2009. szeptember 27., vasárnap

Szőlős-túrós rudi VKF-re

S ez az a süti, amiért egyáltalán nekiálltam lekvárt, illetve dzsemet főzni az Othellóból.
Mi nagyon szeretjük a "rudi"-t, de azt a fajtát,amibe lekvár van, ezért már régóta gondolkodtam, hogy meg kellene házilag sütni. Eredetileg a málnadzsemmel akartam, de mikor jött ez a szőlős VKF felhívás, úgy gondoltam, hogy akkor először megpróbálom az Othellóból a dzsemet, majd valahogy ezt a rakom túró közé, s csokival borítom. Szóval elindultam a gombtól, s úgy raktam rá kabátot. Egyébként az Othellófőzésnél az illatok minimum egy borozó illatát idézik.
Szóval a dzsemet, amit egy kiló szőlőből ,f él kiló cukorból és egy dzsemfixből főztem, hagytam hűlni. Ami maradt azt persze elraktam üvegbe. Nem azért, de veri a málnát.:-)
Sütöttem egy 6 tojásos piskótát.
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
2 kanál kakaó,
1 teáskanál sütőpor,
A tojásfehérjéket felvertem a cukorral, majd mikor kemény lett, hozzáraktam a sárgáját is. A lisztet a kakaóval óvatosan hozzáforgattam. Megsütöttem kb 170 fokon 10-15 perc alatt.
Mikor kivettem,felcsavarva hagytam hűlni. Kevertem egy túrós krémet.
Hozzávalók:
50 dkg túró,
20 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
1 citrom héja,
kóstolás után még felének a leve is,
Összekevertem alaposan, s a piskótára raktam a felét. Az az igazség,hogy most nem akartam zselatint használni, reméltem, hogy megdermed így is. Tehát ráraktam a fél adag túrókrémre a sűrű szőlődzsememet, majd a másik felével betakartam. Végül ráhajtottam a piskótát.
Ahhoz, hogy kör alak jöjjön ki, egy kicsir itt a hosszából le kellet vágnom.
Berakatam a hűtőbe éjszakára, s ma becsokiztam. Igazság szerint nem lett az igazi rudi, de nagyon hasonló, amolyan házi rudi.:-)

Pite Othellóval VKF-re

A következő,amit a VKF-re készítettem,az a blogkezdő pitém volt,ezúttal szőlős változatban.
Hozzávalók a tésztához:
kis só,
reszelt citromhéj,
1 tojás,
1-2 kanál tejföl,
12 dkg porcukor,
25 dkg Rama,
fél csomag sütőpor,
50 dkg liszt
A töltelékhez:
2 főzős vanília puding,
50-60 dkg szőlő
10-12 dkg cukor,
kis fahéj
Elkészítése: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Tejfölből annyit, hogy nyújtható legyen. Betesszük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük. A szőlőt felrakjuk a cukorral és fahéjjal egy edénybe, takarékra. A szőlő enged annyi levet, hogy ki tudunk venni belőle kb 2dl-t, amivel elkeverjük a 2 csomag pudingport.Ráöntjük a szőlőre és összeforraljuk pár percig. Ha a szőlő nem engedett volna elég levet, tehetünk még vizet hozzá. Kb. 5 dl legyen összesen. Ha kész, hagyjuk hűlni! A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kinyújtjuk, és előmelegített sütőben kb. 5 percig elősütjük. Csak míg kifehéredik. Közben a maradék tésztát csíkokra vágjuk, vagy valamilyen mintát készítünk belőle. Az elősütött tésztára rátesszük a tölteléket és a maradék tésztával befedjük. Tojássárgájával megkenjük. Kb 160 fokon 30-40 percig sütjük. Ha kivesszük és hűl egy kis porcukorral esetleg meg lehet hinteni.






2009. szeptember 26., szombat

Limara expressz croissantja szőlődzsemmel.

