2010. december 31., péntek

Boldog Új Évet!

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!

Ezzel a verssel, s a pogácsákkal kívánok mindenkinek sikerekben, egészségben, szerencsében, boldogságban gazdag Új Évet! :-))

2010. december 27., hétfő

Sajtos kifli

Rózsika kolléganőmtől kaptam ezt a nagyon finom sajtos kifli receptet. Ezek a kiflik csak belül sajtosak, de igazából lehetne a tetejére is tenni, de ez most anélkül sült. Igazi szilveszteri bulikifli, borkorcsolya.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
1 dl tej,
1 élesztő,
1 teáskanál cukor,
2 egész tojás,
1 doboz tejföl,
1 dl étolaj,
Kenéshez:
15 dkg Rama vagy vaj,
1 evőkanál só,

1 tubus kenhető (Medve) tubusos sajt,(100g)
ízlés szerint :
1-2 kanál tejfől,
kb.20 dkg sonka apróra vágva,
metélőhagyma, petrezselyem,....

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi összetevővel is összedolgozzuk, kelesztjük. A tésztában nincs só, mert mindegyiket sós vajjal kenjük majd meg, s az elég lesz hozzá.
9 cipót készítünk ebből a tésztából. A cipókat kisodorjuk, 3-3 lapra osztjuk. Mindegyik kör alakú lapot a sós margarinnal, vagy vajjal megkenünk, hármasával egymásra rakjuk.
Hagyjuk pihenni, kb. 20 percet, majd mindegyiket 8-8 felé vágjuk, s ízlés szerinti krémmel megkenjük. Tejföllel, vagy a medve sajttal, vagy sonkával ízesítjük. Ha a sajttal kenjük, egy kis tejfölt tegyünk hozzá, úgy könnyebben kenhető, s erre is szórhatunk sonkakockákat. Vagy a sajthoz a tejföl mellett csak metélőhagymát rakjunk. Próbáltam többféleképp, mindegyik finom.
Ha megkentük a cikkeket, kiflit formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit még kelesztjük, tetejét tojássárgájával megkenjük, majd kb. 170 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

2010. december 23., csütörtök

Boldog Karácsonyt!

Kép forrása: martontimea
Ezzel a képeslappal, s idézettel kívánok mindenkinek boldog, szeretetteljes, meghitt, békés Karácsonyt!:-)

Egyúttal elnézést kérek Tőletek, de sajnos egy kis baleset ért, ami miatt néhány napja nem ténykedhetek a konyhában, ezért a héten már nem lesz fenn új süti. Pár nap és jól leszek, még az idén visszatérek! :-))
Kárpótlásul ajánlok néhány nálunk jól bevált sütireceptet tavalyról, illetve nemrégről :


Mandarinos joghurtszelet

2010. december 18., szombat

Túrós kuglóf málnaöntettel

Papp Emese receptjét készítettem el megint, mert tetszett ez a kuglóf a könyvében.
Nagyon rájárok az ajándék könyvemre, de a családom egyáltalán nem bánja.:-)
Hozzávalók egy nagy vagy 18 mini kuglófhoz:
25 dkg vaj,
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
15 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
csipet só,
5 dkg mazsola (nálam aszalt vörösáfonya, de lehet esetleg apróra vágott rumos meggy is)
Az öntethez:
20 dkg erdeigyümölcs-lekvár (nálam málna)
20 dkg (mirelit) erdeigyümölcs-mix (nálam ez is málna, de Emese meggyet javasol)
Beáztatjuk az aszalt gyümölcsöt vízbe. A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral, s reszelt citromhéjjal.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót.
Tovább keverjük a robotgéppel, közben kanalanként hozzáadjuk a túrót és a lisztet. A vízbe
áztatott aszalt gyümölcsöt lecsepegtetjük, és a masszához keverjük. 200 fokon, kb 20-25 percig sütjük, esetleg 10 perc után lejjebb vesszük, s úgy sütjük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e. Ha kihűlt, porcukrot szórunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta, majd a kihűlt kuglófhoz kínáljuk.

2010. december 15., szerda

Mandarinos joghurtszelet


Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a Kifőztük csapat engem is felkért, hogy küldjek egy receptet a Kifőztük Karácsony adománygyűjtő számához. Ahhoz, hogy valaki segítsen a rászorulókon nem kell mást tenni, mint letölteni egy szabadon választott összegért a recepteket, s ezután a Magyar Élelmiszerbank segítségével az összeg eljut a legszegényebbekhez. Aki letölti, az hozzájut a 115 blogger résztvevő karácsonyi receptjéhez. Köszönjük, hogy segítesz!

Az én receptem ami belekerült a szokásos joghurtszeletem karácsonyiasítása, s egy kis túró hozzáadása. Kollégáim, családom már kóstolta, de a receptet titokban tartottam idáig.:-)

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj,vagy margarin
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a joghurtos-túrós krémhez:

  • 9 dl ( 2 nagy) natúr joghurt
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet kicsit több, vagy kevesebb)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 1,5 csomag (37 gramm) Horváth Rozi féle zselatinpor
A tetejére:


  • 5-6 db mandarin
  • 4 dl mandarinlé
  • 1 nagy (25 gramm) Horváth Rozi féle zselatinpor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kibélelünk egy nagyobb tepsit sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval, 5 kanál- egyesével hozzáadagolt cukorral- kemény habbá keverünk. A tojássárgájákat a maradék cukorral, puha margarinnal, vagy vajjal alaposan kikeverjük.
A liszthez hozzátesszük a sütőport. A kikevert tojássárgás-margarinos-cukros krémhez lyukas fakanállal, óvatosan elkezdjük adagolni felváltva a sütőporos lisztet és a tojáshabot. A masszát a tepsibe tesszük, s kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Kibélelünk egy közepes (kb 25cm * 35cm) tepsit folpackkal, majd a megsült, kihűlt, méretre vágott tésztát belerakjuk.
A krémhez a joghurtot folyamatosan kevergetve felmelegítjük a cukorral, zselatinnal. Nem kell forrnia. Ha felolvadt a cukor, s a zselatin is, beletehetjük a túrót, s a citromhéjat is, majd alaposan elkeverjük. Itt rakhatunk bele apróra vágott mandarint is . A krémet a tésztánkra öntjük, s kb 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tetejéhez a zselatint a mandarinlével összekeverjük, felmelegítjük. Míg kocsonyás állagúra hűl, a mandarinokat karikára szeljük, héját lehúzzuk, s kirakjuk vele a süteményünk tetejét, majd a megfelelő állagúra hűlt zselatint ráöntjük.

