Kakaókrémes kalács
>> 2009. május 29., péntek
Egy ilyen esős délután, mint a mai, szerintem nincs jobb , mint a frissen sülő kalács illata, s persze később az íze!Egy nagy bögre habos kakaóval,vagy kávéval,aki szereti még egy kis vajjal is megkenheti...
Gondolom, mindenkinek van biztos módszere a kalácsra,Max-nál is olvastam egyszer a szobahőmérsékletű dolgokról,ami nálam is bejött. Azután még,kell a sütő aljába egy vízzel teli fémtál a gőzképződés miatt.
Mielőtt kivesszük a kész kalácsot meg kell kenni meleg,cukros tejjel.Ez azért kell,hogy puha maradjon a teteje.
Az én alapreceptem egy Horváth Ilona féle ezeréves könyvből való; foszlós kalács a neve.
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
8 dkg cukor,/az én családom 10-12 dkg-ot igényel/
10 dkg vaj,vagy margarin,
9 dl tej/ezen változtattam;nálam 6-7 dl a tej
5 dkg élesztő,
kávéskanál só
Az eredeti receptbe nincs,de azért 1-2 tojássárgáját rakok bele.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral,hozzá a liszt és a többi hozzávaló. Kidagasztjuk kb.15-20 percig. Ha van kelesztőtálunk elég 40-45 perc,míg háromszorosára megkel.Akkor 6 részre osztjuk, téglalapra nyújtjuk és megkenjük a következő krémmel
25 dkg Rama vagy vaj
20 dkg porcukor
3 csomag vaniliás cukor
2-3 evőkanál
kakaó
Ha habosra kevertük és megkentük a téglalapokat,felcsavarjuk és hármasával összefonjuk. Aki szereti tejbe áztatott mazsolát tehet a krémbe.Egyszer aszalt barackot raktam,nagyon fini volt.Fél órát még pihentetjük. Azután megkenjük tojássárgával és berakjuk sülni .Kb 150 fokon 40-45 percig sül.Mielőtt kivesszük , megkenjük a meleg cukros tejjel.Még 5 percre visszarakjuk.Ha kivettük, kis hűlés után szeletelhető.
Már ha kibírjuk addíg!
Jó étvágyat hozzá!
4 megjegyzés:
Nagyon szép és biztos finom is:-D Ellopiztam egy szeletet....
Köszi,szívesen adtam!
Szóval ez HI receptje mi? :DDDD
Semmi se úgy stimmel benne, szerintem ez teljesen a te recepted!
Oké,igazad van,tényleg kicsit(!!) változtattam:-)
Megjegyzés küldése