Férjuram kapott egy kosár Othelló szőlőt, így nem volt kérdéses,hogy a boros-szőlős VKF-re ebből készítek valamit. Először is főztem egy lekvárt egy kg szőlőből, 50 dkg cukorból és egy dzsemfix-ből. Limara croissantját ezzel is kipróbáltam.
Ezt nem nevezem a VKF-re, mert nem az enyém, köszönet érte Limarának,mert nagyon finom.



Limara expressz croissantja csokisan


Még mindig croissant, ezúttal csokisan, mert azt kértek a fiúk. Limara croissantját, amikor már háromszögekre vágtam, a szélesebbik felére Sport-csoki kockát raktam, s úgy csavartam fel.
Nagyon-nagyon finom lett ez is. Köszönet érte Limarának.

2009. szeptember 16., szerda

Banános-kakaós piskótatekercs

Napok óta készülődöm, mert a fiamhoz egy német cserediák jön ma, ezért nem volt sok időm mostanában receptet felrakni. Gyorsan pótolom, mert aztán megint nem lesz sok időm.
A pizza mellé ezt sütöttem, mert úgy gondoltam a pizzát és a banánt a legtöbb gyerek szereti.
A recept nem nehéz; csak egy piskótatekercs , puding és pár banán.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
1-2 kanál kakaópor,(Bonbonetti)
1 kávéskanál sütőpor,
A krémhez:
1 vaniliapuding,(főzős)
3 dl tej,
3 kanál cukor,
6-8 dkg vaj vagy margarin,
5-6 dkg porcukor

2-3 banán
Tetejére csokimáz,vagy porcukor

A piskótához felverjük a tojásfehérjéket, az apránként hozzáadott cukorral keményre.
Hozzáadjuk a sárgáját is, majd óvatosan a sütőporos kakaós lisztet.
Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe és kb 170 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük egy lisztezett deszkára, majd felcsavarjúk.
Közben a pudingot felfőzzük a tejjel és a cukorral.
Ha összeforrt, lekapcsoljuk, majd kihűtjük. Ha már nem meleg, hozzákeverjük ízlés szerint a margarint és porcukrot. Van aki többet tesz belőlük egy pár dekával ehhez a krémhez, de mi így szeretjük.
Kiterítjük a tekercset, megkenjük a krémmel, rárakjuk a banánokat és felcsavarjuk.
A tetejére porcukrot,vagy csokimázt készítünk.Tálalásig hűtőben tartjuk.
A banánt egy kis citromlével megkenhetjük,de nekem addíg az egy napig,míg elfogy, nem szokott megbarnulni.:-))

2009. szeptember 14., hétfő

Hála, mert van kinek...

“Miközben mosogatsz, imádkozz! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél, és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie…”
(Paulo Coelho: A portobellói boszorkány)

Ne haragudjatok, most csak ennyit írni van időm.
Azt gondolom,ebben minden benne van::-))
Köszönöm Mónikának és Bellynek a kérdést.
Ha van kedvetek, s időtök,kérlek meséljétek el,Ti miért vagytok hálásak?
Yasmine,
Egycsipet,
Szepyke,
Kiskukta,
Éva

2009. szeptember 12., szombat

Limara expressz croissantja

Igaz, hogy én ma Trinitynél láttam meg a croissant, de eredetileg Limaráé a recept.
Szóval én ma ezért nagyon hálás vagyok nekik, mert ez nagyon-nagyon finom lett.
Csak annyit változtattam rajt, hogy kakaót kevertem a vajhoz, egy kis porcukrot, majd
újból lehűtöttem, s úgy raktam a tésztára. S én se kelesztettem sokat, csak egy órát, mást semmit nem változtattam. Ez úgy jó, ahogy van. Ropogós, leveles.
Köszönet érte Limara, s Trinity!
S ne felejtsem Bellyt se,mert az övé is gyönyörű volt.