2010. december 12., vasárnap

Sacher-torta

Mikor Ms. Poppy felhívását olvastam, miszerint ajánljunk könyveket amiből sütni szoktunk, eldöntöttem, hogy legújabb kedvencem; Papp Emese új könyvét fogom ajánlani. Rá a Nők Lapja konyha havi magazinjában figyeltem fel. Hónapról hónapra voltak könnyen elkészíthető, süti, torta, vendégváró receptjei. Persze voltak nehezebbek is, de ő igazi, jó cukrász módra, lépésenként elmagyarázta azt is. Ha csak gyorsan akartam összedobni valamit, esetleg a családnak vagy a vendégeknek szerettem volna valami újat mutatni, nála mindenre lehetett találni sütnivalót. S számomra nagyon lényeges, hogy mindenhol megkapható, nem drága hozzávalókból. Ezért is örültem meg a könyvének, amit a Nők Lapja Konyhával közösen adott ki, s a címe: A Nők Lapja konyha 100 legjobb süteménye. Ezentúl nem kell keresgetnem az újságokban, így könnyebben megtalálok mindent. Egyébként a könyvben tematikusan van minden süti, s finomság csoportosítva. Van "nagyi féle süti", "desszert 30 perc alatt", "legyünk otthon cukrászok", " sós és édes vendégváró falatok", "ehető ajándékok".....
Amit most választottam tőle, az az egyik kedvencem a Sacher torta.
Hozzávalók
A tésztához:
14 dkg vaj,
14 dkg porcukor,
5 tojás,
14 dkg csokoládé,
13 dkg kristálycukor,
15 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
5 dkg darált dió
A bevonáshoz:
25-30 dkg baracklekvár,
15 dkg (ét)csokoládé,
2-3 evőkanál étolaj,
néhány szem egész dió
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk, tovább keverjük.
A 14 dkg csokit gőz felett felolvasztjuk, majd nem forrón a vajas részhez keverjük.
A lisztet, sütőport, diót elkeverjük, s az 5 tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A csokis részt óvatósan a felvert tojásfehérjéhez adjuk, majd finoman a lisztes-diós részt is beleforgatjuk. Emese 20 cm átmérőjű formában javasolja megsütni, de nekem 26 cm-esben sült, s nem lett nagyon lapos így sem. A tésztát előmelegített sütőben kb 170 fokon sütjük, de 20 perc után kicsit lejjebb vesszük, s még 15-20 percet sütjük. Ha megsült, langyosra hűtjük.
A baracklekvárt felforrósítjuk, s a keresztbe kettévágott tortalapot megkenjük, majd a külsejét is körbekenjük. Hűtőbe tesszük, majd másfél óra után bevonjuk, a vízgőz felett olajjal elkevert, megolvasztott csokival. Mielőtt megdermedne a csoki, dióval kidíszíthetjük a tetejét.

2010. december 5., vasárnap

Erdei gyümölcsös kocka

A decemberi Nők Lapja Konyhában láttam meg ezt a nyári ízeket idéző sütit. Először a karácsonyi sütik közé szántam, de nem bírtam addig várni, hogy kipróbáljam. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, de annál finomabb szelet lett. Igaz, menet közben kicsit változtattam a recepten, mert soknak tűnt a pudingos krém, a málnáshoz képest, ezért még ugyanannyi mélyhűtött szedret tettem hozzá, s a hozzávaló pudingot ezért megdupláztam. Ezenkívül a vaníliakrémnél a pudinghoz egy kis vajat kevertem, hogy krémesebb legyen.
Hozzávalók egy közepes tepsihez(24 kocka):
A piskótához:
3 tojás,
12 dkg cukor,
12 dkg liszt,
1 tek. s.por
A málnatöltelékhez:
30 dkg friss, fagyasztott málna ( +még 30 dkg szeder),
2 dkg főzős vaníliás pudingpor (+ még 2 dkg),
2+2 kanál víz,
8-10 dkg cukor,
A vaníliakrémhez:
6 dkg főzős vaníliás pudingpor,
7 dl tej,
12 dkg cukor,
+5 dkg vaj
A tetejére:
1 csomag háztartási keksz ( kb. 24 db.)
A tojásból, a cukorból, lisztből piskótát készítünk. Felverjük a tojásfehérjét a cukorral keményre, majd hozzáadjuk a sárgáját, s végül a lisztet is. Közepes, sütőpapírral bélelt tepsiben (20x30 cm) , 180 fokon, kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőpapírt levesszük, visszatesszük a tepsibe, s kihűtjük.
A málnás-szedres töltelékhez a gyümölcsöket feltesszük a tűzre a cukorral. Ha akarjuk, össze is törhetjük, de darabos is maradhat. A pudingport a vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a gyümölcsöket. A piskótára kenjük. A vaníliakrémhez a pudingport a tejjel, cukorral folyamatosan keverve összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat. Ezt óvatosan elkenjük a málnás-szedres tölteléken.
A puding tetejére szorosan egymás mellé helyezzük a háztartási kekszeket, majd folpackkal letakarjuk, hogy a keksz megpuhuljon, s a hűtőbe tesszük. Néhány óra múlva, vagy másnap kockára vágjuk s tetszés szerint gyümölccsel díszítve tálaljuk.

2010. november 28., vasárnap

Mézeskalács adventi koszorú

Idén Moha nagyon meghozta a kedvemet a mézeskalácsból készült adventi koszorúhoz, de persze közel se lett olyan gyönyörű, viszont a miénk (is:-)).
Nekem kicsit más a jól bevált receptem, ideírom.
A recept egyébként Mariann unokatesómtól való, aki egy cukrásztól kapta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
17 dg porcukor,
20 dkg méz,
25 dkg Rama( így kaptam, ez vált be)
1 tojás+ 1 sárgája,
1 ek. szódabikarbóna,
1 ek. mézeskalácsfűszer-keverék
Díszítés:
1 tojásfehérje,
15 dkg porcukor
Az összes szobahőmérsékletű hozzávalót összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kinyújtjuk kb. 3-4 mm. nagyságúra, formára vágjuk, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, vastagságtól függően 5-10 perc alatt készre sütjük Hagyjunk helyett a a figurák közt, mert nöni fognak. Vigyázzunk, ne süssük túl! Ha már szép aranybarna, tapintásra se nyers, akkor jó.  Ez elég puha tészta, fára nem, inkább enni ajánlom. :-)) Ha koszorút készítünk, sütés előtt kell a mécses helyét kivágni. Ha mégis túlsütjük a mézeskalácsot, tegyünk a dobozába almaszeleteket úgy hogy a mézedkalácshoz ne érjenek, csak mellette legyenek. Zárjuk le a dobozt. A figurák egy napon belül visszapuhulnak.
A diszítéshez a tojásfehérjét apránként hozzáadagolt porcukorral felverjük. Zacskóba töltjük, egy apró lyukat vágunk a sarkán, majd tetszés szerint kidíszítjük. A koszorúhoz én külön sütöttem egy alapot, s szintén a porcukros tojásfehérjével ragasztottam össze.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsinyi mézeskalács jön ki, vastagságtól függően. llyen koszorút ebből az adagból kb. kettőt lehet készíteni.
Ezzel a koszorúval kívánok boldog várakozást kívánok mindenkinek!

