2009. augusztus 31., hétfő
Egy kis frissítő limonádé
Wise Lady,-nek ,mert mindig nagyon használhatót ír, bíztat, nagyon kedves, s az ő házi krémsajtja a legjobb a világon,
Yasmin-nak,mert szintén jók a receptjei, s a babatorta óta őt is csak csodálom. Jaj,a kalácsfonásait is csak lesem!
Szepykének is a receptjeit,plusz a humorát is kedvelem, ja és a hagymaimádatát.
Trinity-nek,mert a receptjein kivűl már csak az ételei színei csodálatosabbak. S,hogy a jó kis zenéit ki ne hagyjam!
The Chef Viki már nagyon sok halas-gombás-tésztás ötletet adott, arról nem is beszélve,hogy az ő ura is"zuram"
Fruzska kenyersütésben mostanság nagyon ügyes, s persze az összes képéről süt,hogy milyen jó anyuka.
Kiskuktának az összes tortáját csodálom,ha egyszer én is ide juthatnék!
Limara összes péksüteményét könyvbe kéne már látni.
Egycsipet nagyon édesen terelgeti férjurát, s persze imádja az orchideát,
Judit is csodaszépeket alkot,s nemcsak a konyhában.
Mónikát is meghívnám egy limonádéra,mert jókat főz ő is.
Azt hiszem túl is léptem a keretet,sajnos többötöknek nem adhatok.Mindenkinek szeretettel adtam,s örömmel! Akit sajnos kihagytam, az is vigyen belőle nyugodtan,s adjon annak,kinek szeretne!
2009. augusztus 29., szombat
Meggyes pite
2009. augusztus 28., péntek
Török makaróni
Hozzávalók:
50 dkg durum makaróni tészta,
50 dkg gomba(csiperke),
1 közepes vöröshagyma,
4,5 dl (light ) tejföl,
4 tojás,
4-5 db piros(kápia,kaliforniai) paprika,
ízlés szerint só,bors,
20 dkg sajt
Az elkészítéséhez először a gombát megtisztítjuk és elszeljük. Kis olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd a gombát is hozzárakjuk, megsütjük.
A tésztát is megfőzzük hozzá. Amíg elkészülnek felkockázzuk a piros színű paprikát. A tojássárgákat kikeverjük a tejföllel, s külön felverjük egy kis sóval a tojásfehérjéket is.
Egybekeverjük a közben megsült gombát a tojásos tejföllel, paprikával, megfőtt tésztával, s a legvégén a felvert fehérjével. Ha tartalmasabbra szeretnénk , felkockázott pulykasonkát tehetünk bele, mert illik hozzá. Tetejére sajtot reszelünk, s közepes hőfokon kb.40 perc alatt készre sütjük. Az előkészítéssel együtt kb. egy óra alatt készen van.
2009. augusztus 26., szerda
Briós-féleség
Igaz,hogy az én tésztám nem sós, hanem édes volt, azért ezt a hajtogatást ki kellett próbálnom.
Persze nem úgy sikerült, mint Yasminé,de azért megteszi.
A kalácstésztám a szokásos, annyi különbséggel, hogy a tészta egyik feléhez raktam két kanál kakaót és a kinyújtott, két színű tésztát egymásra raktam . Felcsavartam , kigyó alakúra formáztam úgy daraboltam el, majd kötöttem, hajtottam össze a 'la Yasmine.
2009. augusztus 23., vasárnap
Pillangótorta V K F! re
Ez inkább kislányos, úgyhogy a kislányos anyukáknak szeretettel küldöm.
Hozzávalók:
6 tojásos piskóta,
1 vaníliapudingpor,(főzős)
1 eperpudingpor,(Főzős)
6-8 kanál cukor,
6 dl tej,
10 dkg vaj,
8-10 dkg porcukor,
kb.20 dkg barack,
1 nektarin,
1 lime,
gumicukor,
1 H.R.zselatin,
4 dl szőlőlé
Sütöttem először egy 6 tojásos piskótát,mint itt.
A pudingokat felfőztem 3-3 dl tejjel és 3-3 kanál cukorral. Míg hűlt, kikevertem a vajat a porcukorral.