2009. szeptember 11., péntek

Kávé

Yasmine-nak ígértem tegnap egy kávét, de aki erre jár,annak is szívesen adom.
Wise Lady, Szepyke, Belly,Trinity, Kiskukta, Chef Viki, Fruzska, Limara, egycsipet, Moha, Gasztroboszi, Móni, Judit, Sütis néne, Éva,Vesta s a többiek:Egészségetekre!

2009. szeptember 10., csütörtök

Pozsonyi mákos kocka

A naptárom szeptemberhez tartozó oldalán a pozsonyi mákos kocka fotója, s receptje található.
Addíg-addíg nézegettem, (bírtam vagy tíz napig) míg ma sorra került , hogy elkészítsem.
A naptárt az Évszak kiadó adta ki, s a recepteket Liptai Zoltán mesterszakács készítette el. Mondhatom nagyon ínycsiklandozóan kinézően. Azért egy kicsit változtattam rajt.
Hozzávalók:
50 dkg kockatészta,
1 evőkanál só,
5 db tojás,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor(eredetileg nem volt benn)
8 dkg teavaj,
1 citrom reszelt héja,
20 dkg darált mák,
3 dl tejföl(a recept 3 evőkanalat ír)
A recept ír még 6 dkg rumba áztatott mazsolát,amit én nem raktam bele.(kis-nagyfiam kedvéért)
Tálaláshoz én dzsemet raktam, a mesterszakács citromfű dekorációt ajánlott, s porcukrot.
A kockatésztát sós vízben megfőzzük, leöblítjük, leszűrjük, kihűtjük.
A tojások fehérjét felverjük 5 kanál cukorral, s egy csipet sóval.
A puha vajat kikeverjük a tojások sárgájával, s a maradék cukorral, vaníliás cukorral habosra.
Hozzáadjuk a citromhéjat, mákot.tejfölt, esetleg a mazsolát, s a tésztát is. Végül óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket is hozzáforgatjuk. Egy közepes tepsit kivajazunk , s zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük a habos-mákos tésztát. 180 fokos sütőben kb.30 perc alatt készre sült.
Szerintem kellett ennyi tejföl bele, nekem száraz lett volna kevesebbel.
Nagyon ízlett a málnadzsemmel mindenkinek, s azt gondolom darált dióval is megérne egy próbát legközelebb.

2009. szeptember 7., hétfő

Túrós-szőlős süti


Kaptam egy csomó szőlőt az anyukámtól, s mivel időhiányban voltam, nem jutott más eszembe, minthogy valami bevált túrósat készítsek.
De mivel a boltban elfogyott a joghurt, kefírt raktam hozzá. A többi ugyanaz,mint itt. S Trinitynél. A piskótára most málnalekvárt tettem, ami nagyon elnyerte az uram tetszését. Azt mondta, hogy a túró a szőlővel, a citromhéjjal, s málnalekvárral nagyon harmonizál. Hát szerintem is. :-) Pláne, hogy a málna ugye aranyáron volt kapható, s emiatt nagyon becsülendő.

2009. szeptember 6., vasárnap

Sonkás császárzsemle

Még mindig a Yasmine-féle császárzsemle-lázban égek.Tegnap a kolbászos csiga mellé ezt is kínáltam a vendégeinknek. Mindkettő sikert aratott. A tésztája nálam a pizzatésztámé.
Annyi csak a különbség, hogy mielőtt kígyóba tekertem volna, megkentem puha vajjal és megszórtam hagymán kicsit megpirított sonkás kockákkal, úgy tekertem fel, s próbáltam császárt formázni a' la Yasmine . Azért a Yasminé még mindig szebb!:-))


2009. szeptember 5., szombat

Kolbászos tekercs

Ami még megtetszett Chef Vikinél rögtön, az a kolbászos stangli volt. Az alapötletet megtartottam. Vagyis, hogy paradicsomos szósz-kolbász-sajt egy tésztával, de én ezt egy pizzatésztára raktam, felcsavartam, csigákra vágtam, s úgy sütöttem meg.
A pizzareceptem a múltkori, a szósz nem ketchup, hanem pizzaszósz.
Az ötletet köszi ,Viki!