2010. november 22., hétfő

Narancsos csokitorta

Már többször készült nálam ilyesmi csokitorta, de ez megint egy kicsit más. Ez is nagyon finom, s már a karácsonyt idézi attól, hogy van a tésztájában is narancs, s mellé is egy narancsos szirup. Az adventi Évában találtam.
Hozzávalók:
10 dkg legalább 60 százalékos csokoládé (nálam Boci)
3 tojás,
28 dkg kristálycukor,
20 dkg vaj,
1 narancs reszelt héja, s a leve (nálam kóstolás után belekerült még egy héja),
2,5 dkg kakaópor,
25 dkg finomliszt,
1,5 tek. sütőpor,
A narancssziruphoz:
3 evőkanál cukor,
2,5 dl víz,
2 narancs meghámozva és karikára vágva,
1,25 dl frissen facsart narancslé,
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki, és sütőpapírral béleljünk kis egy kapcsos tortaformát ( 23 cm átmérőjüt). Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, vajjal. Adjuk hozzá a narancslevet, s a narancshéjakat. Öntsük bele a felolvasztott csokit, majd adjuk hozzá a sütőporos, kakaós lisztet is. Öntsük a formába, s süssük kb. 45 percet. Amikor feljött, én lejjebb vettem a hőfokot, s úgy sütöttem készre. s a tetejét is letakartam, nehogy megégjen.
A sziruphoz a cukrot a vízzel elkeverjük, s kb 5 perig forraljuk. Ezután tegyük bele a narancsszeleteket, s forraljuk további 10-15 percet. Öntsük hozzá a facsart narancslevet, s még forraljuk 10-15 percet. Itt esetleg össze is pürésíthetjük. Lekapcsoljuk, kihűtjük, a torta mellé tálaljuk.

2010. november 14., vasárnap

Banán szelet

Nagyon szeretjük a banánt, nem győzök elég banános sütit készíteni. Ez igazán finom, ráadásul egyáltalán nem zsákbamacska; első ránézésre látszik, mit is takar a csokimáz.:-)
Az eredeti receptben csak puding van a banán alatt, de azt gondoltam mennyiségre is kellene valamivel dúsítani, s szerintem ízre is finomabb egy kis tejszínnel.
Hozzávalók:
4 tojásból piskóta,
6-7 db. banán,
1 csomag főzős vaníliás puding,
3 dl tej,
2-3 ek. cukor,
1 dl tejszín,
1 ek. zselatinpor,
15 dkg csoki, 3 ek. olajjal gőz felett megolvasztva
4 tojásból piskótát sütünk. 4 tojásfehérjét, 4 evőkanál cukorral felverünk, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet is. Az egyik feléhez rakhatunk egy kanál kakaót, s akkor kétszínű piskótánk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 10 perc alatt megsütjük.
A vaníliás pudingot összefőzzük a tejjel, s a cukorral, majd a végén hozzákeverünk alaposan egy kanál zselatinport. Felverjük a tejszínt, s óvatosan a már langyosra hűlt pudinghoz adjuk. Rákenjük ezt a krémet a piskótára. Hosszában kettészelt banánokkal beterítjük. Csokimázat készítünk, bevonjuk vele a süteményt, s ha kellően ehűlt, esetleg kifagyott, a banán körül felszeleteljük.
Tetejét mandulával, vagy fehér csokival is díszíthetjük.

2010. november 7., vasárnap

Gesztenyés krémes

A süti megint Papp Emesétől van, egy tavaly őszi Nők Lapja Konyhából. Bár egy kicsit most átírtam. Ugyanis nem tudom Emese mekkora tepsit használt, s leveles tésztából is a csomag pontosan mennyi dkg, mindenesetre én megdupláztam minden hozzávalót, s a vaníliakrém helyett pudingot kevertem ki vajjal. Nagyon finom, nagyon krémes.:-)

Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta ( nálam 50 dkg)
50 dkg gesztenyemassza,
10 dkg vaj,
4-5 evőkanál rum, vagy aroma,
+kb 5-6 dkg porcukor
(minden eredetileg feleennyi volt a receptben)

2 csomag vaníliapuding,
5 dl tej,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 vaníliás cukor, vagy 1 evőkanál kivonat
(Ez 1 hidegen kevergető vaníliakrém és 3 dl tej helyett)

2 doboz babapiskóta
a mártásához:
2 dl meleg tej,
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál rum,
(ez is feleennyi volt)
esetleg tojás a kenéshez,
porcukor a szóráshoz

A leveles vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A vaníliakrémet kikeverjük a tejjel, illetve a pudingot felfőzzük a tejjel, s hűlés után hozzákeverjük a közben alaposan kikevert vajas porcukorral. A gesztenyemasszát burgonynyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot, majd alaposan kikeverjük a vajjal, esetleg egy kis cukorral.
A sütőt előmelegítjük, 180-200 °C fokra. Egy liszttel megszórt deszkán a leveles tésztát kettévágjuk, kinyújtjuk, s mindkét téglalapot villával megszurkáljuk, s egy közepes tepsiben megsütjük. Az egyiket, ahogy kivesszük négyzetekre vágjuk, ez lesz majd a teteje.
A kihűlt, egészben hagyott lapot megkenjük a gesztenyemasszával. A babapiskótákat a tejes-cukros-rumos keverébe mártogatjuk, majd a gesztenyemassza tetejére helyezzük, kicsit bele is nyomkodjuk. Erre rásimítjuk a vaníliás krémet, majd rárakjuk egymás mellé a tésztalapból vágott négyszögeket. Ezeket is óvatosan rányomjuk. 2-3 óra hűlés után, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetejét porcukorral megszórjuk.