Eloszttotam kétfelé és hozzáaadtam a langyos pudingokhoz. Eredetileg több vajkrémmel kellene, de mi így szeretjük.
Rákentem a közben pillangó alakúra "szabott"piskótára, úgy,hogy a felső kicsit nagyobb felére az eper ízüt tettem, alulra pedig a vaníliásat. Nem mintha az epres annyira látszana, így utólag..
Beraktam a hűtőbe és míg hűlt a zselatint elkészítettem.
Mielőtt még a zselatin megdermedt volna, kiraktam gyümölccsel és gumicukorral. Előtte persze lepkefajtákat "tanulmányoztam" a neten. A gumicukrot a szélére raktam,hogy legyen pereme, belülre pedig a gyümölcsöket. A dermedő zselatint ráöntöttem és a nyalókát a tejére illesztettem, csápjának. Sajnos szineset nem kaptam, úgy lett volna tökéletes. De azért talán így se olyan rossz.
2009. augusztus 22., szombat
Pizza VKF! -re.
Úgy gondoltam erre a VKF-re én is nevezek. Pizza és pillangótrta: ez az én menüm. Előszőr is a pizza.
Hiába is gondolkodtam, nem tudok a pizzánál jobbat kitalálni gyerekzsúrra. Nálunk mindig az utolsó morzsáig elfogyott. Mivel különbözőképpen lehet variálni, mindenki talál a fogára valót. Remélhetőleg.:-)
Ráadásul mindenki kedve szerint rajzolhat rá pirosarany vagy ketchup-szemeket, szájakat.
Az alap receptem a következő:
1 kg liszt,
1 evőkanál só,
1 élesztő,
2 dl víz,
4 dl joghurt,
6 evőkanál (oliva) olaj
A szokásos módon kelt tésztát készítünk. Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral,tejjel Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk. Majd kelesztőtálban megkelesztjük kb.40 perc alatt. Amíg ez kel, addig előkészítjük a ráraknivalókat.. Először is egy paradicsomos szószt készítünk. Hozzávalók:
1 közepes hagyma ,
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, cukor ízlés szerint
1 evőkanál oregáno,
bazsalikom,kakukkfű, szintén ízlés szerint
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát durvára vágjuk. Kis olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzá tesszük a fokhagymát és a zöldfűszereket is. Már csak kicsit píritjuk ,nehogy a fokhagyma megégjen, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot, ezzel is pirítjuk és felöntjük annyi vízzel hogy mártás sűrűségű legyen. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd főzzük még kb. 10 percet. A tejfölös pizzához :
1 nagy fej hagyma
20 dkg sonkás szalámi,esetleg kis szalonna,
2 dl tejföl,
Kis olajon hagymát pirítunk kockára vágott sonkával,esetleg egy kis szalonnával.
További hozzávalók:
30 dkg felvágott(sonka,párizsi...),
40-50 dkg sajt,
1 doboz kukorica,
tojás( ez az uram kedvééért)
ketchup,pirsarany,majonéz.....
A közben megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, formákra nyújtjuk. Rárakjuk a feltéteket.Paradicsomos szószt ,vagy a tejfölt. Szalámit rakunk rá vagy halat. Sajtot reszelünk a tetejére és kb.170 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. A kisebbekhez 10 perc is elég. Ebből a mennyiségből legalább 20 db kisebb pizza kijön.
Szív alakú az ünnepeltnek
Sonkás-kukoricás2009. augusztus 21., péntek
Kuglóf az anyukámnak
Isten éltesse utólag is!
Szilvás süti
Nagyon finom lehet az is , de végül egy sima kevert mellett döntöttem.
Ezt sima sütit egy kis pirított mandulával, fahéjjal tettem finomabbá.
Hozzávalók:
25 dkg vaj,/240 Ft
25 dkg cukor,/60 Ft
25 dkg liszt/32 Ft
4 tojás/100 Ft
20-25 dkg szilva/100 Ft?
fahéj,
10 dkg mandula száraz serpenyőben megpirítva/200 Ft
1 ek.sütőpor,
1 vaníliás cukor/20 Ft
kb 1 dl tej/20 Ft,
citromhéj/50 Ft
Összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a citromhéjjal, fahéjjal és a mandulával.
