Sacher-torta

>> 2010. december 12., vasárnap

Mikor Ms. Poppy felhívását olvastam, miszerint ajánljunk könyveket amiből sütni szoktunk, eldöntöttem, hogy legújabb kedvencem; Papp Emese új könyvét fogom ajánlani. Rá a Nők Lapja konyha havi magazinjában figyeltem fel. Hónapról hónapra voltak könnyen elkészíthető, süti, torta, vendégváró receptjei. Persze voltak nehezebbek is, de ő igazi, jó cukrász módra, lépésenként elmagyarázta azt is. Ha csak gyorsan akartam összedobni valamit, esetleg a családnak vagy a vendégeknek szerettem volna valami újat mutatni, nála mindenre lehetett találni sütnivalót. S számomra nagyon lényeges, hogy mindenhol megkapható, nem drága hozzávalókból. Ezért is örültem meg a könyvének, amit a Nők Lapja Konyhával közösen adott ki, s a címe: A Nők Lapja konyha 100 legjobb süteménye. Ezentúl nem kell keresgetnem az újságokban, így könnyebben megtalálok mindent. Egyébként a könyvben tematikusan van minden süti, s finomság csoportosítva. Van "nagyi féle süti", "desszert 30 perc alatt", "legyünk otthon cukrászok", " sós és édes vendégváró falatok", "ehető ajándékok".....
Amit most választottam tőle, az az egyik kedvencem a Sacher torta.
Hozzávalók
A tésztához:
14 dkg vaj,
14 dkg porcukor,
5 tojás,
14 dkg csokoládé,
13 dkg kristálycukor,
15 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
5 dkg darált dió
A bevonáshoz:
25-30 dkg baracklekvár,
15 dkg (ét)csokoládé,
2-3 evőkanál étolaj,
néhány szem egész dió
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a tojások sárgáját is hozzáadjuk, tovább keverjük.
A 14 dkg csokit gőz felett felolvasztjuk, majd nem forrón a vajas részhez keverjük.
A lisztet, sütőport, diót elkeverjük, s az 5 tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A csokis részt óvatósan a felvert tojásfehérjéhez adjuk, majd finoman a lisztes-diós részt is beleforgatjuk. Emese 20 cm átmérőjű formában javasolja megsütni, de nekem 26 cm-esben sült, s nem lett nagyon lapos így sem. A tésztát előmelegített sütőben kb 170 fokon sütjük, de 20 perc után kicsit lejjebb vesszük, s még 15-20 percet sütjük. Ha megsült, langyosra hűtjük.
A baracklekvárt felforrósítjuk, s a keresztbe kettévágott tortalapot megkenjük, majd a külsejét is körbekenjük. Hűtőbe tesszük, majd másfél óra után bevonjuk, a vízgőz felett olajjal elkevert, megolvasztott csokival. Mielőtt megdermedne a csoki, dióval kidíszíthetjük a tetejét.

12 megjegyzés:

Mónika 2010. december 12. 21:55  

Nagyon szeretem ezt a tortát. Gyönyörű lett.

Anikó 2010. december 13. 7:34  

Ezt a tortát már többször elkészítettem én is a Nők Lapja Konyha receptje alapján. Bátran ajánlom mindenkinek. :)

Ms. Poppy 2010. december 13. 7:58  

Csodaszép lett a tortád! Szerencsés, aki megkóstolhatta.:)
Loptam egy perecet a tetejéről, talán nem vette észre senki.:P

Andi/cuki 2010. december 13. 8:14  

Köszönöm Mónika,aranyos vagy!:-))
Igen Anikó, szerintem is szuper a recept!:-))
Köszi Ms. Poppy, vegyél még kettőt, de szívesen adnám a sütit is!:-))

Bianka 2010. december 13. 9:15  

Csodásan néz ki nagyon finom lehet

Ditta 2010. december 13. 9:22  

Nagyon szép lett,isteni finom torta!:)

családi tűzhely 2010. december 13. 9:23  

Nagyon szép lett!

Chef Viki 2010. december 13. 10:49  

Ez megint egy költemény :-)

A pereces díszítéstől teljesen készen vagyok! Akár ebéd előtt is bevállalnék egy szeletet :-)

Erinacea 2010. december 13. 21:43  

Óóóó, köszönöm a receptet, már nagyon rég kerestem egy jó Sacher-tortát!

Andi/cuki 2010. december 14. 8:41  

Köszi Bianka, tényleg az!:-))
Ettem már szárazat, szerintem azokban nem volt ennyi lekvár, úgyhogy ne sajnáljátok!:-))
Köszi Ditta, igen nekem is kedvencem!:-))
Köszönöm családi tűzhely!:-))
Viki, köszi, én is megenném most a kávém mellé is, de nagyon kapós volt, nem maradt!:-))
Szívesen Erinacea, én sem mertem másik receptnek nekiállni, már csalódtam párszor, de Emesében bíztam:-))

Wise Lady 2010. december 14. 13:41  

Gyönyörű lett, kérek!

Andi/cuki 2010. december 15. 20:04  

Köszönöm,már hozom is!:-))

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP