2011. április 23., szombat
Húsvéti ajánlat+jókívánság
2011. április 21., csütörtök
Halas-zöldséges csónakok
A tészta egy pizzatészta:
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 evőkanál só,
kb. 1 dl tej,vagy víz
kb.2 dl joghurt,
3 evőkanál olivaolaj,
Pizzaszósz:
1 közepes hagyma ,
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
oregáno,bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
Ezeken kívül:
3 doboz zöldséges-halas tonhalkonzerv
esetleg sajt,
esetleg tojás,
A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral,vízzel vagy tejjel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, összedolgozzuk. Kelesztőtálban megkelesztjük kb.40 perc alatt. Amíg ez kel, addig előkészítjük a szószt, s a halat. A paradicsomos szószhoz a vöröshagymát apróra , a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát és a zöldfűszereket is. Már csak kicsit pirítjuk, nehogy a fokhagyma megégjen, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot, ezzel is pirítjuk és felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük még kb. 10 percet. Összekeverjük a tonhalas konzervvel. Egyébként, ha kapható paradicsomos-zöldséges -tonhalkonzerv, akkor még szószt sem kell készíteni.
A közben megkelt tésztát kinyújtjuk, téglalap alakú csíkokra vágjuk. Kb. 9-10 jön ki ebből az adagból. Mindegyikre egy kanálnyi halas szószt teszünk. feltekerjük, majd egy késsel bevágjuk, úgy, mint Limaránál itt, s további 20 percig kelesztjük.Sütés előtt sajttal megszórhatjuk, esetleg tojással megkenhetjük. Nálam csak egy kis sajt került rá, tojással se kentem meg.
Ezután előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
2011. április 10., vasárnap
Citromtorta
- 5 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 30 dkg vaj ( nálam csak 20 dkg)
- 2 citrom (közepes) leve+az egyik héja
- 15 dkg porcukor
A tészta hozzávalóiból egy piskótatésztát készítünk. A citromhéjat a liszthez keverjük.Sütőpapírral bélelt, közepes tepsiben, vagy kör alakú formában sütjük meg. Kb. 10-12 perc alatt 180 fokos sütőben. Ha kész, a sütőpapírt lehúzzuk, 3 részre vágjuk. A krémhez összefőzzük a tojássárgájákat a cukorral, a tejjel, a pudingporral, folyamatosan keverve. Ha összefőtt, hagyjuk kihűlni. A porcukrot alaposan kikeverjük a vajjal, majd a pudinghoz adva tovább keverjük. A piskótalapokat megtöltjük a krémmel úgy, hogy az oldalára is hagyunk belőle. Hűtőbe tesszük, s tálaláskor tetszőlegesen citromszeletekkel díszítjük.
2011. április 4., hétfő
Málnás-kefíres torta
Hozzávalók:
- 6 tojásból piskóta:
- 6 tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- 1 csipet só,
- 6 evőkanál liszt,
- 1 kávéskanál sütőpor
- 25-30 dkg(fagyasztott) málna,
- 15-20 dkg cukor,
- 3 doboz kefír (4,5 dl)
- 1 vaníliás cukor,
- 2 dl tejszín,
- 1 H.R. féle zselatin(25gr.)
2011. április 2., szombat
Linzertorta gazdagon
Az áprilisi Vidék Íze címlapján azért szebben mutatott ez a torta. Egy kicsit túlsült a teteje, de az uram meggyőzött, hogy mindenképp rakjam fel, mert nagyon ízlett neki. Mondjuk nekem is, s mert a recept nagyon jó, köszönet jár érte Forgács Antalnénak.:-) Legközelebb azért a tetejét letakarom.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj, vagy margarin,
15 dkg cukor,
2 tojás,
fél evőkanál citromlé,
+nálam egy citrom héja lereszelve,
5 evőkanál tej (szerintem 3 ek. tejföl is jó hozzá),
csipet só,
1 csomag sütőpor,
A töltelék hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt,
50 dkg túró, (Bakonyi),
2 tojás,
fél dl rum (elhagyható),
10 dkg mazsola( elhagyható),
10 dkg porcukor (nálam 15),
1 vaníliás cukor,
1-2 ek. citromlé,
1 citrom lereszelt héja,
4-5 evőkanál meggylevár,
vaj, zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Először; ha szeretnénk hozzá mazsolát, beáztatjuk a rumba. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd fél óráig pihentetjük. (Hűtőben) Közben a meggyet lecsöpögtetjük. A túrót összekeverjük a tojások sárgájávalal, cukrokkal, citrom levével, lereszelt héjával, s aki szereti a rumba áztatott mazsolával. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, s ezt is óvatosan a túrókrémhez keverjük. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, megkenjük a lekvárral, s visszatesszük a hűtőbe. A kapcsos tortaformánkat kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, s a a következő cipót kerekre nyújtva, beletesszük. Megszórjuk a meggyel. Rakhatunk a meggy alá kis zsemlemorzsát. Rárakjuk a maradék, szintén kerekre nyújtott linzertésztát, majd erre rakjuk a túrótölteléket. Elővesszük a lekvárral töltött tésztarudat, szeletekre vágjuk, s kirakjuk vele a tortánk tetejét. Forró sütőbe tesszük, majd kis idő múlva takarékra állítjuk, és kb. 1 órát sütjük még a tortát. Ha megsült, kicsit hűtjük, levesszük a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, vaníliás- vagy porcukorral meghintve tálaljuk.