2010. október 31., vasárnap

Sonkás-krumplis lángos

A minap a szemem megakadt a "Vidék íze" című újságon. Belelapoztam, és igazán használható recepteket találtam benne. Ez a sonkás lángos is megragadott első látásra. Nem csalódtam, nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1,5 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
2 közepes krumpli,
40-50 dkg liszt,
2 tojássárgája,
1 tk. só.
15 dkg füstölt sonka,
15 dg reszelt sajt,
3 dl tejföl,
olaj a sütéshez
Egyedül az számomra rejtély, hogy miért pont 3 dl tejföl kell a recepthez. Nálunk elfogyott hozzá egy nagy.
A tej egy részét meglangyosítjuk belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belerakjuk, felfuttatjuk. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük, és még forrón áttörjük. Összedolgozzuk a lisztet, a tojássárgájával, sóval, felfutott élesztővel, s annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, majd a végén hozzáadjuk a közben megdarált sonkát is.
A tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba rakjuk. Mikor duplájára kelt, egy kilisztezett deszkán ujjvastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti darabokat szaggatunk belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és a deszkán még 10-15 percig pihenni hagyjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük, majd tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

2010. október 29., péntek

Süti Halloween-re

Szerettem volna valami nagyon félelmetest, de csak ennyi tellett. Azért remélem tetszik!:-)
A recept ugyanaz, mint a Csokis-Kinder-nél, annyi különbséggel, hogy a lapokat korong alakúra szaggattam, s mikor kisült, a krémmel összetapasztottam, s a tetejét cukros tojásfehérjével diszítettem.

2010. október 26., kedd

Babapiskótás Kinder szelet

A babapisótával feltuningolt Kinder ötlete Andi konyhájából jött. Viszont azt is láttam, hogy a tészta s a krém is nagyon hasonlít a Kinder szeletre, ezért azt készítettem el a babapisótával .
Az ötlet szuper, köszönet érte.!:-))
Kétféle pudinggal készítettem el, kíváncsi voltam a csokis verzióra is. Mondhatom, az is nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás,
5 dkg margarin,vagy vaj
25 dkg cukor,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál kakaó,
45 dkg liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
esetleg pici tej,
A krémekhez:
1,5 csomag főzős vaníliapudingpor, s 1,5 csomag csokis
1-1 lapos kanál liszt,
3,5-3,5 dl tej,
fél-féldoboz tejföl (1-1 dl kb,)
10-10 dkg margarin,vagy vaj,
10-10 dkg porcukor
Tetejére:
10 dkg tortabevonó csoki, 2 ek. olajjal gőz felett felolvasztva
kb.20 db babapiskóta,
kis tej, málnaszörppel, vagy meggylével színezve, esetleg rummal
A tészta hozzávalóit gőz felett összefőzzük. Még melegen hozzáaadjuk a szódabikarbónás lisztet.
Elosztjuk két részre, és kinyújtjuk. Két sütőpapír között szoktam nyújtani, mert a méz miatt elég ragadós a tészta. Sütőpapíron, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, gáztepsiben megsütjük .
Én azt tapasztaltam, hogyha adunk egy kis tejet is a tésztához, akkor nem kell megvárni a másnapot a szeleteléssel, egyébként egy nap, mire összeáll. De ne ijedjünk meg, ilyenkor hűlés után még kemény a tészta.
A krémhez összefőzzük folyamatosan kevergetve a pudingokat, a lisztet a tejjel. Lekapcsoljuk, s még melegen hozzákeverjük a tejfölt is. A margarint is alaposan kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémekhez adjuk apránként fele-fele arányban. Elosztjuk a krémek felét a lapon, majd a babapiskótákat a pirosra színezett tejbe forgatjuk, s kirakosgatjuk a krémek tetején. Ezután a krémek másik fele következik, majd a tetejére a lap, aminek tetejére csokimázt rakunk. Természetesen egyfajta pudinggal is teljesen jó. A család a vaníliásra szavazott.

2010. október 19., kedd

Hagymás-szalonnás stangli

Szeretnék először is elnézést kérni mindenkitől, de betegség miatt mostanában kicsit hanyagoltam a blogom. Előbb-utóbb azért valószínűleg túl leszek rajt, s kicsit sűrűbbem jövök. A stanglit már jó pár napja készítettem, de remélhetőleg ez semmit nem von le értékéből :-).
Limaránál van jó pár pirított hagymás recept, igazából ez volt a kiindulási alap. De aztán találtam a hűtőben egy kis sonkát, úgyhogy azt is hozzápirítottam. S miután mindezekkel megszórtam a tésztát; stanglivá csavartam.
Hozzávalók:

80 dg liszt,
10 dkg vaj, vagy margarin
2 ek. só
2 tojás
2 dl tej
1 doboz tejföl
1 kanál cukor
5 dkg élesztő

kb. 5 dkg vaj
2-3 fej hagyma.
kb 15 dg szalonna, vagy sonka

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, majd elkezdjük dagasztani. Mikor már ruganyos, sima a tészta, kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesztjük.
Közben a hagymákat tetszés szerint karikára, vagy kockákra vágva, magában, vagy kockákra vágott szalonnával, vagy sonkával összepirítjuk.
Attól függően, mekkora darabokat szeretnénk, kb. 16 -20 felé tudjuk venni. Kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk kör alakúra, megszórjuk a hagymás sonkával, feltekerjük, s megint kelesztjük kb. 20 percig még. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s az aljába egy vízzel teli tálat teszünk, a gőz miatt. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, vagy akár sajttal, s kb. 20 perc alatt készre sütjük.