Először a tojásfehérjét felverjük 4 ek. cukorral.Majd kikeverjük a tojássárgáját a maradék cukorral és a vajjal. Azután felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a felvert fehérjét. Ha nagyon kemény lenne, egy kis tejjel vagy joghurttal lehet lazítani. Belerakjuk az alaposan kimargarinozott, kilisztezett formába. Rárakjuk a félbevágott szilvákat. Előszőr nagyobb hőfokon, aztán, ha feljön takarékon sütjük tovább. Kell kb.40 perc, mire megsül.
Ha kész még egy kicsit hűlnie kell, mielőtt kivennénk. Azután lehet a tetejére egy kis porcukrot szórni.
Míg el nem felejtem:az összes szilva kimagozását a kis-nagy fiamnak köszönhetem!:-)
Utólagos tapasztalat: a szilvát előtte kicsit meg lehetne cukrozni. Annak, aki édesebben szereti-mint ahogy az uram.
2009. augusztus 20., csütörtök
Ajándék macik
Köszönöm,nagyon jól esik! Így még szebb a nap!
Küldöm tovább Yasmine-nak, Wise Lady-nek, Szepykének
Judithnak, Fruzskának
Legyen csodás napotok,(s azoknak is akik erre járnak) s ha lehet ne csak a mai,hanem mindegyik!
2009. augusztus 19., szerda
Túrós-gyümölcsös
Hozzávalók:
8-10 babapiskóta/100 Ft
15-20 dkg gyümölcs(nálam meggy és piros szőlő)/100 Ft
a krémhez:
25 dkg túró,/240 Ft,
citromhéj/50 Ft,
2 dl tej ,/40 Ft
10 dkg zselatin,/60 Ft
10-12 dkg cukor,/40 Ft
2 dl tejszínhab./160 Ft
Felmelegítettem a tejet a zselatinnal és a cukorral. Épp csak melegre. Felvertem 2 dl tejszínt. Összeturmixoltam a túrót a közben langyosra hűlt zselatinos-cukros tejjel.Óvatosan hozzáraktam a tejszínt is.Hozzáraktam a gyümölcsöt is. A végén raktam hozzá egy kanállal a málnalekváromból,de ez elhagyható.Beleöntöttem a folpack-kal bélelt formába.A tetejére (ami majd az alja lesz), babapiskótákat raktam. A hűtőbe tettem. Kb.3 óra hűlés után már fogyasztható is. Az ára 790. Szerintem igazán nem drága. S elég jól néz ki.:-)
2009. augusztus 17., hétfő
Barackos gyűrű
Könyves játék.
Köszönöm,hogy gondolt rám, s természetesen válaszolok.
Vavyen Fable-t kb 14 éves korom óta olvasom,ami kicsit több, mint húsz évet jelent.
Talán úgy lehet meghatározni őt, hogy embermeséket ír, de mondhatjuk kriminek és fantasynak is. Ha őt olvasom, kikapcsolok és nevetek és sírok. Sokszor hangosan, s nem tehetek róla. Megérintenek a sorai. Olyan igaziak a könyvei , igazi érzésekkel ír , igaz dolgokat.
Ez a könyv húsvétkor(!) jelent meg, de közben mást is olvastam, őt meg húzom, halasztom,hogy ne kelljen abbahagyni.
A 161.oldal,5.mondat:" Vigyázz velük, mert ezek ütnek,mint a végóra!"
A rövid tartalmát idemásolom,hátha valakinek megtetszik. De nem vállalom a felelősséget,ha furán néznek a buszon egy hangos kacaj után!
