Gesztenyés zucotto

>> 2010. október 12., kedd

Az októberi Nők Lapjában Papp Emese egyik gesztenyés desszertje ragadott meg, vasárnapi vendégeinkre gondolván. Merthogy Jutka barátnőmék nagyon szeretik a gesztenyés sütiket. Szerencsére nagy sikert aratott, köszönöm Emese!:-) Az én tálam nagyobb, úgyhogy másfél adaggal készítettem, de most az eredeti receptet osztom meg Veletek.
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához
:
3 tojás,
6 dkg cukor,
6 dkg liszt,
2 evőkanál kakaó,
esetleg 1 tek.sütőpor,
2 evőkanál olaj
A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza,
5 dl tejszín,
3 cl rum, vagy aroma,
1 dkg zselatin,
fél dl víz( nálam tej),
4 dkg porcukor ( nálam 6)
Felverjük a tojásfehérjét a cukorral, apránként hozzáadagolva, majd beletesszük a tojássárgáját, belecsorgatjuk az olajat, végül a kakaós lisztet is hozzákeverjük. Kettévesszük, s kb. 2/3-ából egy nagyobb, 1/3-ából egy kisebb átmérőjű kör alakú piskótákat sütünk sütőpapírral bélelt formában, kb. 10-12 perc alatt 180 fokon. Az egyik középen lesz majd egy merevítő tésztarétegnek, a másik a tetején, ami ugye az alja lesz majd. Egy gömbölyű tálat kibélelünk folpackkal. A krémhez a zselatint a vízzel megduzzasztjuk, illetve én tejet melegítettem, míg a zselatinporom elolvadt. Lereszeljük a gesztenyemasszát, majd a felét elkeverjük a rummal, s a porcukorral. Golyókat formázunk belőle, félrerakjuk. A tejszínt habbá keverjük, majd óvatosan a gesztenyemasszához keverjük. Ízlés szerint ehhez is rakhatunk egy kis rumot, vagy porcukrot még. A zselatinos tejet, vagy vizet is hozzákeverjük. Ezután már gyorsan dolgozunk, mert dermed közben a zselatin.
A folpackkal bélelt tálba rakjuk a krém felét, majd beletesszük a kisebb piskótalapot. A golyókat rárakosgatjuk a piskóta tetejére, majd a maradék krémet is beletöltjük a tálba. Ezután lezárjuk a nagyobbik piskótával. Egy órára fagyasztóba, vagy 3 órára hűtőszerénybe tesszük. A tálból kiborítva csokiforgáccsal, vagy kakaóporral diszíthetjük. Én egy hirtelen ötlettől vezérelve mézzel nagyon vékonyan lekentem, s apróra tört csokigolyóval szórtam meg. Nagyon jól illett hozzá.:-)







7 megjegyzés:

Bianka 2010. október 12. 9:09  

Fenséges, nagyon finom lehet

Yasmine 2010. október 12. 11:16  

Valami gyönyörűséges!!
Már tiszta profi cukrász vagy, ezt is simán el tudom képzelni egy cukrászda kínálatában :))

Wise Lady 2010. október 12. 12:14  

Ez nagyon tetszik! Felírtam a listámra.

Raindrop 2010. október 12. 14:26  

A vakondtúrás jut róla eszembe, mert azt a sütit nagyon szeressem! :)
Nagyon tetszik, és mivel igen laktatónak gondolom, most kivételesen megelégszem azzal az egy szelettel. :)

Gizi 2010. október 12. 16:33  

Eszméletlen jól néz ki!!! Én is szívesen lettem volna vendég nálad.:))

Kérlek néz be hozzám, vár rád egy-két díj.

Judith 2010. október 12. 20:11  

Jaj, de gyonyoru ez is!

Andi/cuki 2010. október 13. 20:29  

Köszi Bianka, az volt!:-))
Jaj Yasmine, még van mit tanulnom, de azért köszi!:-))
Nem bánod meg, Wise Lady, nagyon finom volt! Ízhatásra olyan, mint egy g.püré tejszínhabbal, csak megdermesztve.:-))
Raindrop, a fiam azt kérdezte, miért nem vakondtúrás néven rakom fel, ő is arra gondolt, s természetesen megkapod azt a szeletet!Egyébként, könnyű, habos, nem tömény.:-))
Köszi Gizi, küldöm, ablakod nyitva?:-))
Köszi a díjat is,megyek!-))
Köszi Judith, kedves vagy!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP