Rizsfelfújt-variációk
>> 2011. február 21., hétfő
Mióta sikerül a keresztanyukám receptje alapján szerintem tökéletesre elkészíteni a rizsfelfújtat, azóta havonként biztos kerül az asztalra. Nem drága, s mindig lehet rajta variálni. Illetve az önteten, ami hozzá kerül. Most mindjárt két adagot is készítettem.Az egyikhez eperöntetet készítettem, a másikba almát tettem, s fahéjas öntettel kínáltam. Egy adag elkészítését írom le. Tetszés szerint lehet választani a variációk közül.:-)
Hozzávalók:
2 pohár rizs,
2 pohár víz,
kb.4 pohár tej,
20 dkg cukor,
2 vaníliás cukor,
1 citrom héja,
4-5 tojás,
csipet só,
10 dkg vaj,
esetleg mazsola, vagy valamilyen aszalt gyümölcs,
Öntethez:
15-20 dkg fagyasztott eper,
2 kanál porcukor,
kis citromlé
Almáshoz:
2-3 alma,
1 vaníliapuding,
4 dl tej,
1 egész fahéj,
3-4 kanál cukor,
őrölt fahéj
A vaj felén megpirítjuk a rizst. Míg pirul, a vizet felrakjuk, hogy forró legyen. Ha kész a rizs, ráöntjük a vizet, teszünk bele sót is. Míg a víz elforr, addig a tejet melegítjük. Ha beszívta a vizet, ráöntjük a forró tejet, beletesszük a mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt. Ha van vaníliarudunk,azt is főzhetünk bele. Forraljuk, kb. 20 percet, míg a tejet nagyjából beszívja. Lekapcsoljuk, lefedjük. Negyedóra múlva átkeverjük, megint lefedjük. További negyedóra után levesszük a fedőt, hagyjuk hogy kihűljön.
A tojássárgájákat kikeverjük a fele cukorral, vaníliás cukrokkal, s a maradék fél puha vajjal.
A kihűlt rizshez adjuk. Felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, s óvatosan ezt is hozzákeverjük. Majd a citromhéjat is. Egy tepsit kivajazunk, morzsával megszórunk. Beleöntjük a rizst, meleg sütőben először nagyobb hőfokon, majd 10 perc után takarékon sütjük még kb. fél óráig. Az almásnál a rizses masszára kockázzuk az almákat, s úgy rakjuk a sütőbe. Az fahéjas öntethez 3 dl tejet felteszünk forrni az egész fahéjjal. A pudingport elkeverjük őrölt fahéjjal, ízlés szerint cukorral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük. Amikor a tej forr,beleöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Az eperöntethez csak összeturmixoltam a félig már kiengedett epret cukorral, s egy kis citromlével. Ezenkivül vanília, vagy csokiöntettel, szörppel is nagyon finom.
15 megjegyzés:
Na jó... Most ezerrel csurog a nyálam, és nem is tudom, melyiket választanám, ha hirtelen elibem kerülne :-)
Előbb az epreset, utána az illatos fahéjas-almásat!
Nekem is jó lesz ez a sorrend Andi:-)
Még sosem ettem rizsfelfújtat, de meghoztad hozzá az étvágyam.
Nálam ez top5-ben van.
Imádom a rizsfelfújtat! :)
Mindig kockákat vágok, és annyi öntettel eszem, ami alól ki sem látszik a süti. :D
Majd átjössz?
Hagytam valamit neked 18-án.
Én nem vagyok válogatós, így minden "variáció" jöhet. Nagyon szeretem és most tuti végigtudnám enni a sort.(igaz utána lelkiismeret furdalásom lenne, de fene bánja:))))))
Nagy kedvence ez is a lányaimnak! Választék meg van bőven nálad!
Hergeled a jónépet ezzel a rizskoch-hal? Mi lesz, ha egyszer beállítunk kóstolóra? Mert ezek a képek ingerlőek ám!
Gyönyörű mind, én kóstolnám őket akár most is!:-)
Csajok, gyertek csak, szívesen megkínállak Titeket, s köszi!:-))
Raindrop, megyek, bocsánat, gondok voltak a géppel.
Hű de gonosz vagy :)))) Csatlakozóm a többiekhez nagyon guszta, szívesen vendéged lennék
Hát, ha le is gonoszoztál, azért szívesen megkínálnálak:-))
Nagyon rég ettem ilyent, most szívesen megennék egy szelettel, nagyon guszta!
Köszi Ottis,szívesen adnék!:-))
imádom a rizsfelfújtat! tessék legközelebb fotómentes bejegyzést készíteni. köszönöm.
:D
Üdvözöllek nálam,Starfi, köszönöm,sajnálom, de semmi fotómeneteset nem igérhetek:-))
Megjegyzés küldése