"Közeleg a karácsony, ezért a megözvegyült nagynéni meghívja szeretteit az ünnepekre. Háza nagyjából mindentől elég távol van ahhoz, hogy a vendégségbe igyekvő rokonok nehézségbe, illetve jégbe, hóba ütközzenek. A vendégek többsége, ha csúszkálva is, de eljut a kúriához. Az unokaöcs ellenben kórházba juttatja magát, így nincs tudomása aktuális nője terveiről, aki már az esküvői harangokat kongatva keres apát cseperedő lányának.A pár száz kilométerre lévő metropolisz egyik plázájában fegyveres rablás történik. Az elkövetők – egy ikerpár – igyekeznek meglépni az őket üldöző rendőrök elől. Belerohannak egy tudathasadásos gondozószökevénybe, majd a vidéki kúria vízelvezető csatornájában kötnek ki.Az egyik nyomozó jeges fürdőzést hajt végre, utána rettenetesen rá is fagy mindenre. A másik nyomozó által rendületlenül hurcolt szexbaba (ajándék egy kolléga legénybúcsújára) pedig jó szolgálatot tesz a tükörjégen siklás, másokra frászt hozás, és röhejessé válás terén.A jégbe zárt kastélyban futnak össze a szálak, ahol is a szeretet ünnepének alkalmából élvezhetik egymás társaságát (ki önszántából, ki kényszerből). Később csatlakozik a társasághoz a háziasszony néhai hites ura és a Mikulás is, bár ő előbb még eldugítja a kéményt."
S még egy idézet:"Rendezzünk téli olimpiát.Indulhatnánk szabadfogású korcsolyázásban."
Játékra hívom Fruzskát, Trinityt,Kiskuktát,Judith-ot
2009. augusztus 14., péntek
2009. augusztus 13., csütörtök
Hot-dog másképp
Grissini
2009. augusztus 12., szerda
Barackos kehely.
Az uramtól pedig kaptam a tetejére barackhéjból barackrózsát.:-)
Hozzávalók:
4 doboz joghurt lecsöpögtetve kb 4 dl/320 Ft
1 vaníliapuding/80 Ft
3 dl tej/60 Ft
3 púpos evőkanál zselatin/150 Ft
20 dkg cukor/48 Ft
1 vaníliás cukor/20 Ft
barack kb 5 db /200 Ft?
8-10 babapiskóta/120 Ft
Kibéleltem folpack-kal egy jénai tálat. A barackokat meghámoztam,lecsöpögtettem. A pudingot felfőztem a tejjel , hozzáraktam 10 dkg cukrot,a barackot összepürésítettem, azt is hozzáraktam,végül két púpos kanál zselatint . Mikor összeforrt, lekapcsoltam és hűlni hagytam.
A felét beleöntöttem a jénaiba, raktam babapiskótákat körbe és beraktam a fagyasztóba.
Addig a joghurtot felmelegítettem 10 dkg cukorral ,vaníliás cukorral és egy púpos kanál zselatinnal. csak,míg elolvadtak.Ráöntöttem a barackos pudingra és visszaraktam a fagyasztóba. Vártam egy kicsit és a maradék pürés pudingot is ráöntöttem a joghurtos rétegre. Valószínüleg többet is várhattam volna, szebb lett volna. Így egy finom kanalas desszert lett villás helyett.:-)
2009. augusztus 10., hétfő
Jutka remegőse.
Képtelenség,hogy ne készítsen nekik, mert nagyon-nagyon szeretik és el is várják tőle. Egyszer merte csak megkockáztatni, hogy ne legyen, mikor megyünk, de szerintünk nagyon megbánta!:-))
A recept és a süti is az övé, az engedélyével felrakom, hogy megosszuk mással is.
A tojások nyersek benn, úgyhogy én javaslom Wise Lady módszerével / helyesbítek: eredetileg Kürti Miklós,fizikaprofesszoré a módszer /szalmonella-mentesíteni.
Hozzávalók:
6 tojás,
5 púpos evőkanál zselatin,
2 dl(kivi vagy málna), szörp ,
3 tejföl,(4,5dl)
1 kanál kakaópor,
3 × 4,5 kanál kanál cukor,
1 vaníliás cukor,
4 db kivi vagy más gyümölcs.
Elkészítés:
4 rétegből fog állni a sütemény .Minden réteget külön készítünk el és miután beleöntjük a jénaiba vagy tepsibe a fagyasztóba kell tenni legalább 5-10 percre,hogy kicsit megdermedjen . Addig a fölötte levő réteget keverjük ki .
3 dl vízbe felmelegítünk 3 púpos evőkanál zselatint, elosztjuk 3 részre.Minden réteghez ebből adunk majd 1-1 dl-t.
