Diós fánk vaníiasodóval-VKF 40.

>> 2011. január 30., vasárnap

A mostani VKF.-re Tücsökbogártól kaptuk a felhívást fánkkészítésre, ami ilyenkor farsang idején abszolút kézenfekvő téma. S ráadásul mi is szeretjük. A mostanin kívül van más fánk is a blogomon, ajánlom ezen még figyelmetekbe a dzsemeset, s a képviselő-fánkot. Mindegyik finom.
Ez a legújabb diós, igazából egy kísérlet. Kipróbáltam, hogy mi lenne, ha tennék egy kis diót a fánktésztához, s ehhez készítettem azután a vaníliasodót. Nagyon finom együtt. Ha valaki szereti, szerintem mákkal is megpróbálhatja.
Hozzávalók a tésztához :
50 dk liszt ,
10 dkg darált dió,
½ kocka élesztő,
3 dl tej,
2 cl rum
2 db tojás
3 ek. cukor
50 g zsíradék (nálam vaj),
1 teáskanál só
A vaníliasodóhoz:
5 dl tej,
2 főzős vaníliapudingpor,
4 tojás,
15 dkg cukor
A langyos tejbe rakjuk a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba rakjuk a a lisztet, beledolgozzuk az összes hozzávalót, összedolgozzuk, dagasztjuk. Nem kell sokáig, csak amíg egy ruganyos tésztát nem kapok. Ha száraz, kevés tejet lehet még hozzárakni, ha túl lágy lenne, akkor lisztet. Ha összeállt, meleg helyen kelesztjük kb.40 percig.
Ezután a tésztát kb.1 cm vastagra nyújtjuk és egy szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatunk ki belőle. Lisztezett felületre tesszük a kész fánkokat még kb.20 percre.
Egy nagyobb serpenyőben, vagy lábosban felmelegítjük az olajat közepesen forróra. A fánkok közepét az ujjunkkal be lehet nyomni, majd lapát segítségével egyenként beletesszük őket olajba . Ekkor lefedjük a lábos tetejét, majd 3-4 perc múlva átfordítjuk a másik oldalukra. A másik oldal sütésénél már nem kell lefedni. Szintén 3-4 percig sütjük. Egy tányérra papírtörlőt teszünk és arra szedjük ki a kész fánkokat. Folytatjuk, amíg kész nincs.
A sodóhoz kemény habot készítünk a cukor egy részével. A tejben elkeverjük a pudingport, a tojássárgákat, s a cukor nagyobb részét. Állandó kevergetés mellett készre főzzük, majd a tűzről levéve, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. Ha szerejük, olvasztott csokit is keverhetünk hozzá.. A sodót hidegen és melegen is tálalhatjuk. Vízgőzön egy ideig még melegen tarthatjuk.

11 megjegyzés:

Ditta 2011. január 30. 16:52  

Andi,nagyon jól hangzik,ügyes vagy,de tényleg mákkal sem lehet rossz,de most a diósból kérnék egy picit:-)

Ottis 2011. január 30. 18:20  

Biztos finom, én is készítettem egyszer diófánkot és szerettük!

Kiskukta 2011. január 30. 18:28  

De finom lehet!

Gizi 2011. január 30. 20:58  

Nagyon guszta!!! Én szívesen megkóstolnám.:))
Kifogom próbálni, szuper jó recept.
Én már sütöttem fánkot almával és dióval töltve, az is finom.:)

Bianka 2011. január 30. 21:19  

Hű ez über brutál finom lehet

atira 2011. január 31. 12:08  

Ez nagyon jól néz ki! Megpróbálom tejmentesen.

egycsipet 2011. január 31. 15:13  

Mmm, nagyon finom lehet! :))

Wise Lady 2011. január 31. 18:41  

Nagyon jó ötlet a dió, egyszer én is megpróbálom, az tuti. Most nemrég sütöttem fánkot, de még húshagyó kedden biztos sütök majd.

Belly 2011. február 1. 15:56  

Nézz be hozzám légyszíves.Van egy kis ölelésem a számodra :-)

Andi/cuki 2011. február 1. 17:16  

Köszi Ditta, repítem Neked!:-))
Igen, Ottis, finom volt. S Te uyanígy diót tettél a tésztába?
Köszi Kiskukta!:-))
Hú, Gizi, most kerestem meg Nálad, nagyon finom lehett az is!:-))
Köszi Bianka a jelződet!:-))
Köszönöm atira, majd nézlek, Nálatok is ízlik-e?:-))
Köszi Wise Lady, ha megsütöd, a vaníliasodót le ne hagyd, szerintem azzal teljes. Én meg a túrós fánkot szeretném majd akor kipróbálni.:-))
Belly, nagyon kedves vagy, köszönöm, én is ölellek!:-))

Kiskukta 2011. február 4. 16:47  

Ha időd engedi néz be kérlek hozzám!

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP