Szőlős-túrós rudi VKF-re
>> 2009. szeptember 27., vasárnap
S ez az a süti, amiért egyáltalán nekiálltam lekvárt, illetve dzsemet főzni az Othellóból.
Mi nagyon szeretjük a "rudi"-t, de azt a fajtát,amibe lekvár van, ezért már régóta gondolkodtam, hogy meg kellene házilag sütni. Eredetileg a málnadzsemmel akartam, de mikor jött ez a szőlős VKF felhívás, úgy gondoltam, hogy akkor először megpróbálom az Othellóból a dzsemet, majd valahogy ezt a rakom túró közé, s csokival borítom. Szóval elindultam a gombtól, s úgy raktam rá kabátot. Egyébként az Othellófőzésnél az illatok minimum egy borozó illatát idézik.
Szóval a dzsemet, amit egy kiló szőlőből ,f él kiló cukorból és egy dzsemfixből főztem, hagytam hűlni. Ami maradt azt persze elraktam üvegbe. Nem azért, de veri a málnát.:-)
Sütöttem egy 6 tojásos piskótát.
Hozzávalók:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
2 kanál kakaó,
1 teáskanál sütőpor,
A tojásfehérjéket felvertem a cukorral, majd mikor kemény lett, hozzáraktam a sárgáját is. A lisztet a kakaóval óvatosan hozzáforgattam. Megsütöttem kb 170 fokon 10-15 perc alatt.
Mikor kivettem,felcsavarva hagytam hűlni. Kevertem egy túrós krémet.
Hozzávalók:
50 dkg túró,
20 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
1 citrom héja,
kóstolás után még felének a leve is,
Összekevertem alaposan, s a piskótára raktam a felét. Az az igazség,hogy most nem akartam zselatint használni, reméltem, hogy megdermed így is. Tehát ráraktam a fél adag túrókrémre a sűrű szőlődzsememet, majd a másik felével betakartam. Végül ráhajtottam a piskótát.
Ahhoz, hogy kör alak jöjjön ki, egy kicsir itt a hosszából le kellet vágnom.
Berakatam a hűtőbe éjszakára, s ma becsokiztam. Igazság szerint nem lett az igazi rudi, de nagyon hasonló, amolyan házi rudi.:-)