2010. október 14., csütörtök

Díjak



Nagyon kedves blogbarátnőktől kaptam a díjat, amit köszönök szépen, mert mindig nagyon jól esik. A kreatív-díjat Gizitól és Gluténmentes Anditól kaptam. Köszönöm csajok, hogy kreatívnak tartatok. Ezt a díjat nemrég megkaptam, ezért most nem untatnálak bennetek megint a dolgaimmal. Viszont egy másik díjat, bizonyos Amiga-díjat, amit szintén Gizitől, és még DebiGabitól kaptam meg, azt szeretném számomra kedves blogbarátnőknek továbbadni. S köszönöm szépen, hogy a barátotoknak tartatok!:-))
Akiknek adnám:
Yasmine,
Ms Poppy,
Trinity,
egycsipet,Link
Belly


2010. október 12., kedd

Gesztenyés zucotto

Az októberi Nők Lapjában Papp Emese egyik gesztenyés desszertje ragadott meg, vasárnapi vendégeinkre gondolván. Merthogy Jutka barátnőmék nagyon szeretik a gesztenyés sütiket. Szerencsére nagy sikert aratott, köszönöm Emese!:-) Az én tálam nagyobb, úgyhogy másfél adaggal készítettem, de most az eredeti receptet osztom meg Veletek.
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához
:
3 tojás,
6 dkg cukor,
6 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
esetleg 1 tek.sütőpor,
2 evőkanál olaj
A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza,
5 dl tejszín,
3 cl rum, vagy aroma,
1 dkg zselatin,
fél dl víz( nálam tej),
4 dkg porcukor ( nálam 6)
Felverjük a tojásfehérjét a cukorral, apránként hozzáadagolva, majd beletesszük a tojássárgáját, belecsorgatjuk az olajat, végül a kakaós lisztet is hozzákeverjük. Kettévesszük, s kb. 2/3-ából egy nagyobb, 1/3-ából egy kisebb átmérőjű kör alakú piskótákat sütünk sütőpapírral bélelt formában, kb. 10-12 perc alatt 180 fokon. Az egyik középen lesz majd egy merevítő tésztarétegnek, a másik a tetején, ami ugye az alja lesz majd. Egy gömbölyű tálat kibélelünk folpackkal. A krémhez a zselatint a vízzel megduzzasztjuk, illetve én tejet melegítettem, míg a zselatinporom elolvadt. Lereszeljük a gesztenyemasszát, majd a felét elkeverjük a rummal, s a porcukorral. Golyókat formázunk belőle, félrerakjuk. A tejszínt habbá keverjük, majd óvatosan a gesztenyemasszához keverjük. Ízlés szerint ehhez is rakhatunk egy kis rumot, vagy porcukrot még. A zselatinos tejet, vagy vizet is hozzákeverjük. Ezután már gyorsan dolgozunk, mert dermed közben a zselatin.
A folpackkal bélelt tálba rakjuk a krém felét, majd beletesszük a kisebb piskótalapot. A golyókat rárakosgatjuk a piskóta tetejére, majd a maradék krémet is beletöltjük a tálba. Ezután lezárjuk a nagyobbik piskótával. Egy órára fagyasztóba, vagy 3 órára hűtőszerénybe tesszük. A tálból kiborítva csokiforgáccsal, vagy kakaóporral diszíthetjük. Én egy hirtelen ötlettől vezérelve mézzel nagyon vékonyan lekentem, s apróra tört csokigolyóval szórtam meg. Nagyon jól illett hozzá.:-)







2010. október 11., hétfő

Segítsüti postával 2.

Komolyan mondom nem tudnék választani, egyik kiscsaj szebb, mint a másik. Itt a felső képen a vigaszágas sütinyertes Kasszz azaz Kinga kislánya; Julcsi kacsint nagyon édesen, alul pedig Kinga unokahúga a még kisebb Jazmin rakosgatja nagyon elmélyülten a sütiket.
Szerencsésen odaért Kingáékhoz is a süti, ahol is egy szülinapi ünnepségbe csöppent. Ezúton is Isten éltessen kedves Kinga még nagyon-nagyon sokáig!:-)) Kinga elmondása szerint nagyon ízlett a mini-kuglóf mindenkinek, kicsi lánya repetát is kért, hogy a kutyusukkal is megoszthassa.:-)) Kingáéknál egyik baba se sem volt korababa, de szívügyének érezte az ügyet, mert gyógyszerészként, gyakorlaton látott korababákat az életükért küzdeni.
Kedves Kinga, s családja! Köszönöm, köszönjük, hogy támogatásotokkal már öt koraszülöttosztályt tudtunk támogatni. S köszönjük mindenkinek, akiknek köszönhető, hogy az összeg már 4.556.640 Ft-on áll jelenleg. A támogatottak között van, a budapesti I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, s a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája mellett a zalaegerszegi és a kecskeméti, és pécsi kórház koraszülött osztályait is.
A kórházaknak szükséges eszközök vásárlása már meg is kezdődött, ami a Segítsüti oldalán nyomon követhető, az eddigiekhez hasonlóan.



2010. október 9., szombat

Segítsüti postával 1.

Sajnos nem volt lehetőségem személyesen átadni a segítsütiket, ezért postával küldtem.
A segítsütim nyertese Jfn-vagyis Flóra lett, aki egy nagyon édes, tavaly augusztusban született kislány anyukája. Flóra megengedte, hogy megmutassam őket Nektek is. Kislánya, Norma is korababa volt, három hónappal született korábban. Ő tavaly ősszel 7 hétig volt a bp-t Péterfy kórház kis lakója, így a tavaszi Segítsüti árverésen is nagy örömmel vett már részt, ezzel is megköszönve a nővérkék és orvosok nagyszerű munkáját.

Flóra elmondása szerint ez Norma első sütije, amit külön nagy megtiszteltetésnek érzek.
Persze izgalmakból nem volt hiány. Hiába adtam fel a csomagot egy napon belülire, csak másnap kapták meg, de szerencsére így is mindenki dícsérte a családból. Hogy tudjanak válogatni Flórék, többféle ízekben készítettem el a mini- kuglófokat. Volt közte áfonyás, barackos, citromos, csoki-narancsos, s meggyes-diós is. Szerencsére mindenki talált kedvére valót, s Flóra még azt is észrevette, hogy a szívem-lelkem is belekerült.:-)

Kedve Flóra !Köszönöm, köszönjük, hogy támogattátok és szívügyeteknek éreztétek a Segítsüti akcióját! És mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az összegyűlt összeg 4.529.346,-Ft-on álljon, aminek köszönhetően a támogatottak közé már három újabb kórházat is - a zalaegerszegi és kecskeméti, s a pécsi kórház koraszülött osztályait -, is sikerült felvenni, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája mellé. A kórházaknak szükséges eszközök vásárlása már meg is kezdődött, amit a Segítsüti oldalán lehet nyomon követni, az eddigiekhez hasonlóan.

2010. október 4., hétfő

Díjat kaptam

Hatalmas megtiszteltetés ért, amit Nektek köszönhetek. A Gasztrobox-tól megkaptam a
Hónap receptje díjat. A díjat a gombás-paprikás kalácsommal nyertem, amit ezúton is ajánlok megsütésre, mert nagyon finom. Köszönöm szépen szavazataitokat!:-))

2010. október 3., vasárnap

Mirinda torta

Kis-nagyfiam 17 éves lett. A torta mi más lehetne, mint Mirinda. Nálunk ez nem kérdés. Készítettem már így is, és eképpen is, de a recept mindig ugyanaz.Isten éltessen kicsi fiam még nagyon sokáig!:-))

2010. október 1., péntek

Gombás csiga

A kalács sikerén felbúzdulva készítettem el a csigákat. A tésztája ugyanaz, mint a kalácsé, csupán annyi a különbség, hogy amikor megkel a tészta, csak három részre osztjuk. Majd miután kinyújtottuk, s megkentünk gombás krémmel, megszórtuk paprikával, sajttal , feltekerjük bejgliszerűen. Ezután kb.1 cm-es csigákra vágjuk fel, s így ültetjük a tepsibe.Félóra újabb kelés után sütjük meg szintén előmelegített, kb.170 fokos, gőzös sütőben. Ez a változat is finomra sikeredett.


2010. szeptember 30., csütörtök

Kreatív díj megint

Gluténmentes Andi volt olyan kedves, hogy megtisztelt ezzel a díjjal, amit már itt megkaptam, de azért ő is nagy-nagy örömet szerzett vele. Köszönöm!:-))

2010. szeptember 29., szerda

Gombás-paprikás kalács

Már előre mentegetőznöm kell, de az az igazság, hogy melegen vágtam el a kalácsot, hogy még hamar le tudjam fotózni, ezért nem a legszebb, de ajánlom megsütésre, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
Kelt tészta:
60 dkg liszt,
2 dl tej,
2 dl joghurt,
3 dkg élesztő,
1 kanál cukor,
1 tojás,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál
Töltelék:
50-60 dkg gomba,
1 fej hagyma,
só, petrezselyem, bors,
2 kanál liszt,
kb 1,5 dl tej,
2 piros színű paprika, vagy darált paprika
20 dkg sajt( trappista)
Lekenéshez:
1 tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, majd elkezdjük dagasztani. Mikor már ruganyos, sima a tészta, kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesztjük.
Míg kel, a hagymát, s a gombát befűszerezzük, összepirítjuk. Ha megsült, teszünk rá 2 kanál lisztet, elkeverjük, pár percig pirítjuk, majd felengedjük annyi tejjel, hogy kenhető állaga legyen. Összeforraljuk, s lekapcsoljuk.
Miután megkelt a tészta, 6 részre osztjuk. s egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra.
Mindegyiket sorban megkenjük a gombás krémmel, megszórjuk az apró kockára vágott paprikával, vagy darált paprikával(anyukámnak hála:-)), megszórjuk egy kis reszelt sajttal, feltekerjük, s hármasával összefonjuk.
A sütőt előmelegítjük, a kalácsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk. Ha újból a duplájára kelt, tojással lekenjük, betesszük gőzös sütőbe, s kb. 40 perc alatt, 170 fokon készre sütjük.
A tetejét tejjel megkenhetjük a végén, hogy puha maradjon. Egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás.

2010. szeptember 26., vasárnap

Néger kocka

Mariann unokatesóm receptje a néger kocka. S mivel ő zsírral elkészítve adta a receptet,
mindig így készítem, de, ha valaki szeretne, nyugodtan tehet bele vajat, vagy margarint.
Tésztához:
20 dkg cukor,
4 tojássárgája,
10 dkg zsír,
2 dkg kakaó,
1cs sütőpor,
20 dkg liszt,
1-2dl tej
Habhoz:
20 dkg cukor ( itt változtattam, már csak 10 dkg-ot teszek bele),
4 tojásfehérje,
esetleg lekvár(meggy, szeder, barack),
Tetejére:
csokimáz egy bevonóból, egy kanál vajjal, vagy olajjal
A cukrot a zsírral, a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, a sütőport, a tejet is. Tejet annyit adjunk, hogy egy kevert-tészta sűrűségű tésztát kapjunk. Simára keverjük. Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe tesszük. (kb. 20×30 cm-esbe), Először magasabb hőfokon kb. 180 fokon sütjük, majd ha "feljött", lejjebb vesszük, s kb. 150 fokon sütjük még további 20 percig. Tűpróbával ellenőrizhetjük; ha beleszúrúnk, s nem ragad rá, kész a tészta. Sütőpapírt levesszük, s visszatesszük a tepsibe a tésztát, vagy egy hőálló fémtálcára rakjuk. Alatta kicsit belisztezhetjük, így nem ragad majd rá a meleg tészta.
Míg sül a tészta, elkészíthetjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval, gőz felett kemény habbá verjük, kb 10 percig . A végefelé pár csepp citromlevet rakhatunk, ettől fényesebb lesz. Ha a tészta megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot.Ha szeretjük, egy vékony réteg lekvárt kenhetünk a tésztára, a hab alá. Ezután langyos sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc alatt). Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk, illetve csak megfröcsköljük.:-)

2010. szeptember 21., kedd

Kakaós csiga

Ms. Poppy kakaós csigája megintcsak megfogott. Azért kibírtam majdnem egy hetet, mielőtt megsütöttem. De egy kicsit máshogy. A hajtogatott-élesztős tészta, -amit Ms. Poppy említett -egyszerűbb, de levelesebb verziója pedig tavalyról ugrott be, még Limarától. Tavaly megállás nélkül gyártottam édes, és sós ízben is az expressz croissantokat. Az a recept azért volt szuper, mert nem kellett hajtogatni, csak a többfelé (ott nyolcfelé, nálam most 6-felé) vett tésztákra hidegen ráreszelni a vajat, s ezektől a vajrétegektől szuper leveles hatása volt a tésztának. Úgy gondoltam, ez most a kakaós csigának is jót tehet. Nem tévedtem. Nagyon finom, leveles-ropogós csiga lett a végeredmény.
Hozzávalók:

Tészta:
400 g finomliszt,
2 dl langyos tej, (vagy fele joghurt-fele tej, mint nálam)
20 g friss élesztő (vagy 1/2 csomag instant),
4 ek cukor,
csipet só

A töltelékhez:
10-15 dg vaj,
kakaópor,
cukor , vaníliás cukor
A tetejére:
tojás a lekenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután 6 egyforma darabba vágjuk, majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, téglalap alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 6 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, erre jöhet ízlés szerinti kakaó, cukor, s rátesszük a következő téglalapot. Erre jöhet megint vaj,megint cukros kakaó megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. Itt, a croissanttal ellentétben a tetejére is ugyanúgy rakunk, de még előtte kinyújtjuk a tésztát kb. 4-5 mm. vastagra. Megszórjuk az utolsó adag vajjal, majd feltekerjük bejgliszerűen. Ujjnyi vastagra szeljük őket, s sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Tojással lekenjük, majd 160-170 fokon kb. félóra alatt készre sütjük őket.

