
Mariann
unokatesóm receptje a néger kocka. S mivel ő zsírral elkészítve adta a receptet,
mindig így készítem, de, ha valaki szeretne, nyugodtan tehet bele vajat, vagy margarint.
Tésztához:
20 dkg cukor,
4
tojássárgája,10 dkg zsír,
2 dkg kakaó,
1cs sütőpor,
20 dkg liszt,
1-2dl tej
Habhoz:
20 dkg cukor ( itt változtattam, már csak 10 dkg-ot teszek bele),
4
tojásfehérje,esetleg lekvár(meggy, szeder, barack),
Tetejére:
csokimáz egy bevonóból, egy kanál vajjal, vagy olajjal
A cukrot a zsírral, a
tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a
kakaóport, a lisztet, a sütőport, a tejet is. Tejet annyit adjunk, hogy egy
kevert-tészta sűrűségű tésztát kapjunk. Simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe tesszük. (
kb. 20×30 cm-esbe), Először magasabb hőfokon
kb. 180 fokon sütjük, majd ha "feljött", lejjebb vesszük, s
kb. 150 fokon sütjük még további 20 percig.
Tűpróbával ellenőrizhetjük; ha
beleszúrúnk, s nem
ragad rá, kész a tészta.
Sütőpapírt levesszük, s visszatesszük a tepsibe a tésztát, vagy egy hőálló
fémtálcára rakjuk. Alatta kicsit belisztezhetjük, így nem ragad majd rá a meleg tészta.
Míg sül a tészta, elkészíthetjük a habot: a
tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval, gőz felett kemény habbá verjük, kb 10 percig . A végefelé pár csepp citromlevet rakhatunk, ettől fényesebb lesz. Ha a tészta megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot.Ha szeretjük, egy vékony réteg lekvárt kenhetünk a
tésztára, a hab alá. Ezután langyos sütőben megszárítjuk (
kb. 10 perc alatt). Ha kihűlt,
csokimázzal bevonjuk, illetve csak megfröcsköljük.:-)