertem a túróhoz, majd hozzáadtam a cukrokat , tojássárgáját, egy kis tejfölt is. A kész tölteléket rákenjük a linzerlapra, majd sütőben, 150ºC-on kb 15 percig sütöttem .Közben a tojásfehérjét a cukorral gőz felett felvertem. Rásimítottam a túróra, megszórtam porcukorral, tetejét megrácsoztam, visszatettem a sütőbe, és én nyitva hagytam az ajtót úgy sütöttem még, meg-megforgatva kb 10 percig, míg ez a tojáshab megkeményedett,de még fehér volt.
Sajnos csak mértékkel lehet enni, mert elég sok a cukor . 850Ft-re jött ki , ami nem nagy összeg de nem túl nehéz elkészíteni, és semmi mesterséges aroma és színezék sincs benn.
2009. július 24., péntek
Főzz az egészségedért! Gyors és könnyú ételeket műkaják helyett!
Ha valakinek fontos ,hogy mit ad a családja elé, az gondolja meg : nem sokkal több idő,ha egy makarónihoz nem a port vesszük vagy műszószt, hanem saját magunk olyan hagymát és olyan húst és gombát vagy sonkát rakunk bele, amit mi válogatunk és nem azt, amibe ki tudja mit daráltak bele. És itt a blogokon olyan sok jó és gyors receptet találni.
Lehet,hogy egy kicsit tovább tart,lehet,hogy utánanézést, egy kis tanulást igényel, de azt gondolom mindenkinek arra van ideje, amire ő szánja. Szerintem sajnos már mindenből nem tudunk igazit venni, hisz már a tejtermékek sem az igaziak, de amit tudunk,válogassuk meg!
Nem miattunk,a saját családjáért és saját magáért tegye meg az akinek ez fontos!
2009. július 23., csütörtök
Vidéki sanzon
Szepykének akartam valami Balatonosat,de csak ez a Vidéki sanzon jutott eszembe,ami ugyan nem a nyaralásról szól, de azért szerintem nagyon ott van!
Tejes-pite kuglóf formában
3 tojás,/75 Ft
25 dkg cukor,/58 Ft
15 dkg margarin,/108 Ft
40 dkg lisz,/56 Ft
1 sütöpor,/15 Ft
pici só.
1 citrom reszelt héja,/20 Ft?
2 dl tej/40 Ft
Azért írtm le a hozzávalókat,hogy számítást is írjak hozzá!
Almás pite anyu módra
2009. július 16., csütörtök
Prósza megint
A recept ugyanaz,mint a múltkor.
Tutti-frutti pite féleség
2009. július 11., szombat
Barackos-kakaós kalács
2009. július 10., péntek
Baracklekvár és prósza
Tegnapelőtt baracklekvárt főztem a'la Wise Lady és arra gondoltam kipróbálom vele a prószát. Igaz,ez nem az igazi kukoricaprósza a'la Duende, csak egy kefíres-lisztes változat, Szilvi kolléganőm receptje alapján, de finom ez is , ezért megosztom Veletek.
Hozzávalók:
3 doboz kefír,
1 tojás,
1 teáskanál só,
3-4 teáskanál cukor,
kb.30 dkg liszt,
Tetejére:
sűrű lekvár,dzsem(szilva a legjobb)
1 doboz tejföl (Alföldi)egy tojássárgájával összekeverve
Ezeket a hozzávalókat összekeverjük. A tésztának olyan sűrűségűnek kell lennie, mint egy piskótának. Kivajazott tepsibe töltjük és felváltva rakunk rá egy-egy kanál dzsemet és tojásos tejfölt.(Az az igazság, hogy én most egész darab félig megfőtt barackokat raktam rá. Attól féltem a barackdzsem nem elég sűrű. )Előmelegített sütőbe kb 170 fokra rakjuk és kb.30-30 perc alatt készre sütjük.
Tegnap torna közben azt ecseteltem a csajoknak,hogy milyen finom,ha úgy sikerül a prósza, hogy kivűl ropogós a széle és belül puha, amikor megjegyezték,hogy én mindig a sütés témánál kötök ki. Már kezdett rosszul esni, amikor is rögtön utána receptet kértek.:-) Szóval azért is szeretem a blogjaitokat olvasni, mert ilyenkor érzem, hogy nem csak én vagyok ilyen "fanatikus";mást is boldoggá tesz, ha valami finomat alkot a családjának vagy csak a maga örömére. Azután amikor jöttem hazafelé, kaptam egy sms-t, egy barátnőmtől, hogy milyen jól sikerült a kalács neki az útmutatásaim alapján és mennyi dícséretet bezsebelt nekem köszönhetően, úgyhogy azt hiszem csak tudnom kell mikor és kinek lendülök bele a receptek ismertetésébe.:-)
2009. július 7., kedd
Házi mascarponés tortácska
A hozzávalók:
Kb.3 dl házi sajtkrém a'la Wise Lady,
2 dl(nálam alföldi) tejszín felverve,
6-8 dkg porcukor,
3-4 kanál cseresznye-dzsem
7-8 babapiskóta
1 dl tej ,
10 gr zselatinpor
1 vaníliás cukor,
Kibéleltem egy kisebb kerek formát folpack-kal.
Összekevertem a sajtkrémet a cukorral és a felvert tejszínhabbal. Felmelegítettema tejet a zselatinnal, de csak míg feloldódott. Hozzáraktam a sajtkrémes tejszínhez és a dzsemet is hozzákevertem. Beleöntöttem a kibélelt jénaiba , majd a tetejére egy kis tejben megmártott babapiskótákat rakosgattam.Hűtőbe raktam 1-2 órára. A sajtkrém miatt tömény állagú lett, a cseresznye miatt finom aromás. Sokáig nem állt a hűtőben ez sem.
Házil-mascarponés tiramisu.
Nem szerettem volna nyers tojást használni, ezért úgy okoskodtam valami pudinggal párosítom. A Coopban hazafelé megláttam egy tiramisu pudingport,úgyhogy ezt tettem hozzá.
A hozzávalók:
Kb.2 dl házi sajtkrém a' la Wise Lady
1 tiramisu pudingpor(vanília se lenne szerintem rossz),
3 dl tej,
8-10 dkg cukor,
kis fahéj,
6 db.babapiskóta,
kis kávé,
kis konyak vagy rum,vagy aroma,
tetejére kis kakaópor(Bonbonetti Arany)
Kibéleltem az őzgerincsütőmet folpack-kal.Nekem nagyobb van,ez a mennyiség abban félig ért.
Lefőztem egy kis kávét.A pudingot összefőztem a tejjel,és a cukorral. (Most majd a házi pudingkészítést is kipróbálom,ígérem :-))Tehát a pudingot összekevertem a fél sajtkrémemmel. Lehet,hogy nem igazi, de van olyan jó. Az igazi kicsit aromásabb talán. Pl.a natúr vajkrémnél 100-szor jobb. S nem aranyáron van.Egy kis fahéjat raktam még a krémhez,aztán beleraktam a formába.Hűtőbe raktam és amikor pár óra után kivettem,kakaóporral meghintettem.
A tetejére babapiskótát raktam, amit egy kis konyakos kávéban megforgattam.
Köszönöm "Anya" a noszogatást :-)!
2009. július 3., péntek
One Lovely Blog Award /Az első díjam!
- Tedd ki a díjat a blogodba!
- Linkeld be azt, akitől kaptad!
- Nevezz meg legalább 7 blogot!
- Hagyj üzenetet a díjazottaknak!
2009. július 2., csütörtök
Ajándék keksztekercs.
3 dl tej,