Fűszeres csokoládés szelet.
>> 2009. december 6., vasárnap
Ez az a süti, amiért nekiálltam kb. 3 éve kandírozott narancshéjat gyártani. Az eredeti (Lajos Mari-féle)recept kétszeres mennyiségű hozzávalót ír, de ha tortaformába tesszük, elég a fele mennyiség, azt is írom le.
Hozzávalók:
40 g puha mazsola( elhagytam,mert nem mindenki szereti)
100 g felaprózott cukrozott narancshéj,
2 ek+ 100 g finomliszt,
150 g étcsokoládé(nálam fele tej)
40 g étkezési keményítő,
2 ek mézesfűszerkeverék,
fél tasak sütőpor,
1 narancs reszelt héja,
4 tojás,
csipet só,
150 g cukor,
150 g vaj, vagy margarin,
1-2 ek. rum(vagy más likör,esetleg aroma)
+nálam a mazsola helyett 5 dkg szárazon megpirított, felaprózott mandula
A díszítéshez az eredeti receptben:
100 g ribizlilekvár,
200 g tortabevonó étcsoki,
50 dkg tortabevonó fehércsoki, 1 ek olaj,
20 szem piros és zöld cukrozott cseresznye.
Nálam a tetején:
100 g bevonócsoki,
20 g fehércsoki,
2-1 ek olaj
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Ha használunk mazsolát; felaprózzuk. A cukrozott narancsot is apróra vágjuk. Ha teszünk mandulát, megpirítjuk s azt is eldaraboljuk. Összekeverjük a mandulát, narancsot, esetleg mazsolát , a sütőport, a lisztet, a keményítőt, s a fűszerkeveréket. Gőz felett felolvasztjuk a csokit. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, a cukor felével habbá verjük.
A vajat vagy margarint habosra keverjük a maradék cukorral, s a tojássárgájával. Ezután a felolvasztott,de már langyos csokit hozzákeverjük, majd felváltva a tojáshabot,és a lisztes keveréket is. Hozzátesszük a rumot,vagy más likőrt is, majd a masszát beleöntjük a formába.
Kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon sötétedne a teteje, alufóliával lefedjük a végefelé.
Ha meg szeretnénk lekvározni még melegen kenjük rá,úgy hütsük ki.
A kétféle csolkit felolvasztjuk, s először a sötétebbet rákenjük a süti tetejére. A fehérrel vékony csíkokat húzunk, majd késheggyel belehúzva cirmosra igazítjuk. Kirakhatjuk cukrozott meggyszemekel befejezésként. Sokáig friss marad, s fagyasztóba is rakható.
6 megjegyzés:
Nagyon ínycsiklandó! :)
Köszönöm, tényleg nagyon finom!:-))
Hű, ez nagyon jól hangzik!!! Nem győzök gyüjtögetni a receptek közt:)))
Igen finom,tényleg. Kb 3 éve találtam a receptre, elkészítettem,
s elvesztettem.Hogy mit kerestem..
Erre a múlt heti Nők Lapjába benne volt:-))))))
Wáó, gyönyörű!
Köszönöm,ugye milyen jópofa ez a fehérrel belehúzás?:-))
Megjegyzés küldése