2010. szeptember 17., péntek

Segítsüti 2010 ősz

Az a hatalmas nagy megtiszteltetés ért az idén, hogy nemisbéka- a főszervező felkérésére, részt vehetek egy olyan jótékonysági akcióban, mikor is sütikre-köztük az enyémre- lehet licitálni a Segítsüti oldalán. A süti árából két kórházat támogat, aki részt vesz az árverésben. Az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Budapesten, és a szegedi kórházat. Bővebben a licit menetéről itt olvashattok. A képen látható mini-kuglófjaimat szeretném felajánlani az árverésre. (24-et)Illetve egyeztetés után, esetleg más ízekben is. A fiúknak elnyerte tetszését, úgyhogy remélem másnak is ízleni fog.:-))
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára 1000 forint lesz. A liciteket itt, a sütiárverés menüpont alatt lehet majd megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mailcím) szükséges. Aki tavasszal regisztrált, ezt már értelemszerűen nem kell ismét megtennie, A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja értük mostantól-szeptember 20-án 23:59-ig. De az se csüggedjen, aki a sütit nem nyeri meg. Közvetlenül a licit utáni napokon különleges lehetőségek fogják őket várni. Akkor hát licitre fel!:-))

Mini-kuglófok

Hozzávalók:

3 tojás
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj, vagy margarin
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
10-10 dkg aszalt áfonya- vagy aszalt barack
5-5 dkg fehér csoki- vagy mák
kb.1 dl kefír
1 citrom héja
ízlés szerint kis rum, vagy aroma
Az aszalt gyümölcsöket tetszés szerinti kockákra vágjuk. Gyümölcslébe, vagy rumba áztatjuk, s kb 1 óra után lecsöpögtetjük.
A liszthez hozzáadjuk a sütőport. .A fehér csokit is kockára vágjuk. A tojások fehérjét 3 kanál cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, vaníliás cukorral, szobahőmérsékletű vajjal, vagy margarinnal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom héját, s esetleg kis rumot is keverünk bele. A kikevert vajas krémhez óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kefírt, a lisztet, s a kemény tojásfehérjehabot is. Ezután megfelezzük.
A tészta egyik feléhez tesszük az áfonyát az apróra vágott fehér csokival, a másik feléhez a mákot adjuk a barackkal.
Vajjal kikent, s belisztezett formába kanalazzuk a tésztát. Ebből az adagból 12 db mini-kuglóf lesz.
Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot kb 150 fokra, s így sütjük még kb. 15-20 percig, míg kész nem lesz. Ezt tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad már a beleszúrt tűre a tészta; kivehetjük.Kicsit pihentetjük, majd a formából kiborítjuk. Ha kihűlt; tetejét csokizhatjuk, vagy porcukrozhatjuk is.


2010. szeptember 16., csütörtök

Segítsüti 2010 ősz













A tavaszi nagy sikerre való tekintettel - nemisbéka szervezésében - jön az őszi Segítsüti forduló. 27 új gasztorblogger süteményeire lehet licitálni. A befolyt összeget a budapesti I. Gyermekgyógyászati Klinika és szegedi kórház koraszülött osztályai kapják.
A licit 2010. szeptember 17-én pénteken indul - amikor is sorra megjelennek a blogokon a posztok - és 2010. szeptember 20-án hétfön 23:59-kor zárul. Licitálni a Segítsüti oldalán - gyors regisztráció után - a Sütiárverés menüpont alatt lehet. Közvetlenül a licit után további meglepetések!
Még több információ a Segítsüti-n és a Facebook-on.

2010. szeptember 15., szerda

Nyújtott, házi rétes

Őszintén szólva soha nem gondoltam, hogy ennek a házi rétesnek nekiállok . A nagymamám, aki tavaly tavasszal költözött az égbe, annyira finoman, és utánozhatatlanul tudta, hogy tudtam, a nyomába se érnék. Egyszer-kétszer még közösen is készítettünk. Nagyon nem tűnt egyszerűnek a nyújtás. Minden mozdulatomnál kiszakadt, s én türelmetlen voltam., az egészet a mamára hagytam. Ott, akkor megfogadtam, hogy én ezt aztán sose nem...:-))Pedig ő bíztatott, magyarázott, de mondtam neki, hogy én mindent megtanulok kalácsot, pizzát, lángost, káposztás lepényt, csak ezt ne...
Aztán egyik nap Ms. Poppynál megláttam. Teljesen olyannak tűnt, mint a mamáé volt egykor.
Szinte a számban éreztem azt az ízt amit csak a mamám tudott. Szóval nekiálltam. Ms. Poppy-nál minden nagyon részletesen megvan, nagyon jó a recept, de azért nem egyszerű. Ez a húzva nyújtás azért igényel (ne) némi rutint. Azért csak megkészült. S mikor beleharaptam, teljesen visszahozta mellém a mamám. Ezért külön köszönet Ms. Poppynak.
A töltelék nálam túrós volt, mint Ms. Poppynál itt, és meggyes, mint itt a pitémnél. A tetejüket egy tejfölben elkevert tojással kentem meg, ahogy a mamám szokta.
Ms.Poppynak igaza van: a rétes nem egyszerű sütemény, a rétes tisztelgés az ősök előtt.:-)

2010. szeptember 11., szombat

Almás, körtés, és túrós-barackos táska

Miután nagyjából kilábaltam egy megfázásból valami sütnivaló után kutakodtam a neten. A szemem Judith és Trinity táskáján akadt meg. A fázisképek is szuperek, úgyhogy nem sokat tétováztam. Mivel mindkettőjükben megbízok, s mert vendégeink voltak, ezért mindjárt dupla adagot készítettem, hogy a túrós tölteléket is kipróbáljam. Viszont valószínű, hogy az almáim kicsik voltak, s ezért nem lett elég. Azonban pár körte akadt itthon, gyorsan azzal pótoltam. Jól tettem; ugyanis azzal is nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1, 2 kg liszt (BL 80)
22 dkg cukor
kis só
4 dkg tejpor
8 teáskanál porélesztő
2 tojás
6 dl víz
12 dkg vaj
Töltelék:
4 kis kemény zöld alma
15 dkg cukor vagy barna cukor
csipet só
110 ml víz
1 evőkanál citromlé
4 dkg étkezési keményítő/nálam is főzős vaníliapuding
40 ml víz
2 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
+ még nálam
2 körte
6 dkg cukor,
2 dkg főzős vaníliapudingpor
50 ml víz,+ 20 ml víz
1 ek. citromlé,
1 dkg vaj,
kis őrölt fahéj
Túrós töltelék:
fél kg túró
2 egész tojás
cukor (nálam kb. 15 dkg)
1 vaníliás cukor,
2 -3 db nektarin, vagy barack
1 citrom héja
Kenéshez:
olvasztott vaj, esetleg tojássárgája
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. A tojást elkeverjük a vízzel, s azt is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, vagy kelesztőtálba tesszük, s a duplájára kelesszük kb. 40-50 perc alatt. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre, kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, kis fahéjjal, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. 5-6 percig főzzük. Egy csészében csomómentesre keverjük a vaníliapudingot a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni. A körtével ugyanígy járunk el.
A túrós töltelékhez a tojást a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, s a kockára vágott lecsöpögtetett nektarint, vagy barackot is.
A megkelt dupla adag tésztát kb. 20 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén kb. a harmadrészén ujjnyi széles csíkokat vágunk késsel, vagy derelyevágóval. Az egybenmaradt szintén kb. 1/3 részt ráhajtjuk a töltelékre, majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A lányoknál szuper fázisképek vannak a műveletről. A folyamatot megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A többi töltelékkel is ugyanígy járunk el. A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, letakarjuk, s így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat. Előmelegített, forró (nálam kb. 170-180 fokos) sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Judit tanácsát követve nem tojással, hanem olvasztott vajjal kentem le rögtön, miután megsült. Ettől szépen csillogott. Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral. Köszönet érte, nagyon jóízű a tészta, s kifogástalan a töltelék is!:-)

2010. szeptember 4., szombat

Szilvás-mákos kalács

Napok óta szilvalekvárt főzök, úgyhogy nem volt kérdés, mivel ízesítsem a mai kalácsunkat a mákon kívül. A kettő együtt finom egy kevert-sütibe is, de ez a kalács is nagyon ízletes lett.
Hozzávalók
a tésztához:
80 dkg liszt,
kis só,
4 dl tej,
4 dkg élesztő,
10 dkg vaj, vagy margarin,
1 citrom héja,
4-5 ek. cukor,
2 tojás
töltelék:
1 kis üveg szilva-dzsem,
2-3 dl tej,
30-35 dkg darált mák,
4-5 ek. cukor
1 citrom héja,
1-2 tek. vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor,
tetejére:
1 tojás sárgája
A tejet felfuttatjuk az élesztővel, cukorral. A többi hozzávalót is kimérjük, maid összedagasztjuk kb.10 percig. Megkelesztjük egy tálban kb. kétszeresére. Míg kel; a tejet a cukrokkal, s a mákkal kenhető állagúra főzzük, lekapcsoljuk, s a citrom héját is hozzákeverjük.A megkelt tésztát 6 felé osztjuk, s egyesével kinyújtjuk, téglalap alakúra . Megkenjük egy-két kanál szilvalekvárral, erre rákenjük még a mákos krém 1/6 részét is, majd felcsavarjuk. Ezt mindegyikkel megismételjük. Ezután ezeket a rudakat hármasával összefonjuk, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 20 percig kelesztjük, majd a tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített, kb. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Mikor kivesszük egy kis meleg-cukros tejjel a tetejét lekenhetjük. Ettől a teteje fényes lesz, s puha.

2010. augusztus 29., vasárnap

Túrótorta

Van a munkahelyemen egy kávézó, ahol megláttam egy szupermagas túrótortát. Persze egyből próbáltam a receptet megszerezni. Anita kolléganőmnek hála, ma már nálunk is sült.
Nemcsak magas, szuperfinom is lett, örök hálám érte.:-)
Linzertésztához:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj, vagy margarin,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
1 késhegynyi sütőpor
Töltelék:
6 db egész tojás,
25 dkg porcukor,
2 dl tej,
75 dkg túró,
3,5 dkg főzős vaníliapudingpor
+ 1 vaníliás cukor,
+1 citrom reszelt héja
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, egészen addig míg egyneművé válik. Sütőpapírral kibélelt (kapcsos) tortaformába rakjuk.
A tojásokat a porcukorral, s a vaníliás cukorral alaposan felverjük, hozzáadjuk a túrót, a citrom héját, és a tejjel simára kikevert pudingport. Jól összedolgozzuk, és a linzertésztára öntjük.
Nagyon lassan, alacsony hőfokon (kb.150 fokon) kb 1,5 órán keresztül sütjük. Próbaként egy hurkapálcikát szúrunk bele, s ha nem ragad már rá se a töltelék, se a tészta, akkor készen is van. Félóra hűlés után szeletelhető, de hidegen is nagyon finom.

Utólagos tapasztalat:
Második tortánál külön vertem fel a tojásfehérjét habbá, s úgy adtam a többi alaposan kikevert hozzávalóhoz, s így még habosabb-könnyedebb lett a torta.


2010. augusztus 28., szombat

Alföldi gulyásleves

Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár
2-3 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál olaj
1 kk. édesnemes pirospaprika
25-30 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
30 dkg krumpli
1-2 csipet őrölt kömény, feketebors,
1 babérlevél
A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra szeljük.
A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkockázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, szintén felkockázzuk. Meghámozzuk a fehérrépát, sárgarépát, s karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, hozzátesszük a többi fűszert is, a paprikát, paradicsomot, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve kb. fél óráig pirítjuk. Felengedjük vízzel, kb fél óráig főzzük. Belerakjuk a , fehér-és sárgarépát. s további fél órát főzzük. Amikor már majdnem puha a hús, a meghámozott, kockára vágott krumplit is beletesszük, készre főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, ha szeretjük, erős zöldpaprikával ízesíthetjük.

2010. augusztus 27., péntek

I. Nemzeti Gulyás Nap

Csíki Sándor kezdeményezésére holnap Nemzeti Guyás Nap lesz. Részletek az oldalán.

"A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap. Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban. "/Csíki Sándor/

Szerintem csatlakozzunk!:-))