1.réteg: 3 tojást kikeverünk 4,5 kanál cukorral és a vaniliás cukorral habosra. Hozzáadunk 1 dl langyos zselatint. Beleöntjük a jénaiba és berakjuk a fagyasztóba.
A 2. réteghez ugyanigy felverjük a tojást a 4,5 evőkanál cukorral habosra ,de ehhez rakunk egy kanál kakaót és a zselatint ugyanúgy. Be a fagyasztóba újra.
A 3. réteghez a 3 tejfölt 4,5 kanál cukorral kikeverünk és a langyos zselatint hozzáadjuk. Berakjuk a fagyasztóba és szelünk gyümölcsöt erre a tejfölös rétegre.
Miután rátesszük, újra visszarakjuk a fagyasztóba
A 4 réteg: a szörp és a zselatin :1 dl vizet 2 púpos kanál zselatinnal felmelegítünk. Hozzárakjuk a 2 dl szörpöt is. Langyosan ráöntjük a gyümölcsökre. Visszarakjuk a fagyasztóba , míg meg nem dermed. Ezután már a sima hűtőbe tesszük. 1 óra múlva lehet szeletelni. 2 óra múlva az üres jénait elmosogatni. Legalábbis nálunk. :-)
2009. augusztus 9., vasárnap
Keksztekercsek
Hozzávalók 6-7 rúdhoz:
40 dkg vaj vagy margarin,
2 vaníliás cukor,
rum vagy aroma ízlés szerint,
kb 3 dl forró tej vagy kávé,
3-4 evőkanál kakaópor(Bonbonetti Arany kakaó),
Ezt a mennyiséget 6 részre szoktam osztani.Kinyújtom őket két sütőpapír között és megkenem valamilyen krémmel vékonyan. A krémeket a következőképp készítem:
2009. augusztus 8., szombat
Kefíres-hűtős lángos
Hozzávalok:
1 kg liszt
1 evőkanál só,
4 db kefír
1,5-2 dl tej
1 élesztő,(5dkg friss)
1 kanál cukor,
se zsiradék, se tojás.
A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítettem. A hűtőben kelesztettem meg. Kelesztőtálban kb fél óra alatt megkelt. Kicsit fura érzés volt, hogy hideg a tészta,ennyi volt a különbség, és kicsit ragadós, (ezt mondta is Rózsika) ezért amikor nyújtottam liszteznem kellett.
Egy kör alakú kehellyel szaggattam ki. Forró olajba raktam és mindkét felét kb 5-5 perc alatt megsütöttem. Tetején egy kis sajttal és tejföllel tálaltam. Nagyon finom lett, köszönet érte. Majd elfelejtettem: egyáltalán nem drága.
Utólagos tapasztalat:még négy nap múlva hűtőből elővéve,megsütve is nagyon finom.
2009. augusztus 7., péntek
Rókafarok
Hozzávalók egy kisebb őzgerincformához:
2 kanál eper vagy puncspudingpor/50 Ft
3 darab tojásfehérje kemény habja /75 Ft
1,5 dl tejföl /80 Ft
1 teáskanál sütőpor
15 dkg liszt /30 Ft
15 dkg Rama margarin /120 Ft
10 dkg cukor /24 Ft
3 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor /20 Ft
kakaópor
tetejére porcukor vagy csokimáz/200 ft
Elkészítése: A fele cukorral felverjük a tojásfehérjéket. A maradék cukorral kikeverjük a Rámát a tojássárgájákat és a tejfölt. Összekeverjük a liszttel és a felvert fehérjével. A tésztát 3 részre osztjuk. Az elsőbe 1 csomag vaníliás cukrot, a másodikba 1 evőkanál kakaót, a harmadikba 2 evőkanál rózsaszínű /puncs vagy eper / pudingport keverünk. Őzgerincformába öntjük egymás után. Alul a sárga, középen a barna, felül a rózsaszín.Először magasabb fokozaton,majd 10 perc után takarékon sütjük készre. Tortabevonót kenhetünk a tetejére. Egyszerű kevert süti, de fél óra alatt összekevertem és még fél óra volt , míg megsült.