Eszterházy-torta

>> 2013. február 4., hétfő


Testvérem névnapjára készült a torta,  s alighanem jól sikerült, mert az ünnepelt dupla adagot evett belőle, az uram pedig egyszerűen csak 10 pontosnak nevezte.:-)
A recept Papp Emesétől van, de ő 18-20 cm-es tortát készített, ezért én mindjárt másfél adagot készítettem, hogy a 26 cm-es tortaformában tudjam készíteni. A krémbe pedig kicsit kevesebb vajat tettem.
Hozzávalók kb.14 szelethez:
7 tojásfehérje,
21 dkg cukor,
21 dkg darált dió,
kis fahéj,
7 dkg liszt,
A krémhez:
6 dl tej,
6 dkg főzős vaníliapudingpor,
7 dkg cukor,
15 dkg porcukor,
15 dkg vaj,(Emesénél az 1 adagnál volt 20 dkg),
15 dkg darált dió,
kis rum
Oldalára:
 kb.10 dkg darált dió, vagy keksz,
Tetejére:
10 dkg fehér csoki,
4 dkg étcsoki,
2 ek.étolaj,
egész diószemek, esetleg tejszínhab
Először előkészítjük az 5 db tortaformába illő sütőpapírt, s az egyikkel ki is béleljük a formát.
Összekeverjük a diót a liszttel, s a csipet fahéjjal. A tésztához keményre felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a diós keveréket. Öt részre osztjuk, s egyesével elkenjük a papíron, majd megsütjük a tortalapokat. 8-10 perc alatt, kb. 170 fokos sütőben. Kihűtjük.
A krémhez a pudingport a tejjel, cukorral alacsony lángon folyamatosan kevergetve összefőzzük. Kihűtjük. A vajat alaposan elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingos krémet. Hozzátessük a diót, a rumot, vagy esetleg az aromát is. A tésztalapokat megkenjük a krémmel, s az oldalára is teszünk belőle.
A fehér csokit felolvasztjuk az olaj nagy részével,  a maradékkal pedig az étcsokit. A fehér csokival bevonjuk a torta tetejét. Az étcsokit papírtölcsérbe rakjuk, s csigavonalban a fehér csokira nyomjuk.
Fogpiszkálóval belehúzunk az étcsokis vonalakba úgy, hogy először kintről befele, majd belülről kifele, míg körbe nem érünk.  Így kapjuk meg a pókhálószerű mintát. A torta oldalára kent krémre darált diót, esetleg darált édes kekszet szórunk. A tetejét diószemekkel, esetleg tejszínhabbal diszíthetjük.

7 megjegyzés:

GasztroManó 2013. február 4. 17:44  

Nagyon jól nézz ki. Én is gondolkozom, hogy valaki szülinapjára ilyet sütök, de előtte még kipuhatolózom, hogy még mindig a kedvence-e. (régen nagyon szerette) :)

Millye 2013. február 5. 1:26  

Nagyon mutatós :) a kedvenc tortám az Eszterházy :)

Illéskrisz Konyhája 2013. február 5. 7:31  

Én is 10 pontot adnék érte, pedig nem kóstoltam. A képek alapján nagyon finomnak látszik!

Andi/cuki 2013. február 5. 15:33  

Köszi GasztroManó, én kókuszost sütöttem neki mindig, viszont tudtam, hogy a diósat is szereti. Mondjuk nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz. Ez az utolsó 3 szelet, amit nekünk adtak, egészbe este le se fotóztam.

Köszi Milli, akkor küldök Neked!:-))

Köszi Illéskrisz, tudod az uram tényleg csak azt dícséri, ami jó. Nem egy udvariaskodós fajta.:-))

Ibolya Janko 2013. március 16. 18:59  

Szia!

Ajánlani szeretném számodra az új blogom:

http://recept-tura.blogspot.hu/

ha tetszik,akkor szívesen látlak olvasóim,követőim között :)

E.V. 2013. július 5. 9:07  

Tojások sárgája nem kell a tésztába?

Andi/cuki 2013. augusztus 6. 10:10  

Nem, nem kell.

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP