Még soha nem sütöttem fánkot. A sok közül a februári Príma konyhában látott berlini farsangi változatot választottam ki. A recept Dalla cucinától származik. Nagyon finom lett, nem sokat változtattam rajt.
Hozzávalók:
A kelttésztához :
500 g búzaliszt (BL-55)
½ kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
125 ml tej, langyos (nekem kb. 3 decinyi ment hozzá)
2 cl rum
2 db tojás (vagy 2 db tojássárgája + kevés tej)
100 g kristálycukor
50 g zsíradék (nálam vaj)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat (opcionális)
1 csipet só
Az elkészítéshez:
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs-, ribizlilekvár
porcukor, kristálycukor, cukormáz
A langyos tejbe rakjuk a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. (Szárított élesztőnél ez természetesen kimarad.) Egy nagy tálba rakjuk a a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, majd egy fakanállal elkeverjük. Mikor már kezd tésztává válni, kézzel dagasztjuk tovább. Nem kell sokáig, csak amíg egy ruganyos tésztát nem kapok. Ha száraz, kevés tejet bele kell dolgozni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet.( Nekem több,mint kétszerannyi tejet felvett még)Ekkor a blog írója sütőbe teszi 30 percre, hogy kissé megkeljen. Én csak simán letakartam, s meleg helyre raktam.
Ha kész van, a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle. A maradékokat én háromszögekre vágtam,hogy ne legyen több maradék.:-) Lisztezett felületre ültetjük a kész fánkokat és vagy hasonló módon visszatesszük őket a sütőbe nagyobbodni, vagy csak meleg helyre még kb.20 percre.
Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat középforróra. A fánkok közepét az ujjunkkal be lehet nyomni és vagy kézzel, vagy két lapát segítségével egyenként körbe beletesszük az olajba a fánkokat. Ekkor le lehet fedni a tetejét, majd 4-5 perc múlva át lehet őket fordítani a másik oldalukra. A másik oldal sütésénél már nem kell lefedni. Egy tányérra papírtörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat. Folytatjuk, amíg kész nincs.
Így is maradhatnak, de így sütve is megtölthető lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy sasliknyárssal lyukat fúrunk bele, habzsákba vagy habkinyomóba töltjük a simára elkevert lekvárt (különben nem jön ki belőle), és belenyomunk valamennyit. Rakhatunk utólag is a félbevágottakra lekvárt, vagy főzött csokikrémet. Akár cukormázzal is diszíthetjük.
A mamámé sokkal szalagosabb szokott lenni, sajnos elsőre ez így sikerült csak.
Hozzávalók:
A kelttésztához :
500 g búzaliszt (BL-55)
½ kocka élesztő, frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
125 ml tej, langyos (nekem kb. 3 decinyi ment hozzá)
2 cl rum
2 db tojás (vagy 2 db tojássárgája + kevés tej)
100 g kristálycukor
50 g zsíradék (nálam vaj)
1 db citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat (opcionális)
1 csipet só
Az elkészítéshez:
300 ml növényi olaj
eper-, szilva-, barack-, narancs-, ribizlilekvár
porcukor, kristálycukor, cukormáz
A langyos tejbe rakjuk a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. (Szárított élesztőnél ez természetesen kimarad.) Egy nagy tálba rakjuk a a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, majd egy fakanállal elkeverjük. Mikor már kezd tésztává válni, kézzel dagasztjuk tovább. Nem kell sokáig, csak amíg egy ruganyos tésztát nem kapok. Ha száraz, kevés tejet bele kell dolgozni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet.( Nekem több,mint kétszerannyi tejet felvett még)Ekkor a blog írója sütőbe teszi 30 percre, hogy kissé megkeljen. Én csak simán letakartam, s meleg helyre raktam.
Ha kész van, a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle. A maradékokat én háromszögekre vágtam,hogy ne legyen több maradék.:-) Lisztezett felületre ültetjük a kész fánkokat és vagy hasonló módon visszatesszük őket a sütőbe nagyobbodni, vagy csak meleg helyre még kb.20 percre.
Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat középforróra. A fánkok közepét az ujjunkkal be lehet nyomni és vagy kézzel, vagy két lapát segítségével egyenként körbe beletesszük az olajba a fánkokat. Ekkor le lehet fedni a tetejét, majd 4-5 perc múlva át lehet őket fordítani a másik oldalukra. A másik oldal sütésénél már nem kell lefedni. Egy tányérra papírtörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat. Folytatjuk, amíg kész nincs.
Így is maradhatnak, de így sütve is megtölthető lekvárral. Ehhez egy hurkapálcával vagy sasliknyárssal lyukat fúrunk bele, habzsákba vagy habkinyomóba töltjük a simára elkevert lekvárt (különben nem jön ki belőle), és belenyomunk valamennyit. Rakhatunk utólag is a félbevágottakra lekvárt, vagy főzött csokikrémet. Akár cukormázzal is diszíthetjük.
A mamámé sokkal szalagosabb szokott lenni, sajnos elsőre ez így sikerült csak.